Ministerul Educației va trebui, prin lege, să elaboreze și să publice un calendar național de activități extrașcolare pentru promovarea științei

6.261 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Educației va avea, prin lege, o nouă atribuție, aceea de a elabora și publica un Calendar național de activități pentru promovarea științei, potrivit unui proiect adoptat, luni, de Senat, în calitate de cameră decizională, proiect ce modifică Legea Educației Naționale.

Proiectul de lege modifică articolul 94 din LEN, ce stabilește atribuțiile Ministerului Educației, prin adăugarea unei noi atribuții:

  • “elaborează și publică pe pagina web a instituției Calendarul național de activități și evenimente extrașcolare de promovare a științei”.

Instituția trebuie să elaboreze norme metodologice pentru implementarea noii măsuri în termen de 90 de zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial.

Potrivit expunerii de motive a proiectului inițiat de un grup de parlamentari PNL, USR-PLUS și UDMR, “o dată cu pandemia provocată de Coronavirus, un eveniment fără precedent în istoria recentă a României, pandemia a accentuat tendințele deja prezente în societate: dezinformare, apetența scăzută pentru dezvoltarea competențelor științifice, discursuri conspiraționiste. Prezenta inițiativă legislativă are rolul de a crea un mecanism relevant misiunii și viziunii sistemului de învățământ din România, acela de a populariza știința și rezultatele ei”.

Aceeași expunere de motive face trimitere la punctajul scăzut obținut de România la studiul TIMSS (Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale) 2019.

Potrivit documentului, Calendarul de activități și evenimente pentru popularizarea științei va avea ca obiectiv, pe lângă popularizarea științei în școală, promovarea culturii științifice și în rândul adulților “în vederea stimulării participării acestora la învățare”.

Foto © IpushkarevphotoDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cătălina Curceanu, director de cercetare la Institutul de Fizică Nucleară din Italia, reacție virulentă către Ministerul Educației și Președintele Iohannis, după apariția planurilor-cadru de liceu: Într-o lume care avansează, a lua o decizie ca aceasta echivalează cu o sinucidere

Fizica, chimia și biologia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, conform drafturilor de planuri-cadru pentru liceu…
Vezi articolul

Ministrul Cîmpeanu susține că testele Brio sunt omologate, dar pe site-ul Ministerului Educației acestea apar cu decizie de neomologare în cazul disciplinei Istorie, cuprinsă în testare, deci nu pot fi folosite în sistemul de învățământ preuniversitar, potrivit legislației. Nu există omologare publicată nici pentru Matematică, ci doar pentru ciclul primar și Limba română

Testele Brio, care vor fi susținute de circa 100.000 de elevi din 329 de școli, începând de luni, 30 mai, au primit decizie de neomologare pentru disciplina Istorie, în ianuarie…
Vezi articolul

Profesorii de 10 la Definitivat 2023, din județul Alba: Vreau să cred că pot aduce o schimbare, doar prin munca și plăcerea de a lucra cu copiii / Am avut onoarea de a avea cei mai buni profesori și acest lucru s-a văzut în rezultatele obținute

Patru profesori au reușit performanța de a obține 10 pe linie, la Definitivat 2023, în județul Alba. Jurnaliștii de la Alba24.ro au discutat cu cei patru profesori, pentru a vedea…
Vezi articolul