Mai multe olimpiade naționale școlare se desfășoară în săptămâna de vacanță de primăvară a elevilor, începând de marți, 22 aprilie 2025, potrivit calendarului oficial al Ministerului Educației și Cercetării.
- Printre competițiile cu cei mai mulți participanți, programate în această perioadă, se numără Olimpiada de limba engleză – ONLE 2025 de la Tulcea, Olimpiada de limba franceză – ONLRFR desfășurată la Ploiești, Olimpiada națională de geografie – ONG, organizată la Arad, Olimpiada de chimie – ONCh care are loc la Iași, dar și Olimpiada de științe socio-umane – ONSSU, găzduită la Cluj-Napoca.
La Sebeș, județul Alba, are loc etapa națională a Olimpiadei de limba germană maternă, în perioada 22-25 aprilie. În paralel, la Ploiești, județul Prahova, se desfășoară Olimpiada de limba franceză, în perioada 22-26 aprilie.
În aceeași perioadă, Târgu Mureș găzduiește Olimpiada de limba maghiară maternă „Mikes Kelemen”, între 24 și 27 aprilie, iar la Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți, are loc Olimpiada pentru limbile materne slave: cehă, sârbă și slovacă, tot între 22 și 25 aprilie. Pe 24-28 aprilie, are loc la Tulcea etapa națională a Olimpiadei de limba engleză.
Tot în intervalul 23-26 aprilie 2025, la Suceava se desfășoară Olimpiada de limba ucraineană maternă. În județul Iași are loc Olimpiada națională de chimie, între 23 și 27 aprilie, în timp ce în județul Covasna, la Târgu Secuiesc, se organizează Olimpiada de istorie și tradiții ale minorității maghiare, în perioada 23-25 aprilie. La Cluj-Napoca, Olimpiada de științe socio-umane 2025 are loc în perioada 23-27 aprilie.
În aceeași săptămână, începând cu 23 aprilie, se desfășoară și o serie extinsă de olimpiade în domeniul tehnologiilor. La Suceava are loc Olimpiada de educație tehnologică și aplicații practice. Brăila găzduiește olimpiada pe domeniul mecanică, Zalău pe cel al construcțiilor, Ploiești pe domeniile electric, electrotehnic, electromecanic, dar și electronică, automatizări și telecomunicații.
La Câmpia Turzii are loc etapa națională pentru industria textilă și pielărie, iar la Bistrița pentru fabricarea produselor din lemn. În Craiova se organizează etapele naționale pentru domeniile economic, administrativ, comerț și turism și alimentație. Tot în perioada 23-27 aprilie, Miercurea Ciuc găzduiește olimpiadele pentru agricultură – creșterea animalelor și cultura plantelor. La Caransebeș are loc competiția pe domeniul protecția mediului, iar la Sibiu olimpiadele din industria alimentară și analiza produselor alimentare.
În zona artelor, Focșaniul găzduiește, între 23 și 27 aprilie, Olimpiada națională de arte vizuale, arhitectură și istoria artelor. În domeniul religiei, la Slobozia se desfășoară etapa națională a Olimpiadei de religie – cultul ortodox pentru clasele V-VIII, iar la Bacău, pentru clasele IX-XII, tot în perioada 22-27 aprilie. Alte olimpiade la cultele baptist, penticostal, romano-catolic și greco-catolic au loc în județele Arad, Baia Mare și Cluj, în aceeași perioadă. La Constanța, între 22 și 26 aprilie, se desfășoară Olimpiada de pregătire sportivă teoretică.
Olimpiadele în 2025 – organizare sub presiune: lipsă de fonduri și suprapuneri de competiții
Desfășurarea olimpiadelor naționale în vacanța de primăvară din 2025 vine pe fondul unor tensiuni și nemulțumiri exprimate atât de cadrele didactice implicate în organizare, cât și de oficiali din Ministerul Educației. În ciuda prestigiului și efortului depus de elevi și profesori, organizarea acestor competiții este afectată de suprapunerea unor olimpiade, lipsa de resurse și tratamentul incert al cadrelor didactice.
- Ministrul Educației, Daniel David, a recunoscut că nu există suficiente zile în calendar pentru a separa toate olimpiadele în funcție de dorințele participanților și că presiunea publică este mare: „Nu poți să fii excelent în toate domeniile”. Totodată, a afirmat că școala trebuie să rămână centrată pe competențe, în timp ce olimpiada înseamnă excelență într-un singur domeniu.
Pe de altă parte, mai mulți profesori au semnalat în mod public faptul că implicarea lor rămâne una voluntară, fără beneficii materiale și, în unele cazuri, chiar cu cheltuieli suportate din propriul buzunar. La Olimpiada Națională de Informatică, profesorii din comisie nu și-au primit decontările pentru transport și cazare de la ultimele ediții, o situație semnalată inclusiv de fostul decan Adrian Iftene.
Probleme similare au fost semnalate și în cazul Olimpiadei de Limba Germană, unde cadrele didactice acuză un „abuz administrativ” al ISMB. Ministerul Educației a transmis inspectoratelor că aceste cheltuieli trebuie decontate, însă în practică, multe rămân neonorate. Între timp, profesorii continuă să lucreze „din pasiune, fără plată”, cum spun unii dintre ei, în ciuda apelurilor publice pentru respect și recunoaștere.