BREAKING VIDEO Iohannis: Peste 40 la sută dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat / Nu avem în vedere un lockdown de Paști / Restricțiile de circulație ar putea fi de la 22:00

3.483 de vizualizări
Klaus Iohannis / Foto: Captură presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Cotroceni la finalul ședinței de lucru privind siguranța publică în unitățile de învățământ. Președintele a avertizat că peste 40 la sută dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat. El a anunțat că circulația pe timp de noapte, care este restricționată acum de la 23:00, va fi restricționată mai devreme, probabil începând de la orele 22 și nu se are în vedere un lockdown de Paști.

Declarațiile Președintelui Klaus Iohannis:

„Am discutat despre Școlile din România, partea de România Educată, dar și despre școli sigure și sănătoase pe care ni le dorim pentru copiii noștri.

Am avut o întâlnire mai specială, o întâlnire de lucru privind școli sigure și sănătoase în România. Au participat premierul și mai mulți membri ai Guvernului. Discuțiile de astăzi, ca să fie un pic mai clar despre ce am discutat, au vizat autorizațiile de securitate la incendiu, autorizațiile sanitare, vulnerabilitățile seismice, adică la cutremure, dar și prioritățile de consolidare a fondului construit care deservește sistemul de educație.

Adevărul este, și e un adevăr trist, că avem mult prea multe clădiri încă neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Ca să vă dați seama: peste 40 la sută dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.

Astăzi am discutat nu atât despre probleme, fiindcă ele sunt cunoscute, am pregătit și un material introductiv suficient de amplu, am discutat despre soluții fiindcă despre aceste probleme s-a tot discutat. Eu îmi doresc, premierul își dorește, toți cei care au participat ne dorim să găsim soluții și să facem odată și odată pașii spre școlile sigure și sănătoase pe care ni le dorim.

Am agreat, exemplul este foarte important, ca prin alocările viitoare bugetare, atât din fondurile naționale cât și din fondurile europene, zona de infrastructură educațională să fie transformată într-o reală prioritate pentru noi toți. În Planul Național de Redresare și Reziliență, despre care am discutat în repetate rânduri, vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiții majore în unitățile de învățământ de stat, pentru asigurarea acestor standarde de siguranță, igienă și calitate.

Este absolută nevoie de o revizuire a reglementărilor privind construirea, dar și amenajarea și modernizarea unităților de învățământ. Aceste lucruri trebuie actualizate urgent. Ne-am uitat pe lista de normative, majoritatea sunt mai vechi de 10 ani, este clar că lucrurile s-au mișcat. Trebuie să învățăm din ce s-a petrecut în ultimii ani.

Totodată știm că lucrurile sunt de multe ori foarte complicate, prea birocratizate, de aceea ne-am propus să simplificăm, să debirocratizăm și să eficientizăm întregul proces.

La finalul intervenției mele vreau să atrag atenția totuși că cifrele din ultima săptămână privind evoluția pandemiei de Covid-19 sunt îngrijorătoare. Tendința de creștere este evidentă și din toate părțile ni se spune că presiunea pe secțiile de terapie intensivă este tot mai mare. Dragii mei, haideți să nu irosim ceea ce am câștigat până acum prin campania de vaccinare. Campania de vaccinare care merge foarte bine iată că deja până acum s-au vaccinat peste 1 milion de români, iar numărul de doze administrate crește de la o zi la alta, astfel încât până în vară să avem un nivel foarte bun de vaccinare a populației. Dar până atunci trebuie să avem grijă să nu ne înecăm la mal.

Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână din cauza numărului relativ mare de îmbolnăviri și restricțiile care sunt în vigoare vor fi păstrate, iar circulația pe timp de noapte, care este restricționată acum de la 23:00, va fi restricționată mai devreme, probabil începând de la orele 22. În final un mesaj care cred că este important pentru mulți: pot să vă spun foarte clar, dragi români, că nu avem în vedere un lockdown de Paști.”

Foto: Captura presidency.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Raed Arafat: S-a aprobat procedura de suspendare a cursurilor școlare, la confirmarea unui caz cu infecție cu coronavirus. Începând de astăzi, sunt interzise activitățile cu peste 1.000 de persoane

Raed Arafat a anunțat că s-a aprobat procedura de suspendare a cursurilor școlare, în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecție cu coronavirus. Șeful Departamentului pentru Situații…
Vezi articolul

OFICIAL Institutul de Științe ale Educației e desființat, după publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii privind funcționarea noului Centru de Politici în Educație. Scopul CNPE: „să pună în aplicare Programul de guvernare”

Institutul de Științe ale Educației a dispărut de azi, oficial, după ce în Monitorul Oficial a fost publicat actul care stabilește normele de funcționare ale noului Centru Național de Politici…
Vezi articolul