Marcel Boloș, care a declarat recent că a acceptat să preia Ministerul Cercetării, este preot: „Și dacă mi-ar interzice cineva nu m-aș lăsa de Biserică. Din copilărie am aplecarea asta spre Biserică (…) nici nu concepeam altfel viața decât să fiu preot”

12.728 de vizualizări
Foto: Cluj24.ro
Fost ministru al Fondurilor europene în cabinetul Orban, Marcel Boloș a anunțat recent că „a acceptat” funcția de ministru al Cercetării și Digitalizării în Guvernul Nicolae Ciucă. Boloș este susținut de PNL și, potrivit cluj24.ro, este preot ortodox.

Într-un scurt interviu pentru publicația din Cluj, Boloș susține că a devenit preot la 40 de ani, după ce a terminat facultatea de teologie ortodoxă, dar că nu și-a trecut studiile teologice în CV pentru că e tehnocrat „nu am treabă cu activitatea politică” și a „preferat să separe biserica de activitatea profesională”.

„Am preferat să separ Biserica de activitatea profesională, nu vreau să implic Biserica în demnitățile publice. Eu, fiind tehnocrat, nu am treabă cu partea politică, motiv pentru care m-au și lăsat să slujesc în continuare. Biserica, credința, religia, sunt valori ale fiecărui om, te ajută să ai o judecată dreaptă, sunt niște valori corecte pentru deciziile pe care trebuie să le iei”, a spus Marcel Boloș, citat de cluj24.ro.

Boloș a povestit cum a vrut să dea examen la seminar înainte de Revoluție, dar nu a reușit din cauza unui aviz negativ la dosar.

”Și dacă mi-ar interzice cineva nu m-aș lăsa de Biserică. Din copilărie am aplecarea asta spre Biserică, eu am copilărit în curtea bisericii din Hodișu. Nici nu concepeam altfel viața decât să fiu preot.

Am avut multe de pătimit, în 1986 mi-au făcut un dosar cu aviz negativ pentru Seminarul Teologic. Nici nu am fost lăsat să intru în examen, la proba scrisă. A fost atunci, pentru mine, o mare cumpănă a vieții, am trecut printr-o mare dramă.

Nu concepeam să nu fiu preot dar m-a ajutat Dumnezeu, astfel că la 40 de ani am devenit preot, după absolvirea Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Oradea”, a spus Boloș.

Susține că este preot-misionar, adică poate sluji în mai multe parohii, nu are una în care este stabilit, iar slujbele și activitățile sale care au legătură cu biserica ar fi benevole.

Boloș este acum șef al Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Vest (ADRNV) și a confirmat marți că a acceptat propunerea liberalilor de a prelua portofoliul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Boloș a admis că a purtat destule discuții cu liberalii înainte de a-și asuma acest portofoliu, din pricina componentei tehnice care vizează „partea de digitalizare”, relatează G4Media.ro.

„Am acceptat această propunere după multe discuții și sub rezerva acestei componente tehnice care ține de digitalizare. Eu vreau ca toate proiectele de digitalizare să fie duse la bun sfârșit, ca atare va fi nevoie și de expertiza secretarului de stat pentru acest domeniu”, a spus Boloș.

Boloș adăugat că în cazul în care nu va avea rezultatele pe care și le-a propus, se va retrage: „Pentru mine este o onoare dar și o imensă responsabilitate, iar dacă nu am rezultate, mă retrag”.

Pentru că vine din zona neafiliaților politici, Boloș a ținut să mai precizeze că decizia numii sale va aparține Guvernului și premierului Nicolae Ciucă și că în acest moment acceptul său înseamnă doar un răspuns la o propunere de principiu venită din partea PNL.


3 comments
  1. Un popă ministru al cercetării! E fantastic! Numai în România se putea întâmpla așa ceva. Un om de știință, un cercetător nu se putea găsi! Vai de capul nostru! Popii se ocupă de cercetarea științifică într-o țară europeană în secolul XXI!

  2. Chiar nimic nu-i de mirare în țara asta? Care ar fi scopul unui astfel de articol? Ni-l explică cineva? Sper că este bine intenționat! Sau? Dar ce ințeleg cei mai mulți daca îl citesc?? Că ați dat drumul la alte “demolări”? Că politicul nu știe decât să demoleze, prin diversele brațe, de exemplu un braț ca acesta? Așa au “demolat” sau în acel caz mai bine zis au “demolat prin izolare” ermetică un alt tehnocrat al țării! Pe cel care a adus în România, bazat pe prestigiul lui profesional internațional, proiectul românesc major ELI (Extreme Light Infrastructure)-“Laserul de la Măgurele”. Câți știu cine a adus proiectul ELI în țară, la început de decembrie 2009? Dată la care nimeni din cei ce și-au “rupt hainele” de pe ei legat de ELI, nu ocupau nici o funcție în vreun guvern, nici Daniel Funeriu, nici Adrian Curaj și nici Dragoș Ciuparu. Dar au preluat proiectul de ~360 mil. euro, nici nu au mulțumit pentru el, au izolat persoana care a adus proiectul, iar restul vă este cunoscut! Adică dupa 12-13 ani proiectul ELI-NP a fost adus “pe butuci”, cu toate repercursiunile științifice, tehnologice și financiare ce decurg de aici. Era și este un tehnocrat cel care a adus ELI în România, iar pentru toate acestea sunt documente, și se cheamă Marius Enăchescu. Acum ce faceți, a mai apărut un tehnocrat adevărat și onest și vreți sa îl “demolați” și pe acesta (că de izolat nu mai puteți, pentru ca este cunoscut în lumea noastră)? Ați constatat sau analizat ce a făcut concret acest OM? Ați constatat că este singura persoană din guvernul anului 2019-L. Orban care nu a dorit și care a refuzat să primească un loc pe listele pentru Parlamentul actual al României? De ce nu o fi făcut-o? Pentru că este tehnocrat, are decență, verticalitate și demnitate și a preferat să ramană tehnocrat, și DREPT în fața lui Dumnezeu. Dar poate ca voi nu aveți nici Dumnezeu! Mai analizați și mai opriți-vă numai din “demolări”, participați și susțineți și construcții pentru noi, pentru țară. Doame ajută!

  3. Nu trebuie să ne mire asta. Întotdeauna, încă de pe vremea inchiziției, știința și biserica au mers mână în mână. Întrebați-l pe unul, Giordano Bruno parcă îl chema… Nu putem decât să-i urăm multe succes domnului ministru, dacă va fi numit. Mai trebuie ca și dombul Cîmpeanu să ia înlocuit cu un prelat și treaba e gata. Deși, dacă stau să mă gândesc, e posibil ca la învățământ să fie chiar un progres…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bogdan Gruia Ivan, propus ministru al Cercetării în Guvernul Ciolacu, aviz favorabil în Parlament: „Prima prioritate” în domeniul cercetării este „adaptarea legislației la vremurile în care trăim” / Zone de interes: inteligența artificială, tehnologii cuantice, energie verde

Bogdan-Gruia Ivan, propus de PSD pentru postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul Ciolacu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor care l-au audiat, miercuri, în Parlament.…
Vezi articolul

Trei dintre cercetătorii români care au primit premii speciale la prima ediție a Galei Cercetării Românești lucrează în SUA, la universitățile Stanford, Harvard și MIT / Patru din opt premianți lucrează în principal în România

Trei dintre premiile speciale acordate în cadrul primei Gale a Cercetării Românești, plus unul dintre premiile la categoriile principale au fost acordate cercetătorilor români care lucrează sau au lucrat în…
Vezi articolul
salarizare pe baza de performanță pentru profesori

Regulile după care se verifică și recunoaște valoarea științifică a unei cărți scrise în penitenciar de condamnații definitiv, aprobate după 5 ani: Verificarea de plagiat se face prin softuri recunoscute CNADTCU, lucrările pot fi pe 6 domenii

Un ordin semnat de fostul ministru al Cercetării, Ciprian Teleman, pe final de mandat, prin care e aprobată Metodologia de evaluare a caracterului științific al lucrărilor elaborate de persoane din…
Vezi articolul