Lucrările de licență ar putea să fie eliminate și la facultățile de Drept din Craiova și Sibiu, după modelul Cluj și București / Argumente pro și contra acestei măsuri – analiză Europa Liberă

3.193 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Două facultăți de Drept – de la Universitatea din Craiova, respectiv de la Universitatea din Sibiu – intenționează să renunțe la lucrările de licență de anul viitor, după modelul anunțat recent de facultatea de profil a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cel aplicat din 2017 de Facultatea de Drept a Universității din București, scrie Europa Liberă într-o amplă analiză pe această temă. 

Potrivit sursei citate, alte două instituții de învățământ superior – Universitatea de Vest și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – nu au, în schimb, astfel de planuri.

  • Edupedu.ro  a scris, la sfârșitul lunii august, despre faptul că licența la Drept va fi eliminată, în cadrul UBB, începând cu următorull an universitar (2024-2025). Decanul Șerban Diaconescu a explicat atunci că eliminarea a fost făcută la cererea studenților și că „există și o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului”.

Referitor la decizia acestei facultăți clujene, Europa Liberă îl citează pe rectorul UBB, Daniel David, potrivit căruia „a pretinde că în cei 3 sau chiar 4 ani de studii tu faci cercetare este foarte prețios. Asta trebuie de obicei «împinsă» la nivel de master. În acest context cei de la Drept au venit cu această propunere, au argumentat-o și le-am acceptat-o”. Rectorul a precizat că, pentru moment, în cadrul Universității doar facultatea de Drept renunță la lucrarea de licență.

La Universitatea București, pe lângă Facultatea de Drept, și cea de Limbi Străine și cea de Litere au renunțat la lucrarea de licență, la unele specializări, după cum amintește sursa citată.

Ce se întâmplă la Craiova și Sibiu, Iași și Timișoara

La Universitatea din Craiova, decanul Facultății de Drept, Gabriel Olteanu, este citat spunând că s-a agreat la nivel de facultate varianta renunțării la lucrarea de licență din sesiunea iulie 2025, decizia finală urmând să fie luată în Senatul universității la finalul acestei luni.

La Sibiu, discuțiile pe această temă erau în curs zilele trecute, potrivit sursei citate.

La Iași, nu există astfel de planuri, decanul Facultății de Drept, Nicolae Horia-Țiț, citat de Europa Liberă, spunând că nu a existat vreo solicitare din partea studenților și că elaborarea unei astfel de lucrări este de ajutor pentru viitorii absolvenți.

Același argument este adus și la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul Facultății de drept, potrivit sursei menționate.

  • Europa Liberă îl citează și pe Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, potrivit căruia, instituția pe care o reprezintă nu a solicitat și nu încurajează renunțarea la lucrările de licență/de diplomă, dar deciziile în acest sens aparțin facultăților, cu aprobarea Senatului universitar. Potrivit oficialului, facultățile și universitățile trebuie să își asume răspunderea că „absolvenții acelui program care renunță la susținerea lucrării de licență prezintă aceleași abilități și competențe, pe piața muncii, cu oricare absolvent, al aceluiași program de studii, dintr-o altă instituție de învățământ superior care alege proba susținerii lucrării.”
Citește și:
Lucrările de licență de la Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, au fost eliminate. Decanul Șerban Diaconescu: Eliminarea a fost făcută la cererea studenților. Există și o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. și așa și le cumpărau. acum , odată cu apariția cu chatgpt , va dispare industria licențelor. era un bisnis informal al profilor din universități.
    se ce sa mai citească comisia licențe daca nu iese nimic de-aici ?

  2. Dați-le direct diploma de absolvire! … Evident, după ce plătesc taxa de școlarizare! :)))
    Mă întreb cât de jos vom merge …

    1. nu ne spui și nouă ce creație extraordinară ai făcut tu in lucrarea ta de licență? Nici absolvenții de inginerie nu fac cine știe ce lucrare. adică 90% este tot teorie copiată și pusă între ghilimele, că așa cere obișnuința retardă a cadrelor care notează: să fie mai gros dosarul. In realitate nu a pus nimeni coada la prună la terminarea facultății. Pur și simplu a reprodus ceva ce a învățat în cei 3-6 ani și aia a fost marea lucrare.
      într-o lume în care și doctoratele se dau pe trei abureli, că nu știu dacă 1% din doctoranzi fac CERCETARE ADEVĂRATĂ, este chiar ipocrizie sa pretinzi că toți care nici nu au apucat sa termine facultatea, au făcut mari descoperiri sau inovații în domeniu.
      așadar, ne spui și nouă ce LUCRARE DE LICENȚĂ ai făcut tu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doi foști președinți ai Consiliului Elevilor critică atitudinea și implicarea de partea Guvernului, în plină grevă generală a profesorilor, a actualei președinte CNE, care a declarat marți, de la pupitrul Guvernului că „Ne bucurăm că suntem astăzi aici”, „această situație nu este benefică pentru nimeni”

Rareș Antal și Antonia Pup au protestat public, pe conturile lor de socializare, față de atitudinea afișată de actuala președintă a Consiliului Național al Elevilor. Cei doi foști președinți ai…
Vezi articolul

Mușamalizarea cazului de la Târgu Mureș, Școala „Romulus Guga”. Învățătoarea Mariana Alexa a primit un avertisment scris pentru abuzurile verbale repetate, zilnice, la adresa elevilor săi de 8-9 ani: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul”

Învățătoarea Mariana Alexa, care a abuzat verbal elevii săi de la Școala Gimnazială „Romulus Guga din Târgu Mureș, a primit doar un avertisment scris pentru ieșirile sale, a declarat pentru…
Vezi articolul

Unul din 3 adolescenţi simte o presiune legată de înfăţişarea fizică, iar 42% declară că au fost hărțuiți sau agresați pe motive de gen, arată un sondaj UNICEF. 52% sunt îngrijoraţi de amendamentul care interzice schimbul de informații privind egalitatea de gen în școli și universități

42% dintre tinerii care au participat la un sondaj UNICEF au declarat că au fost hărțuiți sau agresați pe motive de gen. Principalele probleme pe care le remarcă adolescenții din…
Vezi articolul

Peste 80 de posturi noi în inspectoratele școlare, pentru „persoane cu competențe digitale avansate” care să gestioneze baze de date, să monitorizeze reforme PNRR și să pregătească standardizarea examenelor din 2027 – proiect de Hotărâre de Guvern

Inspectoratele școlare județene (ISJ) și cel al Municipiului București (ISMB) vor primi peste 80 de posturi noi pentru „persoane cu competențe digitale avansate” care ar urma să gestioneze baze cu…
Vezi articolul