Mara, masterand în economie la Stockholm: Seminariile durează 4 ore deoarece vor să se asigure că toată lumea are timp să pună întrebări și să înțeleagă

Mara Bălașa a început un master în economie la Stockholm School of Economics, scriu reprezentanții Ambasadei Suediei la București pe pagina lor de Facebook. Aceștia spun că au rugat-o să le povestească despre viața în Suedia și publică relatarea studentei care se pregătește să petreacă prima iarnă în Peninsula Scandinavă. Redăm relatarea Marei, ca experiență care ar putea fi folositoare și altor tineri.

„Experiența mea în Suedia a început recent, atunci când m-am mutat aici pentru a urma cursurile de masterat. Primele impresii au fost minunate: din fericire, vremea a fost de partea noastră, mai ales în ziua când am avut programată o excursie în Vaxhom, una din insulele pitorești din arhipelag. Eu și colegii mei am avut parte de o după-amiază liniștită, în care am putut admira peisajele de pe insulă, casele roșii pitorești și cafeneaua albă cu o grădină impresionană unde am mâncat fika.

Inițial am crezut că pauza de fika este o pauză ca oricare alta. M-am înșelat. „Fika” înseamnă prăjitură în suedeză, iar termenul este folosit pentru a desemna o tradiție foarte veche pe care toată lumea încă o respectă cu strictețe. În general, aceasă pauză este după-amiaza, iar oamenii mănâncă o prăjitură cu scorțișoară și savurează o cafea (sau un ceai, după preferințe). Totodată, lemnul dulce este tradițional, iar oamenii fie îl adoră, fie nu îl suportă. Fac parte din prima categorie, iar acest lucru mă atrage în dezbateri, mai ales cu oameni care sunt mirați și nu pot înțelege cum îmi poate plăcea.

Lumea mă oprește des pe stradă și îmi vorbește în suedeză, iar câteodată chiar mă întreabă cum să ajungă în anumite locuri! Am învățat să le spun „Jag talar inte svenska” (nu vorbesc suedeză), iar acest lucru îi induce și mai tare în eroare. Suedeza este cea mai expresivă limbă pe care o cunosc și pare a fi totul un cântec. Orice propoziție îmi sună ca un cuvânt lung, cu suișuri și coborâșuri. Totuși, este similară cu germana, structurată într-un mod foarte logic și în principal lipsit de excepții de la regulă (din fericire!).

Totodată, am avut oportunitatea de a participa la un banchet și am fost impresionată de tradiția suedeză de a cânta numeroase cântece. Cum m-am așezat la masă am descoperit cartea cu cântece așezată atent lângă farfuria mea și am putut sa ma alătur mulțimii pe tot parcursul serii. Toată lumea cântă și majoritatea știu versurile pe dinafară (bineînțeles, totul se desfășoară în suedeză!).

Viața de noapte este vibrantă, cu excepția faptului că majoritatea localurilor se închid în jurul orei 2. Din punctul meu de vedere, acest lucru este un plus, având în vedere că toată lumea este odihnită următoarea zi. Mereu are loc câte un festival sau un eveniment la care toată lumea este încurajată să participe, așa că este nevoie de acea odihnă.

Există și multe oportunități pentru a practica sporturi, iar mersul prin pădure și culesul ciupercilor sunt activități populare. Suedezii par a duce o viață foarte activă în general, dar nimeni nu pare a fi prea obosit, prea stresat, sau prea grăbit. Sunt foarte politicoși, dornici să te ajute și plini de energie. Sistemul de învățământ se bazează pe aceste lucruri, munca în echipă fiind nelipsită. Totodată, seminariile durează 4 ore deoarece vor să se asigure că toată lumea are timp să pună întrebări și să înțeleagă materia.

Există multe lucruri pe care încă nu le cunosc despre cultura suedeză. Așadar, pot concluziona că abia aștept să aflu mai multe despre activitățile și tradițiile de aici, dar și despre cum este de fapt o iarnă suedeză (despre care am auzit atât de multe lucruri în majoritatea conversațiilor pe care le-am purtat)!”

Ambasada Suediei publică și un link pentru cei care sunt interesați să își facă studiile superioare în Suedia.

Stockholm School of Economics este una dintre cele mai bine cotate școli superioare din lume. Are 110 ani vechime, fiind deschisă în 1909.

FOTO: Ambasada Suediei la Bucuresti

Total
22
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Reacție dură a geografilor la “scăparea” lui Andronescu: Includerea geografiei în invenția de probă de BAC numită Creativitate ne provoacă o nemulțumire profundă

Reacție dură a Societății Române de Geografie, la ideile vehiculate de Ecaterina Andronescu privind ba eliminarea Geografiei de la BAC, ba introducerea materiei într-un examen numit “probă de creativitate”. Explicațiile…
Vezi articolul

Andronescu ia în calcul ca BAC-ul viitor să fie cu teste grilă: Mulți spun că nu se poate la materia X să mergem pe itemi obiectivi. Asta e calea / Plus: O nouă lege a educației va fi lansată în dezbatere

Ecaterina Andronescu a anunțat că Ministerul Educației va regândi subiectele de la Bacalaureatul viitor și a vorbit despre teste grilă, evitând să spună dacă subiectele de la examenele următoare vor…
Vezi articolul