Ludovic Orban contrazice aritmetica: „Oricine spune că dăm mai puțini bani la educație, de fapt, spune o mare minciună”. Oficial alocarea pentru Educație în 2020 va fi cu 976 milioane lei mai mică decât în 2019

3.639 de vizualizări
Premierul Ludovic Orban a declarat în fața Parlamentului, la angajarea răspunderii pe Legea Bugetului de stat pentru anul 2020 că alocarea bugetară pentru Educație, propusă pentru anul viitor, este mai mare decât alocarea prevăzută în bugetul pentru 2019. ”Sumele cresc și pentru educație în raport cu bugetul pe anul trecut”, a declarat premierul Orban, care a anunțat că „alocările pentru educație cresc clar, fără nicio putință de tăgadă și oricine spune că dăm mai puțini bani la educație, de fapt, spune o mare minciună!”. Premierul este contrazis chiar de cifrele publicate de Ministerul Educației. Potrivit acestor date oficiale, publicate pe site-ul instituției, alocarea pentru întreg domeniul învățământ este cu 976,6 milioane lei mai mică în 2020 decât în 2019. Vedeți mai jos cifrele oficiale.

Redăm declarația din Parlament a premierului Ludovic Orban:

„De asemenea, sumele cresc și pentru educație în raport cu bugetul pe anul trecut. Cresc, în bugetul Ministerului Educației. Pe lângă asta, în schimb, orice om care cunoaște structura bugetară, știe să se uite că banii pentru educație se găsesc și în alte locuri decât în bugetul Ministerului Educației, pentru că și autoritățile locale finanțează instituțiile de învățământ și acolo trebuie să ne uităm care sunt alocările și, de asemenea, există finanțări din fonduri europene, care sunt extrem de generoase pentru domeniul educației. Vă dau numai un singur exemplu. Pe supracontractarea pe care o prevedem noi, dorim creșterea semnificativă, până la sute de milioane de euro, a finanțării proiectelor de investiții în unități de învățământ, sigur, cu un accent pus pe învățământul tehnic, tehnologic și pe școlile profesionale, pe care putem să redirecționăm sume importante din fondurile europene. Ca atare, alocările pentru educație cresc clar, fără nicio putință de tăgadă și oricine spune că dăm mai puțini bani la educație, de fapt, spune o mare minciună!”

Ministerul Educației contrazice declarația Premierului. Astfel, în Legea Bugetului pentru anul 2019 bugetul alocat domeniului „Învățământ” a fost de 39.394,2 milioane lei, potrivit comunicatului oficial al instituției. iar Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2019 a fost de 30,969,26 milioane lei, potrivit aceluiași comunicat.

Ministerul Educației și Cercetării susține că „bugetul alocat învățământului pentru anul 2020 este de 38.417,6 milioane lei”. În concluzie, alocarea pentru domeniul învățământ este mai mică în 2020 cu 976,6 milioane lei față de alocarea din 2019.

Ministerul Finanțelor, în proiectul de buget pentru 2020 susține că alocarea de credite bugetare pentru bugetul Ministerului Educației și Cercetării este de 30.537,2 miloane lei. Prin comparație cu bugetul MEN din 2019, MEC a primit mai puțin cu 432 milioane lei în 2020, deși are în structura sa și Cercetarea (care era minister separat în 2019).

FOTO: gov.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. O intrebare.
    Referinta din propunerea de lege a bugetului este cumva la suma din 2019 dupa rectificari? Oricum, ca cititor cred ca ar prinde bine un tabel care sa puna pe coloana si bugetul Ministerului Cercetarii din 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Andronescu propune scoaterea profesorilor de Sport de la clasele pregătitoare, I și a II-a și înlocuirea orelor de Educație fizică cu Joc și mișcare. Federația părinților: le vor face învățătorii? Mai bine iese Religia de la clasele mici

Ecaterina Andronescu vrea să modifice materiile pe care le fac elevii la clasa pregătitoare, clasa I și a II-a. Potrivit unui proiect de ordin intrat în posesia Edupedu.ro, ministrul vrea…
Vezi articolul