Ministerul Educației vrea să le interzică elevilor să aibă la ei brichete și obiecte ascuțite, la școală, prin modificarea Statutului elevului / Surse: Autoritățile caută o metodă legală prin care profesorii sau paznicii să poată căuta în buzunarele și ghiozdanele copiilor, dacă sunt suspiciuni

1.638 de vizualizări
Foto: Ministerul Educației
Îmbunătățirea cadrului legislativ este primul obiectiv anunțat de ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”, potrivit unui comunicat al instituției. Iar una dintre îmbunătățiri ar fi interzicerea brichetelor la școală, pentru elevi, pe lângă unele obiecte ascuțite clar specificate în textul Statutului elevului, act normativ adoptat prin ordinul nr. 4.742 din 10 august 2016.

Pe lângă asta, potrivit unor surse prezente la întâlnirea de la Ministerul Educației, de luni, autoritățile ar căuta metode legale prin care angajații din școli, profesorii sau personalul administrativ sau personalul de la firmele de pază, acolo unde acestea există, să poată controla buzunarele elevilor și rucsacele acestora dacă există suspiciuni că ar introduce în școală obiecte interzise. Sindicatele ar fi respins implicarea profesorilor în aceste „percheziții”, au mai precizat sursele.

Despre ce obiecte ar fi vorba a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Corina Popa, care a precizat pentru jurnaliștii acreditați că „este vorba despre modificarea și completarea articolului 15, punctul „e”, care actualmente arată în felul următor:

‘Elevilor le este interzis:
e) să introducă şi/sau să facă uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ. Elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile personale care nu atentează la siguranţa personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învăţământ, în conformitate cu prevederile legale'”.

Aceasta a mai spus că „Lista este în lucru. Pe lângă elementele enumerate în articol, în completarea sau în detalierea lor, vă pot da câteva exemple: brichete, ace, bricege, cuțite (și orice tipuri de arme albe), arme cu bile, cu aer comprimat, torțe etc.”.

Brichetele sunt în prezent interzise prin contractul educațional pe care fiecare elev și părinte îl semnează cu școala la începutul fiecărui ciclu de învățământ. Concret, contractul este aprobat prin ROFUIP 2022.

Modelul contractului educațional:


2 comments
  1. Așa, îi confiști bricheta, cuțitul. Și, mai departe ce faci cu ele, le dai părinților, le depozitezi la secretariat, în biroul directorului, faci proces verbal, pe timpul cui? Elevul infractor ce pățește afară de confiscare? Vreo amendă, vreo scădere a notei la purtare? Sau e doar un joc de glezne că se vrea a se face ceva???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Şcolile din Germania – din nou în situația ce a dus acum un an la închiderea lor. Cauza: creșterea ratei infectărilor în rândul elevilor germani de 5-14 ani la un nivel dublu faţă de ansamblul populaţiei. Testarea extinsă – propunere-cheie a preşedintelui Asociaţiei Profesorilor

Şcolile din Germania au ajuns din nou să se confrunte cu o situație epidemiologică similară celei de acum un an, când erau forțate să se închidă temporar, în cele mai…
Vezi articolul