„Micile victorii” care îi fac pe elevi să persevereze la învățătură – un studiu despre efectul problemelor ușoare incluse în teste dificile la matematică

1.639 de vizualizări
Foto: © Naamah Barshai | Dreamstime.com
Succesul la învățătură poate fi interpretat fie prin rezultate și note foarte bune la o materie dificilă, dar poate să însemne și motivarea pe care o găsesc elevii pentru a continua să învețe în pofida dificultăților de care se lovesc, sugerează un nou studiu bazat pe rezolvarea unor probleme de matematică, realizat sub umbrela American Psychological Association  și citat de site-ul american pe teme de educație Edutopia.org.

Studiul a urmărit să aplice în rândul elevilor cercetări făcute până acum în principal în rândul adulților, cu privire la felul cum interpretează indivizii succesul academic în funcție de sarcinile pe care le primesc.

În cadrul cercetării, 570 de elevi de clasa a 3-a și de clasa a 6-a au primit de rezolvat 10 probleme dificile de matematică. Jumătate dintre ei au primit, în plus, cinci probleme considerabil mai ușoare, așa încât elevii să aibă și momente în care simt un oarecare grad de succes, pe lângă provocarea pusă de problemele dificile.

  • Potrivit sursei citate, deși au avut același număr de probleme dificile de rezolvat, elevii care au primit și probleme ușoare erau de două ori mai predispuși să își dorească un nou set de probleme de rezolvat. Totodată, acei elevi erau de două ori mai înclinați să aprecieze drept plăcută activitatea desfășurată, o atitudine notabil diferită de sentimentul de frustrare și descurajare pe care îl pot produce problemele grele de matematică.

Realizatorii studiului au observat, totodată, că a contat și locul unde au plasat problemele ușoare, plasarea lor la începutul sau la sfârșitul testului fiind cea mai benefică. Autorii apreciază că o astfel de abordare „are potențialul să fie folosită ca strategie alternativă pentru a crește motivația și implicarea elevilor față de matematică, într-un mod în care nu este redusă dificultatea lucrurilor pe care dorim ca elevii să le învețe”.

Foto: © Naamah Barshai | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Oare totul înseamnă matematică?
    De ce trebuiesc chinuiți copiii cu așa ceva? Mulți nu au treabă cu matematica. Pur și simplu nu sunt născuți pentru ea. 85% din copii au „problema” asta.
    Nu e normal să se dea un examen la matematică pentru a putea ajunge la liceul de arte, sportiv, profil de filologie etc.
    Separarea pe profiluri ar trebui făcută din clasa a 7-a, matematica redusă la 2 ore pe săptămână până atunci și examenul obligatoriu la matematică scos. Ah, și opționalele făcute individual de fiecare copil, nu de toată clasa.
    Școala nu trebuie împărțită în Matematică, restul materiilor de examen și tot restul de materii care sunt complet neimportante (dar la care trebuie să se dea 10 din oficiu pentru că altfel pierde odrasla bursa).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Doar elevii cu 10 pe linie vor putea să se înscrie în programul pentru promovarea a doi ani de studii într-un an școlar, deși în trecut se cerea cel puțin media 9. Programul se întrerupe dacă obțin sub media 9 la evaluările de la finalul modulului doi

Accesul elevilor la programul de finalizare a doi ani de studii într-un an școlar este permis doar pentru cei cu media 10 la toate materiile, arată noua metodologie publicată în…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Listele actualizate cu olimpiadele și concursurile școlare din acest an, publicate de Ministerul Educației. Au apărut olimpiadele naționale de română, de engleză și de istorie

Ministerul Educației a publicat astăzi listele cu olimpiadele și concursurile școlare care se vor desfășura în anul acesta școlar, deocamdată fără un calendar pentru acestea. Listele pot fi consultate și…
Vezi articolul

Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare va gestiona și actualiza platformele pentru evaluările și examenele naționale digitalizate, inclusiv platforma pentru evaluarea elevilor la finalul clasei pregătitoare și clasei I

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care se va înființa Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, care va gestiona și actualiza platformele…
Vezi articolul