„Luna Culturii” la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – serie de evenimente care subliniază importanța patrimoniului cultural și literar al României (P)

486 de vizualizări
Foto credit: Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad – Luna Culturii
Ediția din acest an a „Lunii Culturii” la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad s-a încheiat ieri cu evenimentul dedicat comemorării corifeului Marii Uniri, Vasile Goldiș, al cărui nume universitatea arădeană îl poartă cu onoare. Evenimentul comemorativ a avut loc în Biserica din Campusul Universitar, reunind membri ai comunității academice care au dorit să aducă un omagiu celui care a contribuit decisiv la înfăptuirea idealului național.

„Precum în fiecare an, la data de 10 februarie, am înălțat spre cer un gând și o rugăciune pentru Vasile Goldiș; pentru cel al cărui vis a devenit realitate prin  regretatul președinte fondator prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Mă refer, desigur, la visul ca Aradul să devină oraș universitar. Prin ei, noi avem o identitate. Suntem „Vasile Goldiș”, universitatea care continuă cu onoare să clădească viitorul noilor generații, pe ceea ce au construit cu dăruire și mari sacrificii, înaintașii noștri ”, a subliniat prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, rector al UVVG.

Foto credit: Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad – Luna Culturii

Parte din ianuarie și februarie a fiecărui an este dedicată, conform tradiției inițiate de regretatul rector fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, celebrării Culturii și evenimentelor importante înregistrate de-a lungul istoriei, în această perioadă a anului. „Luna culturii” a început prin evenimentele dedicate lui Mihai Eminescu, Ioan Slavici și a continuat cu  sărbătorirea Micii Uniri, demersuri care subliniază importanța patrimoniului cultural și literar al României.

„Cultura și educația sunt pilonii fundamentali ai societății noastre. Prin aceste evenimente, dorim să încurajăm generațiile tinere să aprecieze moștenirea culturală și să contribuie activ la dezvoltarea acesteia”, a declarat rectorul UVVG, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci.

Foto credit: Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad – Luna Culturii

„La sfârșitul anului 2010, printr-o hotărâre a Parlamentului României, devenită lege, s-a stabilit ca ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale. Universitatea noastră a început, încă din anul următor, 2011, manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale, evocându-l pe Mihai Eminescu, legăturile pe care acesta le avea cu Aradul, cu oameni de cultură arădene. La inițiativa rectorului fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, am extins puțin această zonă a manifestărilor culturale de la nașterea lui Mihai Eminescu pe 15 ianuarie, până la moartea lui Vasile Goldiș, pe 10 februarie. De atunci, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” sărbătorește Luna Culturii la universitatea noastră. De asemenea, nu putem cu acest prilej să nu evocăm alte momente importante înregistrate în acest interval, precum nașterea lui Ioan Slavici la 18 februarie, Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie apoi pentru că la universitate funcționează Centrul de Studii Iudaice, la 27 februarie comemorăm victimele holocaustului și urmează, în mod firesc, ziua de 10 februarie când Vasile Goldiș a trecut la cele sfinte”, relatează prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Muzeului Memorial „Vasile Goldiș”.

Foto credit: Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad – Luna Culturii
Foto credit: Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad – Luna Culturii

Anual, conducerea universității arădene acordă premiile „Mihai Eminescu”, respectiv „Ioan Slavici”, unor personalități marcante ale culturii arădene. Pentru implicare și realizări alese în viața culturală, premiul „Mihai Eminescu” a fost acordat prof.  Lia Faur, în timp ce premiul „Ioan Slavici” i-a revenit omului de cultură, Doru Sinaci, pentru coordonarea Centrului de Studii de Istorie și Teorie Literară „Ioan Slavici” al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Evenimentul s-a bucurat de prezentarea unui film dedicat poeziei eminesciene, regizat cu profesionalism de prof. Lia Faur și pus în scenă cu recunoștință pentru întreaga operă a poetului, de rectorul UVVG, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci și alți membri importanți ai comunității academice, alături de studenți. Producția reușește în puțin peste cinci minute să transpună privitorul în mirajul lumii redate prin versuri.

VIDEO Ziua Culturii Naționale la UVVG

„Cu prilejul deschiderii Lunii Culturii, am vrut să-i sărbătorim pe colegii noștri care se ocupă de centrele culturale și mă refer la dna Lia Faur, de Centrul „Tudor Arghezi”, respectiv, dl Doru Sinaci, de Centrul „Ioan Slavici”. Îi felicităm pe această cale și le mulțumim pentru implicarea deosebită în activitate. Organizăm acest eveniment de peste zece ani, „Luna Culturii” rămânând un model bine stabilit în cadrul universității noastre, acela de a sărbători valorile culturale naționale și de  a le promova, misiune de cinste și onoare a UVVG”, a conchis prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci.

„Sunt onorată și încântată că sărbătorim Luna Culturii la universitate. Premiul primit este unul important, în primul rând pentru că poartă numele lui Mihai Eminescu. Și atunci când primești un astfel de premiu, te simți mic, te simți obligat, te simți responsabil”, a declarat prof. Lia Faur.

Foto credit: Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad – Luna Culturii

„Am spus-o, o spun și o voi spune în continuare, cea mai importantă personalitate care a trăit în Arad la cumpăna secolelor XX cu XXI a fost și este prof. Aurel Ardelean. Nu există alt ctitor care să fi făcut pentru Arad, cât a făcut regretatului Aurel Ardelean. Din acest motiv, acest premiu devine pentru mine, cel mai important premiu pe care l-am primit în viața mea. Vă mulțumesc!”, a subliniat Doru Sinaci, personalitatea căreia i-a fost decernat premiul „Ioan Slavici”.

Foto credit: Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad – Luna Culturii

Șirul evenimentelor dedicate „Lunii Culturii”,  a fost încheiat într-un cadru solemn, prin parastasul ridicat în memoria Corifeului Marii Uniri, Vasile Goldiș, depunere de coroane la Bustul lui Vasile Goldiș și vizionarea filmului Înmormântarea lui Vasile Goldis, 12 februarie 1934. Funerarii Naționale.  „Luna culturii” rămâne un eveniment de tradiție în cadrul Universității „Vasile Goldiș” din Arad, mesajul său fiind acela de a păstra vii în sufletul generațiilor actuale și viitoare, valorile culturale ale neamului românesc.

Foto credit: Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad – Luna Culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții îi cer ministrului Educației masteratul didactic, minim 25% proporție pentru studenți în alegerea rectorilor și creșterea finanțării

Studenții îi cer ministrului Educației să pornească masteratul didactic, prin elaborarea planurilor de învățământ pentru acest ciclu. Alianța Organizațiilor Studențești (ANOSR) îi solicită ministrului Ecaterina Andronescu și să-și respecte poziția…
Vezi articolul

Admitere 2022 Universitatea din Craiova, parte din elita educaţiei academice antreprenoriale – 12 facultăți, 80 de programe de licență și 71 de programe de master. Înscrierile se fac în perioada 4 – 15 iulie exclusiv online (P)

Cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, Universitatea din Craiova pune la dispoziţia absolvenților de liceu 2.900 locuri bugetate la licență și 1.750 locuri bugetate la master. La forma…
Vezi articolul

Deontologia este și rămâne disciplină obligatorie la FJSC – Antonio Momoc, directorul departamentului de Comunicare, în replică la scrisoarea către ARACIS

„Deontologia este şi rămâne disciplină obligatorie pentru studenţii de la comunicare şi relatii publice şi publicitate la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării”, susține Antonio Momoc, directorul Departamentului de Antropologie…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților cer autorităților române să sprijine studenții și profesorii refugiați din Ucraina și să le ofere programe și acces la învățământul superior românesc. ANOSR cheamă tinerii în fața ambasadei Ucrainei, joi seara, în semn de solidaritate

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită autorităților române să sprijine studenții și cadrele didactice care vor fi grav afectați de războiul din Ucraina și să le acorde…
Vezi articolul

Universitatea din București, unde o persoană a fost reținută vineri pentru atingere adusă bunelor moravuri, consideră că „nu are, în conformitate cu cadrul legal existent, nicio breșă de securitate”

Universitatea din București „deține, în conformitate cu legislația în vigoare, toate avizele de funcționare, inclusiv cele care se încadrează” la asigurarea securității studenților și profesorilor, spune instituția de învățământ superior…
Vezi articolul