Mandatele rectorilor să rămână de 4 ani și să fie luate în considerare și cele de până acum în calculul limitei maxime de două mandate – cererile Alianței organizațiilor studențești pentru proiectul Legii Învățământului Superior

662 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România anunță că “se opune inițiativei prelungirii mandatelor rectorilor și membrilor senatelor universităților de la 4 la 5 ani”, așa cum este propus în proiectul Legii învățământului superior, prezentat luni de ministrul Ligia Deca. ANOSR spune, totodată, că “respinge categoric propunerea ca mandatele duse la capăt sub imperiul Legii nr. 1/2011 să nu intre în calculul limitei maxime de 2 mandate”, arată organizația într-un comunicat de presă emis miercuri.

ANOSR își exprimă astfel o serie de puncte de vedere cu privire la proiectul de lege, arătând, între altele, că:

 • își reafirmă solicitările privind acordarea ponderii de 25% studenți în alegerea rectorilor instituțiilor de învățământ superior”
 • se mențin “sincope în zona normelor de etică și integritate academică
 • legea trebuie să menționeze “imposibilitatea modificării taxelor universitare pe parcursul școlarității
 • legea să prevadă obligativitatea ca universitățile să publice pe site-ul propriu toate CV-urile cadrelor didactice
 • solicită subvenții individuale pentru fiecare student pentru servicii de consiliere
Comunicatul ANOSR, integral:

Poziția ANOSR privind versiunea revizuită a proiectului Legii Învățământului Superior 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) apreciază că o parte dintre amendamentele propuse de federație au fost preluate în versiunea revizuită a proiectului Legii Învățământului Superior, dar consideră că încă pot fi aduse multe îmbunătățiri acestui document pentru a conduce la reforma pe care studenții și-o doresc în educație și la un învățământ superior de calitate. 

 1. ANOSR salută integrarea amendamentului formulat de federație privind acordarea unei reduceri de 90% din tariful întreg la transportul feroviar pentru studenți.
 2. ANOSR se opune inițiativei prelungirii mandatelor rectorilor și membrilor senatelor universităților de la 4 la 5 ani și respinge categoric propunerea ca mandatele duse la capăt sub imperiul Legii nr. 1/2011 să nu intre în calculul limitei maxime de 2 mandate; de-a lungul timpului, punctul de vedere al federației a fost cât se poate de explicit în sensul revenirii la varianta inițială a Legii nr. 1/2011 – maximum 2 mandate și maximum 8 ani de mandat, indiferent de modalitatea de derulare a acestora.
  Textul din proiectul Legii Învățământului Superior permite rectorilor aflați deja de 8 ani sau chiar de 12 ani în funcție să mai exercite încă 10 ani această calitate, chestiune pe care federația o consideră contrară oricărui deziderat de democrație, de evitare a concentrării prerogativelor de putere în mâinile unei singure persoane. Formularea actuală arată intenția evidentă de a permite rectorilor continuarea mandatelor, ceea ce Legea nr. 1/2011 nu le-ar permite. ANOSR consideră că legea trebuie să includă în calculul limitei de maximum 2 mandate și mandatele derulate înainte de intrarea în vigoare a noului act normativ.
 3. ANOSR își reiterează solicitările privind acordarea ponderii de 25% studenți în alegerea rectorilor instituțiilor de învățământ superior, în consiliile de administrație și în comisiile de etică de la nivelul universităților; ANOSR apreciază implementarea punctului de vedere al federației privind ponderea de 25% în comisiile de evaluare și asigurare a calității. 
 1. ANOSR apreciază drept oportună stabilirea cuantumului anual al fondului de burse prin Ordin al Ministrului Educației, dar își menține punctul de vedere cu privire la necesitatea corelării acestui cuantum cu un indicator economic general (12% din salariul minim), astfel încât situația actuală, cea în care alocația pentru bursele studențești nu a mai crescut de 6 ani, să nu se perpetueze.
 2. ANOSR apreciază integrarea amendamentului federației formulat în iulie 2022 privind păstrarea CNATDCU și a avizului conform al acestuia în procedura acordării titlului de doctor, însă atrage atenția asupra faptului că proiectul Legii prezintă încă unele sincope în zona normelor de etică și integritate academică, pe care le-am transmis Ministerului Educației și așteptăm să fie soluționate.
 3. ANOSR solicită din nou integrarea în proiectul Legii a amendamentului federației privind imposibilitatea modificării taxelor universitare pe parcursul școlarității.
 4. ANOSR solicită eliminarea adăugirii de la art. 10, alin. (4) conform cărora sumele rămase în soldul universităților din subvențiile pentru transport și pentru bursele studenților ar putea fi direcționate către alte categorii de cheltuieli decât cele legate de bursele studențești.
 5. ANOSR cere introducerea în lege a unor prevederi conform cărora universitățile sunt datoare să asigure acces la internet wireless în întreg spațiul universitar și sunt obligate să publice pe site-ul propriu toate CV-urile cadrelor didactice, indiferent dacă este vorba de personal titular sau asociat.
 6. ANOSR propune introducerea în Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU) a unor prevederi care să reglementeze acordarea, prin mecanismul de finanțare a universităților, a unei subvenții individuale pentru fiecare student pentru servicii de consiliere și obligativitatea universităților de a-și crea o structură administrativă dedicată studenților cu dizabilități și cerințe educaționale speciale.
 7. ANOSR solicită integrarea în proiectul legii a propunerilor formulate de federație în iulie 2022 privind aplicarea unui sistem de co-management între personalul administrativ și studenți în ceea ce privește administrarea căminelor studențești. 

Menționăm că acestea sunt doar principalele amendamente pe care federația încă le are asupra proiectului Legii Învățământului Superior, o serie mai largă de propuneri fiind transmise Ministerului Educației. ANOSR apreciază îmbunătățirea proiectului legislativ din unele perspective, însă atrage atenția asupra menținerii unor disfuncționalități care trebuie corectate în mod imperativ până la adoptarea legii.”

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
 1. Sunt mai mulți rectori în România care au 10 ani fără câteva zile de mandat, nu au mandatul complet, și-au dat demisia ca sa beneficieze de alt mandat. PROPUNERE OK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Firea: Nu văd ca pe o soluţie bună redeschiderea grădiniţelor şi a şcolilor după 15 mai. Copiii, prin natura lor, nu vor putea respecta cu strictele măsurile sanitare şi de distanţare socială

Primarul Capitalei Gabriela Firea nu este de acord cu reînceperea cursurilor, considerând că se pot găsi soluţii pentru încheierea anului şcolar, inclusiv pentru clasele terminale, scrie news.ro. Copiii nu vor…
Vezi articolul

Primăria București vrea să taie 22% din bugetul pentru Educație la rectificare. Unele investiții în infrastructura școlară, în after-school și grădinițe sunt lăsate cu 1.000 de lei în buget

Peste 35,6 milioane de lei sunt propuse pentru tăiere de la capitolul Învățământ, din totalul alocării pentru acest capitol de 162,9 milioane de lei. Proiectul de hotărâre pentru rectificare bugetară…
Vezi articolul