Mihnea Costoiu îşi nuanţează declaraţia privind anularea Bacalaureatului şi Evaluării Naţionale: “Cred că aceste examene trebuie date”. Rectorul Politehnicii declara acum o lună că Bacalaureatul trebuie echivalat cu mediile din liceu

5.267 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Mihnea Costoiu
Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, îşi nuanţează declaraţia privind anularea Bacalaureatului şi Evaluării Naţionale, făcută în urmă cu o lună. “Cred că aceste examene trebuie date”, a spus Costoiu la Digi24, după ce pe 27 aprilie cerea ca examenele să fie echivalate cu mediile din timpul şcolii.

“Evident că examenele naționale sunt necesare. Au fost și sunt necesare, nu se pune problema să nu recunoaștem importanță examenelor naționale și eu cred că aceste examene trebuie date”, a declarat miercuri Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti.

Acesta revine asupra declaraţiei sale din urmă cu o lună, când susţinea anularea Bacalaureatului şi echivalarea cu mediile din liceu:

Mihnea Costoiu, 27 aprilie 2020, pentru Agerpres: “Eu cred că, ţinând cont de ce s-a întâmplat, de faptul că aproape un semestru – în care tinerii din clasele terminale, vorbesc aici în special de clasa a XII-a – l-au pierdut, ştiind că foarte mulţi dintre tinerii de clasa a XII-a se pregăteau în ultimul semestru pentru Bacalaureat şi admiterea la facultăţi, eu cred că trebuia mers cu decizia mai departe şi anume trebuia ca nici aceştia să nu mai dea examenul de Bacalaureat.

Cred că examenul de Bacalaureat ar fi trebuit echivalat cu mediile din anii de studiu de liceu, cum au adoptat astfel de decizii şi alte ţări europene – Franţa şi Olanda în special. (…) La fel şi la Evaluarea Naţională. Nu era niciun fel de discriminare faţă de elevi. Nu îi mai puneam să dea un examen la care, chiar dacă va fi eliminată o parte din materie, elevii nu au mai beneficiat de contactul cu profesorii, pentru că din nefericire în foarte multe locuri din ţară nu există internet, nu există acces, tinerii nu au mijloace necesare informatice”.

În intervenţia de azi Costoiu a declarat că echivalarea mediile din liceu cu Bacalaureatul ar fi fost de fapt “un scenariu posibil în caz de dezastru”:

“Eu am vorbit, și îmi asum încă o dată, despre o analiză serioasă cu privire la echivalarea examenului de Bacalaureat cu notele din timpul anului, ca un scenariu posibil în caz de Doamne ferește, un “dezastru”, păstrând proporțiile. În situația în care vom avea un răspuns, un parcurs epidemiologic complicat.”

Mihnea Costoiu este rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, a fost ministru al Educaţiei în perioada 2012-2014, şi în prezent este şi senator din partea PSD.

A fost primul politician şi singurul rector care a susţinut anularea examenelor naţionale şi echivalarea lor cu mediile din timpul şcolii.

Foto: Facebook/ Mihnea Costoiu


10 comments
  1. Banii sau promisiunile reprezinta “revelatii “foarte bune.
    In tara asta nimeni nu mai are coloana vertebrala.Sunt toti corupti pana in maduva oaselor.
    Tara asta nu se mai face bine si nu covidul e cel care o afecteaza cel mai rau! Boala de care sufera are alt nume!

  2. Conduci un grup de oameni și nu îți poți menține aceasi decizie după un timp? Oamenii aia cum au încredere în tine? Te schimbi în decizii în decurs de o săptămână? Ai demonstrat ca nu îți poți deține o decizie în decurs de o perioada scurta și îți e frica sa ai propria ta decizie fără de ceilalți colegi pe care ii ai.

  3. Ce încredere poți să ai în persoane care fac declaratii diferite de la o zi la alta? Ce încredere poți să ai în minister că anunță că totul va fi în regulă și încă nu au un contract stabil pt măști. Vor fi în stare să organizeze totul cum trebuie?

  4. Luni a zis in fata intregii tari ca doreste anulare examenelor. Acum zice ca trebuie sustinute. O parere schimbata de pe o zi pe alta ridica suspiciuni.

    1. Normal ca nu pot sa isi asume nici o responsabilitate azi declara ceva maine nu mai este valabil.Asta se intampla pentru ca ei nu au copii in aceasta situatie.Domnul Funeriu de exemplu se lauda ca a avut o contributie importanta la legea invatamantului.Oare cel mai important era instalarea camerelor de luat vederi sau o investitie in invatamant astfel incat toti copii sa aiba sanse egale?Daca le este frica ca vor intra la facultate si copii slab pregatiti de ce nu introduc la toate facultatile examen de admitere?

  5. Nu pot sa cred ca pentru o suma de banii oameni isi vand demnitatea si isi schimb parerea radical… rusine… mai ales celor care au facut elevii LOAZE!!!

  6. De ce nu se ia in calcul AMANAREA examenelor? Avem tot timpul din lume pana in septembrie/octombrie(desciderea anului scolar/universitar) sa sustinem aceste examene. La cum se dau pe la unele licee/scoli notele, echivalarea notelor cu media din generala/liceu ar fi o idee foarte proasta. Pregatirea pentru examene este mult mai dificila pe cont propriu decat cu un profesor

    1. Adica vrei sa ratam și anul școlar viitor?
      Profesorii au de munca încă de la 1 septembrie pentru anul școlar 2020-2021
      Nu stau sa supravegheze și sa corecteze pentru covid examene.
      Sa se anuleze anul acesta examenele, ar fi cea mai potrivita soluție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Majorare cu până la 25% a sumelor pentru plata profesorilor la Evaluarea Națională și Bacalaureat, propusă de Ministerul Educației ca să atragă cadre didactice – proiect

Ministerul Educației face o mișcare importantă, după ce greva generală a fost suspendată – majorează cu până la 25% sumele pe care le vor primi profesorii care se vor implica…
Vezi articolul

Flavian Georgescu, profesor de Matematică: Este inadmisibil ca în toți cei 4 ani de gimnaziu sau liceu să ne focusăm asupra tematicilor examenelor de evaluare națională sau de bacalaureat, algoritmic, fără a înțelege ce se află în spatele acestor probleme / Asta nu este Matematică! Asta este toceală și este tocmai opusul a ceea ce dorește disciplina Matematică pentru copii

Problema Matematicii în școala românească este analizată de profesorul de Matematică Flavian Georgescu într-un articol publicat de educatieprivata.ro. Acesta pune în antiteza rezultatele de la olimpiadele internaționale de matematică, unde…
Vezi articolul