Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat, în cadrul podcastului Friendly Fire, că dorește creșterea salariilor profesorilor, însă acest lucru presupune responsabilități pentru dascăli. Astfel, ministrul a redeschis subiectul măririi normei didactice, motivând că profesorii trebuie să stea opt ore la școală pentru a îmbunătăți mediul educațional și legătura cu elevii.
Daniel David a punctat principală deficiență creată în sistemul de învățământ de lipsa unor salarii atractive: cei mai buni absolvenți ai universităților nu sunt atrași de acest domeniu.
„Salariile sunt foarte mici, birocrația este uriașă. Pentru un debutant, să ai sub salariul mediu pe economie […]. Eu nu pot să îi aduc în sistem pe cei mai buni absolvenți din universități […]. Cei mai buni absolvenți de fizică pleacă în companii. Cei mai buni absolvenți de fizică vor să facă cercetare, sunt angajați în industrie, nu vor să fie profesori de fizică. În câțiva ani o să avem probleme cu profesorii de fizică și de chimie”.
„Pe lângă faptul că ai această problemă legată de salariu, de la profesor te mai aștepți să fie și informatician, și contabil, și secretar, pentru că ei fac ei fac dosarele pentru burse sociale, nu le angajezi IT-ist în unitățile școlare”, a mai adăugat el.
Ministrul a subliniat încă o dată necesitatea ca profesorii să stea opt ore în instituțiile de învățământ în care lucrează: „Statutul profesorului, inclusiv prin salariu, trebuie schimbat, dar asta vine cu responsabilități noi. Asta înseamnă că vreau să stea mai mult în școală. Dacă ești plătit pentru 8 ore, stai 8 ore în școală, nu doar orele în care trebuie să predai. Dacă stai în școală, poți să creezi medii educaționale și interacțiunea cu copiii este alta. Aș vrea să se pregătească, sigur, unde sunt spații, în școală sau în bibliotecă, nu acasă”.
În plus, acesta a adus în discuție și problema salariului diferențiat în funcție de performanța. Performanța nu se referă doar la elevii care obțin rezultate excepționale la olimpiade și concursuri, ci și la cei care, cu ajutorul profesorilor, reușesc să depășească riscul de abandon școlar și să ajungă la note de trecere.
„Dincolo de salariu minimal, eu am mai spus că, în funcție de diverși indicatori de performanță, să poată crește veniturile diferențiat pentru profesorii care au performanță. Eu prin performanță înțeleg și incluziune în zona asta de care vorbiți, adică să îl iei pe copil din abandon și să îl duci la nota cinci sau șase ca să nu rămână în afara școlii”.
„Deci și de incluziune și de progres, că l-ai luat de la nota șase și l-ai dus la opt, dar și de excelență, că ai avut nu știu câți olimpici. În funcție de acești indicatori, peste salariu minim, cei care-s dedicați, că nu o să o facă toți, vor putea să câștige mai mult. Și atunci poți să le ceri profesori lor lucruri. Dacă nu o faci, statul se face că îi plătește, iar ei lucrează cât pot lucra pentru acel salariu”, a completat Daniel David.
Informații de context
Declarațiile ministrului Educației și Cercetării vin în contextul intenției Guvernul de a mări norma didactică a profesorilor, fapt semnalat de Edupedu.ro încă din februarie anul acesta.
Joia trecută, pe 29 mai, în contextul pregătirilor pentru formarea unui nou guvern după alegerile prezidențiale și demisia celui actual, G4Media a scris că liderii și negociatorii partidelor care ar putea forma viitoarea coaliție guvernamentală au pe masă mai multe propuneri de măsuri pentru a scădea deficitul bugetar scăpat de sub control. Printre ele ar fi și creșterea normei didactice la profesori.
- Sindicatele din Educație au reacționat imediat într-un comunicat comun și au solicitat grupul de lucru de la Palatul Cotroceni să renunțe la propunerea de a majora norma didactică a profesorilor. „Considerăm că o asemenea măsură este nu doar inoportună, ci și profund nedreaptă, cu consecințe grave asupra calității actului educațional, a sănătății mentale a profesorilor și a viitorului învățământului românesc”, se arată în comunicatul sindicatelor.
- Autoritățile nu au prezentat niciodată o analiză științifică sau pe bază de date din sistem despre normele profesorilor, există doar un total anual a numărului de norme pe tipuri de cadru didactic – titular, suplinitor calificat, necalificat. De asemenea, în contextul discuțiilor despre o eventuală creștere a normei didactice de predare, nu există nicio susținere publică a demersului sau o identificare a unei probleme la nivelul Ministerului Educației, unde ministrul Daniel David recent a publicat un raport cu problemele identificate în cele 5 luni de mandat și soluțiile acestora.
- Ministrul Educației și Cercetării s-a poziționat față de subiect luni, 2 iunie: „Nu se pune problema în acest moment. Hai să vedem dacă va fi cazul, prin raportare la practicile europene. Dacă avem prea multe ore față de media europeană, putem să scădem. Dacă avem prea puține, putem discuta creșterea, dar în același timp cu onorarea unor angajamente pe care le-am făcut față de profesori, inclusiv în legătură cu salariul pentru debutant”
Pentru toate cadrele didactice din învățământ activitatea didactică totală presupune 40 de ore pe săptămână de lucru propriu-zis, incluzând și activități conexe predării – vezi aici mai multe detalii referitoare la modul în care este reglementată norma didactică.
În ceea ce privește salarizarea diferențiată, ministrul Daniel David a explicat că „dincolo de salariul mediu, cred că trebuie să creăm indicatori de performanță, progres și incluziune care să permită profesorilor să câștige mai mult, dincolo de salariu minimal. Dacă nu facem lucrul acesta, aproape toate reformele pe care încercăm să le implementăm, dacă nu vor da greș, se vor implementa foarte, foarte greu”.
Declarațiile sau referitoare la acest subiect au creat nemulțumiri în rândul cadrelor didactice.
„Este aberant să evaluezi activitatea unei persoane pe baza rezultatelor obținute de altcineva”, este de părere profesoara Iuliana Șerfan, într-un punct de vedere trimis Edupedu.ro. „Rezultatele elevilor pot fi influențate de o mulțime de factori (pregătirea anterioară, condițiile familiale și sociale, probleme de sănătate, nivel de inteligență, influența mediului, etc)”, a spus aceasta.
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat, pentru Edupedu.ro, că „profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată”.
„Propunerea de a remunera sau recompensa în funcție de performanță profesorii (…) ridică probleme de formă și de fond”, ce țin de cultura școlară, lipsa unor criterii uniforme de performanță și birocrația „nefuncțională” din educație, apreciază Doru Căstăian, profesor de științe socio-umane la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați.
103 comments
Pe scaunul de la catedră nu se poate sta de ani de zile!
Cumpărat cu cine știe câți bani, e un pericol permanent!
De câte ori am făcut activități in săli neîncălzite cum se cade sau in săli cu temperaturi sufocante vara!
Pentru materiale didactice, nu avem spațiu unde să le facem, să le depozităm!
Nu ne mai întrebăm cu ce le facem!
Nu e afișat nicăieri în școala dacă apa de la chiuvetă mai e potabilă (sau e un pericol), așa cum spune legea!
Numărul de WC- uri pentru profesori și elevi este muuult prea mic în școli! Toți suntem deranjați de faptul că elevii trebuie sa piardă din ritmul firesc să se ducă la baie în timpul orelor- singura soluție!
Pe Atlas al școlii de azi il faceți să moară! Fie! Dar să vină unul mai bun!
Școala așa cum este azi cade și ea! Fie! Dar să renască una mai bună!
Cu ce resurse?
Ce norma didactica , de 8 ore , la gradiniță ? Iau fetita la ora 16. 30 si la ora 17 , doamna profesoară , că nu mai este educatoare , venită de la ora 13, e deja prin magazine ! Deci prestează , doar 4 ore de program , zilnic , la serviciu , pe un salariu de 8000 si ceva , ca are si gradație ! Cum justifica cele 4 ore, de acasa, cum e controlata si evaluata , asa zisa ei munca , zilnica , de la domiciliu ? Ne ar conveni si noua , 4 ore de program si , 4 pe acasa , concediu 62 zile , libere si de ziua educatiei si de ziua invatatorului si salarii pentru norma de 40 ore/ saptamana ! Noi muncim , 8 ore pe zi si da, ne suna seful si in afara orelor de program si chiar sambata si duminica , cand facem ore suplimentare , neplătite fireste !
Ministrul acesta nu e al învățământului. E al politicienilor. Dacă i-ar reprezenta pe profesori nu ar vorbi atâtea aberații. Intr-o perioada când tot mai multe firme private trec la munca hibrid (acasa și la serviciu) sau la munca de acasă, el vine cu propunerea ca profesorii să stea 8 ore la școală. Ca profesori avem nevoie să mergem la bibliotecă, avem nevoie de internet și calculator, de imprimantă – lucruri pe care școala nu ni le asigură. când suntem chemați sâmbăta sau duminica, nu ni se plătesc aceste ore, deși în alte locuri de munca sunt plătite suplimentar! Iar ministrul vine cu propuneri… De ce sa stau i ore la școală? Pregătirea pentru orele de a doua zi o fac mai bine de acasă! De parca cineva garantează ca dacă stau la școală sunt mai eficient în pregătirea orelor de a doua zi….
Vă poftim în învățământ, dacă ne invidiați atât!
Cele 4 ore de care vorbiți înseamnă conectare permanentă la clasă/grupă, la fiecare copil în parte… Si nu doar cu un copil, ci cu 20-25! După cele 4 ore, ai capul praf! Iar pregătirea pentru activitățile din grădiniță a devenit pentru educatoare o chestiune care afectează și implică întreaga familie: bani dați pe materiale, stat pana noaptea la decupat, colorat, îndoit etc. De ce ar trebui să tot explicăm lucrurile acestea? Cui explicați dumneavoastră în mod public ce faceți minut de minut în cele 8 ore la slujbă? Și cărei categorii profesionale îi mai cere cineva asta?
Denigrați profesorii și, încet, încet, ni se face lehamite și căutăm un loc de muncă unde să fim respectați și să rămânem sănătoși, fizic și mental!
Tovarășe ministru, dumneata vrei să impui așa ceva în Uniunea Europeană?! Vei da chix, domnule PSI!!! Nu vei încălca dumneata normele europene, nu ai cum!!! Multe îți mai fată mintea!!!
Chiar doresc sa viziteze, neprevazut, cate o unitate de invatamant.
De exemplu o gradinita, unde doamnele nu vin nici macar 5 zile/ sapt, ci fac prin rotatie cu colega, ca sa nu vorbesc de faptul ca dupa ora 17 nu mai gasesti picior de cadru didactic.
Asta daca nu sunt in regim. de plata cu ora, cand ar trebui sa stea 13 ore si unde salariile nete sunt intre 10 000- 15 000, in functie de vechime si grade.
Ca sa nu discutam despre sporul de dirigentie si neuropsihic, care se acorda si in cele 62 zile de concediu .
Pai ce ore de dirigentie exista la nivel prescolar si anteprescolar?
De ce exista incadrare cu functie de profesor la nivel prescolar/anteprescolar?
Crestere artificiala si nemeritata a salariilor.
Ar trebui sa existe doar functie de educator si punct.
Profesorul de la nivel gimnazial in sus.
Mai umblati prin unitatile de invatamant si veti vedea ca nici la norma didactica nu stau, ce sa mai vorbim de 8 ore!
Alo, gara!
De mâncat ce ai băut pe nas?
Ce aiurezi pe aici despre salarii de 10000-15000 lei în învățământul preuniversitar???
Ai intrat în vreo școală, măcar pentru cultura generală, nu agricolă???
Scrieti fara sa lucrati in domeniu. Orele de dirigentie sunt ore de educatie, pe care parintii nu o mai fac demult. in rest orele trebuie acoperite de programa ceruta.
Încadrarea ca profesor în învățământul preșcolar sau primar se face pentru că acele cadre didactice au studii superioare.
De curiozitate, de unde ați luat aceste sume? Am lucrat două schimburi și nu am ajuns nici pe departe la suma de 10000. Asta așa, un mic detaliu. Nu spun că nu există și dne neimplicate…peste tot sunt și exemple negative, nu generalizați. Eu am fost și în weekend să pregătesc diverse prin curte pentru săptămâna următoare. Am cheltuit muuuult din buzunarul meu. Cerem părinților doar strictul necesar și asta o facem pentru că trebuie să avem un minim de rechizite. Știți câte beșici am făcut eu și alte educatoare la mână? Să vedeți cum e când de pe o zi pe alta trebuie să decupați, apoi să plastifiați și apoi iar să decupați vreo 200 și ceva de jetoane. Și asta se întâmplă destul de des. Dirigenție…chiar așa, ce prostie…Ce dirigenție facem noi la grădiniță?! Facem mai multă decât un profesor. Și aici mă refer atât la copii cât și la părinți. Să te sune părinții zi de zi și să vorbești în jur de două ore la telefon sau să stai peste program ca să răspunzi tuturor întrebărilor. Toate decorurile, mașini și vapoare din cutii, rechini și girafe și muuulte altele, știți cât durează să le faci? Numai până cauți idei, imagini, adaptezi, creezi, construiești, îmbini, lipești, pictezi, etc. Organizează activități pe la diferite instituții ale statului, plimbări, concursuri, etc. Nu e ușor doamnă, dar e frumos! Însă te doare când vezi că lumea te vede ca pe o “putoare” care stă cinci ore și zbiară la copii și nu face nimic. Copiii vin la noi majoritatea abia îngăimând doua vorbe și pleacă știind să scrie litere, cifre, să facă mici calcule, să își gestioneze emoțiile și multe altele. Sunt multe educatoare ce stau peste program. De ce profesor? De ce nu? Facem facultate doamnă, de aia. Facem cursuri, master, etc. Nu suntem bone, suntem mai mult de atât. Profesor, doamnă, profesor! Pentru că educăm și ajutăm la formarea personalității copilului. Nu stăm degeaba și nici cu cana de cafea nu stăm în mână. Majoritatea muncim pe brânci. Repet, sunt și educatoare care nu au ce căuta, dar majoritatea lucrăm din suflet, cu drag și interes. Nu mai arătați cu degetul fără să știți exact ce se întâmplă în ziua unei educatoare. O zi frumoasă!
Domnule David, in orice tara normala, profesorii au liber jumatate de zi pe saptamana sa fac planificarile pe saptamana respectiva, au voie sa plece acasa sa face planificarile, iar tot ce planifica printeaza la scoala, pe banii statului, laptop primit de fiecare profesor, dat de stat in care isi tine planificarea, intlegi matale? nu face nimeni nimic peste program, sambata, ca ii prostiti pe profesori sa vina sambata la olimpiade si alte concursuri sa isi face metodistele de fac dosar de gradatie , tot acelea de fac acele subiecte de concurs. Incetati cu aberatiile, ca de aia au ramas doar mosii in sistem, in curand ptr 5000 de lei salariu, cat infirmiera de la hotelul militar cu 10 clase terminate, cat platiti voi profesorii, va fi jale in sistem. Gradele alea exista doar in fostele tari comuniste, sa mai ia si universitarii ceva bani vara. Meditatii se fac si in alte tari, ghici ce, tot asa pe sestache, platesc 60 de lire ptr o ora ptr copil aci, asa ca incetati sa ii haituiti ass pe bietii oameni, pe medicii de pleaca la ora 11 la cabintele lor private nu ii vede nimeni, alo?si apropo, daca plodul nu are chef de ore, e scos si trimis in biroul directorului s afaca ore cu el si e chemata ma-sa la scoala si nu sare ca arsa tanti mita, ca altfel e mutat din scoala, si nu il accepta nicio alta scoala cu asa comportament
Ce- ar fi să începeți cu norma didactică a prof din Universități!!!
contractul de munca e de 40 de ore. cum se justifica si contorizeaza 40 de ore de activitate? de ce oare atata oripilare si duplicitate? au ajuns dascalii sa considere ca 8 ore de munca le afecteaza sanatatea mintala. uita ca si pentru alea 18 ore de prezenta au spor de stres neuropsihic. in cate profesii cu activitati intelectuale mai critice si complexe se acorda spor de stres? un profesor abia daca ajunge la 500 ore pe an lucrate efectiv, si cateva activitati sporadice , optionale si recreative. in cele mai multe domenii angajatii lucreaza efectiv peste 2000 ore pe an fara a contoriza practica comuna a statului peste program. mai nimeni in privat nu munceste doar 8 ore..dar profesorii sunt stresati de perspectiva de a justifica alea 8 ore prevazute in contract. Ce s-a schimbat, daca toti pretind ca muncesc alea 40 de ore.. 18 la scoala si restu.. nesupravegheati de nimeni, pentru activitati asociate actului didactic? Fobia de munca, si convingerea ca e normal sa puna presiune pe sistemul public de educatie, si asa intr-o stare deplorabila, cu rezultate foarte slabe, exalteaza o specie profesionala ce nu mai e demult preocupata de educarea noilor generatii. Rotunjirea veniturilor din meditatii nefiscalizate, este ceea ce propunerea domnului ministru impacteaza direct. Cum mai poti face meditatii dupa 40 de ore efective de munca ? daca muncesti doar vreo 18, e totul bine. Concluzia e simpla: e contractul semnat de 40 ore, sa se munceasca alea 40 de ore, cu prezenta la locul de munca, cum e in mai toate profesiile, si cum e corect. Nu e corect sa pretinzi ca ai , sai e posibil sa ai activitati lucrative neverificate, si necontorizate de nimeni.De calitatea prestatiei, la fel neverificata, dar cu rezultate vizibil dezastroase nu mai vorbim. Sa aveti spor, la norma intreaga, evident.
Habar nu aveti despre ce vorbiti. E vorba de 18 ore de PREDARE. Restul sunt pentru pregatirea materialelor, documentare, etc. Dumneavoastra lucrati 8 ore pe zi la privat? Poate daca sunteti “la banda”. Lasati ipocrizia deoparte, multumesc.
Multe ineptii scrieti. Stresul este dat de adaptarea nervoasa si de munca de la o ora predare cl 5 la alta la cl 8. Plus a suporta in pauze toata harmalaia facuta de copii, vara in curte, iarna pe culoare.
O tot dați cu dl ministru, acest individ nu este altceva decât un politruc. Când s a văzut pe jilțul ministerial a început sa debiteze prostii, un îngâmfat și plin de el , cel mai periculos ministru al educației, va distruge învățământul preuniversitar !!!
d-nul ministru, treziti-va si nu mai aberati. Mergem la tot felul de cursuri din timpul nostru liber, la simulari, la olimpiade …….etc fara remuneratie, gestionam clase în calitate de diriginti, discutam cu parintii, stiti asta?
D-voastra , din Minister , ce faceti in timpul liber pentru scoala? Vai de scoala româneasca cu d-voastra si grupul d-voastra la conducere !
Domnule ministru,
dacă tot persistați în a fabula (probabil în timpul celor “măcar 8 ore” ), vă recomand să faceți ceva cu adevărat util: verificați starea și calitatea resurselor provenite din PNRR. După o săptămână, 3 scaunele noi rupte (la grădiniță, copii de 3 ani). Îmi pare rău după cele vechi. Cele noi nici măcar nu respectă particularitățile copiilor: nu au mărimi diferite, sunt strâmte și scunde. Ce vor face copilașii la grupa mare???
Ei bine, așa vă veți ocupa timpul cu treburi importante.
A, uitasem: înainte de a emite pretenții vă invit să vă țineți promisiunile privind remunerarea.
Punct.
A sărit toată lumea foarte nemulțumită. Întrebare: nu ați semnat contract de muncă cu o durată de 8 ore pe zi? Nu a spus domnul ministru că trebuie să predați 40 de ore pe săptămână, trebuie doar să fiți în unitatea de învățământ unde veți avea alte activități. Fără supărare, foarte multe cadre didactice mimează activitatea care să acopere cele 40 de ore suplimentate. Educatoarele vin: tura 1 de la ora 8 la ora 13, tura 2 de la ora 13 la ora 18 (dacă stau până la ora aceea). Regula: a plecat ultimul copil la ora 17, a plecat și ea. După cele 5 ore pleacă acasă trebuie să le credem pe cuvânt că acasă în fiecare zi mai lucrează câte 3 ore pentru grădiniță? Doamnele învățătoare 4 ore la clasă, apoi pe banii părinților la after school? În Legea Educației aveți 62 de zile lucrătoare, mai puțin cu 5 zile decât au elevii în tot anul școlar! Ce ați vrea mai mult? Salarii ca în Vest, numai că acolo se muncește 8 ore pe zi și nu are nimeni 3 luni concediu plătit. Puțină decența stimate cadre didactice . Am tot respectul pentru cadrele didactice de la nivel gimnazial si liceal acolo ești frecat cu tot felul de activitați chiar există justificare pentru cele 8 ore pe zi . Dar la ciclul primar si preșcolar …….nu mai punem ca acuma și cadrele de la prescolar , primar au devenit profesoare . Pentru ce mai avem liceu pedagogic daca toata lumea este cu facultate ? Invatatorul Trandafir avea facultate ? Vechile educatoare care erau top față de ce gasim acuma prin grădinițe, aveau facultate ? Platim studii supeeioare unde nu este necesar !!
Sala profesorală din școala mea are 10 locuri și o imprimantă (nu multifuncțională, o imprimantă simplă). Nu există PC/laptop (oricum e o singură priză în care-am putea pune prelungitoare, dacă n-ar pocni când pui la încărcat un telefon sau ceva mai cutezător). Nu există hârtie sau toner – din an în paște (sunt consumabile, școala n-are buget). Periodic, vine câte-o doamnă educatoare cu laptopul propriu și trage la imprimantă câte 40 de foi de colorat, blocând din când în când jaful, pardon, importanta imprimantă. (Foile cumpărate de dânsa, evident).
În sală sunt 10 scaune (unul e cam desfundat, lumea fuge de el). Noi suntem 40 de oameni.
Nu există birouri (doar directorul, secretarul și contabilul au câte-o chițimie unde-și pot încuia documentele importante). Rețeaua de internet nu ”bate” până la sala profesorală, de fapt nu bate nici până în capătul clădirii (cu 4 săli pe rând, ruterul e pus în prima din șir).
Rezolvă d-ta problema asta. Pune 40 de oameni pe 10 scaune, pune-i să rezolve sarcini administrative sau de proiectare fără rețea de internet, fără laptop-uri, fără niciun fel de resursă.
La 35 de grade (acum, astă iarnă ar fi fost 15).
Așteptăm soluția cu mare interes.
Aveti dreptate stimata doamna. Educatoarele din cresă si gradinita au salarii foarte mari pentru munca prestată. Aveți dreptate si in privință la tura 2…unde doamnele ocupă locul degeaba. Nu se mai fac activităti, copiii dorm dupa care.se pleaca acasă. Un salariu platit degeaba Doamnelw îngrijitoare sunt supuse unei presiuni de munca atat fizică cat si psihică. Asta este realitatea adevarată. Pentru profesori ….tot respectul.Acesti oameni muncesc cu adevarat.
Da,la oraș, îngrijitoarea,dar de ce nu vedeți în sate/ comune situația cum este. Educatoarea șterge la fund, îmbracă/ dezbracă copiii, tot ea dă cu matura firimiturile făcute de cei mici,ba chiar și cu mopul că femeia de serviciu are jumătate de normă și vine la amiază la serviciu.
Bună ziua! Am o întrebare legitimă, zic eu: pentru câte ore sunt plătiți parlamentarii și câte ore stau, practic, la Parlament? Câte ore muncesc sau au muncit “specialii” cu pensii și salarii nesimțite? Că noi, cadrele didactice, mai muncim și în timpul nostru liber, in interes de serviciu, deh!
Păi ce faceți bă băieți și fete, nu vă mai place ce măsuri introduc acești băieți elevați și deștepți?
Aveți fix ceea ce ați ales și votat. Nu știu de ce vă plângeți acum.
Voi, cei cu 20 de facultăți ați ales oamenii ăștia care vă bagă pe gât ceea ce vă bagă. Dar uite așa se dovedește că inteligența nu are legătură cu educația din școală, doar se șlefuiește puțin ceea ce ai prin cap pe acolo. Hai, vă pup pe toți!
E mai usor sa manipulezi oameni educați , sunt mult mai perceptibili la frica !!!
In acelasi timp e imposibil sa convingi pe unu care nu are nimic de pierdut!
Multe sunt de spus …..
în trecut se mai practica și promovarea pe absenteism, motivat medical. nu vedeai decât o zi elevul la ochi și erai obligat să il promovezi. alt caz, nici măcar acea unică zi. grav ! fără măcar o evaluare sumativă, măcar la final de an.
evident, am avut și un elev fizic absent, cu potențial intelectual, pe care nu l-am trecut la abandon scolar, dar îmi caram pixul și hârtia, dandu-i teste minimale. orbecaind prin cartier sa dau de el.
D – ul ministru sa se întoarcă la universitate, că e total in afara realității învățământului! Daca mai debitează multe aberații, distruge tot ce – au muncit alții !
Profesorul Moisil a întrebat retoric astfel:-“E nevoie de c.rul meu sau de capul meu la școală?”.Am citat și eu dintr-un savant.
Dar cei care au ore si la seral? Vor sta 12 ore? Dar cei care fac sute de ore de formare, că la CCD, că la universități reconversie, că masterate, că postuniversitare? Dar asistențele pe la examene și… simulări de examene inutile? Dar cei care au conceput REDuri pe platforme, zeci de suporturi de curs, zeci de teste pe vremea când nu era AI? Dar formările întru “gloria” unor “formatori”? Dar timpul alocat acumulări de 90 CPT? Dar venitul in august la corigențe? Dar sute de subiecte elaborate pentru titularizări, olimpiade? Mă refer la cei cu peste 25 ani vechime, care au “la activ” toate acestea. Ei, aș! Nu sta nimeni în cancelarie, în săli cu 50
grade vara, fără aer condiționat…Că așa spune “globala”. Aduceți roboții (unisex) și aceia stau pe gratis, nu vor nici concedii. Sau schimbați legea 198 iarăsi, să știe amatorii de învățământ, din timp, daca mai vor sau nu să fie profesori.
Daca ei considera asta o solutie, nu am nici o problema! Voi lucra in scoala 8h/zi, voi consuma curent acolo, voi consuma apa acolo etc. Dupa ora 16, nu voi mai raspunde la tel si nu voi mai participa la activitati extra. Suntem datori sa facem asta pentru ca avem conditii si ne-ati marit salariile, asa cum ati promis (IRONIE)Totul perfect! Doua intrebari am si eu: domniile lor stau 8 h/zi la servici (randamentul lor este oricum mult mai slab decat cel pe care ni l-au impus noua)? si daca tot ne aflam intr-o situatie grea, de ce nu ne sacrificam cu totii? de ce nu umblam si la pensiile speciale, sa mai facem o economie?
inacceptabil, cand mai acordam meditatii private daca 8h pe zi trebuie sa fim la job ( i.e scoala)?
În școala în care predau, sunt peste 80 de cadre didactice. Unde am putea să ne găsim loc, astfel încât să ne putem vedea de treabă fiecare?
Am ascultat cu interes – și un strop de jenă – modul în care domnul ministru se referă public la profesori cu expresii precum „ăștia”. O exprimare care, dacă ar veni de la un om exasperat în trafic, am înțelege-o. Dar de la ministrul Educației? Permiteți-ne să fim mirați. Și puțin îngrijorați.
Acum propune ca profesorii să stea 8 ore pe zi la școală, ca și cum asta ar rezolva toate problemele din educație. Nu știm dacă dl.ministru a intrat recent într-o cancelarie, dar îl anunțăm cu drag că în multe școli nu există nici măcar spațiu pentru toți profesorii să se așeze pe un scaun, darămite să lucreze eficient acolo timp de 8 ore.Se pare că domnul ministru nu este conștient de faptul că, după cele 6 ore petrecute la catedră, plus 2 ore pe naveta dus și 2 ore întors ,ajungi acasă și mai stai pe laptop încă 4-5 ore pentru pregătirea lecțiilor, întocmirea planurilor, rapoarte,corectarea lucrărilor,cursurilor de formare continua și alte activități….
Acest domn ministru își închipuie, probabil, că profesorii sunt baby-sitteri cu diplomă, care trebuie să supravegheze copiii între ore, să „țină de urât”, eventual să le servească și un ceai și un biscuite .Contrar percepției că profesorii lucrează doar 4 ore pe zi, activitatea lor zilnică include :predare la clasă,pregătirea lecțiilor și materialelor didactice,corectarea lucrărilor și evaluarea elevilor,planificări ,proiecte,tabele ,comunicarea cu părinții,participarea la ședințe și consilii profesorale ,activități extracurriculare , de formare continuă( câte 120 ore pt credite,cursuri suplimentare,perfecționare ,simpozioane ,conferințe etc ,etc,etc…Este greu de înțeles cum un ministru care are pregătire în psihologie poate ignora epuizarea psihică pe care o resimt profesorii după 5-6 ore de predare . Oboseala emoțională, stresul acumulat , epuizare psihica și volumul mare de muncă suplimentară contribuie la un adevărat erodaj psihic.Una e sa lucrezi cu studenții nu se compară cu munca depusă în școlile generale sau licee. Adolescenții vin la școală cu frustrări, neliniști, probleme personale și comportamente greu de gestionat. Profesorul nu este doar un dascăl, ci și un sprijin emoțional constant, iar acest rol solicită un consum psihic enorm.Domnule ministru,va rugăm nu ne mai spuneți ,, ăștia ” , noi suntem niste persoane care nu dorim educație doar pe hârtie. Și ….à-propos.. suntem sătui de hârtii !!!
Ok, vrea dl ministru să stau 8 ore in școală? Stau. Dar adio activități extrașcolare. Fără excursii, vizite etc in timpul meu liber. Vor părinții excursie de 2, 3 zile? Să se organizeze și să meargă, sunt atâtea firme care oferă astfel de servicii. Tocmai am fost într-o excursie de 2 zile, mi-am platit tot, transport, mese, intrări, am fost in priză 48 de ore, in timp ce părinții au avut un weekend liber, fără niciun stres…Iar unii nici măcar Mulțumesc nu au spus. Mi-am jurat că nu mai repet greșeala.
8 ore pe zi in 3 scoli pe zi?
Cate ore are o zi?
Domnul Ministru oare știe că predam in cate 4 scoli,iar primul maxi taxi este la ora 6.30 către școala și mai este altul la 11 iar la întoarcere este un maxi taxi la ora 13 și altul la 17.Iar orele sunt pana la 14 deci plecam cu cel de ora 17 și stam in școala.Domnul Ministru nu știe realitatea din școli ar trebui sa se intereseze și să nu mai scoată tot felul de prostii.Il invit sa fie in locul meu o săptămână în condițiile în care am copil de. clasa a 3 a pentru care îi plătesc femeie sa mi-l ia de la școala și îl ține la ea pana ajung eu la ora 18.30 .Dansul vine de la facultatea unde își face orarul după bunul plac!
abia astept sa stau pana la ora 16 in scoala la caldura iarna sa consumati 600mc de lemn sa da ti sute de milioane
vara mie imi oferiti conditii cu aer conditionat
daca cumva orarul meu se termina la ora 11 ca ceilalti colegi au 5 scoli mie imi puneti la dispozitie birou separat ca in cancelarie nu stau
ora 16 orice comunicare despre scoala se intrerupe instant
masa obligatoriu de pranz
Profesorul daca ar sta 8 ore la program nu ar face fata mental ,dar noi care stam si cite 12 ore facem fata MENTAL? Nu mai vorbiti prostii,si nu mai profitati. La treaba cu voi sunteti cei mai avantajati salariați cu vacanțe si cu program de gravida adica cite 4 -5 ore pe zi maxim.
Mergeti in invatamant, va recomand. Daca aveti curaj…
Încă un ministru care le știe pe toate și va revoluționa educația! Aprob și susțin. Dar fix de asta vom ajunge în brețele aurului. Hai că se poate! Sunteți profesioniști!
După ce am absolvit un Liceu Pedagogic, pe vremea când școala se făcea așa cum trebuie, m-am trezit fiind doar o biată învățătoare, inferioară din punct de vedere salarial, în timp ce un absolvent de facultate, total nepregătit pentru munca la catedră era “profesor”, iar salariul cu 1000 de lei mai mare, deși făceam aceeași muncă, am decis să “rezolv” această problemă a mea, absolvind la peste 40 de ani UBB, dar nici așa salariul nu a fost mulțumitor, așa că am ales să mai am un job, astfel încât să pot avea un trai decent.
În concluzie, domnule ministru, nu voi accepta să mă obligați să stau în școală 8 ore pe zi, atâta timp cât nivelul de salarizare este sub limita decenței. După programul de la școală, merg la al doilea job, apoi acasă, la familie și la corectat teste, întocmit situații cerute “urgent” de către inspectorate, minister, țin evidenta părinților care au mai plecat în străinătate ori s-au întors în ultima săptămână/lună, pentru a raporta Insp. Școlar , întocmesc dosare de burse, rechizite, Euro200etc., particip la tot felul de cursuri și tâmpenii care ne sunt băgate pe gât, în beneficiul “cuiva”.
Dacă nici așa nu e suficient, atunci ar fi bine să vă gândiți din ce țară veți aduce oameni să stea la catedră, cu siguranță profesorii care se respecta nu vor mai fi dispuși să facă asta.
Școala gimanzială la care predau nu îmi poate pune la dispoziție nici hârtie A4, mulțumesc domnule ministru, toate materialele mi le plătesc din salariu. Salariul ăla la care aveți restanțe. Dar noi vrem performanță, cu zero investiții românești, clase de 100 de elevi, dacă se poate, directori numiți politic, experți în educație care nu și-au luat examenul de titularizare, cursuri unde nimeni nu învață niciodată nimic, minciuni peste minciuni. Avem tablă inteligentă, din fonduri europene, fără nicio funcționalitate, plus microbuz electric de 7 locuri, care nu acoperă nici jumătate din nevoile școlii. Mulțumim! Investiții de viitor și cu cap. Clasa politică chiar își face treaba! #corupțiaucide #amvotatNicușordaraceeașimizerie #decevomajungelaAUR
Și bibliotecarii din universități care se umplu de praf,dermatite,ei nu merita măririi ca sporuri nu mai au.
8 ore la școală, dar ce fac cei care au în două școli: de la 8 la 10 în școala Nr 1 și de la 12 la 14 în școala Nr 2 (navetă de o oră și un pic, fiind în altă localitate școala 2). Să înțeleg că trebuie 4 ore în școala 1 și 4 ore în școala 2, ca să se facă programul de 8 ore. Întrebarea este: cum ajung iar în școala 1 după ora 14, mă teleportez? Plătește statul de două ori naveta? Oricum ar fi, tot nu aș avea cum să fac într-o zi cele 8 ore cu prezență în ambele școli!
Suntem mulți cu disciplină cu o oră pe săptămână și ne facem catedra din mai multe școli.
dar sa faceti clase speciale pentru cei cu c.e s dc nu faceti?
veniti sa vedeti realitatea din scoli,sunt copii cu c.e.s care nu pot pronunta o consoana,care urla si tipa la ore,se dau cu capul de pereti, fug din clasa…….si alergam jumate de ora dupa ei sa i linistim?
consilierii scolari au 3 norme ca este deficit abia vad copii ,craje le da invatamant de masa ca sa i arunce in carca noastra,statul scuteste bani tinand acesti copii cu reale probleme in scoala.
nu exista profesori de sprijin ,insotititori nu vin la scoala,unii nu le dau tratamentul …..iar dupa 4 -6ore cu urlete si tipete cu predarea pe fuga ca tre sa alergi dupa ei la baie si pe holuri dvs veniti si spuneti sa stam 8 ore si ca si bonificatie ne taiati norma de hrana ,vouchere vacanta,naveta …….si capac ne puneti si inca 4 ore la norma?
mars ma de aici
mars
Nici în vremea comunismului de trista amintire nu era un asemenea program! În afara de teorii intortocheate, acest domn ministru nu a făcut nimic concret..Dezamăgitor!
Interesant este ca în universitar norma de predare este de 12 ore pentru un profesor universitar.Presupun ca asa va proceda la toate unitățile și universitățile,nu?
E bine sa se pună punctul pe i.8 ore și ce depășește va fi doar cu plata ,nu timp suplimentar de odihnă.
Sper ca fiecare va avea biroul lui,salariul va fi ca la primărie adică cel puțin 10000 ron în mână. Da,asa au funcționarii de la primării, chiar mai mult.
De fapt e mai bine ,nu te mai ia nimeni de gratis.
Acesti indivizi numiti “ministri” sunt fantastici. Apar prin diverse locuri si debiteaza tot felul de pareri si opinii ca si cum ar sta de vorba cu vecinu’ pe marginea santului.
Oamenii acestia nu ar trebui sa vorbeasca, exclusiv, despre chestiuni clare, analizate, despre care au deja o viziune clara? Se lanseaza in diverse chestii de o superficialitate si obtuzitate dezarmanta.
Care va fi plus valoarea adusa de un cadru didactic tinut 8 ore in scoala? De ce sa nu stea 9 sau 10 ore, poate ar fi si mai bine?
Acest domn ar trebui sa aduca si sa implementeze solutii eficiente, in asa fel incat, sa nu mai iasa copii din scoli, care nu-si stiu nici numarul de la pantofi.
Program de 8 ore daca este de la 8 la 16. Asteptam ca palarmentarii sa stea de la 8 la 16.
Interesant este faptul că excelență se face doar dacă un copil face pregătire. Nu toți sunt genii, dar buzunarele se umflă tocmai pentru că lecțile se predau astfel. Am început să facem din școală un business.
Nimeni nu este obligat să răspundă la telefon. Cine alege să fie profesor are vocație pentru asta sau un loc de muncă călduț a găsit?
asta a inceput sa se creadă un stăpân al dascălilor….auzi exprimare de telectual: VREAU sa stea în școală!!!!
nici comuniștii nu țineau profesorii în școală 8 ore și nici legea educației nu prevede că acele 8 ore zilnice sa fie realizate la școală….că vorba aia,daca suna un părinte dau un inspector după ora 16,pa….e închis!!
e și vina dascălilor….prea au făcut sluj la inspectorate și n au comentat!
De ce acest specimen David uraste atat de mult profesorii? un lucru e clar : e rupt de realitate. nu stie conditiile din preuniversitar, el probabil a vorbit cu doua trei barfitoare , mame ale unor elevi needucati de gimnaziu si a pus botul. si iese la declaratii halucinante, omul nu are nicio treaba cu educatia. Propun sa se numeasca Ministrul Nesimtirii, arogantei,nestiintei.
Mda…model european.
Exact așa e si la ei
Vor sa ii vadă cu c*rul pe scaunele școlii nu e așa?
Apoi se vor văita ca e un consum uriaș de apă, energie, hârtie.
Bănuiesc ca in Alea 8 ore vom mânca promisiuni că tot vor sa taie norma de hrană care oricum abia mai ajunge de un sandwich.
NB
Până ,, măriți ” salariile nu vreți sa dati restanțele salariale la care va obliga legea, neplătite de jumătate de deceniu?
din octombrie pana in martie ca profesor de sport la o scoala rurala stau cu elevi intr o sala de clasa unde unui elev ii revine 1 metru patrat.
apoi veniti si imi cereti progres si performanta sa ma bat cu scolile din oras
scoala de 3 ani nu mi a luat o minge din lipsa de fonduri
si voi vreti sa stam 8 ore sa ce?
sa pazim scoala?
naveta ati taiat o
norma de hrana o taiati
norma vreti sa o mariti
sa stam 8 ore vreti
eu cred ca in ritmul asta o sa aduceti vitnamezi si cambogieni sa va predea
nesimtiti!
Nu știu cine îi furnizează informațiile domnului ministru.
Am tot respectul pentru munca dumnealui de la UBB Cluj.
Un lucru care se învață la toate școlile pentru învățători, profesori, educatori este că pentru timpul petrecut în clasă, dascălul alocă cel puțin tot atât timp în afara clasei. Cei aflați în primii trei ani de activitate alocă dublu.
La 20 de ore / săptămână în clasă, încă 20-40 ore sunt necesare pentru pregătire.
Dacă i se alocă spațiul pentru studiu și depozitat materiale educaționale, dascălul, va prefera să petreacă cele 8 ore / zi (minim) în școală. În realitate, apartamentele lor au devenit loc de studiu, depozit de materiale și cărți, birou etc.
Sunt sigur că aceste platitudini nu provin de la Dl. Daniel David.
Mi-ar fi plăcut să aud de la Dl. David o recunoaștere a dificultății și greutății muncii pe care o depun educatorii și învățătorii comparativ cu profesorii de gimnaziu, liceu și cadrele didactice universitare.
Regret că a fost victima unor informări eronate.
Eu sunt sigur că aceste aiureli vin tocmai de la domnul D. D., pe care le debitează fără limită, aflat într-o acerbă campanie de a rămâne ministru. Luptă mai abitir decât cei ce trebuie să-și asume funcția de prim-ministru.
Cu acest tir de idei și păreri împrăștiate îndeosebi împotriva profesorilor, învățământul se va duce de râpă.
Program de 8 ore ca la sculărie .
Urmează munca in trei schimburi
Apoi concediere colectiva pt ca tocmai s au achiziționat niste sisteme AI ,auto halucinante la preț f bun. (pt altman &investitorii)
cititi despre accelerationism, recomand :
https://dstanca.substack.com/p/monarhia-ai
o dezamagire acest om pe zi ce trece… ce face numirea politica….
GRADAȚIILE DE MERIT
Dacă vă uitați cine performează și cine sunt acei dascăl care sunt abonați la această gradație de merit sigur veți avea o surpriză.
Abia astept program de la 8(fix) la 4(fix) Dar asta vine la pachet cu altceva, dupa cum a spus domnul ministru: nu mai vrem sa auzim de scoala inafara orelor de program. Nu mai raspundem la telefon directorului, parintelui, elevului la orice ora din zi si din noapte. Nu mai participam la olimpiade si concursuri in weekend. Vom face pt scoala orice se poate doar in timpul programului. Chiar cred ca ne face un serviciu
Daniela, înțeleg nevoia de echilibru între viața personală și profesională – și sunt de acord că un program clar, respectat de toți, este ideal. Însă din perspectiva unui părinte cu trei copii care au avut zeci de profesori în învățământul primar, realitatea e că doar o mică parte dintre aceștia chiar și-au făcut meseria cu implicare. Restul fie dictau, fie îi puneau să conspecteze.
Nu e vorba doar de „timp petrecut în școală”, ci de cum folosim acel timp. În Finlanda, norma este de 24 de ore de predare, dar orele sunt interactive, iar profesorii nu își consumă energia explicând aceeași lecție la patru clase diferite, în patru feluri. Acolo, eficiența și profesionalismul sunt cheia. Cred că exact asta se cere acum și în România – să fim acolo, prezenți și implicați, cu adevărat.
Iar despre olimpiade… haideți să fim sinceri: mulți profesori se implică în ele pentru portofoliu sau pentru spor, nu doar pentru elevi. Cât despre telefoanele părinților, copiii nu sună profesori noaptea. Doar dacă există meditații private, ceea ce e un subiect sensibil și, uneori, duplicitar.
Poate că schimbarea normei e exact ocazia să reclădim respectul pentru profesori – dar pentru asta, e nevoie și ca fiecare să-și facă treaba cu adevărat, în timpul programului.
Poate ar trebui sa militati ca domnul Ministru sa aduca profesori din Finlanda sa predea in Romania !
Dar cati copii sunt la o clasa in Finlanda?!! La noi 24′-32. Si cati pedagogi si alte cadre ajutatoare sunt la o clasa?! Caci cu 3-4 copii cu CES la o clasa, nu mai poti sa tii lectii cum trebuie.
Tocmai am primit programul unei școli din Bruxelles.
Au program de la 8⁰⁰ la 15⁰⁰
Din care:
Pauza 30 de minute de la 10⁰⁰ la 10 ³⁰
Servirea mesei de la 11⁴⁵ la 12¹⁵
Si din nou….pauza de la 12¹⁵ la 13 ⁰⁰
Ore de predare …4-5.
Restul…pauze, bibliotecă, dans.
A! Un aspect important. Au birou dotat cu toate cele necesare. Si acces la cantină.
Salariul e dublu si NU au activități birocratice transmise de alte instituții.
Doar ore si supraveghere.
Asta ca sa nu creadă Mianunel David că nu știm că vine iar cu povești de adormit sinecuri.
Apropo!
Se poartă ca și cum va fi in continuare ministru.
Parcă nu se negociau funcțiile in noul guvern.
Suntem de acord cu acest program si cu aceste salarii. Dl ministru se pune pe treaba sa atraga banii din PNRR si sa dezvolte infrastuctura necesara?
Asta ar însemna să și muncească, dânsul e ocupat (8 ore sau mai multe pe zi) să dea interviuri.
acest domn numit ministru, le că una după alta…i tai sa numim inspectorul general politic….apoi sa sa ctionam profesorii că dau teme multe….acum sa i ținem pe profesori în școală 8 ore…
Bravo, bravo, nu cred că a mai fost vreun ministru după 90 care sa dea așa in profesori….
super! abia astept. dar: 1 nu raspund la telefon niciunui parinte, director, inspector, elev dupa ora 16. 2 intru in scolala fix la 8. 3 NU particip la nicio activitate legata de scoala in weekend
adio olimpiade, concursuri etc
Snoava de acum peste 50 de ani. Avem o noua Elena Ceausescu:
Mircea Malița este numit ministru al Învățământului, calitate în care îl cooptează și pe profesorul Grigore Moisil într-un fel de Consiliu consultativ al Ministerului. S-a aflat că, probabil la inițiativa aceleași Elena Ceaușescu, se pregătește un amendament la Legea Învățământului, care prevedea ca profesorii universitari să stea zilnic câte 8 ore în Universitate, pe baza unei condici semnate la intrare și ieșire, la fel ca oricare alți „oameni ai muncii”. La ședința din Minister, când a anunțat modificarea preconizată și a cerut părerea Consiliului ministrul Malița, la înțelegere prealabilă cu profesorul Moisil, a jucat un teatru de zile mari. „Ce părere aveți, tovarășe profesor?”, îl întreabă firesc ministrul. „Depinde de ce aveți nevoie – răspunde Moisil –, aveți nevoie de capul meu sau de curul meu? Că, dacă aveți nevoie de curul meu, eu pot să stau și opt ore pe zi în Universitate cu curul pe scaun”. „Vai, tovarășe profesor, vă rog să nu vorbiți urât, suntem în Minister”. „Da’ ce am spus urât, cur?”. „Da, ați fi putut să spuneți fund”. „Nu-i adevărat – se preface indignat Grigore Moisil – oala are fund, nu omul. Omul are cur!”. Bășcălia a făcut înconjurul universităților, iar ideea Elenei Ceaușescu nu a mai putut fi susținută.
mulțumim ptr momentul vesel și de mare adevăr !!
Nu mai avem astfel de oameni.Acum doar slugile vor mai apuca în învățământ. Dacă te vede ca ești împotriva, ai zburat în secunda doi.
Citez din dl Plesu, replica fiindu-i dată dlui Basescu: ,,Profesorii sunt plătiți în ore cap, nu în ore cur”
Spalati va pe cap cu ministrul invatamantului si ideile lui luminate si stiintifice daca l ati votat pe Nicusor Dan!
Da, drăguță, ălălalt l-ar fi pus ministru pe tinerelul cu 8 clase care tocmai a dezertat din POT sau unde era și s-a dus spre roșu… Și după aia predai la biologie facerea lumii conform bibliei, ediție aprobată de BOR, la desen icoane stil clasic și naiv, la muzică colinde și rugăciuni, la sport mătănii, la geografie tuneluri dacice internaționale etc.
Deca a fost parfum pe lângă muțunache ăsta 😂
Și orele petrecute în afara școlii?pt a pregăti planuri de lecție,materiale video sau papetărie?orele pierdute până noaptea cum le contabilizați domnule visător? Dumneavoastră doriți să ajutați profesorii sau sa ii îngropați?
O propunere/parodie de bun simț mecanicist, precum cea formulată de domnul ministru, ar fi ca elevii cu părinți care nu au studii superioare (aproape 80%) să stea la școală 24 de ore pe zi, astfel încât să aibă șanse aproape egale cu elevii crescuți în familii formate din absolvenți de facultate. Profesorii să îi preia încă de la naștere și să îi livreze familiei odată ce au obținut diploma de licență, de masterat sau de doctorat. Iar fiecărei clase cu 25 de elevi să îi fie repartizați cel putin 35 de profesori, cu respectarea raportului ideal de copii pe cap de părinte. Pentru revenirea cu picioarele pe pământ, i-aș sugera domnului ministru o lecție predată de Pink Floyd/Roger Waters: We don’t need no education/The Wall
„If you don’t eat yer meat, you can’t have any pudding
How can you have any pudding if you don’t eat yer meat?”
Eu am 3 scoli. Sotul meu preda disciplina cu o ora pe saptamana si are 5 scoli. Mai inventeaza David niste ore in zi? In loc de 24 de ore David face ziua de 100? Si cu ce ne deplasam? Zburam cu parapanta?
Bună ziua .Așa diferențiate sunt salariile ín momentul de față ,cà fiind coordonator la grădiniță care aparține de o școală ,nu primești nici 1 leu în plus ,deși ai o grămadă de atribuții în plus .Să nu vorbim iar de încadrarea în funcțiile didactice ,unde cu aceeași studii dacă ești titular ești încadrat ca profesor dacă nu ești titular ești încadrat ca educatoare cu aceeași studii superioare ,care atrage și o diferență de salariu..De când ține încadrarea după studii de tubulatură.Sunt chiar foarte multe lucruri pe care nu sunt clare .
Ma trezesc la 5:50 si cu ore pana la 14 ajung acasa la ora 15:30 cu mijlocul de transport. Epuizat. Oare cu ce il va ajuta daca am sa dorm cu capul pe vreun birou sau in vreo biblioteca? Acasa imi iau niste minute de repaus si impreuna cu viata de familie imi fac propriul program ca sa rezist. NICIODATA profesorul nu va termina treaba dupa scoala. Nici nu dupa o suta de ore petrecute in scoala. In primul rand pentru ca dupa un efort intelectual sustinut si plin de provocari, fizic cedezi dupa 5-7 ore la catedra. Apoi, ca stai sau nu in scoala, obligatiile vin mereu, in valuri, indiferent de ora, dupa care acasa o iei de la capat cu scoala. Cand? Acest ministru nu este normal. Scolile de la sat au doar sali de clasa si cancelarie. Uneori o biblioteca sau un CDI. Uneori. Nu sala de sport, nu birouri.
Știi că un angajat la privat care-ti construiește ție site-ul ăsta unde comentezi muncește de la 9 la 18, da?
Știi ca tu nu ai consumul neuropsihic din învățământ, da?În timpul meu liber nici măcar nu vreau sa aud glas de copchil pe lângă mine. Sunt hiperactivi,needucați,zgomotoși fără limite,lipsiți de respect fata de cei din jur,ca niște animalule sălbatice lăsate de capul lor.E ok sa fie cum vor ei singura problema este ca este foarte obositor.Copii au fost întotdeauna obositori dar acum când sunt lăsați în stare de salbaticire consumul de energie este foarte mare pentru un adult care trebuie sa ii educe,da?Noi nu doar stam cu ei .
Voi aveți câte unul și ii dați telefonul în mana sau îl trimiteți la after ca să scăpați de el…iar noi trebuie sa facem ca la carte.Facem dar în clasă avem si speciali,avem și nespeciali…
Toată lume spune ca nu facem nimic dar în pandemie nu mai știați ce sa faceți sa se deschidă școlile.
Asta este răutate, dacă ești o persoana educată ca să faci un site dar nu poți face o sinapsă pentru a vedea o situatie asa cum este ea…nu cred ca lipsește sinapsa.
Întotdeauna am zis ca inteligenta fără caracter bun este zero.Uite ce face Putin și nu numai el…
Nu am înțeles niciodată ura asta viscerala fata de cel care îți educa copilul.
Păi nu erau alea 62 de zile de concediu fără sărbătorile legale tocmai ca să vă recuperați din consumul neuropsihic?
da boss , dar pe 3 k euro. nu pe 700.
SI daca l doare dosul de stat pe scaun , sa poftească in invatamant unde domnișoarele de 12 ani , cu genuțe false fac tantrum daca nu sunt lansate cu blozică cu vedere la buric . in plus cand li se cere tema se considera pedepsite.
si cat are salariu acesta?
intreb si eu?
lucreaza cu 30 de insi 6 ore?sau sta la aer conditionat cu un laptop si o cafea in mana?
lucreaza cu copii cu ces care urla si isi zmulg parul din cap?
profesorul ia 3800 tu cat iei ma nesimtitule?
nu ti ar fi rusine
derbedeule
bai, loază nu ți zic, mie nu îmi trebuie site ul asta, fiindcă nu e obligatoriu. ai o logică de carton presat.😁 in caz că nu știi, iluminația ta, discuțiile sunt și pe Facebook😁 vai de creierașul tau. te bagi că musca n c.calului.
Omul e rupt de realitate. Pur și simplu vorbește fără el. Adică, daca statul ar fi atât de dotat ,încât să ne de-a fiecărui angajat din sistem tot ceea ce ne trebuie pt. școala, imprimanta, foi de xerox, tuș, laptop și …biblioteca de acasă, nici o problema. Și dacă ar fi atât da dastept sa nu ne mai trimită sa. ompletam tabele cu situații urgente🤣 după ora 4, și completate de azi pe azi, nici o problema. După ora 4, gata!!! Gata cu activitati de tipul Let s do IT, serbari, olimpiade, concursuri, excursii, cercuri pedagogice etc. nu, tati, 8 ore ai spus, ok, pe mine nu mă mai vezi sâmbătă lucrând cate 5 , 6 ore neplătit. Chiar crede ministrul asta că. nu avem conștiința mă seriei noastre? Chiar ne considera o turmă ? E cel mai sfidător ministru…ce mă miră, garantat Ciolacu.
și aș mai fi adăugat ceva: omul asta știe că în universitar sunt o mulțime de profesori care nu își țin cursurile? despre ei, nimic, 8 ore, ceva?
In realitate angajatul de care zici “munceste” efectiv vre-o 4 ore/zi, in rest sta la cafele, tigari si barfe. Pana la 10 ore zilnic, sa vada sefu’ ca-i dedicat cu trup si suflet companiei. Dupa 30 de ani munciti in privat pot sa-ti raspund ca daca muncesti peste 8 ore zilnic, fie faci parte din categoria mentionata mai sus, fie esti incet la minte si fapte si nu reusesti sa te organizezi sa-ti termini munca la timp.
Si e mandri de realizarea lui ??? Cate kg de alimente a produs ? A rezolvat problema desertificarii ?? A rezolvat problema foametei ?
A facut o aplicatie lipsita de utilitate si a facut-o fiind ca a primit bani ca sa o faca !
Sa fie foarte clar pentru toata societatea , nu exista nici un domeniu cu atat de multa implicare sufleteasca ca in invatamant , iar acest lucru te doboara efectiv !
Mergi la școală cu dorinta de a ajuta copii a caror părinți reprezintă societatea , iar societatea te trateaza ca pe un gunoi !
Cu fiecare zi tot mai multi profesori aleg sa ignore situatiile fiind ca pur si simplu nu mai pot cuprinde toate problemele cu care se confrunta tinerii !
Sunt atat de multe de spus …..
Mi se pare corecta abordarea.
Era si timpul sa zica cineva “Domnilor profesori, 8 ore pe zi si atat! Nu vreau sa mai aud ca va prinde 12 noaptea cu nasul in hartii si ca suna alarma la 5 ca sa o luati de la inceput!”
Bravo, domnule ministru! Bravo!
*Dar dupa alea 8 ore, nu mai misca nimeni nici un pai pentru scoala, da?
Daca suna telefonul de la director, inspector, ministru – intram deja pe ore suplimentare, da? Oficial si oficios!
John, vorbești prostii. atât.
Nu fi analfabetă funcțional, mai citește o dată ce-a scris omul, cu atenție de data asta.
De acord, dar vrem birou cu 3-4 persoane sa aiba aer conditionat, imprimanta, hartie, etc.
Program de la 8 la 16, cum au toti bugetarii. La ora16 scoala sa se inchida.
Sa nu mai avem canale de whatsapp, parintii sa vina in timpul programului.
Sa nu mai facem acasa: hartii, corectat lucrari si altele. Directorii sa nu mai trimita task-uri dupa ora 16.
Salariul pentru debutant sa inceapa de la salariul mediu pe economie, se actualizeze in fiecare an, sa nu mai poata fi inghetat de politicieni cum se procedeaza.
Conditii de munca sau greva!
Biroul trebuie sa aiba laptop nu sa-l cumpar eu, suntem singurii fraieri care cumpara din banii lor.
nu va suparati ,doctorii,magistratii,si alte categorii de bugetari stau 8 ore?
comparatii salarile lor cu ale unui profesor
nu vi se pare ca magistratii au aceasi vacanta de vara iarna etc ca profesorii?
nu vi se pare ca anumite categorii de bugetari sunt de la varsta de 44 ani la pensie cu peste 5000 ron in timp ce un profesor are 3800-4200?
nu vi se pare ca profesorii sau transformat in niste bone pentru niste elevi scapati de sub control din cauza drogurilor ale aplicatilor de pe telefoane etc
nu vi se pare ca ar trebuie ca si medicii sa fie evaluati cate persoane salveaza cate mor etc si magistratii etc …daca tot vedeti numai la profesori aceste performante?
mie mi se pare normal sa stau 8 ore la scoala cu conditia ca salariul meu sa fie macar 70% cat al unui medic care cu siguranta nu are sub 150 milioane.
am primit acum 1 an si ceva niste mariri iar acum se pregatesc taieri de salarii plus mariri de norme
mi se pare ireal
daca voi reusi sa mi gasesc un alt job voi pleca din invatamant fara sa ma uit inapoi
Problema este ca muncim mai mult de 40 de ore pe saptamana. Cand lucram in weekend nu sutem platiti suplimentar. Programul sa fie de la 8 la 16, dupa sa se inchida scoala.
Acesti politruci au impresia ca suntem sclavi? Cine este vinovat pentru deficitul bugetar?
8 ore stat la școală? Sǎ zici că îți pregătești lecțiile pentru a doua zi, dar n-ai materialele decât acasǎ. Îți muți biblioteca la școală? Bine că e doar o idee, și nu va fi implementată niciodată, am fi singurii din Europa care stăm 8 ore la școală, poate din lume.
Ma mut cu casa ca melcul la scoala. Pai la birourile din primarii au retelistica, birotica , ac, caldura, conditii. si la 4 rup poarta. vreau si eu dar dupa 4 nu mai exist decat pentru mine si familia mea. tot ce fac in plus platit suplimentar. orice telefon orice consultare pe whasapp, parinti, raportari machete etc
ce viziune de contopist..
sa vedem ce se va intampla când profesori nu vor mai pregati ore, corecta lucrări sau teme, după ora 16.00, când se termina programul de fabrica.
Opt ore vrei, opt ore vei primi. După ce se termină cele opt ore, nu mai răspund la telefon. Nu mai particip la consilii. Nu mai lucrez în plus NIMIC pentru școală. Nu mai postez nimic pe grupurile de elevi, părinți, profesori, etc – nu contează dacă trebuie să afle ceva deosebit de important pentru ei și care nu suportă amânare.
Dacă nu-mi pot îndeplini ”obligațiile de serviciu” (pregătire materiale, completare de fișe, tabele, statistici, situații urgente, a mia raportare a absențelor, etc) atunci e problema TA, minister și a TA, director, că m-ai încărcat prea tare. Iar eu am de făcut 8 ore, nu mai multe. Scurt pe doi.
PS De asemenea, adio cercuri pedagogice sâmbăta, în reședința de județ sau în celălalt capăt al județului (cu transport pe banii și timpul meu), adio participări la examene și concursuri (nu sunt în fișa postului), adio participări în comisii pe teme la care nu mă pricep (gen recepție marfă?!). Nu mă poți obliga să lucrez în plus, de-acasă, pe timpul și banii și nervii mei, la prostiile pe care le inventezi tu de la o zi la alta.
Avea dreptate Moisil – vreți cwrwl meu pe scaun 8 ore, asta vreți primi. Vreți creierul și efortul meu, vă mai gândiți înainte să decretați asemenea aberații.
Și ca temă de reflecție pentru cr3tinii înfipți în scaune la minister, în biroul cu scaun directorial și răcoriți de AC-ul plătit de noi toți… Ce fac, dragii mei, profesorii cu catedră în 3 școli? Naveta nu e decontată, timpul lor de navetă e din viața lor, neplătit de nimeni – tot 8 ore vreți de la ei? Poate cumpărați mașini pentru fiecare sau măcar plătiți școala de șoferi și asigurarea, ori poate lucrați la mersul trenurilor și autobuzelor, să poată sta la școală cum stați voi, cei cu metroul la 2 pași de ușă sau cei cu șofer personal, ca ministrul.
pe nea Dani nu l interesează….vrea sa se remarce că să rămână la minister….
Mă bucură că nu sunt singurul care o spune. Sălutări acestui mare caracter al științei românești.