Mărul otrăvit oferit de Guvern olimpicilor români: mușcătura îi va “lega de glie” – avertizează 3 cercetători cu doctorate în străinătate

1.976 de vizualizări
“Guvernul a anunțat în ședința de ieri continuarea programului de sprijinire a olimpicilor români, cu anumite modificări ale textului de HG precedent (403/2017). Acest program este un măr otrăvit pe care Guvernul îl oferă tinerilor și prin urmare îi sfătuim cu tărie să nu-l muște! De ce? Pentru că mușcătura îi va ‘lega de glie’, retezându-le orice speranță de a experimenta sisteme de cercetare vestice/performante. Și vă spunem asta din perspectiva a trei oameni care au plecat imediat după terminarea facultății/masterului la studii doctorale în străinătate: Octavian și Mihai în SUA, iar Lucian în Olanda”, scriu cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș și Lucian Ancu pe blogul lor comun.

Într-un mesaj către tinerii olimpici, cei trei cercetători atrag atenția că “pentru cineva din România care îndrăgește știința și cercetarea, puține lucruri se compară cu efectuarea studiilor doctorale în țări unde cercetarea științifică este cu adevărat respectată și apreciată. Există o diferență ca de la cer la pământ din punctul acesta de vedere între SUA, Canada sau țări din Europa de Vest și România. Toți tinerii care își doresc să lucreze în cercetare științifică ar trebui să experimenteze alte sisteme, preferabil la un stadiu incipient al carierei, adică exact atunci când Guvernul român le cere fără milă să presteze muncă pe ‘plantație’“.

Pe lângă cerința meschină a Guvernului ca tânărul beneficiar al unui astfel de grant de cercetare să rămână în țară minim patru ani după terminarea studiilor, nu se oferă nicio certitudine că instituțiile românești îi vor angaja pe aceștia. Cu alte cuvinte, ei se pot afla în situația de a-și finaliza studiile și de a nu avea unde se angaja, implicit fiind nevoiți să returneze banii Guvernului, prin neîndeplinirea clauzei contractuale de a se angaja minim patru ani în sistemul românesc de cercetare“, avertizează Octavian Micu, Mihai Miclăuș și Lucian Ancu.

Cei trei amintesc că Asociația Ad Astra a cercetătorilor români de pretutindeni a propus anul trecut modificarea HG 403/2017.

 


2 comments
 1. Daca ati merge la vot si ati vota oameni cinstiti, poate cercetarea din Romania ar avea o sansa.

  Dar atat timp cat tratati tara si votul cu maxima nepasare, la fel vor fi tratati si copiii vostri de catre institutiile statului.

  Nu mai fiti prosti! Mergeti la vot!

 2. Ar fi o nebunie sa ramai aici pentru cativa euro dupa atata munca.
  Dupa terminarea studiilor, cine sa te angajeze si unde sa gasesti un laborator performant? In institutiile publice, in universitati functioneaza acelasi sistem de pile si nepotism ca peste tot in societate.
  Iti rade in fata o patachina botoxata cocotata pe post de sefa, cu studii la Cucuietii din Deal.
  In afara de Laserul de la Magurele, nu exista prea multe investitii in laboratoare de cercetare. Salarii mici, lipsa de aparatura, bataie de joc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like