Ministerul Educației nu a emis până acum documentul de organizare a examenelor naționale de Bacalaureat 2021 și Evaluare Națională 2021 pentru copiii cu nevoi speciale

4.243 de vizualizări
Copii care nu pot pricepe matematica
Copii care nu pot pricepe matematica
Ministerul Educației nu a emis până a această oră un document esențial de care depinde modul în care școlile vor organiza examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională din acest an pentru elevii cu cerințe educative speciale, atrage atenția Ana Dragu, psiholog clinician și președintele Asociației Autism Europa Bistrița. „Solicităm, așadar, ca Ministerul Educației și Cercetării să emită în regim de urgență procedura de egalizare a șanselor pentru anul școlar în curs, tergiversarea acesteia punând în dificultate atât unitățile de învățământ care trebuie să organizeze condiții de examen prin care să asigure egalizarea de șanse, cât și familiile elevilor care trebuie să facă demersuri separate în vederea susținerii de către aceștia a examenului adaptat”, a scris Ana Dragu pe Facebook.

„Procedura în cauză constituie un ghid pentru unitățile de învățământ care organizează examene de capacitate și bacalaureat, detaliind condițiile în care elevii cu cerințe educaționale speciale vor susține respectivele examene. Condițiile descrise de procedură se referă la adaptări de formă ale examenelor, particularizate pe tipuri de dizabilități, care sunt gândite pentru a compensa deficitele neurobiologice ale elevilor cu cerințe educaționale speciale care învață după curriculă individualizată.

Printre adaptările menite să asigure egalizarea de șanse amintim creșterea timpului pentru administrarea probei cu 1-2h, prezența unui terapeut/profesor de sprijin alături de elev în sala de examen, dictarea răspunsurilor de către elevii cu tulburări care implică deficite motrice, etc. În cursul acestui an, FEDRA a transmis specialiștilor din cadrul Direcției Consiliere a MECT observații de natură să optimizeze procedura de egalizare a șanselor pentru elevii cu tulburări din spectrul autist, însă până la acest moment procedura în cauză nu a fost nici măcar publicată”, a explicat Ana Dragu pe Facebook.

Postarea integrală a psihologului:

„În plină pandemie, când serviciile medicale sunt oricum suprasolicitate și accesul la medic este dificil pentru oricine, Ministerul Educației – România nu a emis până a această oră un document esențial de care depinde modul în care școlile vor organiza examenul de capacitate și Bacalaureat pentru elevii cu cerințe educative speciale. În cursul zilei de azi am transmis o solicitare în acest sens către MECT. Ne aude cineva?

Publicată anul școlar trecut în 14 februarie, ”Procedura privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere/deficiențe de auz/tulburare de spectru autist/tulburări specifice de învățare” care urmează să susțină examene naționale în acest an, nu a fost publicată de MECT până în prezent.

Procedura în cauză constituie un ghid pentru unitățile de învățământ care organizează examene de capacitate și bacalaureat, detaliind condițiile în care elevii cu cerințe educaționale speciale vor susține respectivele examene. Condițiile descrise de procedură se referă la adaptări de formă ale examenelor, particularizate pe tipuri de dizabilități, care sunt gândite pentru a compensa deficitele neurobiologice ale elevilor cu cerințe educaționale speciale care învață după curriculă individualizată.

Printre adaptările menite să asigure egalizarea de șanse amintim creșterea timpului pentru administrarea probei cu 1-2h, prezența unui terapeut/profesor de sprijin alături de elev în sala de examen, dictarea răspunsurilor de către elevii cu tulburări care implică deficite motrice, etc. În cursul acestui an, FEDRA a transmis specialiștilor din cadrul Direcției Consiliere a MECT observații de natură să optimizeze procedura de egalizare a șanselor pentru elevii cu tulburări din spectrul autist, însă până la acest moment procedura în cauză nu a fost nici măcar publicată.

Solicităm, așadar, ca Ministerul Educației și Cercetării să emită în regim de urgență procedura de egalizare a șanselor pentru anul școlar în curs, tergiversarea acesteia punând în dificultate atât unitățile de învățământ care trebuie să organizeze condiții de examen prin care să asigure egalizarea de șanse, cât și familiile elevilor care trebuie să facă demersuri separate în vederea susținerii de către aceștia a examenului adaptat.

Precizăm că în vederea susținerii examenului adaptat conform procedurii, elevii cu CES trebuie să prezinte un dosar cu o serie de documente medicale care se obțin cu dificultate, timpii de așteptare la serviciile medicale fiind foarte mari în contextul pandemic cu care ne confruntăm. Neemiterea procedurii de egalizare a șanselor la timp conduce la riscul ca elevii cu cerințe educaționale speciale să nu beneficieze de examene corect adaptate.

În România se înregistrau la nivelul anului școlar 2019-2020 36.922 de elevi cu cerințe educative speciale integrați în învățământul de masă cu servicii de sprijin și curriculă adaptată și 22.320 de elevi în învățământul special. De anul trecut elevii cu cerințe educative speciale concurează pentru admiterea la licee pe locuri separate. Solicităm de asemenea Ministerului Educației și Cercetării să ne comunice și să facă publice datele statistice referitoare la:

• numărul de elevi cu cerințe educative speciale înscriși în anul școlar 2020-2021

• numărul de profesori de sprijin pentru elevii cu cerințe educative speciale înscriși în învățământul de masă

• numărul de elevi cu cerințe educative speciale care au fost admiși în 2020 pe locuri speciale în învățământul liceal

• publicarea ghidului pentru organizarea învățământului online pentru elevii cu cerințe educative speciale, particularizat pe tipuri de deficiențe.

Solicitările noastre au la bază dreptul la educație al fiecărui elev, precum și facilitarea accesului elevilor cu cerințe educative speciale la servicii educaționale adaptate nevoilor.

Am rugămintea ca reprezentanții județului Bistrița-Năsăud în Parlament să se implice direct în rezolvarea acestei probleme.”

Sursă foto: Pexels


2 comments
  1. Degeaba se vorbeste despre elevii cu ces nimeni nu aude si nu vede, dumnezeu cu mila . Sunt nevoiți să rezolve aceleași subiecte date la bacalaureat ca și cei fara nici o problema cu toate că ei sunt cu certificate de orientare școlară adecvate suferinței și nevoilor lor. Un elev cu Nevoi speciale , cu afecțiuni neurologice grave cum a putut face fata sistemului neștiutor problemelorlor, acesta fiind nevoit să dea bacalaureat normal cu toate că intelectul lui era de subliminal. Dragi parlamentari și guvernanti va rog sa analizați situația acestor elevi și să le dati o sansa și acestora la o viață cat de cat normala, ca trbiuie sa va gânditi ca nu sunt multi angajatori care sa i angajeze la situația lor.

  2. Copiii cu CES sunt mereu pe ultimul loc. Arata mentalitatea astora din minister in frunte cu eminentul ministrul. Sau mai bine zis ministri, de la Abramburica la Campeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat. Recomandările pentru elevii romi și pentru cei cu cerințe educaționale speciale se depun la școală până pe 15 iunie

Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat de către Ministerul Educației, potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii care au dat probele de aptitudini, cele de…
Vezi articolul

Subiectele la matematică la Evaluarea Națională 2023 au fost ușoare, spune inspectorul general școlar din județul Alba, Cornel Sandu: Există 55 de note de 10 mediul urban și o singură notă de 10 mediu rural. Nu așa ar trebui să arate o pondere a notelor echilibrată / La nivel național, unul din 4 elevi din mediul rural a luat sub 5 la matematică

Șeful ISJ Alba, Cornel Sandu, profesor de matematică la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, spune că diferențele mari între notele de la Evaluarea Națională din mediul rural și cel…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor acuză Ministerul Educației de un „masacru al burselor școlare” prin eliminarea mediilor de la 8.50 la 9.50 în acordarea bursei de merit și susține că instituția „face economie pe spatele a milioane de elevi” / Amenință cu proteste generale dacă nu se revine asupra deciziei

„Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult…
Vezi articolul