Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a transmis, vineri, 6 iunie, că vrea ca mintea profesorilor să fie dedicată școlii și copiilor „măcar timp de 8 ore pentru care suntem plătiți zilnic (cu variațiile parțiale) și știu că cei mai mulți o faceți”. Recent, ministrul a redeschis subiectul măririi normei didactice, motivând că profesorii trebuie să stea opt ore la școală pentru a îmbunătăți mediul educațional și legătura cu elevii.
„În acest cadru, am văzut din nou unele interpretări distorsionate și catastrofice prin care se încearcă manipulări care să ne afecteze, atunci când m-am referit la cele 8 ore pentru care suntem plătiți zilnic ca profesori. Da, vreau ca zilnic mintea profesorilor să fie dedicată școlii și copiilor măcar timp de 8 ore pentru care suntem plătiți zilnic (cu variațiile parțiale) și știu că cei mai mulți o faceți!”, a spus Daniel David.
În legătură cu cele 8 ore, ministrul a precizat că știe că „uneori nu există condiții adecvate sau nu este necesar (uneori poți studia la bibliotecă sau în alt loc)”:
„Da, mi-ar plăcea, ca regulă generală, ca asta să se întâmple și în școală, pentru a crea medii educaționale stimulative pentru comunitatea școlii, dar știu că uneori nu există condiții adecvate sau nu este necesar (uneori poți studia la bibliotecă sau în alt loc). Dar mintea noastră trebuie să fie dedicată școlii și copiilor măcar în orele pentru care suntem plătiți. Și știu că încercăm să o facem așa cum se cuvine!”, a transmis Daniel David.
Profesoara de informatică Iuliana Șerban i-a răspuns ministrului Educației pe tema normei didactice: „Aș sta 8 ore în școală dacă îmi puneți la dispoziție birou, pauză de masă și dacă la finalul celor 8 ore mi se respectă dreptul la viață privat”.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, referitor la declarația lui Daniel David ca profesorii să stea 8 ore în școală, că „școlile trebuie să ofere condiții, iar veniturile să fie decente. Or, dacă nu se îndeplinesc aceste condiții, nu prea avem ce să discutăm”. Declarațiile au fost făcute pentru dcnews.ro.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a subliniat, în cadrul podcastului Friendly Fire, încă o dată necesitatea ca profesorii să stea opt ore în instituțiile de învățământ în care lucrează: „Statutul profesorului, inclusiv prin salariu, trebuie schimbat, dar asta vine cu responsabilități noi. Asta înseamnă că vreau să stea mai mult în școală. Dacă ești plătit pentru 8 ore, stai 8 ore în școală, nu doar orele în care trebuie să predai. Dacă stai în școală, poți să creezi medii educaționale și interacțiunea cu copiii este alta. Aș vrea să se pregătească, sigur, unde sunt spații, în școală sau în bibliotecă, nu acasă”.
47 comments
aici părinte de adolescenți în 2 licee ‘foarte bune’ oraș mare al tarii. PROFESORII NU PREDAU! Acesta este adevărul! La limba română copiază de pe slide-uri proiectate. La matematică nu preda nimic! La chimie, in clasa a 11-a, n-a predat nici măcar o oră! Nici nu intra la clasa, doamna director! Am ajuns la concluzia ca profesorii vin la școală și se odihnesc pentru orele serioase de meditații pe care la au acasă, după program. Au camere speciale, cu tabla , cu tot ce trebuie și grupe de 5-15 elevi. Sau în apartamente închiriate special în scop de meditații. O doamna de limba română a lipsit vreo 2 luni de zile, probabil oficial în medical, real pentru doctorat. În lipsa, a venit o suplinitori inimioară, a venit copilul acasă fericit ca on sfârșit face ore de limba română, au vorbit despre opere si scriitori români, extraordinar!
nume licee, profesori etc. altfel, arunci noroi. nu generaliza.
la liceu, din cauza materiei stufoase, pot fi slide uri. la facultate se intampla la fel. altceva?
Va cred. In cluj napoca, Colegiul Avram Iancu, profesorul de fizica nu preda, intarzie, pleaca repede iar la teste le da niste probleme s.f!
Sper ca ministrul sa se ocupe de aceste probleme (insa astea nu se rezolva pentru ca ii roaga sa le fie mintea la scoala 8 ore pe zi, nici ca ii ameninta ca vor sta in scoala 8 ore, fiindca nu asta e problema). Sau se gandeste ca este problema parintilor sa reclame si sa se ocupe?? Cine isi vrea copilul persecutat?? Pe langa ca nu face nimic la anumite ore, sa mai aiba si note puse din razbunare. Plus ca directorii stiu ce se intampla si nu fac nimic.
Este plin de postaci veterani din Facebook pe aici..nu poti sa comentezi ceva mai soft,brusc apar botii atotstiutori..ha,ha,ha..
Nu e normal ca un ministru să reducă efortul cadrelor didactice la ideea că „n-ar gândi destul la școală”. Aceasta abordare este inexactă din punct de vedere profesional ,și potențial jignitoare pentru dascălii care deja muncesc peste normă !! Este o lipsă de respect ,de empatie față de sistemul de educație și față de realitatea din teren ! Înainte de a impune prezența fizică de opt ore în școli, trebuie să recunoaștem un adevăr simplu: nu există condițiile minime pentru desfășurarea muncii în mod eficient în cancelarie! In rest ..am obosit sa ne mai luptam cu morile de vânt.
Sincer, dacă vrem o schimbare reală în educație, trebuie schimbat TOT sistemul, nu doar norma profesorilor.
În primul rând, digitalizare completă: să existe o platformă clară, unde părinții primesc notificări, program, teme, absențe nu să stăm toată ziua în grupuri de WhatsApp pline de mesaje haotice. E 2025, nu 1999.
În al doilea rând: evaluare reală a cadrelor didactice. Profesorii care își fac meseria cu sufletul să fie susținuți, dar cei care „freacă menta” să plece. Nu mai putem accepta titularizare cu nota 5. Dacă nu lași un medic cu 5 să-ți trateze copilul, de ce lași un profesor slab să-i modeleze mintea?
Apoi transparență: prezență pe bază de cartelă, oră de intrare, oră de ieșire, ore la clasă înregistrate. Nu control, ci asumare.
Și abia DUPĂ ce ai un sistem digitalizat, funcțional și corect, abia atunci poți vorbi despre ridicarea normei. Să știi că profesorii sunt pregătiți, că sunt suficienți, că sunt evaluați pe bune, nu pe vechime și hârtii.
Nu.Medicul are 6,în caz de nu știai. Da,da.Acela de are viata ta în mâini trebuie sa fie de un 6 doar în învățământ trebuie sa fii de 7 și nici cu 7 nu ești bun.
@Andreea, vorbești idioțenii. Nu exista titularizare cu nota 5. Exista doar suplinitori care au luat nota 5. Chiar lucrezi in sistem?
Nu esti profesor!
Un comentariu care sa para ca lucreaza in sistemul de Educatie, cineva a creat o campanie impotriva sistemului de Educatie.
Eu zic ca cel mai bine este sa ne mutam cu totul la scoala, ce rost mai are sa mai mergem acasa, poate in weekend… ca sa avem suficient timp sa ne ocupam de indatoririle de profesori printre care: pregatirea pentru ore, la fiecare clasa in parte, formnare profesionala, corectare de teste, convorbiri cu parintii si elevii, documentare, pregatire pentru concursuri, aaaaa si sa nu uit de toate comitetele si comisiile din care un profesor este obligat sa faca parte si care ii ocupa timpul ore in sir. pe saptamana.
Multumim frumos pentru aprecieri si recomandari!
rușinoase declarații, domnule ministru numit politic….
uneori tacerea e de aur. chiar și atunci cand vrei ceva
SI noi , profesorii , am fi dorit ca dvs sa nu fi batut palma cu tiktokul și cu copilotul lui microsoft. ei vor bisnis , n au ei treaba cu nivelul educatiei,in Ro.
Eu Îl invit pe domnul ministru să vină cu mine timp de o săptămână și să vadă efectiv cum este ca după opt ore de lucru să mai aștepți autobuzul o oră cu care faci naveta la 44 km în ianuare la -5 C, sau vare la 30C, naveta care durează 1,5 ore la școală și 1,5 ore acasă. Îl invit să răspundă părinților care sună după ce ajung acasă pentru că nu sunt muțumiți de note. Îl invit ca să corectăm împreună lucrările de control, să vină cu mine, după navetă la un curs de perfecționare și să lucreze cu mine la pregătirea lecțiilor pentru a doua zi. Iar a doua zi ne trezim la ora 5.30 ca să ajungem la timp în stație de unde pleacă autobuzul la 6.30 pentru a ajunge la ora 8 la școală unde pentru dânsul este firesc să stau 8 ore. Și o luâm de la capăt și așa performanța în învățământ va creste , sunt convins . Mulțumesc Domnule Ministru că vă gândiți la noi mai mult de 8 ore pe zi.
Individul ăsta e toxic pt. Educație. Educația e cea care a menținut tara aceasta, in ciuda tuturor manelismelor, fie ele politice sau economice sau comportamentale. Asta se vrea: distrugerea sistemului prin politruci. Acest ministru e in politruc, habar nu are ce înseamnă sistemul preuniversitar , fiindcă nu a predat o singura ora. Pt. un ministru , e de-a dreptul grețos să vii să ți exhibi elucubrațiile zilnic.
Ideea nu-i aplicabilă.
Unde să lucrez în școală în afara orelor de predare?
În cancelarie e forfotă, nu mă pot concentra la nimic. Doar aș pierde timpul degeaba.
E foarte bine așa cum e acum: vin la școală doar ca să predau, apoi merg acasă și lucrez cât pot și când pot. Îmi fac program flexibil, mănânc când trebuie.
Dacă voi fi obligat să stau zilnic în școală 8 ore, tot acasă va trebui să lucrez suplimentar, fiindcă la școală nu va fi posibil. Și mai bine îmi voi da demisia.
https://www.opiniatimisoarei.ro/video-profesoara-si-eleva-filmate-cand-se-pocnesc-intr-o-scoala-din-timis-din-cauza-unei-trotinete-a-fost-deschis-dosar-penal/06/06/2025
Iată un exemplu cum sa nu iti mai iei mintea de la școală ani de zile până se va inchide dosarul penal.
Daca nu se îmbolnăvește de alte boli până atunci.
Da, vreau ca zilnic mintea profesorilor să fie dedicată școlii și copiilor măcar timp de 8 ore pentru care suntem plătiți zilnic (cu variațiile parțiale) și știu că cei mai mulți o faceți!”
Încearcă corectarea daunelor cu o altă tâmpenie logoreică.
,,…mintea profesorilor să fie dedicată școlii macar timp de 8 ore…”
Cu alte cuvinte e un fel de dictator al gândirii. O conexiune mentală obligatorie cu școala.
Oriunde ( dacă fizic nu se poate la școală și el știe asta, sa fie mental conectat)
Oricând (pt ca nu ai cum sa scapi -zicerile lui sunt peste tot in presă, pe rețelele de socializare, pe TV, pe radio, la consiliu profesoral, in cancelarie, la piață)
Ministrul pare deja un fel de bully social, de hărțuitor profesional a cadrelor didactice…
Ce frumos le intoarce, ca la Ploiesti. Dar a zis-o el, nu altul, ca…
“Dacă stai în școală, poți să creezi medii educaționale și interacțiunea cu copiii.”
Daca acum zice ca profesorul trebuie sa stea doar cu mintea la scoala, cum mai poate fi parte a acestor medii educationale? Sau, poate, vorbim de un om de tip nou, pentru care comunicarea telepatica este naturala. Profesorii sunt conectati cu mintea la scoala, elevii sunt conectati cu mintea la scoala, si iata cum apar punti de comunicatie, adevarate medii telepatice educationale.
Dar, daca tot vorbim de telepatie, poate ne poveste el cum a simtit ca proiectul sau UEFISCDI / CoEX va salta peste limita de finantare, dupa interviurile din luna Mai? Si, tot asa, poate ne povesteste si de ce acum coordonator al proiectului este o alta persoana, care nu a fost evaluata. Pentru ca in acest tip de proiect central este coordonatorul, care este si evaluat separat. Daca in locul coordonatorului apare o alta persoana, devine evident ca si partea respectiva a evaluarii devine nula. Dar, ce sa vezi… evaluatorii au zis ca e bine si asa: sa evaluezi pe unul si sa dai proiectul altuia. Ca asa-i pe la noi. Probabil ca a fost un alt caz de comunicare telepatica?
De fapt nu este vorba despre cele 8 ore și mintea profesorilor,nu-i așa?Asta este ca o justificare machiavelica pentru scopul final.Ideea de baza este așa:mărim la 8 ore de stat la școală pentru ca rolul profesorului se va schimba.Multi vor fi dați afară,se vede și din notele la lecțiile deschise de la examenul de Titularizare, este un masacru rar văzut pana acum,da?Bun ,sa continuăm.
Se va asigura salariu mai mare,birou și toate cele pentru ca vor rămâne câțiva profesori.Va crește norma și programul de lucru.Totul va fi asistat de IA.Secretariatul probabil că va avea o persoana bună la toate,nu va mai fi nevoie de atâția directori de aceea se și vrea facerea unor centre.Acolo vor fi comasati toți. Mai puține cadre didactice,mai mare norma,8 ore pe zi și mult IA.Cu IA se va putea concedia jumătate din ce este acum la nivel de învățământ chiar mai mult dacă punem la socoteala și personalul auxiliar.
Nu vedeți cum procedează?Anul acesta la Titularizare va fi jale,vor fi cele mai mici note din istorie așa cum și notele la proba practică sunt jalnice.De ce?S-a dat ordin pe tăcute că încep execuțiile.
În mod sigur vor fi mișcări de strada.Nu cei din învățământ pentru ca sunt docili și fricoși, celelalte categorii cărora nu li s-a dat mereu cu papucul peste bot.
Limbuțenia domnului ministru pare un simptom al unei disonanțe cognitive din ce în ce mai presante. Oare ce este mai rușinos și trebuie igienizat prin vorbe multe, deseori incoerente? Că a servit cuplului Iohannis-Ciolacu, netaxând o singură clipă derapajele democratice și bugetare ale acestora, sau că trebuie să sacrifice profesorii pentru binele sinecuriștilor politici? Domnia sa pare că edifică un eșafod pe care să gâtuiască profesorii. Acuze peste acuze, insinuări peste insinuări, apropouri peste apropouri, șopârle între șopârle. Vorbe care sună foarte urât când provin din gura unui om ce se consideră educat și independent politic, slujitor al adevărului științific.
Limbuția, corect.
din nefericire formularea dvs arata ca sunteți parțial. Ministrul a spus cu totul altceva decât vorbiți dvs. Și eu aș putea spune că spre deosebire de declarațiile ministrului, dvs în doar câteva rânduri ați implicat mai multă faună decât domnia sa în câteva luni de declarații… E exact atât de simplu. Omul se referă la faptul că în acele 8 ore profesorul să nu aibă altceva de făcut (administrativ, procese cu secretari și inspectori etc) decât elevul și evoluția acestuia. Nu e rău.
Apreciez răspunsul dumneavoastră. Sigur că nu sunt imparțial când văd o maimuță cu certificat de bună purtare politică agitând bisturiul prin cancelaria plină de oameni excesiv de stresați, împovărați, discreditați, disprețuiți, vânați, subminați, birocratizați împotriva voinței lor. Aleg să nu apreciez și să validez interesul clasei politice de a mulge acest domeniu în toate modurile posibile, de la transferul asistenței sociale din primării către școli, profesorii fiind exploatați pentru a monitoriza veniturile familiilor, locurile de muncă, plecările în străinătate, până la transformarea instituțiilor în feude de partid, funcțiile și posturile fiind acordate și menținute după algoritm, bugetele fiind dijmuite de firmele partidului, banii europeni și mondiali fiind risipiți în 7 zări, fără vreun impact semnificativ, iar aceasta doar din cauza monopolului politic asupra aplicanților și din cauza paraziților agreați care roiesc în jurul acestor surse de îndestulare. Când știi că sistemul osos al școlii este construit din oameni vulnerabili, directori care angajează inspectori în proiectele europene, astfel încât să treacă cu vederea orele și activitățile nefăcute, inspectori cu norme suplimentare în școli unde orele se transformă în dansuri pentru evenimente electorale, traficanți de elevi și de privilegii, cărora nu le pasă că se strică clase și că nu se mai fac ore, decidenți care falsifică succesul la examene ținând elevii acasă, a discuta despre profesori și despre activitatea lor mintală reprezintă o insultă.
Perfect de acord. Dar după cele 8 ore de relaționate cu școală, cu elevii….cine îmi face partea nevăzută a acestei profesii? Ma refer la conceperea testelor, fiselor de evaluare, multiplicarea lor apoi corectarea cu interpretarea fiecăreia, elaborarea unui plan de intervenție individualizat și statisticile pe fiecare evaluare. Apoi…toate documentele unui cadru didactic, începând cu planificarea anuala pana la dosarul elevului. Și sa nu uitam de comisii și toate hârtiile aferente. Dintre comentatorii care au sărit sa fie de acord cu ideile ,,minunate” ale d-lui ministru, este vreun cadru didactic? Și eu sunt de acord, da, stau 8 ore în școală, chiar și în clasa, doar sa am liniște sa lucrez, iar după cele 8 ore sa-mi pun poseta pe umăr și pana a doua zi sa fie doar timp pentru mine și familie. Și cine mai răspunde părinților și elevilor la telefon sau pe grupuri, cine mai întocmește un raport rapid, cine mai face un curs de perfectionare, cine, cine mai butonez sa găsească materiale interesante, cine mai cauta și citește despre metode de predare cat mai atractive? Pai dacă stau 8 ore în școală mergând pe premiza de interactionare și comunicare cu elevii….este perfect pentru mine….asta îmi și place sa fac…..dar nici sa mi se mai ceara nici măcar un colt de document căci la ora 16.00 fix…asa cum toți ceilalți si-au luat geanta și ,,La revedere”, asa și eu. Și eu sunt om și eu am o familie și eu sunt plătit la 8 ore!!
bai, politruculei, scuza-ma, dar sunt revoltat. că un hopa mitica da ne ghideze noua gândurile, un fel de Goebbels …acest individ pus de Ciolacu, are nesimțirea sa ne spună majorității profesorilor din tatra asta asemenea îndemnuri patriotice?????? mai politrucule, din păcate pentru meseria noastră, noi ducem zilnic ce este la școală, problemele cu elevii, părinții, conducerea și nu numai, toate le ducem zilnic. suntem mai mult decât iar fi cazul sa fim interesați, politrucule, dar as lăsa pe alții să dezvolte! vezi ți de politicienii tai ,care ei ar trebui sa fie măcar cele 2 , ,3 ore cât stau în parlament , la trebuirile tatii, și apoi să vii tu sa ne dai, zilnic,v cate o povață din mintea ta prea libera ….om pus de Ciolacu ce esti
la cum scrieți și vă exprimați sper că sunteți paznic la poarta școlii și nu profesor…
Popica , Tavi, să înțeleg că ești vreun politician care ne da noua lecții despre cât să stăm în școală? Cât despre exprimare, se vede clar că e de la autocorrectul telefonului. Hai, siktir!
Popa Octavian, cu ce nu esti de acord, cu faptul ca problemele tarii nu stau acum in Educatie, ca e doar o fumigena, o diversiune? Nu politicienii ar trebui sa raspunda pt. faptul ca ne cer sa stam 8 ore in scoala, efectiv, de parca lucram la santuri?!!?? Capra vecinului te roade? In ce domeniu lucrezi, viteazule?
A respectat guvernul, ministerul , vreodata procentul din pib acordat educatiei? hai, du-te invartindu-te cu deontologia ta fatarnica! probabil ca iti place dd ,garantat ciolacu! hai, pa!
si eu vreau ca zilnic mintea mea sa fie doar la a preda si a nu face pe gardianul si dadaca pentru cei cu c.e.s pe care voi ii bagati in clase cand peste 75% din ei sunt de clase speciale
si eu vreau zilnic sa nu ma gandesc ca in ultima saptamana pana la salariu abia imi ajung banii de paine si merg pe rosu la motorina
si eu eu vreau zilnic sa mi caut un apt sa nu mai stau in chirie dar rata pe 30 ani este 2000 de ron care inseamna 50% din salariu si ar trebuie sa fac foamea in casa
si eu vreau zilnic sa mi iau o masina noua sa nu mai carpesc la cea pe care o am dar nu mi permit
si eu vreau zilnic sa ma gandesc la o vacanta de cateva zile dar nu ma mai gandesc ca mi ati luat voucherele
si eu vreau zilnic sa ma respecte elevii si parintii dar suntem legati de maini si de picioare din cauza voastra ca le ati dat numai drepturi numai facilitati acestora si au ajuns sa rada de noi
si eu vreau zilnic dupa ora macar 18 sa nu fiu deranjat de elevi,parinti,director,grupuri wattup,etc dar acest lucru nu se poate
si lista este lunga
sa va fie rusine !!!
sunteti cel mai nociv ministru din ultimii 20 ani!
nu a mai lovit nimeni in profesori asa cum o faceti dvs
rusine.imi este scarba de acest sistem
ar trebui să vă fie în primul rând rușine de noi ceilalți care asistăm la un atac din partea dvs la adresa copiilor cu nevoi speciale. Asta indică gradul de empatie de care dispuneți, unul deloc compatibil cu slujba de dascăl. În ce privește chestia cu elevii și părinții, vă susțin, acolo e de schimbat major. E prea mult încurajată intervenția părintelui și trecută cu vederea superficialitatea sau obrăznicia unor elevi. Nu generalizăm. Iar asta cu cel mai nociv ministru vă plasează în fan al lui Câmpeanu si Andronescu. Vă felicit. Ei au demolat educația.
tuturor ne este inima grea cand vedem copii cu nevoi speciale .. eu am unul in familie.
A fost un chin .. inutil sa l integreze in invatamantul de masa , nu s a reușit.
Este clar , sintagma ” nevoi speciale ” , arata clar ca are nevoie de scoala speciala.
s o luam invers , ducem un copil obișnuit Intr o scoala speciala , cum credeți ca se va simți după in timp ??
nu e vb ca nu au empatie profesorii . dar nu mai au nervi , nu mai au resurse ..SI pt specialii nostri .
domnule draga nu este nici un atac
am 2 clase unde am elevi cu c.e.s cu care lucrez super
in schimb am si alte 2 clase unde am elevi cu c.e.s care :
-urla
-nu pronunta nici macar 1 cuvant
-cand se enerveaza se tavalesc pe jos si isi zmulg fire de par din cap
-imi fug de 5..6 ori pe usa din ora
-sunt agresivi cu colegii
etc
eu peste 60% din ora fug dupa acest copil sau fac pe clovnul ca sa l linistesc
ce fac eu cu ceilalti elevi din clasa (22)?
ce vor spune ei acasa ca au lucrat la ora?
-consilierii sunt depasiti de norme ,profesori de sprijin nu exista,parintii care iau bani pentru acesti elevi cu c.e.s sunt insotitori dar nu calca pe la ora prefera sa stea la cafele
-statul a desfintat scolile speciale si la toti cu c.e.s li se da invatamant de masa si ii arunca in carca si raspunderea noastra.
eu sunt pt integrarea acestor copii dar dupa o evaluare corecta si realista
nu mi se pare normal ca 22 de elevi sa fie privati de predarea unor cunostinte pentru un elev cu c.e.s care in clasa a 4 a nu poate scrie sau scoate un cuvant!!!!!!!
apoi din cauza ca nu mai avem timp sa predam ca sunt babysiteri si le cerem copiilor sa citeasca acasa de la pag la pag -veniti imediat si urlati ca nu facem nimic la ore!
sa va fie dvs rusine ca aveti asemenea idei….din punctul meu de vedere prefer sa salvez 22 de elevi iar cel cu c.e.s care nu se poate adapta sa i asigure STATUL ceea ce trebuie si este necesar pentru el!
repet inca o data:SUNT PENTRU INTEGRAREA ELEVILOR CU C.E S CARE CHIAR POT PROGRESA SI CU AJUTORUL COLECTIVULUI CU SIGURANTA VA FACE PASI MARI.
Băi, popa, bai, daca tot te dai deontolog, explica ne și nouă ce ai vrut sa spui cu: ” vă plasează în fan…” ?Nu de alta, dar te văd tare gingaș. Și că să înțelegi treabă cu copiii cu CES, aici, statul a făcut cea mai mare mizerie, a trecut acești copii la școlile sa le spunem “normale” , fiindcă nu vrea să investească banii în școlile speciale, acolo unde le e locul copiilor cu CES. Fiindcă de aceea li se spune cu CES, adică cerințe educaționale speciale, să aibă parte de acest tip de educație. Dar cum te iei după turma, inclusiv după acea reclama tembela care spune că părinții pot sa își ducă odraslele la orice școală vor, nu vei vrea sa afli că statul NU baga bani in educație. Că sa mai scoți ceva din acel copil cu CES ai nevoie de clase mici și profesori mai mulți specialiști în acest tip de problema, psihopedagogi. Nu poți face dintr-un profesor de biologie un specialist in CES și nici dacă ar fi , nu poți lucra eficient la o clasă unde ai 26 de copii obișnuiți și 2 sau 3 cu CES. Fiindcă eficienta e spre zero. S-a încercat și în Germania experimentul cu incluziunea și integrarea și nu s-a reușit. In Anglia , de exemplu, sunt în școlile speciale cam 12 profesori psihopedagogi la o clasă de 8 elevi. Dar tu nu ai habar de aceste lucruri. Cei că ține nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă faptul că totul e o diversiune. Când ceva nu merge in tara asta, evreii de profesori sunt de vina. Capisci?Toți sunteți experți în toate…
Ok.Sa înțeleg ca toți profesorii și cei din universitar care tor 8 ore sunt plătiți dar au 12 ore de predare.
Ca parinte ma întreb dacă exista școli în România unde profesorii ar putea lucra cele 8ore din școală. Cred ca locul unde își desfășoară profesorii activitatea din afara orelor de la clasa reprezinta una dintre cele mai mici probleme cu învățământul din România. Iar ratăm esențialul.
Sunt de acord cu statul la scoala 8 ore, dar dupa ora 16 si in weekend nu sunt disponibila. In cele 8 ore trebuie sa pregatesc lectii, sa pregatesc si sa evaluez lucrari. 8 ore nu inseamna contact permamnent cu elevii si lectii pregatite acasa.
daca tu,mare reformator,vei reusi sa aduci un debutant caruia ii dai o mizerie de salariu de pana in 4000(chirie+intretinere+mancare+plus benzina de naveta=3000 ron) sa alerge in 3 scoli sa predea si sa l ti si nemancat pana la ora 16 in cancelarie pe plus 30 grade si mai mult decat atat sa i tai si voucherele si norma de hrana si naveta…bai frate daca tu reusesti sa aduci oameni competentii in conditiile astea….esti tare !
jur
Daca aduci doar oameni care iau la titularizare nota 1 si 2 si 3…pai atunci sa nu urli ca tu vrei rezultate vrei performanta
eu cred de fapt ca se vrea distrugerea acestei tari prin actul educational
adica daca iti preda cel cu 2 si daca cel de sport preda fizica si chimie atunci copii vor iesi slabi intelectuali .
si cred ca asta se vrea de fapt
eu nu inteleg acest individ de cand a venit nicusor dan la putere da incontinu in profesori….deci parca zici ca este pus sa scoata profesorii bun din sistem
rusine
Nu va mai fi nevoie de noi.Este cea mai ticaloasa clasa politica pe care am avut-o noi vreodată.Fura pe rupte și nu au obraz,au șoric.
Asta le este politica sa dea în noi și sa tina leprele,cine muncește sa muncească și mai mult pentru cei care stau și cei care stau sa aibă și mai mult și sa nu muncească.
Dacă asta vine de la UE atunci nu mai vrem în UE pentru ca UK a iești din UE și le e mai bine.
Dacă eu sunt trimis acasă și toate firmele astea străine care au acaparat toată economia noastră va fi automatizată noi nu vom avea un loc de muncă și zero bani.Vom fi mai rău ca în Africa.Uzina Dacia deja trimite acasă, supermarketurile au case self-help …Ce au promis ei?Ca vor aduce locuri de muncă, sa trăim și noi bine.Ce se întâmplă?Ne fura pe față.,sunt scutiri de taxe ,aduc produse străine și ale noastre putrezesc în depozite…
Ne ducem la ruși dacă UE ne face milogi în propria țară.
Referendum sa ieșim din UE și dacă suntem de acord cu zonele administrative.Acum știm de ce au votat ungurii cu Nicușor Dan,dacă vor autonomie pentru Transilvania vor rupe țară în doua.Astia sunt mai trădători ca Iuda.
Simion e singura speranță. Am ajuns sa cred ca Simion ar fi fost mai bun.Ce îmi trebuie UE dacă ne vinde la unguri?Abia ,abia am scăpat de ei și am făcut unirea și grofii vor din nou?Ce vor?Ei sunt 11 milioane,ei singuri sunt zero.Cui nu ii place aici sa se ducă la el în țară și sa ne lase pe noi în pace.
rămâne valabil ce am spus mai sus, dar completez. Nu dați dovadă de un om care merită respect câtă vreme nu acordați respect. Între necesitatea schimbării relației elev profesor, care necesită timp și cea administrativă este o mare diferență. Omul nu a spus încă nimic despre asta, a invocat necesitatea unei relații mai apropiate între dascăl și elev.
O tii langa tovarășe Popa. Vor a proverbului, când 2 îți spun că ești beat, du-te de te culca!
Mintea mea e dedicată copiilor (nu ai mei, cei din școală) MAI MULT de 8 ore pe zi. Eu nu sunt de acord cu ministrul și părerile lui periodice – dacă tot a adus subiectul în discuție, hai să-l lămurim. Norma DIDACTICĂ e de 18 ore, norma de MUNCĂ e de 40 de ore. O tot dă la întors, ca până la urmă să ajungă tot la mărirea normei didactice. Adică să taie din numărul de profesori, mai puțini vor preda mai multe ore. Dacă le mai au.
Eu VREAU 8 ore în școală și ZERO în afara ei! Și să nu mă mai lege de norma didactică ci de cele 8 ore pe zi. Să vedem atunci dacă mai e atât balamuc.
Lumea asociaza progrmul profesorului cu cel al educatorului sau invatatorului, un program fix de 4-5 ore. Consecutive. Uita ca 2-3 ore ale progesorului pot fi intinse si de la 8-13/14 din cauza ferestrelor. Si in acele ferestre esti luat de odihnit si ti se dau alte sarcini sau inlocuiesti colegi sau faci dosare de burse etc. Concluzia este ca noi am iesi mai bine daca am avea program 7-15/ 8-16. De ce? Pentru ca daca mi se asigura tot la scoala, la ora 16 am terminat programul, inchid telefonul si ceea ce faceam acasa pe banii si pw timpul meu, fac astfel in 8 ore. Doar ca…n o sa vedeti asa ceva, pentru ca sarcinile de sclaveti din invatamant depasesc cu muuuult posibilitatile fizice si legate de nr.de ore din zi, ceea ce ar conduce la ore suplimentare platite, resurse consumate in plus, asigurarea de spatii adecvate si eliminarea tuturor sarcinilor
Foarte bine spune domnul ministru, trebuie să munciți ca la privat, ca să meritați sporuri și salarii mari, căci faceți parte din categoria bugetari leneși, cu salarii prea mari pentru puțina muncă prestată. V-ați ales meseria de dascăl, ca să fiți în slujba elevilor și a părinților
Fă-te și tu profesor, Dărkulețule, daca ne invidiezi atât.
Se vede că a venit căldura, ai început iar să o iei pe arătură.
D-le, d-nă, vezi-ți d-ta de viață liniștit(ă) și nu mai purta grija altora, că ți se face rău într-o zi și ajungi în spital pe mâna unui bugetar leneș și dup-aia nu mai auzim de d-ta.
Hai, o zi bună.
I-auzi, mi-am ales slujba pt. parinteleX, un bețiv, sau părintele Y, un drogangiu, sau pt. părintele Noaptea Minții aka darknight, un băiețaș de 30 de anișori.😁😁
Zău, nu știam pt. cine m-am facut profesor.Ah, poate, pt. toate listele care comentează ca despre acest noaptea minții.
adica “ocupatiunea mintala” ( hat tip Moromete) a profesorilor nu e scoala, 8h pe zi?