LISTĂ Ce să înveți ca să faci față joburilor din 2022, potrivit Forumului Economic Mondial

3.654 de vizualizări
Învățarea unor materii nu mai are nicio legătură cu prezentul, iar dacă cineva vrea să fie calificat pentru ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat, anul 2022 e luat ca reper, atunci trebuie să aibă câteva aptitudini (skills). Asta arată un nou raport al Forumului Economic Mondial, care dă și o listă cu aptitudini și calificări a căror importanță va fi tot mai mare, în antiteză cu lista aptitudinilor care vor apune.

Ce au descoperit specialiștii WEF:

Faptul că tehnologia avansează foarte repede și schimbă foarte mult granițele dintre îndatoririle unei persoane și cele ale mașinilor și algoritmilor. Dacă transformările vor fi adaptate corect și înțelept, spun autorii, atunci vom avea locuri de muncă de calitate și o îmbunătățire a calității vieții în general. Daca nu, atunci criza forței de muncă se va adânci, iar polarizarea socială va fi și mai mare.

Iata aptitudinile care vor crește în importanță, versus cele care își reduc această importanță.

Deci nu va mai fi nevoie de dexteritate manuală, rezistență și precizie, potrivit raportului citat, ci de gândire analitică și inovare. Și nici de abilități de comunicare orală, sau de o memorie bună, acestea vor fi înlocuite cu învățarea activă. Creativitatea, originalitatea și inițiativa vor fi apreciate în continuare, dar e interesant faptul ca instalarea tehnologiei nu va mai fi un atu, cum este în prezent, și nici monitorizarea și controlul acesteia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conferință online pentru profesori, elevi și părinți despre tipurile de competențe noi, ce devin deja obligatorii pentru absolvenții pregătiți pentru meseriile viitorului. Participă specialiști în educație, tehnologie și afaceri

Inițiativa „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” continuă în 2022 eforturile pentru accesul elevilor și profesorilor la competențele digitale reale, contribuind la transformarea tehnologică în școlile din România și…
Vezi articolul

Premierul Ciolacu solicită președinților Consiliilor Județene și primarilor să urmărească personal implementarea urgentă a proiectelor PNRR pe educație: Să ne gândim că băiatul sau fata unui vecin de-al nostru așteaptă aceste dotări ca să meargă la școală cu drag și cu folos

Prim-ministrul Marcel Ciolacu le-a cerut președinților Consiliilor Județene și primarilor să urmărească personal implementarea urgentă a proiectelor PNRR pe educație. „Să ne gândim că băiatul sau fata unui vecin de-al…
Vezi articolul

SURSE Grupul tehnico-științific condus de Arafat a recomandat suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie. Propunerea trebuie aprobată de Comitetul pentru Situaţii Speciale

Grupul tehnico-științific condus de Raed Arafat a propus Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de ministrul de Interne Marcel Vela suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie,…
Vezi articolul

Premierul Florin Cîțu desființează motivul invocat de Vlad Voiculescu și de secretarul de stat Andreea Moldovan pentru nefolosirea testelor de salivă în școli: Eu le-am propus / INSP trebuie să le includă în metodologie

Premierul Florin Cîțu intervine în disputa folosirii testelor non-invazive, dintre ministrul Sănătății și cel al Educației. Într-o conferință de presă, premierul a anunțat că el a cerut ca revenirea la…
Vezi articolul