Marea prefăcătorie. Cum s-a transformat campania de testare în școli într-o probă de onestitate pentru părinți, fără obligații și fără responsabili

4.116 vizualizări
Foto: © Annanahabed | Dreamstime.com
România a ratat încă o șansă de a evalua real circulația coronavirusului în școli și de a-i proteja cât mai mult posibil pe copii, profesori și familiile acestora de izbucnirea unor focare în comunitățile școlare. Ampla campanie de testare a copiilor – demarată când se apropie vacanța – este de fapt o acțiune benevolă, cu rezultate pentru a căror veridicitate nu poate garanta nimeni, fără obligații și fără responsabili. Un mare fals.

Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie”, afirmă cu nonșalanță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în ziua în care a început campania de testare.

Lipsa bazei legale este o scuză pe care niciun ministru din actualul guvern nu o poate invoca, pentru că are în spate o largă majoritate parlamentară, care poate adopta orice lege oricând dorește și la o adică poate modifica și Constituția.

Nimic nu l-a împiedicat așadar pe ministrul Educației ca astăzi să aibă baza legală pentru ca testarea în școli să fie obligatorie.

Sorin Cîmpeanu se bazează însă pe „responsabilitatea părinților”, în țara cu cea mai mică rată de vaccinare din Europa, după Bulgaria. Și unde au apărut deja anunțuri pe internet de vânzare a kiturilor cu testele de salivă primite de părinți pentru a-și testa copiii, după cum relata luni dimineață Digi24.

Cum s-a ajuns ca o campanie anunțată încă de acum 3 luni și demarată abia acum să depindă de bunul simț al părinților?

Statul nu a reușit în luni de zile să schițeze un plan coerent și eficient pentru testarea copiilor în școli. În cele din urmă, s-a ajuns la o mare prefăcătorie, încă un proiect eșuat al statului român.

Analiza integrală pe G4Media.ro.

Foto: © Annanahabed | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


6 comments
  1. Sigur ca daca suntem ,,campioni” la nr. analfabetilor functional tocmai cu aritmetica nu ne descurcam. Si-i usor ca lumea sa inghita ,,gogosi” de genul ,,țara cu cea mai mică rată de vaccinare din Europa” !!! Se dau 19 milioane adunati intr-un popor din care scadem 3 milioane elevi si suntem nevoiti sa mai scadem inca 4 milioane de imigranti (plecati la mai bine in ,,occident”). Astfel, ne raman ,,de vaccinat” 12 milioane din care 7,8 milioane s-au ,,imunizat” deja. Deci stam cam pe la mijlocul ,,clasamentului” cu cei 65 % si nu-n coada cum le place sa ne faca praf zilnic ,,autoritatile” si ,,oamenii de bine” care stapanesc aritmetica mult peste medie, se intelege. Ca daca am intra un pic mai mult in detalii am urca procentul lejer peste 70% …

  2. ,,Larga majoritate” ar putea reimpune circulatia cu masinile pe drumurile tot mai jerpelite ale patriei in functie de numarul masinii: par in zilele ,,cu sot” iar cele cu nr. impar in zilele ,,fara sot”. Ar fi o solutie ,,binevenita” ducand macar un pic la ,,rasfirarea traficului”. Imi zice un amic, care-a intrat in jocul ,,majoritatii’, ca ar putea impune intr-o prima faza ca ,,diabeticii” sau supraponderalii sa mai poata cumpara dulciuri numai cu adeverinta de la medicul de familie ca-n ,,valul urmator” sa li se aprobe prin lege maxim 200 gr/ ins numai de Craciun. Cam asa functioneaza ,,majotitatile largi” care nu mai au nici o treaba cu libertatile mult trambitate zeci de ani.

  3. Pai nu prea-i ,,un mare fals” stimata! S-au aruncat ,,la gunoi” 24.000.000 Lei (3 mil de elvi x 8 lei testul) pentru a ,,descoperii” 86 ,,cazuri de potentiali pozitivi” care tre’ retestati cu ceva cat de cat mai aproape de realitate pentru a observa cati o sa ramana ,,pozitivi”. Da’ ,,se merita” daca vrem ,,sa ne facem bine”. Ne permitem? Sigur ca da, ca-i pe imprumuturi, care se dubleaza de la an la an. ,,Nu mai bine dadeau 2 kg de mere la fiecare copil pentru a-i intari imunitatea ?” imi zice un vecin octogenar inca hatru.

  4. Un eșec cu final așteptat!

    Mai bine făceau centre de testare gratuită autorizată (cu certificat si qr) în fiecare cartier sau comună!

    Astfel cei 200.000.000 euro folosiți pt această butaforie salivară ar fi dat o diagramă mult mai clară a situației și testarea benevolă ar fi fost mult mai larg acceptată și dorită de populație!

    Apropo, știți că sunt spitale care nu primesc pacienți pt. că …nu sunt testați dar nici nu oferă servicii de testare nici măcar contra cost????

    Asta că să avem o imagine de ansamblu a situației!
    In plus, nu e ciudat că aceste teste au venit fix cand aproape toate scolile sunt in scenariul verde si se vor termina exact cand incepe valul 5????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Masteratul la distanță

„Universitatea” Google. Gigantul american introduce certificate de competențe digitale, obținute la finalul unor cursuri de 6 luni. Expert american: Companiile mari nu au de ales, trebuie să intre pe piața Educației

Google va oferi cursuri de pregătire profesională pentru mai multe domenii de IT, care vor dura doar șase luni, la finalul cărora, absolvenții vor primi certificate de competențe specifice ce…
Vezi articolul

INTERVIU „Ceaușescu și-a conturat imaginea de șmecheraș care poate să-i fraierească pe străini. E un avatar cotidian pe care îl întâlnim la tot pasul” – profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu, despre lecțiile comunismului. Ceea ce nu trebuie să repetăm niciodată este „forțarea ingineriilor sociale, în special egalitatea prost înțeleasă”

Ce au uitat românii în cei 32 de ani de la căderea comunismului? Și mai important, cum facem să ținem minte răul care ne-a ținut prizonieri aproape 50 de ani…
Vezi articolul
Programa școlară

Rezultatele evaluărilor naționale din Franța 2022: Elevii de clasa a V-a au punctaje mai slabe și la franceză, și la matematică, față de 2021. Copiii de clasele pregătitoare și I au rezultate la fel ca anul trecut sau doar puțin mai bune

Rezultatele evaluărilor naționale din Franța, derulate în luna septembrie 2022, au fost publicate recent într-un raport de Direcția de evaluare specializată franceză – DEPP, similară Centrului Național pentru Politici și…
Vezi articolul

De 30 de ani se vorbește de pensii, pensii și iar pensii, nimeni nu vorbește de prezentul și viitorul României, despre familiile cu copii – Marian Preda, sociolog și rector al Universității București

De 30 de ani se vorbește de pensii, pensii și iar pensii, nimeni nu vorbește de prezentul și viitorul României, despre familiile cu copii, a declarat sociologul Marian Preda, rectorul Universității București, la B1TV. „Cei…
Vezi articolul

Babeș-Bolyai – lider detașat printre universitățile românești în cea mai nouă ediție a clasamentelor Times Higher Education după domenii de studiu / Instituțiile locale – prezență limitată în rankingurile pentru 2023, preponderent în jumătatea inferioară / Din nou prezență zero la Drept

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are cea mai puternică prezență, dintre universitățile românești, în ultima ediție a clasamentelor Times Higher Education după domenii de studiu, cu apariții în nouă dintre cele…
Vezi articolul