BREAKING VIDEO Iohannis: Peste 40 la sută dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat / Nu avem în vedere un lockdown de Paști / Restricțiile de circulație ar putea fi de la 22:00

3.486 de vizualizări
Klaus Iohannis / Foto: Captură presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Cotroceni la finalul ședinței de lucru privind siguranța publică în unitățile de învățământ. Președintele a avertizat că peste 40 la sută dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat. El a anunțat că circulația pe timp de noapte, care este restricționată acum de la 23:00, va fi restricționată mai devreme, probabil începând de la orele 22 și nu se are în vedere un lockdown de Paști.

Declarațiile Președintelui Klaus Iohannis:

„Am discutat despre Școlile din România, partea de România Educată, dar și despre școli sigure și sănătoase pe care ni le dorim pentru copiii noștri.

Am avut o întâlnire mai specială, o întâlnire de lucru privind școli sigure și sănătoase în România. Au participat premierul și mai mulți membri ai Guvernului. Discuțiile de astăzi, ca să fie un pic mai clar despre ce am discutat, au vizat autorizațiile de securitate la incendiu, autorizațiile sanitare, vulnerabilitățile seismice, adică la cutremure, dar și prioritățile de consolidare a fondului construit care deservește sistemul de educație.

Adevărul este, și e un adevăr trist, că avem mult prea multe clădiri încă neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Ca să vă dați seama: peste 40 la sută dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.

Astăzi am discutat nu atât despre probleme, fiindcă ele sunt cunoscute, am pregătit și un material introductiv suficient de amplu, am discutat despre soluții fiindcă despre aceste probleme s-a tot discutat. Eu îmi doresc, premierul își dorește, toți cei care au participat ne dorim să găsim soluții și să facem odată și odată pașii spre școlile sigure și sănătoase pe care ni le dorim.

Am agreat, exemplul este foarte important, ca prin alocările viitoare bugetare, atât din fondurile naționale cât și din fondurile europene, zona de infrastructură educațională să fie transformată într-o reală prioritate pentru noi toți. În Planul Național de Redresare și Reziliență, despre care am discutat în repetate rânduri, vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiții majore în unitățile de învățământ de stat, pentru asigurarea acestor standarde de siguranță, igienă și calitate.

Este absolută nevoie de o revizuire a reglementărilor privind construirea, dar și amenajarea și modernizarea unităților de învățământ. Aceste lucruri trebuie actualizate urgent. Ne-am uitat pe lista de normative, majoritatea sunt mai vechi de 10 ani, este clar că lucrurile s-au mișcat. Trebuie să învățăm din ce s-a petrecut în ultimii ani.

Totodată știm că lucrurile sunt de multe ori foarte complicate, prea birocratizate, de aceea ne-am propus să simplificăm, să debirocratizăm și să eficientizăm întregul proces.

La finalul intervenției mele vreau să atrag atenția totuși că cifrele din ultima săptămână privind evoluția pandemiei de Covid-19 sunt îngrijorătoare. Tendința de creștere este evidentă și din toate părțile ni se spune că presiunea pe secțiile de terapie intensivă este tot mai mare. Dragii mei, haideți să nu irosim ceea ce am câștigat până acum prin campania de vaccinare. Campania de vaccinare care merge foarte bine iată că deja până acum s-au vaccinat peste 1 milion de români, iar numărul de doze administrate crește de la o zi la alta, astfel încât până în vară să avem un nivel foarte bun de vaccinare a populației. Dar până atunci trebuie să avem grijă să nu ne înecăm la mal.

Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână din cauza numărului relativ mare de îmbolnăviri și restricțiile care sunt în vigoare vor fi păstrate, iar circulația pe timp de noapte, care este restricționată acum de la 23:00, va fi restricționată mai devreme, probabil începând de la orele 22. În final un mesaj care cred că este important pentru mulți: pot să vă spun foarte clar, dragi români, că nu avem în vedere un lockdown de Paști.”

Foto: Captura presidency.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, inițiativă legislativă a grupului USR pentru Educație, depusă la Parlament / Senatorul Ștefan Pălărie: Salariul unui debutant ar urma să crească de la 1985 lei la 2715 lei. Nu poți face reforme cu burta goală

USR a depus miercuri, la Parlament, o inițiativă legislativă care propune creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, începând din anul…
Vezi articolul

„Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii” – Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre posibilitatea repetării anului școlar

Președintele Consiliului Național al Elevilor reacționează într-un mesaj pe Facebook la declarația vicepremierului Raluca Turcan. „Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii (elevii…
Vezi articolul