„Nu este suficient să avem programe performante cu caracter etic și flexibil, trebuie să fie și aplicabile și aplicate. În același timp, școlile au nevoie de sprijin administrativ, financiar, altfel toate aceste lucruri rămân doar proiecte, visuri care riscă să fie implementate peste mulți ani”, a declarat profesorul universitar Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, în deschiderea dezbaterii despre planurile-cadru de liceu 2025, de la Timișoara, pe 4 martie.
„Mediul universitar este foarte interesat de planurile cadru de liceu, evident că ne interesează ce știu copiii care vin pe băncile amfiteatrelor noastre”, a spus Marilen Gabriel Pirtea.
Rectorul UVT a asigurat profesorii că vor fi sprijiniți de mediul universitar: „Noi, mediul universitar, cu priceperea noastră, competența noastră, cu cadrele noastre didactice, profesorii noștri, specialiști în domeniul științelor educației, cu siguranță vă stăm la dispoziție și vă asigurăm tot suportul.”
Intervenția rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea
„De ce mediul universitar este foarte interesat de acest subiect? Pentru că într-un ciclu educațional, evident că ne interesează ce știu copiii care vin pe băncile amfiteatrelor noastre.
Așa cum se spune în anatomie că abdomenul este extrem de important pentru corp, face legătura directă între partea inferioară și partea superioară a corpului și cu un abdomen puternic, corpul este viguros, așa și ciclul liceal, aș spune, este esențial, iar programele, planurile-cadru din această zonă sunt foarte importante.
Ministerul Educației a venit cu un proiect flexibil, un proiect avangardist, un proiect care să asigure echitate. Cred că flexibilitatea este una dintre cele mai importante caracteristici a propunerilor venite de la Ministerul Educației. Ca să putem răspunde acestei flexibilități, în care fiecare școală să-și poată personaliza un opțional, este nevoie de competență, este nevoie de pricepere, este nevoie de deschidere, de sprijin și multe alte lucruri.
Nu este suficient să avem programe performante, un caracter etic și flexibil, trebuie să fie și aplicabile și aplicate. Până la urmă, este nevoie de un sprijin administrativ. Școlile au nevoie de un sprijin în domeniul administrativ pentru a putea crea cadrele unor astfel de reforme curriculare.
Dincolo de acest sprijin administrativ, mai este nevoie și de competență. Racordarea la o dinamică internațională este esențială, pentru că există experți, specialiști în design curricular în crearea unor astfel de proiecte de viitor pentru tineri și poate nu ne pricepem noi la toate și poate ar trebui să apelăm sau să pregătim cadre didactice și în acest domeniu, prin diverse programe, cursuri în această zonă.
Dincolo de acestea, mai este nevoie și de suport financiar, pentru că fără un suport financiar, toate aceste lucruri rămân doar proiecte, rămân doar visuri care riscă să fie implementate peste mulți, mulți ani.
Am toată convingerea că în cadrul acestor dezbateri regionale Ministerul Educației va colecta păreri, opinii pertinente, chiar excepționale. Inspectoratul Școlar Județean va avea o contribuție semnificativă și cred că pe viitor, copiii noștri vor fi pe mâini bune.
Noi, mediul universitar, cu priceperea noastră, competența noastră, cu cadrele noastre didactice, profesorii noștri, specialiști în domeniul științelor educației, cu siguranță vă stăm la dispoziție și vă asigurăm tot suportul.”