Ministerul Educației a redeschis apelul PNRR pentru depunerea cererilor de finanțare pentru școlile din programul de reducere a abandonului școlar, runda 1, la 6 luni de la semnarea contractelor / Surse: 40 de școli ar fi vizate

3.195 de vizualizări
Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com
Ministerul Educației a decis redeschiderea perioadei de depunere a documentației pentru școlile incluse în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), potrivit edu.ro. Conform surselor Edupedu.ro, 40 de unități de învățământ nu ar fi încărcat, în platforma PNRR, cererea de finanțare și au posibilitatea să facă acest lucru în perioada 14 martie 2023, ora 14:00 – 31 martie 2023, ora 23:59. Lista acestor școli nu a fost comunicată inspectoratelor școlare sau unităților de învățământ, potrivit surselor Edupedu.ro.

De menționat este că, până acum, Ministerul Educației nu a trimis o adresă oficială către inspectoratele școlare, astfel încât să anunțe că 40 de școli nu au încărcat corect documentele în platformă.

Mai mult, anunțul referitor la redeschiderea perioadei de depunere a documentelor nu a apărut la secțiunea „Noutăți” sau la secțiunea „Comunicate de presă” de pe site-ul oficial al Ministerului Educației. Informarea se găsește doar la secțiunea „Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar”.

„În vederea finalizării procedurilor de încărcare a contractelor de finanțare pentru 1.409 unități de învățământ preuniversitar (declarate câștigătoare conform ordinului nr. 3.496/2022, cu modificările și completările ulterioare), care au întâmpinat unele incoveniente (sic!) cauzate de situații independente de reprezentanții legali, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme/investiții pentru Componenta 15 – Educație, a hotărât redeschiderea perioadei de depunere a documentației pentru apelul PNRR/2022/C15/MEDU/I4./Schema de Granturi PNRAS Runda 1, în perioada 14 martie 2023, ora 14:00 – 31 martie 2023, ora 23:59.

Foto: captură edu.ro

Conform surselor Edupedu.ro, pe grupul de Whatsapp unde sunt reprezentanții inspectoratelor școlare care se ocupă de PNRAS, Ministerul Educației a transmis zilele trecute indicații pentru încărcarea documentelor.

„Pentru verificarea încărcării corecte se folosește recipisa primită din platformă în momentul apăsării butoanelor Blochează și Transmite. Înainte de a face operațiuni, verificați selectarea apelului corect și anume PNRR/2022/C15/MEDU/I4./ Schema de Granturi PNRAS Runda 1”, se arată în mesajul primit de reprezentanții inspectoratelor școlare.

În platforma electronică UDiManager, Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, runda 1, figurează deja închis.

Sursele Edupedu.ro spun că, înainte să fie redeschisă perioada în care se pot depune documentele, școlile au avut la dispoziție până în luna decembrie să încarce documentele. Aceleași surse mai spun că, inițial, Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) a avut o platformă a Ministerului. Apoi, școlile au trebuit să încarce documentele pe platforma nouă de gestionare a proiectelor din PNRR, platforma electronică UDiManager.

Despre programul național pentru reducerea abandonului școlar

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) este cuprins în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată” și a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență cu o valoare de 543 milioane euro.

Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), care stă la baza implementării programului, este un instrument dezvoltat și pilotat de Ministerul Educației cu sprijinul Băncii Mondiale și cu finanțare prin Instrumentul de asistență tehnică DG REFORM al Comisiei Europene.

Programul se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon, în special elevi aparţinând grupurilor vulnerabile, elevi aparţinând minorităţii rome, elevi din mediul rural și urban mic, elevi cu dizabilităţi sau cerințe educaționale speciale (CES), elevi din comunităţi dezavantajate economic, copii în risc de excluziune socială pe fondul sărăciei, lipsa locuinței, familie monoparentală, familii dezorganizate, elevi expuși altor riscuri sociale. 

Valoarea maximă a unui grant este de 200.000 de euro. Programele trebuie să se implementeze timp de 3 ani cu aceste sume și presupun derularea de activități remediale, investiții în formarea profesorilor, programe de tip masă caldă, de after-school-uri etc.

Ce este abandonul școlar?

Rata abandonului școlar este diferența dintre numărul elevilor înscriși la începutul anului școlar și cel al elevilor aflați în evidență la sfârșitul aceluiași an școlar, exprimată ca raport procentual fata de numărul elevilor înscriși la începutul anului, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Rata de părăsire timpurie a școlii este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au abandonat școala în acel moment, nu au mai urmat nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională. Se mai numește abandon școlar timpuriu.

România a cheltuit peste 2 miliarde de lei pentru reducerea abandonului școlar între 2012-2021

Amintim că Edupedu.ro a scris că România a cheltuit peste 2 miliarde de lei pentru reducerea cu 2 puncte procentuale a ratei de părăsire timpurie a școlii în perioada 2012-2021. Rata acestui indicator a scăzut de la 17.8% în 2012, la 15.6% în 2020. Nu a fost atins obiectivul propus în Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a școlii în România de a înregistra valoarea de 11.3% în 2020.

Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cea mai mare problemă a proiectelor naționale de abandon școlar este că nu ajung „tocmai la elevii care au cea mai mare nevoie”, spune președinta consiliului elevilor din Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marcel Ciolacu: Este evident că am avut o criză socială îndreptățită cu profesorii și atunci vom găsi soluții ca să acoperim suma. Noua lege a salarizării o să vină cu reguli de performanță. Nu înseamnă numai măriri de salariu

„Este evident că am avut o problemă, o criză socială îndreptățită cu profesorii și atunci vom găsi soluțiile ca să acoperim această sumă. Impactul bugetar este de 2 miliarde, 2…
Vezi articolul

LISTĂ Peste jumătate dintre școlile din București au ales să desfășoare programele Săptămâna Verde și Școala Altfel legate de o vacanță, arată datele ISMB / Elevii din 143 de școli fac activități din aceste programe imediat după vacanța de toamnă, între 6 și 10 noiembrie. Peste 300 de școli au Săptămâna Verde înainte de vacanța de Paște

Peste jumătate dintre școlile din București au ales să desfășoare programele Săptămâna Verde și Școala Altfel înaintea sau în continuarea unei vacanțe, arată datele centralizate de ISMB, obținute de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

OFICIAL Listele profesorilor care iau prime de 1.500 de lei vor fi realizate de inspectoratele școlare până pe 15 iulie, prevede ordonanța de urgență adoptată de Guvern / Cei care intră în sistem, în urma concursului de Titularizare 2023, nu beneficiază de prime anul acesta

Până la data de 15 iulie, inspectoratele școlare vor elabora listele finale ale profesorilor care iau prime de 1.500 de lei, potrivit ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial. Este…
Vezi articolul

Menținerea școlilor deschise sau sănătatea? „E ca și cum ai pune un copil să aleagă între tată și mamă, așa ceva nu se poate face”, spune ministrul Educației care susține că „trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate” / Controalele în școli vor începe de luni, dar teste non-invazive încă nu vor exista

Acţiunile de control în şcoli privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19 vor începe de luni, 4 octombrie, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la…
Vezi articolul