LISTA Certificatele care pot fi echivalate cu probele de competențe de la Bacalaureat 2023, publicate în Monitorul Oficial

18.434 de vizualizări
Foto: John Schnobrich on Unsplash
Certificatele internaționale care sunt recunoscute de Ministerul Educației și care pot fi echivalate cu probele de certificare a competențelor lingvistice în limbi străine și de certificare a competențelor digitale de la bacalaureat 2023 au fost publicate în Monitorul Oficial.

În metodologia de examen este prevăzut faptul că elevii care au certificate recunoscute, prevăzute în această listă, pot să ceară echivalarea probelor de competențe.

„Recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale se fac în conformitate cu metodologiile de recunoaștere și echivalare și cu lista examenelor aprobate prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5219/2010 privind recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale cu probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiate pe parcursul învățământului liceal, respectiv de evaluare a competențelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat, cu modificările ulterioare”, potrivit metodologiei.

Lista este în documentul următor:


9 comments
 1. Buna ziua,
  Se mai poate echivala un certificat IC3 sau ECDL pentru Proba D la bacalaureat 2023?
  Care este documentul oficial actualizat in care se specifica lista examenelor care se echivaleaza pentru certificarea competentelor digitale – proba D pentru bacalaureat 2023?
  in Anexa 2 actualizata in Ianuarie 2023 apar doar examenele pentru competente lingvistice.
  Nu mai apare nimic mentionat despre IC3 sau ECDL.

 2. Daca un elev a obtinut certificatul Cambridge PET B1 la admiterea in liceu, deci acum 4 ani, mai este valabil pentru echivalarea competentei la BAC?

  1. Buna ziua! Din cate stiu, certificatele de B si C nu au termen de valabilitate. Sunt pastrate pentru 2 ani in arhiva celor unde s-a dat examen, pentru cazul in care este nevoie de copie, dar ele sunt emise pe viata…posibil doar unele licee sa puna ca si conditie ca ecestea sa nu fie mai vechi de 2 ani, dar mi se pare o absurditate…si poate doar o strategie de a umple salile centrelor de examene pentru a reda un examen deja luat….!! ca si cum te-ar pune sa dai bac de 2 ori desi l-ai luat din prima…!!

 3. Nu vad in documentul publicat examenele ECDL. Mii de elevi au parcurs cursurile ECDL, au susținut examene serioase, iar acum sunt lăsați fără echivalarea probei de competențe digitale. Acești copii au greșit cu ceva?

  1. Echivalarea competentelor digitale este reglementata de anexa 3 a OMECTS 5219/2010. Prezentul ordin inlocuieste doar anexa 2 a ordinului din 2010, respectiv echivalarea limbilor de circulatie internationala studiate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, anunță Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat generalizarea evaluării digitalizate începând cu simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook: „Lucrările tuturor elevilor care vor…
Vezi articolul

VIDEO Eleva obligată să se descalțe la Bacalaureat „avea niște mini-cărți legate de pantofi” și nu fost pusă să se descalțe, ci „a decis de bunăvoie”, spune secretarul de stat Lixandru, din Ministerul Educației

Eleva de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, obligată să se descalțe la proba de Limba și literatura română de la bacalaureat 2023, ar fi decis „de bunăvoie” să facă acest…
Vezi articolul