Membri noi în Consiliul Național de Etică a Cercetării, a cărui componență a fost extinsă – ordin de ministru

567 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Numărul membrilor Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) crește de la 19, cât era până în prezent, la 23, printr-un ordin de modificare a Regulamentului de organizare și funcționare a CNECSDTI, publicat în Monitorul Oficial. Este actualizată, totodată, componența acestui for, atât prin includerea noilor membri, cât și prin schimbarea unora existenți.

Noii membri ai CNECSDTI:

  • Ioana Vasiu (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)
  • Costin Hariton-Nicolae (Academia Română)
  • Daniel Bucur (USAMV Iași)
  • Ioan Marius Purcar (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca)
  • Corina Mirela Ilin (Universitatea de Vest din Timișoara)
  • Margareta Stela Florescu (ASE București)
  • Bogdan Romulus Timar (UMF Timișoara)
  • Mariana Carmen Chifiriuc (Universitatea din București)
  • Petrică Vizureanu (Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași)

Dacian Dragoș (Universitatea Babeș-Bolyai) este în continuare președinte, iar Eugen Stamate (Universitatea Tehnică a Danemarcei) e vicepreședinte.

Ordinul prevede o serie de alte modificări în regulamentul de funcționare și organizare a CNECSDTI, ca urmare a creșterii numărului de membri:

  • Cvorumul crește de la minimum 11 la minimum 13 membri
  • Grupurile de lucru trebuie să fie de cel puțin 5 experți (față de 3 până acum)
  • Rapoartele grupurilor de lucru sunt validate / adoptate cu cel puțin 13 voturi favorabile (în loc de 11), la fel și hotărârile CNECSDTI

CNECSDTI, organism consultativ ce funcționează pe lângă autoritatea de cercetare (actualmente Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării), este forul care analizează abaterile de la etica cercetării în publicații, cărți, granturi etc. – dar nu în tezele de doctorat, care intrau în responsabilitatea CNATDCU – dupa ce, în cazul acestora, se pronunță inițial Comisia de etică la nivelul instituțiilor unde sunt semnalate potențialele abateri.

Ordinul de modificare a Ordinului ministrului educației și cercetării nr. 4.655/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a CNECSDTI:

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Editura Didactică și Pedagogică nu a livrat manuale pentru clasele I-VI în valoare de peste 1,45 milioane lei, în 2018, când era editură unică, deși erau prevăzute în contract – Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a constatat ”numeroase deficiențe în derularea achiziției de manuale școlare de la Editura Didacticăși Pedagogică SA pentru clasele I-VI”, desfășurată în anul 2018, se arată în cel…
Vezi articolul

Matematica redevine obligatorie la liceu în Franța, din 2023, după schimbările succesive din ultimii trei ani. “Trebuie promovată egalitatea fete-băieți” în științe, susține Ministerul Educației de la Paris

Toți elevii de liceu din Franța vor face obligatoriu matematică la liceele teoretice (generale) din septembrie 2023, a anunțat duminică, 13 noiembrie, ministrul Educației din Republică, Pap Ndiaye, după cum…
Vezi articolul

Premierul Ciucă, după adoptarea de către Senat a legilor Educației: „Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev” / Educația centrată pe elev este prevăzută și aplicată de 12 ani, prin Legea 1/2011

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, premierul Ciucă salută adoptarea legilor educației și susține că „Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev”.…
Vezi articolul

”Ne-au spus că vrem transport gratuit ca să mergem la plajă. Și din alocația forfetară să punem bani de benzină sau să închiriem un autobuz”, susține lidera elevilor din Constanța/ Secretar de stat: ”Dacă statul îi plătește naveta și nu o condiționează de școală merge la păcănele, ce-i așa complicat?”

Mai multe asociații de elevi din țară cer retragerea proiectului de OUG cu privire la transportul elevilor, pus în consultare publică de Ministerul Educației, argumentând că alocația forfetară pentru transport…
Vezi articolul