Lungimea unghiilor pentru eleve, reglementată de o școală din Sibiu la maximum „3 mm de la buricul degetului”, la fel și pentru fuste – 2 cm deasupra genunchiului. La un liceu din oraș elevii nu au voie să staționeze în fața cancelariei – Analiză

4.444 de vizualizări
Foto: Cristian Nistor / Agerpres Foto
Școlile și liceele din județul Sibiu au adoptat în acest an școlar regulamentare care conțin prevederi controversate pentru elevi. Unitățile de învățământ îi sancționează pe tineri pentru ceea ce conducerile impun ca fiind nereguli privind vestimentația, comportamentul, aspectul fizic, fotografiatul și/sau filmatul, consumul de alimente și băuturi în timpul orelor, potrivit unei analize făcute pentru Edupedu.ro.

Regulamentele de organizare și funcționare ale școlilor sunt aprobate la începutul fiecărui an școlar în Consiliul de administrație al instituției de învățământ. Conform Regulamentului-cadru, ROFUIP 2024, regulamentele de organizare și funcționare interne trebuie adoptate în maximum 45 de zile: Art. 186 alin.(1) „În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament (12 august 2024), consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ sunt obligate ca, pe baza acestuia şi a dispoziţiilor legale în vigoare, să aprobe propriile regulamente de organizare şi funcţionare.” 

Am analizat jumătate din Regulamentele de ordine interioară disponibile pe site-urile unităților de învățământ din municipiul Sibiu, pentru a vedea în ce cazuri elevii pot fi sancționați. Până la ora publicării materialului, pe site-urile școlilor și liceelor din Sibiu nu au fost fost publicate jumătate dintre regulamente, deși au obligația să o facă potrivit art. 63 alin.(3) din Legea educației: „În fiecare unitate de învățământ preuniversitar, consiliul de administrație, după consultarea consiliului profesoral, a consiliului școlar al elevilor, a consiliului reprezentativ al părinților și asociației de părinți, acolo unde există, aprobă un regulament de ordine interioară, cu precizarea condițiilor de acces în școală al profesorilor, elevilor și al vizitatorilor. Regulamentul este publicat pe site-ul unității de învățământ și comunicat autorităților”.

Maximum 3 mm pentru unghiile elevelor – Școala Gimnazială „Radu Selejan” scoate rigla

Unele gimnazii cum e și Școala Gimnazială „Radu Selejan” merg până într-acolo încât descriu cu minuțiozitate unele aspecte vestimentare, de exemplu sunt oferite detalii despre cum să fie tricourile tinerilor – „să aibă o lungime care să acopere zona bazinului și umerii”, pantalonii – „pantalonul cu talie înaltă, cu acoperire integrală a lenjeriei intime, făra modele cu tăieturi/rupturi care să dezvăluie zone de piele”, rochiile – „să fie cu maximum 2 cm deasupra genunchiului”. 

Unghiile elevelor sunt interzise dacă sunt colorate: „fără unghii colorate cu o lungime maximă de 3 mm de la buricul degetului”. În regulament, nu se specifică ce se întâmplă cu unghiile necolorate.

În plus, la capitolul machiaj le sunt interzise aproape toate produsele specifice acestei activități: „Nu este permis machiajul strident, ostentativ (fard de pleoape, fard de obraz/iluminator, ruj, folosirea excesivă a rimelului sau purtarea de gene false)”.

Întregul Regulament de organizare și funcționare de la Școala Gimnazială „Radu Selejan” poate fi consultat aici.

Și în alte regulamente școlare apar interzicerea tatuajelor, genelor, unghiilor false și vopsirea părului. De exemplu, regulamentele de la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” și Școala Gimnazială Nr. 13 se referă explicit la interzicerea piercingurilor și tatuajelor la vedere, indiferent de ce înfățișează acestea. Pe această logică, sportivii români care și-au tatuat cercurile olimpice la Jocurile Olimpice din acest an, de la Paris, ar fi fost sancționați dacă veneau așa la școală, conform acestui regulement.

Prin alte Regulamente de organizare și funcționare se interzic elevelor unghiile și genele false, „decolteuri exagerate”, bluzele transparente și dreadurile. De asemenea, lungimea fustei este strict măsurată: „maximum 10 cm peste genunchi pentru elevele de la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”.

La Liceul de Artă, unde se înscriu de obicei tineri cu înclinații artistice, „vopsirea părului în culori stridente” este interzisă prin regulament.

La Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” elevii nu au voie să stea în fața cancelariei

O prevedere care pare să nu aibă nicio explicație, interzice staționarea elevilor în fața cancelariei Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, conform art. 56: „Este interzis accesul elevilor în cancelarie în pauză și în timpul orelor. De asemenea, este interzisă staționarea elevilor în timpul pauzelor în fața cancelariei”. Aceeași unitate de învățământ consideră „lipsa de reverență” față de personalul școlii, definită prin două articvole din regulament în care sunt enumerate comportamentele necorespunzătoare.

Colegiul „Onisifor Ghibu”  interzice prin Art. 58 din Regulamentul de organizare și funcționare, adoptat în 25 septembrie: „consumul și deținerea la vedere de către elevi a alimentelor și băuturilor de orice natură în timpul orelor de curs, fără permisiunea cadrului didactic”. Nu este specificat dacă prin expresia „băuturile de orice natură” este interzisă de fapt prezența unei sticle cu apă.

Școala Gimnazială Nr. 8 interzice „podoabele scumpe” și „părul dat cu gel”

Lanțurile, mărgelele, brățările metalice și inelele sunt considerate „podoabe scumpe sau excesiv de mari”, fapt ce duce la imposibilitatea purtării acestora în Școala Gimnazială Nr. 8 (Art. 252). 

Băieților le este interzis să poarte cercei în urechi, să aibă parul lung, vopsit sau dat cu gel. Nu este precizat un interval care să explice exact când părul trebuie considerat lung sau scurt.

Pentru încălcarea oricărei reguli, elevii sunt sancționați în conformitate cu Art. 273: „Ca elev al acestei şcoli, fiecare este direct răspunzător de propriile acte, de modul de comportare în cadrul şcolii şi în afara acesteia. Când o anumită persoană dovedeşte o conduită sub standardele fixate de acest regulament, va trebui să răspundă pentru faptele sale, după caz, în faţa dirigintelui clasei, a direcţiunii, a Consiliului Elevilor, a Consiliului profesoral sau a Consiliului de Administraţie”.

Regulamentul de la Școala Gimnazială Nr. 8 se găsește aici.

De trei ori „nu au voie” într-un singur aliniat al Regulamentului de organizare și funcționare al Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”

Școala Gimnazială „Ioan Slavici” aprobă două tipuri de ținută prin regulament. Ținuta decentă și ținuta obligatorie. 

Prima presupune pentru băieți „pantaloni lungi, parul scurt, îngrijit și nevopsit”, iar pentru fete „ să fie neprovocatoare și fără accesorii în exces; fetele nu trebuie să aibă părul și unghiile vopsite, nu au voie să se machieze, nu au voie să poarte cercei sau piercinguri în nară sau buză și nici un număr mare de cercei în ureche”. „Fetele și băieții nu au voie să poarte piercinguri și tatuaje vizibile”.

Ținuta obligatorie presupune „bluză/tricou/cămașă albă/de culoare deschisă, pastelată și pantalon negru/bleumarin/gri/culoare închisă sau pentru fete și fustă/rochie neagră/bleumarin/gri/culoare închisă. Fetelor le este interzis să poarte „fustă mai scurtă de nivelul genunchilor” și „bluză care lasă pielea descoperită”.

Întreg Regulamentul aici.

Derapaj care frizează cenzura în regulamentul Școlii Gimnaziale „Ion Luca Caragiale”. La o altă școală e nevoie de aprobarea directorului

Conform listei de sancțiuni pentru elevi „fotografierea/filmarea colegilor sau a profesorilor fără acordul acestora şi publicarea acestor materiale în mass-media” constituie o abatere care poate fi pedepsită cu observație sau mustrare, cu scăderea unui punct la purtare. Recidiva poate duce la o scădere cu patru puncte a notei, echivalentul repetenției.

În legătură cu această sancțiune, din text reiese că doar elevii care publică în mass-media sunt sancționați. Pe de altă parte, elevii nu pot fi angajați ai instituțiilor de presă până la vârsta de 16 ani. Cel mult pot fi avertizori sau martori la anumite scene care se petrec în școală, iar semnalarea acestora prin clipuri și filmulețe ar trebui încurajată de școli, nu cenzurată, ca o probă a implicării lor civice. Ba mai mult, există sancțiune penală în cazul tăinuirii.

O altă regulă care poate fi considerată controversată prevede că „simularea unor scene/conflicte de natură a leza imaginea şcolii, însoţite de filmarea şi publicarea lor în mass-media” duce la o mustrare scrisă cu scăderea a două puncte la purtare. Recidiva aduce o scădere cu cel puțin trei puncte.

Regulamentul de la Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” se găsește aici.

La Școala Gimnazială „Ioan Slavici” ai nevoie de acordul directorului pentru a filma sau fotografia în școală: „(n.r. interzis) să fotografieze sau să filmeze în incinta școlii, fără aprobarea directorului” (Art. 134, lit. j).

Aceste reguli care pot descuraja dezvăluiri referitoare la abuzuri, ar trebui echilibrate în fiecare școală cu ore de educație media care să orienteze și să responsabilizeze generațiile de nativi digitali.

Lista școlilor din Sibiu care au publicat (sau nu) online Regulamentele de organizare și funcționare: 

  1. Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” Sibiu – nu este publicat 
  1. Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu – nu este publicat 
  1. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu – https://www.cngl.eu/wp-content/uploads/2022/12/Regulament_CNGL_Rev_2022.pdf (valabil pentru anul școlar 2022-2023) 
  1. Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu – http://cnogsibiu.ro/wp-content/uploads/2024/03/ROF_CNOG_2023-2024.pdf (valabil pentru anul școlar 2023-2024) 
  1. Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu – https://brukenthal.ro/wp-content/uploads/2024/10/ROF24.25_14.10.2024.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu – http://www.cnandreisaguna.ro/wp-content/uploads/2024/10/ROF-2024-2025.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Colegiul Tehnic Energetic Sibiu – nu este publicat 
  1. Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu – nu este publicat 
  1. Centrul Școlar de educație incluzivă Nr.1 Sibiu – http://csei1sibiu.ro/wp/wp-content/uploads/2022/10/ROF-2022-semnat-digital.pdf (valabil pentru anul școlar 2022-2023) 
  1. Școala Gimnazială Preventorială Nr.22 Sibiu – nu este publicat 
  1. Centrul Școlar de educație incluziva Nr. 2 Sibiu – nu este publicat 
  1. Liceul de Artă Sibiu – https://licartasibiu.ro/regulament-de-organizare-si-functionare/ (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu – https://gsais.ro/wp-content/uploads/2024/09/ROF-2024-2025.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu – http://liceulhc.ro/ROFUIP%20LTHC.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Liceul Tehnologic „Independența” Sibiu – nu este publicat 
  1. Liceul Tehnologic Construcții și Arhitectura „Carol I” Sibiu –https://www.liceulcarol.ro/files/2023/rof.pdf (valabil pentru anul școlar 2023-2024) 
  1. Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară  ”Terezianum” Sibiu – https://terezianum.ro/wp-content/uploads/ROF_LTIA_2024-2025.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Liceul Teologic Baptist „Betania” Sibiu – nu este publicat 
  1. Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu – nu este publicat 
  1. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu – https://drive.google.com/file/d/1NuZc9WR_5TTpPGTgIfxKGaFT5a5qWPs7/view (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu – http://sc16caragiale.ro/wp-content/uploads/2017/02/ROF-Scoala-Gimnaziala-Ion-Luca-Caragiale-2024-1.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu – https://sgnicolaeiorga-sibiu.ro/organigrama-legislatie-doc-interne/regulament-de-organizare-si-functionare/ (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Școala Gimnazială „Radu Selejan” Sibiu – https://www.scoalaraduselejan.ro/wp-content/uploads/2024/10/ROFUIP_2024-2025.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu – nu este publicat 
  1. Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu – https://scoalareginamariasb.ro/wp-content/uploads/2024/10/ROF_REGINA_MARIA_-_revizuire_2024.pdf (valabil pentru anul școlar  2024-2025) 
  1. Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Sibiu – https://scoalaslavicisibiu.ro/informatii/ (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Școala Gimnazială Nr.11 Sibiu – nu este publicat 
  1. Școala Gimnazială Nr. 10 Sibiu – nu este publicat 
  1. Școala Gimnazială Nr. 12 Sibiu – nu este publicat 
  1. Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu – https://scoala13sibiu.ro/wp-content/uploads/2024/10/ROF-elevi-parinti.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Școala Gimnazială Nr. 18 Sibiu – nu este publicat 
  1. Școala Gimnazială Nr. 1 Sibiu – https://scoala1sibiu.ro/wp-content/uploads/2022/11/REGULAMENT-DE-ORGANIZARE-SI-FUNCTIONARE-2.pdf (valabil pentru anul școlar 2022-2023) 
  1. Școala Gimnazială Nr. 21 Sibiu – nu este publicat 
  1. Școala Gimnazială Nr. 23 Sibiu – nu este publicat 
  1. Școala Gimnazială Nr. 25 Sibiu – nu este publicat 
  1. Școala Gimnazială Nr. 2 Sibiu – nu este publicat 
  1. Școala Gimnazială Nr. 4 Sibiu – https://scoala4sibiu.ro/wp-content/uploads/2024/10/ROF-2024-2025-.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  1. Școala Gimnazială Nr. 8 Sibiu – https://scoala8sibiu.weebly.com/uploads/9/7/5/0/9750798/rof_Școala_gimnazială_nr._8_2024-2025_6_octombrie_2024.pdf (valabil pentru anul școlar 2024-2025) 
  • Procent publicare: 50% 
  • Procent publicare an curent: 39,47% 

10 comments
  1. Păi și dacă vine in școală la un exchange un student de la o școală din US cu dreadlocks îl dați afară că are părul des și l-a împletit? Sau un băiat cu parul lung, tuns masculin dar după moda revistelor lui locale….cum era aceea: “Nu contează cât de lung ai părul/ Ci contează cât și cum gândești.”
    Pe ansamblu nu e rău dar ce te faci cu profesoarele fără sutien și cu decolteu adânc, cu mărgele care parcă te trimit cu privirea până la buric? E decent așa, da? “Dreptate, dar nu pentru căței “, ca în fabula lui La Fontaine.

  2. fb ..se pare că directorii și profesorii își asumă rolul scolii și al disciplinei școlare prin regulament și nu stau pres ca alții cărora elevii și părinții li se urca n cap!

    1. De cand s-a dat liber la ROI, scolile chiar profita in amanunt de ele. Si este bine. Ca prea se lasau piortite prin ROFUIP. Scoala nu este pasarela de defilare de moda si nici strada la periferia localitatii. Ne tot legam de democratie. Ati vazut cum arata o uniforma la o scoala din SUA? Decenta si bun simt.

  3. Când nu sunt reglemente că de ce nu sunt.
    Când sunt că de ce sunt prea detaliate.

    Școlile care insistă pe anumite aspecte (tatuaje, staționare, publicare in mass-media – nu trebuie confundat cu presa online, piercinguri, tipul de vestimentație) înseamnă că exact cu aceste probleme se confruntă cel mai des de accea le și detaliază in Regulamentul intern.

    Controversat e mult spus.
    De pus in practică poate pt ca e greu de imaginat cum măsoară unghiile si fusta profesorul care se îndoiește de respectarea regulilor.
    Fiind un regulament intern va fi desigur mereu privit cu ochi critic de cei care nu sunt parte din aceea instituție.

  4. Cred că acest articol publicat și creat de acest jurnalist,NU are efectiv nici o treabă cu învățământul! Cred că ,sincer ,el își dorește o școală,o instituție în care elevii să facă doar ce vor , când vor ,la modul lor și să nu mai respecte nici un fel regulamentul, cadrul didactic și școala!! Totul așa, la mișto,nu? Omule, școala înseamnă Respect,Bun Simț și Disciplină!!! Tu ai uitat acest lucru,in mod sigur, prin faptul că efectiv Contești ceea ce încerca cadrul didactic să implementeze și să fie respectate în școală,aceste măsuri care sunt de bun simț! Hai să venim toți la școală cum vrem ,costum de baie , vopsiți, figuri și în toate felurile,nu, așa vrei???? Trezește te la realitatea,că afară la un colegiu nu faci așa , zbori instant!!! Terminați cu prostiile,și publicați ceva care sa ajute învățământul,nu sa creeze haos! Rușine, pentru aceasta instigare!

  5. Cu tot respectul pentru profesori, astfel de ‘prevederi’ excesive arata senzatia de ‘dumnezeu’ a multor profesori in raport cu elevii dar si lipsa de legatura cu realitatea si/sau elemente minime de psihologie. Nu castigi respectul numai/in principal prin ‘nu e voie’.

  6. Unii confundă scoala cu clubul de noapte. Cine a scris acest articol, clar nu are nicio legătură cu învățământul.
    Vi se pare normal sa vedeți fetite de 10-12 ani machiate ca niște femei ușoare???
    Și mai vreți sa se facă educație!

  7. Dacă vin copiii la școală ca la discotecă sau mai rău, nu este bine. Dacă se impun sancțiuni pentru ținută și comportamentul nepotrivit, iarăși nu este bine. Cine vă mai înțelege??
    Viitorii dascăli de la liceul pedagogic nu ar trebui să aibă o ținută și un comportament exemplar, pe care să poată transmite elevilor?? Sau poate ar fi mai bine să se îmbrace fiecare cum îl taie capul, doar e democrație, ce naiba!
    Constat ca nu mai aveți subiecte care să constituie știri. Trist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 20 modificări la calendarul olimpiadelor școlare 2024, făcute de Ministerul Educației: etapa județeană de Fizică a fost devansată cu o săptămână, faza națională la Limba română a fost mutată

Calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare au fost modificate de Ministerul Educației printr-o erată publicată pe 9 februarie, la aproape două săptămâni de când planificările au fost anunțată inițial. Printre schimbări…
Vezi articolul

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Cum se vede profesia de cadru didactic din bancă. Ștefan Lefter, elev în clasa a XI-a: Mulți nu își dau seama că de la educație pornește totul. E baza a tot ceea ce mâine trebuie să meargă ca pe roate ca să nu stăm, ca ultimii ultimilor, pe loc

Ștefan Lefter este elev în clasa a XI-a la Colegiul “Mihail Cantacuzino” din Sinaia, județul Prahova. Este hotărât să devină profesor, spune el, așa că felul în care se vede…
Vezi articolul

Directorii Colegiului „Petru Rareș” din Neamț, care au pus la dispoziție școala pentru evenimentul la care o elevă participantă a murit în urma consumului de droguri, nu au primit nicio sancțiune din partea Inspectoratului școlar / Instituția îi acuza luna trecută de neglijență în serviciu

Cei doi directori de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț nu vor fi sancționați disciplinar, a hotărât Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț după analizarea raportului realizat de Comisia…
Vezi articolul