Campusurile școlare duale și căminele studențești sunt în pericol să nu mai poată fi finanțate prin PNRR, pentru că „sunt proiecte complexe și au nevoie de mai mult timp pentru implementare”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la finalul ședinței de guvern de joi, 22 mai.
„Chiar dacă au acest risc de implementare, nu vor rămâne fără surse de finanțare, pentru că sunt obiective de interes strategic ale României”, a susținut Marcel Boloș.
În acest moment se renegociază cu Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență, iar decizia de aprobare ar urma să fie în iulie. „De această decizie depinde depunerea cererii de plată numărul 4, în valoare de 5,7 miliarde de euro”, potrivit ministrului.
- Amintim că Marcel Boloș a fost și ministru de Finanțe și ministru al Proiectelor Europene în Guvernele Ciolacu 1 și Ciolacu 2, care trebuiau să decidă deja reforma fiscală asumată prin PNRR, însă au amânat succesiv anunțarea de măsuri, în ciuda creșterii accelerate a deficitului bugetar, deoarece România a trecut prin mai multe runde de alegeri. Termenul pentru definitivarea pachetului de măsuri fiscale, prin reforma fiscală și potrivit planului fiscal, era luna martie. Marcel Boloș a condus totodată ministerul care era însărcinat cu atragerea fondurilor europene și implementarea PNRR, care este acum extrem de întârziat, iar România riscă pierderea a miliarde de euro, granturi – adică bani pe care nu trebuie să îi ramburseze – și împrumuturi ieftine, conform Economedia.ro.
Declarațiile ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș:
Diana Dumitrașcu: În zona educației, ce proiecte finanțate prin PNRR sunt în pericol în acest moment, să nu mai poată fi finanțate?
Marcel Boloș: Discutăm de durata lor de implementare, pentru că nicidecum obiectivele și infrastructura educaționale nu pot rămâne fără sursă de finanțare. Ceea ce înseamnă infrastructura educațională și cea de sănătate sunt obiective strategice de interes național.
Cele care sunt cu un ritm de implementare adecvat complexității proiectelor sunt campusurile școlare pe care le știm că nu se fac peste noapte și au nevoie de o durată de implementare de 2 până la maxim 3 ani.
Sunt apoi infrastructurile specifice universităților, din zona de cazare a studenților, căminele studențești, până la ceea ce înseamnă partea de biblioteci.
Dar repet, încă o dată, chiar dacă au acest risc de implementare, așa cum îl definește și îl folosește ca și terminologie Comisia, nu vor rămâne fără surse de finanțare, pentru că, așa cum am precizat, sunt obiective de interes strategic ale României.
Diana Dumitrașcu: Deci, garantați practic în acest moment, că șantierele din școli din campusuri…
Marcel Boloș: Trebuie să închidem aceste investiții, indiferent că le închidem prin Planul Național de Redresare și Reziliență sau prin surse alocate în continuare din bugetul de stat, pentru că, în caz contrar, trebuie să dăm banii înapoi Comisiei Europene și nu cred că trebuie să ajungem în astfel de situații. Aici fac referire atât la infrastructura educațională, cât și la infrastructura de sănătate.
Diana Dumitrașcu: Ultima mea întrebare e legată de discuțiile pe care le-ați avut sau le veți avea cu miniștrii, spre exemplu, cu domnul ministru Daniel David ați avut până acum vreo discuție legată de subiectul acesta?
Marcel Boloș: Am avut discuții cu dumnealui. Noi ne-am oferit inclusiv suportul instituțional, pentru ca proiectele de infrastructură care presupun specialiști în infrastructură să beneficieze de suportul nostru instituțional, inclusiv ne-am angajat să devenim Agenție de implementare, cum se cheamă în mecanismul instituțional pe care îl avem pentru implementarea PNRR ului, încât cu experții noștri, specialiștii în infrastructură să putem asigura suportul instituțional tehnic necesar pentru ca proiectele să fie implementate.
Gândiți-vă la campusurile duale școlare, acolo e o sumă mare de bani și proiectele sunt de complexitate ridicată, că este șansa noastră unică pe care o avem pentru ca învățământul dual să beneficieze de infrastructura adecvată , încât copiii să poată să se specializeze în meserii practice necesare pentru tranziția pe piața muncii.
Despre campusurile școlare duale
Deși banii din PNRR au fost pentru 10 de consorții regionale, Guvernul României a aprobat, prin Memorandum, creșterea alocării bugetare cu peste 250 de milioane de euro pentru a fi finanțate toate cele 29 de campusuri de învățământ dual declarate eligibile, în decembrie 2023 / LISTA consorțiilor regionale.
Alocarea financiara totală a apelului de proiecte este de 338 mil. euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA. Valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu este de 21,12 milioane euro.
Termenul maxim de implementare a proiectelor este 30 iunie 2026, conform ghidului solicitantului.
Despre apelurile privind infrastructura universitară:
20 de proiecte au fost admise pentru finanțare în apelul „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului”. Printre proiectele admise se numără un cămin studențesc nou în Regie, un bazin de înot la Universitatea din Craiova, cămine studențești la Universitatea de Vest din Timișoara și o cantină la Universitatea Tehnică de Construcții București.
Alocarea financiară totală a apelului de proiecte pentru construcția de infrastructură universitară, runda I, este de 143.213.060 de euro. În cadrul acestui apel, un proiect nu poate depăși suma maximă de 8.000.000 de euro.
În runda a doua, alocarea financiară a apelului de proiecte pentru construcția de cămine universitare este de 43.028.568 de euro.
Termenul de implementare a proiectelor din runda a doua se poate prelungi cu maxim 6 luni de la data prevazută în CID (Council Implementation Decision), însă realizarea investitiilor nu poate depăși data transmiterii cererii de plată 6 aferentă țintei 505 și data transmiterii cererii de plată 9 aferentă țintei 506, conform ghidurilor din aceste apeluri.