Mai multe asociații de elevi, după declarațiile Ralucăi Turcan referitoare la măști: Guvernul dă dovadă de iresponsabilitate înainte de începerea anului scolar / Asigurarea măstilor este obligatorie

5.524 de vizualizări
Contestații depuse după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională
Sursă foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramures (AEM) si Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au emis, sâmbătă, un comunicat prin care condamnă declaraţia vicepremierului Raluca Turcan referitoare la imposibilitatea guvernului de a asigura măști de protecție pentru toți elevii și profesorii. Asociațiile susţin că Guvernul trebuie să asigure măsti tuturor elevilor, potrivit comunicatului preluat de Agerpres.

Raluca Turcan spusese că că sprijinul guvernului se va concentra către categoriile dezavantajate, iar măști vor fi disponibile și în cazul în care elevul uită masca de protecție acasă.

Asociațiile citate consideră că, “în contextul desfăsurării orelor de curs în format fizic, este imperios necesar ca autorităţile să aloce fonduri necesare în vederea asigurării măstilor de protecţie pentru toţi elevii si profesorii, astfel încât începând cu 14 septembrie un număr suficient de măsti să existe la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ”.

“Guvernul României are obligaţia de a pune la dispoziţie toate fondurile necesare pentru a face posibilă asigurarea măstilor si pentru a arăta că sănătatea populaţiei este prioritară. În acest caz este necesară o achiziţie publică pentru a asigura măstile de protecţie. Pe aceasta cale, solicităm ferm ca Guvernul României să nu pună în pericol sănătatea elevilor si să îsi îndeplinească astfel datoria morală pe care o are faţă de cetăţeni, punând la dispoziţie măsti de protecţie pentru fiecare elev”, scriu organizațiile menționate în mesajul lor.


7 comments
 1. Cat timp conditiile de lucru s-au schimbat si impun urmatoarele achizitii (2 masti pe zi cel putin – 4 RON, videoproiector – 2000 RON, laptop – 2000 RON, abonament internet pe luna- 60 RON, camera video performanta – 200 RON), ne asteptam de la distinsii domni de la guvernare la suportarea a cel putin o parte din cheltuieli. Am o colega de liceu care lucreaza la o multinationala si care a primit de la firma laptop si abonament la internet de mare viteza la inceputul pandemiei. Daca intr-o firma este normal ca sa se faca asigurarea angajatilor cu echipamente de ce nu se poate realiza acest lucru si in sistemul de invatamant? Amintim faptul ca sistemul de invatamant asa cum este in acest moment (ca o paranteza, in mod paradoxal in anii ’90 eram destul de competitivi, elevii si studentii romani fiind foarte cautati in facultatile din vest) reprezinta o investitie in viitorul copiilor nostri, pe cand o firma produce profit pe termen scurt, multe inchizandu-se dupa cinci ani.

  1. Foarte corect ce spui. Verisorul meu a lucrat in regim de telemunca, i s-a facut act aditional si i s-a dat acasa: calculator, imprimanta, fax si abonament de internet. Iar acum i s-a spus sa faca cerere pentru cei 2500 de lei pentru cei care au lucrat in regim de telemunca. Numai in invatamant lucram pe banii proprii. Vreau sa vad un lucrator la drumuri care isi cumpara buldozer si vine cu el de acasa. Sau macar un tarnacop.

 2. Scrie ca un copil care nu are bani nici de mancare, trebuie sa aiba bani de masca? A adus el coronavirusul??? Daca ma obliga sa port masca, atunci sa imi asigure. Nu toti isi permit.

 3. E foarte ciudat.
  Pare ca fac tot posibilul să piardă guvernarea. Ca si cum si-au facut plinul si acum sa lase datoriile si problemele altora.
  Bine gândit. Societatea civilă a înțeles mesajul.
  Așteptăm stampila de vot.

 4. @Zah Ioan
  CONSTITUTIA ROMANIEI
  Dreptul la ocrotirea sănătăţii ARTICOLUL 34
  (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
  (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
  (3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.
  CODUL MUNCII
  TITLUL V – Sănătatea si securitatea in muncă
  CAPITOLUL 1 – Reguli generale
  Art. 175 . [obligatiile angajatorului]
  (1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
  (2) Daca un angajator apeleaza la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.
  (3) Obligatiile salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu pot aduce atingere responsabilitatii angajatorului.
  (4) Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati.
  Art. 177 . [măsuri şi principii]
  (1) În cadrul propriilor responsabilităţi angajatorul va lua măsurile necesare pentru protejarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor, inclusiv pentru activităţile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare şi pregătire, precum şi pentru punerea în aplicare a organizării protecţiei muncii şi mijloacelor necesare acesteia.
  (2) La adoptarea şi punerea în aplicare a măsurilor prevăzute la alin. (1) se va ţine seama de următoarele principii generale de prevenire:
  a) evitarea riscurilor;
  b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
  c) combaterea riscurilor la sursă;
  d) adaptarea muncii la om, în special în ceea ce priveşte proiectarea locurilor de muncă şi alegerea echipamentelor şi metodelor de muncă şi de producţie, în vederea atenuării, cu precădere, a muncii monotone şi a muncii repetitive, precum şi a reducerii efectelor acestora asupra sănătăţii;
  e) luarea în considerare a evoluţiei tehnicii;
  f) înlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puţin periculos;
  g) planificarea prevenirii;
  h) adoptarea măsurilor de protecţie colectivă cu prioritate faţă de măsurile de protecţie individuală;
  i) aducerea la cunoştinţă salariaţilor a instrucţiunilor corespunzătoare.
  Art. 181 . [garantarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor]
  (1) Locurile de muncă trebuie să fie organizate astfel încât să garanteze securitatea şi sănătatea salariaţilor.
  (2) Angajatorul trebuie să organizeze controlul permanent al stării materialelor, utilajelor şi substanţelor folosite în procesul muncii, în scopul asigurării sănătăţii şi securităţii salariaţilor.
  (3) Angajatorul răspunde pentru asigurarea condiţiilor de acordare a primului ajutor în caz de accidente de muncă, pentru crearea condiţiilor de preîntâmpinare a incendiilor, precum şi pentru evacuarea salariaţilor în situaţii speciale şi în caz de pericol iminent

 5. Nu Guvernul Romaniei a infectat tara cu corona.In aceasta situatie toti trebuie sa contribuim la sanatatea noastra, deci si parintii trebuie sa asigure masti si sa alba grija de sanatatea copiilor lor. Unde scrie ca Guvernul Romaniei este obligat sa asigure masti?

  1. E destul de ciudat cum apar peste noapte unii care ,, repetă fără rațiune linia partidului”

   Nu cetățenii au cerut măști ci guvernul Penele s-a oferit.
   Acum când nici pe cele ,,100 milioane” comandate din ,,martie” nu au ajuns de vină sunt oamenii nu incompetenții care nu sunt in stare sa producă măști in România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bătălia pe banii europeni pentru școli și profesori: Ministrul Fondurilor vrea să preia de la Educație instituția care gestionează finanțarea. Boloș ar urma să decidă proiectele din educație și cercetare care vor primi bani

Marcel Boloș vrea să preia, pe model PSD, instituția din Ministerul Educației care decide care sunt ideile și proiectele din educație și cercetare care pot primi finanțare europeană. Un proiect…
Vezi articolul

Guvernul va veni cu o decizie în privința salarizării personalului nedidactic din școli până la sfârșitul săptămânii, susține liderul sindical Marius Nistor: Trebuie să-și calculeze banii și să ne dea răspunsul

Până la sfârșitul acestei săptămâni, Guvernul o să vină cu o decizie în privința rezolvării problemei ce ține de salarizarea personalului nedidactic din unitățile de învățământ, după cum a declarat,…
Vezi articolul

În ce fel s-au terminat acțiunile de protest ale sindicatelor profesorilor, în Anglia: oferta guvernului a fost acceptată prin votul tuturor membrilor / Fără greve pentru salarii în toamnă, dar “pentru anul viitor este cu totul altă discuție”

Decizii luate prin votul tuturor membrilor, separarea problemei salariale de celelalte probleme ale profesorilor și promisiunea de a presa din nou, după un an, pentru creșteri suplimentare: așa se încheie,…
Vezi articolul