Ministrul Daniel David, despre campusurile școlare duale și căminele studențești din PNRR cu termen 2026: Argumentul meu este să rămână doar cele pe care le putem termina, ca să nu pierdem toți banii

414 vizualizări
Foto: Primăria Municipiului Timișoara
Dacă rămân toate campusurile școlare duale și căminele studențești să fie finanțate prin PNRR și nu le terminăm până în anul 2026, „pierdem toți banii”, spune ministrul Educației și Cercetării (MEC), Daniel David. Ministrul proiectelor europene (MIPE) a precizat joi, 22 mai, că bugetarea cu bani europeni a acestor proiecte este în pericol, planul național de redresare și reziliență (PNRR) fiind în renegociere.

Întrebat în emisiunea Euroeducația de la Euronews câte au șanse să fie finalizate până în 2026, oficialul a precizat că „aceste campusuri au fost asumate înainte să fiu eu ministru, au fost asumate ca un demers național foarte important și cred că este un demers național foarte important. (…) Suntem în faza de negociere a PNRR”.

„Argumentul meu a fost: acestea rămân pe PNRR, cele pe care le putem termina, fiindcă dacă rămân toate și nu le terminăm, pierdem toți banii. Și pe celelalte, fiindcă le-am asumat ca o strategie națională, trebuie să le trecem pe alte fonduri. Guvernul din care am făcut parte a fost de acord cu acest lucru. Aștept onorarea acestei promisiuni”, a continuat Daniel David în emisiune.

„Adică să văd că și noul guvern își asumă acest lucru. Și chiar dacă n-am să fiu ministru, vă rog pe cei din presă să întrebați – dacă nu am să fiu eu acolo – [dacă] își asumă celelalte campusuri rurale care nu se regăsesc în PNRR. Cum [de altfel] a fost angajamentul făcut și anul acesta și și când s-au pornit aceste proiecte”, a completat ministrul Educației și Cercetării.

  • VIDEO Declarația, de la minutul 35:00:

Informații de context. Campusurile școlare duale și căminele studențești sunt în pericol să nu mai poată fi finanțate prin PNRR, pentru că „sunt proiecte complexe și au nevoie de mai mult timp pentru implementare”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la finalul ședinței de guvern de joi, 22 mai.

„Chiar dacă au acest risc de implementare, nu vor rămâne fără surse de finanțare, pentru că sunt obiective de interes strategic ale României”, a susținut Marcel Boloș.

În acest moment se renegociază cu Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență, iar decizia de aprobare ar urma să fie în iulie. „De această decizie depinde depunerea cererii de plată numărul 4, în valoare de 5,7 miliarde de euro”, potrivit ministrului.

  • Amintim că Marcel Boloș a fost și ministru de Finanțe și ministru al Proiectelor Europene în Guvernele Ciolacu 1 și Ciolacu 2, care trebuiau să decidă deja reforma fiscală asumată prin PNRR, însă au amânat succesiv anunțarea de măsuri, în ciuda creșterii accelerate a deficitului bugetar, deoarece România a trecut prin mai multe runde de alegeri. Termenul pentru definitivarea pachetului de măsuri fiscale, prin reforma fiscală și potrivit planului fiscal, era luna martie. Marcel Boloș a condus totodată ministerul care era însărcinat cu atragerea fondurilor europene și implementarea PNRR, care este acum extrem de întârziat, iar România riscă pierderea a miliarde de euro, granturi – adică bani pe care nu trebuie să îi ramburseze – și împrumuturi ieftine, conform Economedia.ro.
Despre campusurile școlare duale

Deși banii din PNRR au fost pentru 10 de consorții regionale, Guvernul României a aprobat, prin Memorandum, creșterea alocării bugetare cu peste 250 de milioane de euro pentru a fi finanțate toate cele 29 de campusuri de învățământ dual declarate eligibile, în decembrie 2023 / LISTA consorțiilor regionale.

Alocarea financiara totală a apelului de proiecte este de 338 mil. euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA. Valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu este de 21,12 milioane euro.

Termenul maxim de implementare a proiectelor este 30 iunie 2026, conform ghidului solicitantului.

Despre apelurile privind infrastructura universitară

20 de proiecte au fost admise pentru finanțare în apelul „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului”. Printre proiectele admise se numără un cămin studențesc nou în Regie, un bazin de înot la Universitatea din Craiova, cămine studențești la Universitatea de Vest din Timișoara și o cantină la Universitatea Tehnică de Construcții București.

Alocarea financiară totală a apelului de proiecte pentru construcția de infrastructură universitară, runda I, este de 143.213.060 de euro. În cadrul acestui apel, un proiect nu poate depăși suma maximă de 8.000.000 de euro. 

În runda a doua, alocarea financiară a apelului de proiecte pentru construcția de cămine universitare este de 43.028.568 de euro.

Termenul de implementare a proiectelor din runda a doua se poate prelungi cu maxim 6 luni de la data prevazută în CID (Council Implementation Decision), însă realizarea investitiilor nu poate depăși data transmiterii cererii de plată 6 aferentă țintei 505 și data transmiterii cererii de plată 9 aferentă țintei 506, conform ghidurilor din aceste apeluri.

Citește și:
Campusurile școlare duale și căminele studențești, în pericol să piardă finanțarea PNRR / Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș: Chiar dacă sunt la risc, nu vor rămâne fără surse de finanțare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerile Consorțiului Universitaria pentru Guvern: revizuirea finanțării universităților, bani pentru cercetare, creație și sport, sistem mai bun de acreditare, clasificarea universităților după misiune și anvergură, monitorizarea parcursului profesional al absolvenților

Revizuirea sistemului de finanțare a universităților, finanțarea cercetării, creației și sportului în învățământul superior, îmbunătățirea sistemului de acreditare, echitate în reprezentarea studenților, profesorilor și universităților în consultări și decizii ce…
Vezi articolul

Căminele din Regie au o putere instalată de 8 ori mai mică decât niște cămine noi, instalațiile sunt vechi și la cel mai recent incendiu nu prelungitorul ar fi fost de vină, spune administratorul de la Politehnica București: Incendiul a pornit de la un frigider

Căminele din campusul Regie al Politehnicii București au o rețea electrică veche și subdimensionată, spune administratorul Mihai Corocăescu, citat de Adevărul. Mai exact, au o putere instalată de 8 ori…
Vezi articolul

Consiliul Național de Etică se poate autosesiza în cazul de plagiat al ministrului Lucian Bode, susține profesorul Dumitru Sandu: Există soluții până când Ministerul Educației se decide pe tema „cum se poate ieși din anomalia încă doctor, dar cu teza de doctorat plagiată”

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) s-ar putea autosesiza în cazul de plagiat al ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, potrivit profesorului emertit Dumitru Sandu,…
Vezi articolul

Rezultatele preînscrierii online pentru toate facultățile de la SNSPA au fost publicate. Ce fac candidații admiși la preînscriere pentru a fi admiși la facultate

Duminică, 21 iunie 2020, s-au afișat rezultatele preînscrierii online pentru toate facultățile din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), anunță universitatea. Preînscrierea online s-a desfășurat în perioada…
Vezi articolul

Cadourile lui Iohannis, pe final de mandat: îi decorează cu ordinul „Steaua României” pe fostul ministru Sorin Cîmpeanu, demisionat în urma unui scandal de plagiat, și cu „Serviciul Credincios” pe Mihnea Costoiu, condamnat cu suspendare în dosarul Baza Cutezătorii, dar scăpat ulterior prin prescripție

Președintele Klaus Iohannis i-a decorat pe foștii miniștri de la educație Sorin Cîmpeanu și Mihnea Costoiu, pe fostul președinte ARACIS Mădălin Bunoiu, pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, alături de…
Vezi articolul