Cei mai mulți elevi de clasa a XII-a încep săptămâna aceasta tezele de final de an și de final de liceu. Cursurile se încheie pentru ei pe 27 mai / Lista disciplinelor la care se susțin teze

4.075 de vizualizări
Foto: 150080837 © Hromovamarina | Dreamstime.com
Săptămână de foc pentru elevii de clasele a XII-a și a XIII-a seral și frecvență redusă, care termină anul acesta școlar pe 27 mai, potrivit calendarului oficial aprobat de Ministerul Educației. Astfel, în săptămâna 2-6 mai încep tezele. Majoritatea vor susține aceste lucrări scrise semestriale după vacanța de Paști.

Luni, 2 mai 2022 reîncep sursurile pentru toți elevii și copiii de grădiniță, iar pentru majoritatea acestea durează până vineri, 10 iunie 2022. Pentru elevii din clasele terminale, însă, clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă încheie cursurile la data de 27 mai 2022.

Teza este o evaluare sumativă efectuată la finalul fiecărui semestru, fiind relevantă prin raportare la conținutul programei școlare parcurse într-un semestru, scria într-un comunicat Ministerul Educației.

Conducerea unității de învățământ stabilește, prin decizie a consiliului de administrație, calendarul desfășurării tezelor până la sfârșitul fiecărui semestru al anului școlar 2021 – 2022, potrivit Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar aprobat prin Ordinul de ministru nr. 5.447/2020, cu modificările și completările ulterioare. Aceste teze se planifică, de regulă, în ante-penultima săptămână înaintea finalului de an școlar. Pentru clasa a XII-a finalul este 27 mai, așa că majoritatea tezelor vor fi susținute începând din săptămâna de după vacanța de Paște, potrivit informațiilor obținute de la școli.

Tot ROFUIP prevede că disciplinele la care se susțin lucrări scrise semestriale (teze), precum și perioadele pentru desfășurare a acestora se stabilesc de către direcția de specialitate din Ministerul Educației.

Lista disciplinelor la care se susțin teze în anul școlar actual a fost publicată de Ministerul Educației și poate fi descpărcată de aici:

Cât contează teza într-o medie finală

ROFUIP prevede că „la disciplinele de studiu la care se susține lucrarea scrisă semestrială (teza), media semestrială se calculează astfel: „media semestrială = (3M + T)/4“, unde „M“ reprezintă media la evaluarea periodică, iar „T“ reprezintă nota obținută la lucrarea scrisă semestrială (teză). Nota astfel obținută se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”.

La fel, clasa a VIII-a încheie cursurile la data de 3 iunie 2022, iar clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și învățământul profesional încheie cursurile la data de 1 iulie 2022.

Elevii de clasa a VIII-a vor avea și ei cele două teze de la final de semestru, la Limba și literatura română și Matematică, programate tot în următoarele două săptămâni, cel mai probabil.

Pentru restul elevilor care dau teză și care termină cursurile pe 10 iunie, cel mai probabil susținerea lucrărilor începe din 16 mai.

Ce se întâmplă cu tezele de anul viitor

Acesta ar putea fi ultimul an în care se dau teze în mod obligatoriu. Ministrul Educației a declarat în urmă cu o lună că susține eliminarea obligativității tezelor, iar acest lucru urma să fie în analiză până la finalul lunii aprilie 2022, când urma, potrivit anunțului, să fie modificat ROFUIP.

„Renunțăm la obligativitatea unor teze care, din păcate, și-au dovedit, și o recunosc, inutilitatea. O recunosc eu, acela, care am susținut importanța lor, dar văzând rezultatele am înțeles că, din păcate, nu își mai ating scopul”, declara pe 30 martie Sorin Cîmpeanu.

„De ce am făcut această propunere de renunțare la teze? Am făcut-o, pentru că în anul școlar 2020-2021 am văzut că 53% din elevii României au luat note peste 8.50. (…) Primul semestru din acest an școlar ne-a arătat că nu este așa, pentru că după primul semestru notele peste 8.50, luând în calcul și tezele, procentul acestor note n-a mai fost 53%. A fost 60%, lucru care ne-a arătat că tezele, într-adevăr, am înțeles lucrul acesta, nu au relevanța scontată”, potrivit oficialului. 

Foto: 150080837 © Hromovamarina | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Admiterea la liceu 2020

Reprezentanții părinților au lansat un chestionar în care întreabă comunitatea de pe Facebook ce ar dori să schimbe la programele școlare. Joi, Federația Națională a Părinților se va întâlni cu reprezentanții Centrului Național de Politici și Evaluare. Ce scrie în chestionar

Federația Națională a Părinților se va întâlni joi cu reprezentanții Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație pe tema noilor programelor școlare și întreabă comunitatea de pe Facebook ce…
Vezi articolul

VIDEO Sorin Cîmpeanu: Și eu cred că materia este prea stufoasă / Programa școlară va fi mai aerisită, materia pentru trunchiul comun va fi simplificată, iar curriculumul la decizia școlii va crește până spre 30%

Pe baza rezultatelor testării standardizate pilot vor fi modificate planurile cadru pentru liceu din septembrie 2023, a spus ministrul Educației, la TVR. “E nevoie să generalizăm acest sistem, se lucrează…
Vezi articolul

Modele de subiecte grilă pentru simulare BAC 2019: Vezi modelele de subiecte grilă de Matematică și Istorie publicate și retrase de Minister în octombrie, la primul scandal în jurul grilelor la examen

Testele grilă vor fi experimentate de elevii de clasele a XI-a la simularea examenelor de Bacalaureat, potrivit documentelor trimise de instituție reprezentanților profesorilor, părinților și elevilor în comisia de dialog…
Vezi articolul