Ministerul Educației lansează o campanie de promovare lunară a rezultatelor cercetării românești

2.633 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Educației și Cercetării, prin Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC), a lansat o campanie care să promoveze, lunar, cel puțin o realizare științifică importantă obținută de cercetătorii români din universități și institute de cercetare. Potrivit unui comunicat de presă, inițiativa își propune să aducă mai aproape de public rezultatele muncii științifice, să inspire tinerii și să combată dezinformarea.
  • „Ministerul Educației și Cercetării (MEC) își reafirmă angajamentul de a aduce știința și cultura mai aproape de publicul larg, prin educație și promovarea gândirii critice, ca antidot eficient împotriva manipulării, conspirațiilor și pseudocunoașterii propagate de pseudoștiință și pseudoreligie. Într-o lume în care dezinformarea câștigă tot mai mult teren, MEC își asumă rolul de platformă care conectează oamenii cu realizările autentice ale cercetării românești, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăți informate și reziliente”, conform comunicatului.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației „își propune să scoată în evidență performanțele cercetătorilor români, să inspire tinerii oferind modele de bune practici și să combată narațiunile false prin puterea cunoașterii autentice”.

Primul exemplu din această lună promovat este cel al Danielei Pascal, cercetătoare la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), care a participat recent la o expediție științifică în Antarctica. Activitatea sa este prezentată în documentarul „O Româncă în Antarctica!”, realizat în colaborare cu fizicianul Cristian Presură. Filmul, disponibil pe rețelele de socializare „prezintă contribuțiile Danielei Pascal la cercetarea polară, subliniind rolul său în avansarea cunoașterii științifice și impactul acesteia asupra societății globale.”

„Această inițiativă se alătură altor demersuri recente ale MEC, precum parteneriatele cu Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și platformele de socializare, menite să combată dezinformarea și să promoveze gândirea critică în spațiul public. Prin astfel de proiecte, MEC dorește să creeze punți între comunitatea științifică și cetățeni, oferind modele pozitive și informații verificate”, potrivit sursei.

Informații de context

În programul de guvernare, domeniul Cercetare este trecut sub umbrela Ministerului Educației și Cercetării, așa cum s-a întâmplat până în 2020, moment în care cele domenii au fost trecute sub ministere separate. 

Programul de guvernare prevede, acum: „ 1% din PIB pentru finanțarea dedicată cercetării. Vom urmări majorarea graduală a bugetului anual destinat cercetării pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027”.

Ministrul Educației, Daniel David a declarat în urmă cu o lună, că Programul de Guvernare trebuie să includă o platformă națională pentru promovarea științei și combaterea pseudo-științei, subliniind importanța implicării întregii societăți în acest demers.

El a menționat că responsabilitatea nu trebuie să revină exclusiv elevilor, ci și profesorilor, dar și părinților. De asemenea, ministrul a evidențiat necesitatea unui control asupra cadrelor didactice care promovează pseudo-știința, atât în școală, cât și în spațiul public.


8 comments
  1. Ministerul, înainte de toate ar trebui să aloce subvențiile astfel incât cercetătorii să primească salariile pe care nu și le-au mai luat din DECEMBRIE 2024.
    Domnule Ministru cam câte luni ati merge la serviciu fara să fiti plătit? Vă puneti problema cu ce trăim noi de aproape 5 luni?

  2. Prioritatea ministerului ar trebui sa fie salarizarea. Un cercetator cu doctorat primeste o remunerație lunara care include sporuri si norma de hrana de aproximativ 4000 lei.

  3. Promovarea si cunoasterew se face prin conferinte, simpozioane, reviste de profil. Dar acum se va face pe Fb, X, Tiktok, Imstagram, Onlyfans etc. Asa mai taie bani la cercetare pt reviste si manifestari de calitate si prestigiu. Iar elevii din cls 11 si 12 ar trebui primii sa fie invitati la sesiuni stiintifice si sa li de plateasca abonamente la reviste stiintifice.

  4. De preferat cu cercetători care sa laude consecvența ministerului in ceea ce privește finanțarea. 0 lei, 0 calitate.

    1. Ministerul Educației și al “Cercetarii” ar trebui sa deschidă finantarea pentru Programul Nucleu și pentru restul proiectelor de cercetare. Pana în prezent cercetarea nu a primit niciun ban, iar institutele de cercetare rămân fără fonduri disponibile pentru salarii, în unele cazuri nu s-au dat salariile. Sa nu mai vorbim de faptul ca nu sunt bani pentru achiziția de materiale și echipamente pentru a face cercetarea pe care MEC vrea sa o promoveze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like