Ministerul Educației va suplimenta numărul de posturi în învățământul preuniversitar, inclusiv pentru creșe și grădinițe, printr-o hotărâre de Guvern / Cîmpeanu recunoaște că sunt prea puține cadre didactice față de nevoia reală

13.097 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Ministrul Educației nu a precizat în cadrul conferinței de presă de astăzi, câte locuri vor fi suplimentate pentru cadre didactice, nici câte mai sunt în prezent disponibile, dar a anunțat că va iniția o hotărâre de Guvern pentru a putea angaja mai multe cadre didactice. Nevoia cea mai mare este la creșe și grădinițe care au fost preluate de la primării, dar “este nevoie în unele situații de suplimentarea numărului de posturi în învățământul gimnazial și liceal”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul nu a spus de câți învățători, profesori, educatori-puericultori mai este nevoie, dar a precizat că “ceea ce are Ministerul Educației astăzi din perspectiva numărului de posturi este departe de a acoperi necesarul. Drept urmare, ministerul a decis inițierea unei hotărâri de Guvern pentru suplimentarea numărului de posturi în unitățile de învățământul preuniversitar. Alocarea de posturi didactice pentru acele creșe preluate în sistemul de Educație și acele grădinițe care au fost construite, din fericire în mai multe locații din țară, nu mă refer doar la locațiile din București, care excelează prin 9 grădinițe noi, care au și componentă de creșă, dacă nu mă înșel. Numărul de posturi pe care îl mai are disponibil Ministerul Educației va fi distribuit integral astăzi, conform cererilor“.

Sorin Cîmpeanu nu a putut spune câte posturi vor fi suplimentate, pentru că urmează o analiză pe județe pentru a vedea unde este nevoie de cadre didactice.

“Facem analiza pe fiecare județ a solicitării pe fiecare post cerut în plus și, în condițiile în care se justifică, vă anunț de pe acum că cea mai mare parte se justifică, vom iniția o Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea numărului de posturi. Repartizarea numărului de posturi existent în acest moment, atâtea câte mai sunt conform legislației în vigoare, și redactarea, inițierea unei HG pentru suplimentarea numărului de posturi. Știu că unora li se poate părea ciudat, în condițiile în care există o reducere a personalului în sistemul bugetar… Tuturor acelora care adresează aceasta întrebare, le adresez și eu o întrebare: doresc cumva domniile lor să intre în acele creșe și grădinițe și să aibă activități de educator-puericultor? Cred că nu.

De asemenea este nevoie în unele situații de suplimentarea numărului de posturi în învățământul gimnazial și liceal.

(…) Prim ministrul și-a arătat deja disponibilitatea de a face eforturi într-o situație complicată din punct de vedere bugetar pentru a susține sistemul de învățământ inclusiv din această perspectivă de a compensa deficitul de resurse umane”.

Amintim, potrivit cifrei de școlarizare pentru 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial în luna mai, sunt 665.000 de locuri pentru copiii din învățământul preșcolar, acolo unde este și nevoia cea mai mare de personal didactic.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Examenele de titularizare s-au dat. Să înțelegem că nu s-au scos la concurs numărul de posturi care era necesar, și acum în toamnă sunt catedre descoperite? Nu pricep logica ministrului… Sunt profesori care an de an iau examenul de titularizare cu note peste 7 dar nu intră în sistem pentru că nu sunt posturi titularizabile… Și deodată ministrul, în toamnă, vorbește de nevoia de cadre didactice…. Upppps!

  2. Cu ce faceți suplimentare cu angajarea pe posturi cu studii superioare a unor persoane necalificate, doar cu liceu, le dați salariu net de 2800 cât primește un administrator cu studii superioare, plus 62 de zile de concediu de odihna??? Știe ITM ul ROMÂN de aceasta grava încălcare a codului muncii care stipulează CLAR ca la munca egala se face renumerare egala??? Știți codul muncii domnule ministru și știți ca aceste educatoare puericultoare necalificate nu au ce face cu copii între 1 și 3 ani și ca sunt foste femei de servici??? Chiar nu va este rușine sa va bateți joc de oamenii care au învățat CU ADEVĂRAT CARTE????

    1. După subiecte complicate și note invers proporționale la titularizare si a dat cu seamă că e deficit de personal. E puțin pierdut după înfățișare personajul principal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul profesorilor a crescut ușor în ciclurile primar și gimnazial și a scăzut la liceu și școli profesionale în 2022, față de anul școlar anterior / Statistic, unui profesor îi revin 15 elevi în școala românească – date INS

În anul şcolar/universitar 2021-2022 au fost 237.900 de profesori, educatori, învățători, și profesori universitari, cu 3052 mai mulți față de acum doi ani, potrivit datelor INS. Sunt 211.345 de cadre…
Vezi articolul

Profesorii care au creat un motor de inteligența artificială pentru limba română, despre “următorul nivel” al predării digitale. “Adaptive learning va ușura foarte mult munca profesorilor și a părinților” – Răzvan Bologa, profesor la Cibernetică

Școala a migrat online, în contextul pandemiei, și a debutat în noua ipostază mai ales cu elemente de conferințe web. “E nevoie să meargă mai departe și să ajungă la…
Vezi articolul