Ludovic Orban: Creezi alt tip de discriminare dacă îi aduci la școală pe copiii din satul fără internet

3.160 de vizualizări
Ludovic Orban / Foto: gov.ro
Nu există în momentul de față posibilitatea de conectare la internet a tuturor copiilor, a spus Ludovic Orban la România TV. Întrebat ce face pentru a le respecta acestor copii dreptul la educație, premierul a susținut că “nu poți să creezi diferențieri, adică să-i aduci la școală pe copii, acolo unde, în satul unde nu există internet pentru că creezi un alt tip de discriminare”. Declarația vine la 2 luni după ce guvernul Orban a decis să lase autoritățile locale să decidă, în funcție de condițiile locale, închiderea sau deschiderea școlilor – și la 2 săptămâni după ce a anulat această descentralizare printr-o hotărâre luată peste noapte de a le trece pe toate în scenariul roșu.

Orban a enumerat măsurile pe care le-a luat guvernul pentru conectarea școlilor, pentru distribuirea de tablete și a spus că “această perioadă de suspendare a școlilor nu va dura, nu va fi o perioadă foarte lungă, vine vaccinul, sperăm să își scadă din intensitate al doilea val”.

Moderator: Dumneavoastră, spre deosebire de mulți alți politicieni, și îmi permit să spun asta pentru că ne cunoștem de foarte multă vreme, sunteți unul dintre liderii care a bătut țara la viața lui politică. Nu activitatea dvs nu s-a desfășurat între Dobroiești, Berceni și Nordul Capitalei. Și știu că ați coordonat și filiale județene și că în general atât în activitatatea dvs internă, în PNL, cât și ulterior, ați cam bătut coclaurii țării ăsteia. Dumneavoastră sunteți convins că în nu știu ce sate relativ izolate din țara românească există internet, ca să nu mai vorbesc de tablete?

Ludovic Orban: Am crescut numărul școlilor conectate la internet cu peste 3 mii de școli.

Moderator: Păi da, dar elevii de acasă?

Ludovic Orban: Am distribuit un număr impresionant de tablete. Am avut “n” întâlniri cu operatorii de telefonie mobilă să crească capacitatea, să mărească suprafața care este conectată la internet. Credeți-mă, am făcut progrese, în intervalul de timp pe care l-am avut la dispoziție, foarte mari. Sigur că nu există la ora actuală posibilitatea de conectare a tuturor copiilor, ăasta este un lucru pe care l-am recunoscut, dar…

Moderator: Și există o perspectivă?

Ludovic Orban: …suntem într-un continuu efort de a crește această…

Moderator: Da, dar în timpul efortului ăstuia, remarcabil cum spuneți dumneavoastră, există copii care sunt privați de dreptul lor la educație. Ăia, câți spuneți dumneavoastră, mai puțini decât erau înainte să vă instalați.

Ludovic Orban: Numărul acesta s-a redus constant în perioada asta. Asta este situația în care ne găsim. Nu poți să creezi diferențieri, adică să-i aduci la școală pe copii, acolo unde, în satul unde nu există internet. Nu poți să-i aduci la școală pe copii pentru că creezi un alt tip de discriminare.

Moderator: Și ce faci cu ei?

Ludovic Orban: Evident că vom găsi soluții de a asigura dreptul la educație acestor copii pentru că această perioadă de suspendare a școlilor nu va dura, nu va fi o perioadă foarte lungă, vine vaccinul, sperăm să își scadă din intensitate al doilea val care, practic, a aruncat în aer numărul de cazuri…

Moderator: Dar înțeleg că vine și al treilea, ce le facem? Iar le deschidem două săptămâni și dup-aia vine valul 3 și le-nchidem?

Ludovic Orban: Atunci când condițiile epidemiologice vor permite reluarea școlilor în condiții de siguranță sanitară, vom lua această decizie.

Moderator: Există… Puteți defini aceste condiții epidemiologice? Un anume grad de infectare, o anume scădere…

Ludovic Orban: Normal, trebuie să existe o reducere semnificativă a numărului de cazuri, trebuie să existe un trend descendent consolidat, trebuie să coborâm sub un anumit număr de cazuri.

Foto: gov.ro

Citește și:
VIDEO Ludovic Orban, întrebat dacă școlile mai rămân mult închise: Aproape toate țările care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă / Moderator: Dați-mi niște exemple / Orban: În Franța au fost proteste

3 comments
  1. ‘Puteți defini aceste condiții epidemiologice? Un anume grad de infectare?’ ‘ (…) trebuie să coborâm sub un anumit număr de cazuri.’. Ha, ha, ha, haaaaaa, ma doare burta de ras !!!!! Cum sa raspunzi asa ceva??? Domnule Orban, v-am adus 5 mere. Cate mere v-am adus? Orban: eh, acolo…niste mere. :)) Se poate ceva mai rau de atat???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista celor peste 270 de școli de aplicație pentru practica pedagogică, publicată în Monitorul Oficial / Până pe 1 octombrie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației situația centralizată a consorțiilor școlare înființate

Lista școlilor de aplicație pentru anul școlar 2023-2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Concret, ordinul ministrului educației nr. 5.041 din 10 iulie 2023 a aprobat componența rețelei naționale a…
Vezi articolul

Rafila: S-a folosit acest pretext, că deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri / Studiile arată că nu influențează semnificativ evoluția epidemiei / Sănătatea mintală a copiilor nu a fost pusă niciodată în balanță

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune că afirmațiile de tipul „deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri de COVID-19” nu sunt altceva…
Vezi articolul

VIDEO Un nou algoritm de funcționare a școlilor în care să conteze și proporția persoanelor spitalizate. Ministrul Sănătății: Un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore în care școlile au fost închise când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi

Despre menținerea școlilor deschise, Alexandru Rafila a declarat în cadrul unei conferințe că „decizia trebuie să țină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere…
Vezi articolul