Membri noi în Consiliul Național de Etică a Cercetării, a cărui componență a fost extinsă – ordin de ministru

691 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Numărul membrilor Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) crește de la 19, cât era până în prezent, la 23, printr-un ordin de modificare a Regulamentului de organizare și funcționare a CNECSDTI, publicat în Monitorul Oficial. Este actualizată, totodată, componența acestui for, atât prin includerea noilor membri, cât și prin schimbarea unora existenți.

Noii membri ai CNECSDTI:

  • Ioana Vasiu (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)
  • Costin Hariton-Nicolae (Academia Română)
  • Daniel Bucur (USAMV Iași)
  • Ioan Marius Purcar (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca)
  • Corina Mirela Ilin (Universitatea de Vest din Timișoara)
  • Margareta Stela Florescu (ASE București)
  • Bogdan Romulus Timar (UMF Timișoara)
  • Mariana Carmen Chifiriuc (Universitatea din București)
  • Petrică Vizureanu (Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași)

Dacian Dragoș (Universitatea Babeș-Bolyai) este în continuare președinte, iar Eugen Stamate (Universitatea Tehnică a Danemarcei) e vicepreședinte.

Ordinul prevede o serie de alte modificări în regulamentul de funcționare și organizare a CNECSDTI, ca urmare a creșterii numărului de membri:

  • Cvorumul crește de la minimum 11 la minimum 13 membri
  • Grupurile de lucru trebuie să fie de cel puțin 5 experți (față de 3 până acum)
  • Rapoartele grupurilor de lucru sunt validate / adoptate cu cel puțin 13 voturi favorabile (în loc de 11), la fel și hotărârile CNECSDTI

CNECSDTI, organism consultativ ce funcționează pe lângă autoritatea de cercetare (actualmente Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării), este forul care analizează abaterile de la etica cercetării în publicații, cărți, granturi etc. – dar nu în tezele de doctorat, care intrau în responsabilitatea CNATDCU – dupa ce, în cazul acestora, se pronunță inițial Comisia de etică la nivelul instituțiilor unde sunt semnalate potențialele abateri.

Ordinul de modificare a Ordinului ministrului educației și cercetării nr. 4.655/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a CNECSDTI:

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii și elevii americani adoptă platforma de inteligență artificială ChatGPT în număr tot mai mare, în pofida riscurilor de etică și acuratețe, pentru a-i ajuta în asimilarea materiei, planificarea lecțiilor, interactivitate mai mare – sondaj

Platforma de inteligență artificială ChatGPT este utilizată tot mai intens atât de elevi, cât și de profesorii din școlile americane, în pofida tentativelor unor districte școlare de a o interzice,…
Vezi articolul

VIDEO De ce ar fi utile grădinile în curtea școlilor, cultivate în regim de permacultură? „Noi nu doar facem agricultură, ci realizăm un echilibru. Facem adăposturi pentru arici, iar copiii pot învăța cum se îmbină ecosistemele”

Dacă în școli din Europa se face educație ecologică prin exemple practice, în România, odată cu deschiderea curților școlilor pentru activități sportive extrașcolare, s-ar putea crea contextul potrivit pentru realizarea…
Vezi articolul

VIDEO Yuval Noah Harari, despre efectele războiului din Ucraina: E o situație de înarmare care poate scăpa de sub control / Banii care ar trebui să fie alocați pentru educație, pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, acești bani se vor duce la tancuri, rachete, la finanțarea războaielor

După 1945, omenirea a trăit o epocă de pace la nivel global, cu câteva conflicte locale, dar reușind să evite până acum declanșarea unui nou război teritorial ca în trecut,…
Vezi articolul