Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat, pentru Edupedu.ro, că „profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată”. Reacția vine după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii.
Liderul sindical a afirmat că pot fi riscuri majore în privința evaluărilor făcute de către elevi și părinți, deoarece profesorii foarte buni ar putea să primească un feedback negativ din partea elevilor „care au probleme cu cartea”:
„Profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată, pentru că o evaluare făcută de către colegi, cum am înțeles, nu prea văd eu cât de relevantă poate să fie. Și, de asemenea, există riscuri majore și în ceea ce privește evaluările făcute de elevi și părinți. Pot fi profesori foarte buni, profesori merituoși, care pot primi un feedback negativ din partea elevilor care au probleme cu cartea și, de asemenea, și din partea părinților.”
Simion Hăncescu spune că evaluarea profesorilor ar trebui să fie făcută de către persoane specializate din cadrul inspectoratelor școlare:
„Trebuie, în opinia noastră, alții se ocupe de evaluarea profesorilor, să se găsească soluții la nivel de inspectorate școlare sau direcții județene, când se vor transforma. E vorba de acele inspecții care trebuie făcute de către inspectori specializați, adică să fie persoane specializate care să verifice un profesor de matematică, fizică, chimie, biologie și așa mai departe.”
Acesta a transmis să se facă o platformă pentru evaluarea parlamentarilor: „Dacă tot vor să facă evaluări în sectorul bugetar, văd că au început cu învățământul, cred că ar trebui să facă o platformă, să fie evaluați cei care guvernează, parlamentarii, politicienii în general, de către cetățeni. După aceea, se pot evalua și ceilalți salariați”.
Reprezentantul profesorilor a spus că evaluarea în învățământ este delicată și „ar fi culmea ca profesorii care sunt mai indulgenți să primească salarii mai mari decât profesorii care, într-adevăr, sunt performanți”:
„Dar, repet, evaluarea în învățământ este delicată. Profesorii nu fug de această evaluare, numai că ea trebuie să fie făcută de profesioniști, de oameni care știu ce înseamnă evaluare, nu evaluări subiective, pentru că s-ar putea să se ajungă, exact cum vă spuneam, ca profesorii foarte buni să se trezească că, de fapt, nu sunt performanți. Ar fi culmea ca profesorii care sunt mai indulgenți să primească salarii mai mari decât profesorii care, într-adevăr, sunt performanți. (…) Vă dați seama ce nebunie ar fi în școli să se stabilească veniturile salariale în funcție de evaluările pe care le fac colegii între ei?”
„Propunerea de a remunera sau recompensa în funcție de performanță profesorii (…) ridică probleme de formă și de fond”, ce țin de cultura școlară, lipsa unor criterii uniforme de performanță și birocrația „nefuncțională” din educație, apreciază Doru Căstăian, profesor de științe socio-umane la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați.
Daniela Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani, a spus că „noi nu avem standarde naționale de evaluare (pentru elevi – n.red), adică nota 8 de la un liceu din Pașcani să fie egală, ca performanță, cu nota 8 de la un liceu din București”. Declarația a fost făcută pentru știrile ProTV.
În luna martie, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației la acea vreme, a precizat, la Euronews România, că este foarte important să dăm valoare notelor, dar trebuie să avem standarde de evaluare pentru acest lucru.
Informații de context
În decembrie 2024, noul ministru al Educației, Daniel David, a vorbit, într-o intervenție telefonică la emisiunea Info Edu de la TVR Info, despre salarizarea profesorilor: „Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță (…).”
În ianuarie anul acesta, ministrul Educației și Cercetării a afirmat că indicatorii pentru creșterea veniturilor cadrelor didactice performante vor fi gata la sfârșitul lunii mai.
Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre salarizarea bazată și pe criteriul performanței la profesori. Aceasta este de părere că, în baza unui salariu decent, prestația la clasă ar trebui să dovedească performanță școală.
În luna august, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să precizeze public că la acest moment nu există niciun proiect privind salarizarea diferențiată în funcție de performanță.
Amintim că, pe 1 aprilie 2024, Ministerul Educației anunțat că a decis “constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca să „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Premierul României, Marcel Ciolacu, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, a cerut public ministrului Educației, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu. Acesta făcuse referire la astfel de criterii încă de la preluarea mandatului de premier.
Ca urmare a primelor discuții avute cu reprezentanții OCDE, Ligia Deca a declarat că „sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale”.
- „Pentru astfel de bonusuri, noi avem un sistem, se numește de gradație de merit, cu niște criterii, avem în lege un alt sistem, și anume fondul de 2% din fondul salarial la dispoziția directorului, care va fi o altă sursă de stimulare a celor cu performanțe ridicate”, a explicat aceasta.
Pe 8 decembrie 2024, la prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, a precizat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație“.
Pe 15 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”, la Antena 3, potrivit G4Media.ro.
41 comments
Va este frica de evaluare?
Salariile au fost mărite,rezultatele se vad în fiecare an cât de pregătiți sunt elevii.
Meditații la ordinea zile .
Deci va este frica de evaluare ?
Nu poate gândi nimeni că veniturile salariale ale profesorilor ar atârna greu de caracterizările venite din partea părinților, elevilor sau ale colegilor, poate, de ce nu , chiar din partea personalului auxiliar.
A fi profesor presupune, în primul rând, competențe relaționale ; nu poți fi profesor fara a avea o orientare allo-centrică. Rolul autoasumat de ” Profesor- cloșcă “, trup și suflet , ca diriginte sau învățător, pentru clasa sa a fost mult timp , în învățământul românesc sursă pentru diplome, recunoaștere a competențelor de manager , pe de altă parte, de rivalitate. Maturitatea Profesorului român, ca realitate obiectivă, este aceea că el nu câștigă Olimpiade numai cu elevii clasei la care este diriginte.
Trăiesc convingerea că aceste inflamări, această rumoare nu sunt spiritul Prifesorului român. Dimpotrivă, un accent pe muncă , abnegație , devotament ( fără a întra în conflict cu frazele de mai sus ) , o invitație către societate de a împrumuta – curat și demn -, din spiritul Pedagogului român- un cuvânt poate neînțeles în profunzimea lui atitudinal- comportamentală, axiologic- valorică și practic- acțională.
Transparența e bună și necesară. Ar exista și riscul duplicității.
O societate se încheagă prin multiplele sale comunități. O comunitate se încheagă prin onestitate.
O societate deschisă* nu e un slogan, iar valoarea realității acoperite nu ar trebui redusă la perspectiva de ideal.
Am tot citit despre asta de câteva luni… evaluarea profesorilor pur și simplu va da erori inacceptabil de mari, practic nu e posibilă.
Evaluarea pe platforme ONLINE e imposibilă, o vorbă aruncată așa… disperarea ii face să zică orice pentru a aduce profesorii realmente slabi la nivelul acceptabil…sau ca o sperietoare pentru orice vor ei…
Nu mai puneți la suflet, informati-vă!
Vreau să punctez că evaluarea asta cu “profesorul de 3 si 10” ține și de demografic. Un profesor poate face tumbe la Cucuieții din Deal să încerce să aducă spre carte niște copii ce nu au sprijin în familie, eventual nici nu sunt trimiși la școală de părinți și au blat cu medicul de familie să scoată scutiri doar ca să nu se taie bursa. Și atunci profesorul acela cum poate fi declarat “neperformant”? Când sesizările la autorități nu aduc sancțiuni, serviciile sociale dorm în papuci și elevii sunt privați de educație până la urmă de către sistem. Iar elevul nu se plânge, că nu conștientizează că se împușcă în picior, că e copil. Nu poți compara bătăliile pe care le duc profesorii de la periferie cu cei din buricul târgului. Și nici în buricul târgului nu poți garanta că olimpicul e olimpic din clasă sau pentru că are meditator. Iar bursele acordate cu prea multă indulgență nu stimulează real, tot din cauza demograficului. Vreau să văd o evaluare a serviciilor sociale care nu fac ceva când primesc o sesizare de la o școală “proastă”. Vreau să vad o evaluare a minștrilor care nu s-au atins zeci de ani la rând de infrastuctura școlară pentru zonele “rău famate” și nu au venit cu soluții pentru reducerea abandonului școlar în zone defavorizate. Au împins totul în cârca profesorilor că nu fac ei școala atractivă, dar au investit zero în anchete sociale riguroase, în centre pentru copiii în risc de abandon școlar, în sancțiuni adevărate pentru familiile care privează copiii de dreptul la educație prin nepăsare ș.a.m.d. Nu pledez pentru apărarea necondiționată a profesorului. Sunt profesori care nu au ce căuta la catedră. Dar prin evaluarile astea făcute la mișto pe hârtie nu se ține cont de faptul că dintre profesorii cu “note mici” fac parte și cei care se bat cu morile de vânt, nu cu propriul dezinteres. Să ridici un elev de la 3 la 5 e mult mai greu decât să ai un elev de 10 și să îl păstrezi acolo.
Ce periferie, doamna? Acolo ai elevi cu care poti sa te chinui si 2 luni prin toate metodele posibile, si ei tot vor spune ca 10 inmultit cu 10 este egal cu 20!
Dar deja elevii sunt praf si “in buricul targului”…este jale. Chiar si la liceele bune, elevii sunt vai de capul lor, abia calculeaza cu fractii. Dvs aveti impresia ca in licee chiar la mate-info e plin de elevi seriosi si inteligenti? De unde! Programa actuala ii depaseste cu mult si pe acestia. Nota de la evaluarea nationala nu are nicio relevanta ptr complexitatea materiei de liceu, dar chiar niciuna. Si apoi, nota aia nu dovedeste nimic, ptr ca la testul initial de la a noua constati ca au lacune si la operatii cu fractii sau radicali(de ex iti scoate radical din suma ca suma de radicali!) . Pai daca am evalua profesorul la a noua chiar si la aceste licee “cu staif” comparand nota la EN la mate cu media de la finalul clasei a noua, ar iesi toti ca-s neperformanti, chiar si cei care au 1-2 olimpici. Deci ce sa mai vorbim de periferie. Acolo oricum elevii intra cu 2,3 si 4 deci mai mult de atat nici nu prea au cum sa scada. Acesta nu este un job in care merita sa mai ramai!
Cu cine a vorbit acest lider de sindicat?
Sa ne prezinte exemple de evaluare din UE.
Sint profesor in Israel . Foarte multi ani s-a incercat sa se facă o evaluare in sensul pe care l-am citit in articol și nu s-a reușit. Au fost multe probleme pe care le-am citit și în articolele publicate în România.
Există unul singur care funcționează. Rezultatele liceului într-un an față de anul anterior. În funcție de progres se primesc bonusuri.
Aha. Deci in Israel, tara OECD, nu exista o evaluare anuala ptr stabilirea salariului? Bonusurile sunt una, la noi se urmareste ca salariile sa fie reduse pe baza acestor evaluari.
a făcut domnu de la sindicat sondaj și a înțeles că nimeni nu are nimic împotriva?! apropo, nu se mai fac alegeri la sindicat?!
Exact! De ce vorbeşte în numele nostru, dacă nici măcar nu am fost întrebați?
se trece sub tacere ca exista o evaluare anuala cu o fisa de evaluare pe itemi fisa ce este coroborata ca punctaj acordat de profesor apoi seful de catedra apoi comisia dedicata apoi director si consiliu de administratie deci toti acestia nu sunt suficienti sa vina si elevii parintii rudele etc zic sa inceapa ca exemplu pozitiv sa luam lumina sa invatam cum se face cu presedentia guvernu parlamentul judecatorii politistii jandarmii functionariii etc se pare ca dm lider Hancescu este in afara logicii si declara ca profesorii sunt deacord cu o alta aberatie sau a facut blat… defapt a primit comanda de la sistem oricum totul este controlat orice se face este la comanda asa ca …. orice actiune defapt valideaza sistemul doar boicotul mai poate fc diferenta …poate ….
Dragi profesori, nu vă mai chinuiți cu sugestii privind evaluarea, voi sunteți evaluați de propriile rezultate, de testări naționale și bacalaureat.
Ai promovabilitate 50% salariul pe care îl meriți trebuie diminuat la 50 de procente.
aberezi! diletanții împroașcă noroi. nu poți face din rahat nici oricât te-ai strădui.
Nu e chiar asa. Ce vina ar avea un prof de liceu caruia i se aduc elevi de 2 la clasa a 9 a? Cum sa ii faca sa ia bacul ?
Un nebun aruncă o piatră în apă și zece înțelepți
nu pot să o scoată! Biblia dixit!
Ce profesori n au nimic împotriva? Cred că niciunul nu este de acord cu așa ceva, atât timp cât se aplica doar in învățământ, că și discriminare crasă … să se aplice în primul rând parlamentarilor, care se joacă cu banii românilor, medicii care se ocupă de viețile oamenilor, apoi cu profesorii…Ce sindicate sunt astea care sunt de acord cu așa ceva? Ferească Dumnezeu!👎👎👎Hancescu asta, trebuie demis urgent…După 3 ani de la grevă, nici în prezent nu ne am primit diferența de bani…cine e ăsta să dicteze ce se întâmplă cu viața profesorilor? Profesorii sunt evaluați prin grade didactice, titularizare, inspecții, etc…la ce salarii au profesorii, sa fie mulțumiți că încă se mai vine la școală… Chiar nu i este rușine?
as completa puțin opinia lui Vlad Savi care spune + comentariile mele:
3 aprilie 2025 la 15:10
EXCELENT a spus dl. Simion Hăncescu! Vreți să îi evaluați voi pe dascăli? Dar de ce să nu începem cu voi/grohii prin evaluarea politicienilor și a șefilor, nu ei sunt cei mai importanți în România, care și-au crescut primii salariile, peste rand, iar pt. prof.le-au prorogat? Nu de ei depinde țara noastră în primul rând? Și atunci, nu ar trebui atunci toți evaluati și medicii să-si ia salariul în funcție de recenziile pacienților? Și cei din guvern, administrația publică, în funcție de notele primite de la cetățeni? Și cei din domeniul privat, nu ar trebui și ei evaluați și remunerați în funcție de gradul de satisfacție al clienților? De ce disperații ăștia pun tunurile mereu pe dascăli?
Deocamdată, salariul dascălului este mult prea mic în comparație cu super specializarea, rafinamentul și competențele deținute și stresul cerute de această meserie care se dăruiește zilnic, orară de ora, ca o lumanare tuturor sufletelor atât favorizate cât și defavorizate de soarta. Așa că, băieți, rotativa întâi în propriile buzunare la veniturile nesimțite și total nejustificate din politică, magistratura, chiar și la medici și mai discutăm abia după ce creșteți salariile dascălilor cu 50% cum ați promis înainte să le anulați/prorogație după alegeri când ați prins scaunele prin promisiuni false/electorale așa că ciocul mai mic în privința performantelor la alții că voi sunteți singurii neperformanti, singurii neaveniți dar care arătați cu degetul pe mereu la alții în timp ce restul celor 4 degete arata spre nesimțirea voastra.
Sa incepem întâi cu performanta voastră, ce ar trebui sa fie pe măsură salariilor babane fixate din pix/politic la începutul mandatului furat prin promisiuni electorale deșarte și încălcate imediat ce v-ați așezat în scaun prin frauda, din moment ce faceți apoi totul contrar promisiunilor pe alții dar pt voi nu uitați și nu justificați și nici nu măritați salariile nesimțite, adesea fara studii, bun simt și recunoștință față de cei ce v-au crescut și incercat in van sa vă instruiască, iată rezultatele și opinia obiectivă si fara ocolisuri, exact cum meritati.
Punct.
Vor fi văzuți bine doar profesorii care pun note de 10 și care fac pantofii, ca să nu zic altceva la directori.
RUȘINE SĂ VĂ FIE !
Cine ar mai fi tacanitul sa moara lent si de toate bolile pamantului fizice si psihice luate din scoala ca sa ramana in invatamant pe salariu de vanzatoare in Profi, dar sa fie paraevaluat? Reveniti-va! Deja sunt discipline unde se roaga de pensionari. Mai vedeti voi poimarti oameni la catedre.
Doar în educație se poate întâmpla așa ceva, să vină să te evalueze toti benefuciarii, cum ar mai fi pe doctori sa-i evalueze asistentele, pacientii si rudele acestora, pe judecatori avocatii, partile, martorii, grefierii, pe vanzatori ceilalti vanzatori, clientii si insotitorii acestora samd, iar salariul sa-l primeasca in urma acestei evaluari! Ce sa faci, la politica si educatie se pricepe toata lumea in Romania!
Da’ pe domnul Hancescu cine îl evaluează la sindicat, că e de o eră acolo! Sper să nu mă apuce pensionarea cu dumnealui în funcție!
Cea mai corecta formă de evaluare ar fi inspecțiile periodice la clase, dar sa fie obiective și imparțiale. Pentru asta e nevoie de persoane neutre și profesioniste pentru a nu genera conflicte de interese(pot fi inspecții interjudețene asa cum și lucrările de la examenele naționale sunt evaluate în alte județe).În fine,sper ca ocupanții viitoarelor direcții județene sa ajungă acolo prin concurs de competențe, nu de dosare sau puși politic .
Știu un caz concret, de câte ori directorul programează asistente la ore sau e inspecție în școală, persoana își ia concediu medical.
Cine sa faca atatea inspectii la 200.000 de oameni ? Realizati volumul? Ar trebui unii sa se ocupe numai de inspectii, sau sa nu mai predea/sa lipseasca la propriile ore. Apoi, o inspectie din an in paste nu este relevanta ptr activitatea de luni intregi sau un an de zile. Poate nimeresti o clasa slaba, sau elevi fara chef in ziua respectiva, sau poate nici cadrul didactic nu este in forma maxima in acea zi. La cata suprasolicitare nervoasa este zi cu zi… Astea cu inspectiile sunt chestii perimate, in vest nici nu prea se aplica. Eu nu inteleg de ce, daca ai confirmat competentele unui profesor prin definitivat si inca doua grade, de ce trebuie sa-l mai inspectezi.
Inteleg si sunt perfect de acord sa mergi in asistenta cand apar disfunctii: rezultate foarte slabe la examene, sesizari de la elevi/parinti. Acolo, da! Dar nu asa, ne apucam sa inspectam pe toata lumea de dragul inspectiei.
Iar daca esti profesor, stii bine ca nu orele inspectate ies cel mai bine, pana si elevii au uneori emotii, se comporta nenatural.
Evaluarea cea mai corecta este pe baza rezultatelor elevilor:un test standardizat dat la sfarsitul anului sau modulului. Sunt rezultate ok, prof si-a facut treaba, il lasi in pace. Sunt rezultate foarte slabe, atunci mergi si intri in inspectii etc.
Doamna, dar oare cei care am trecut deja printr un examen greu si atatea alte inspectii si examene e nevoie sa fim frecati asa? Asa e la toti bugetarii? Daca vrei performanta si bani in plus, fa cerere, participa intr-un concurs de ierarhizare in scop financiar si gata. Poate eu nu vreau, dupa ce m-am inbolnavit de stres cu toate ani la rand sa stau in continuu cu inspectii si parainspectii. Uita ca nu vreau si nu am nevoie, ca deja mi-am dovedit valoarea. Vreau sa fiu odata lasat sa-mi fac meseria, sa fac carte, sa educ, nu dosare, hartoage si alte birocratii. Doar ceea ce m-am educat sa fac. Altfel, ce rost are sa raman in sistem daca sistemul imi dovedeste la fiecare pas ca nu are nevoie de mine, ci ma vaneaza si ma f* la orice pas? Atunci mai bine plec daca tot nu fac ce mi place si sunt cu sabia lui Damocles mereu, desi am luat 10 la tiularizare.
Dar pe Ciolacu la evaluat cineva,daca are toate piesele in regulă? El cu școala a fost cam paralel,deci clar nici nu are dreptul să vorbească! Se ferește să ne arate ce a făcut la Bacalaureat,deci daca luat de buna ce zice el ,e clar că ne am dilit cu toții!!!
Profesorii în particular și românii în general l-au evaluat pe domnul prim-ministru la alegerile din decembrie.
EXCELENT a spus dl. Simion Hăncescu! Vreți să îi evaluați voi pe dascăli? Dar de ce să nu începem prin evaluarea politicienilor și a șefilor, nu ei sunt cei mai importanți în România? Nu de ei depinde țara noastră în primul rând? Și atunci, nu ar trebui și medicii să -si ia salariul în funcție de recenziile pacienților? Și cei din administrația publică, în funcție de notele primite de la cetățeni? Și cei din domeniul privat, nu ar trebui și ei evaluați și remunerați în funcție de gradul de satisfacție al clienților? De ce disperații ăștia pun tunurile mereu pe dascăli?
Deocamdată, salariul dascălului este prea mic în comparație cu rafinamentul și competențele cerute de această meserie. Așa că, băieți, mai discutăm după ce creșteți salariile dascălilor cu 50%. Punct.
Este un proiect extrem de ambițios, care are nevoie de câțiva ani pentru a fi implementat. În primul rând trebuie definiți clar termenii. De exemplu, ce înțelegem prin performanță. E mai performant un profesor care are elevi olimpici, decât unul care reușește să preia un elev de 5 și să îl aducă la 7 într-un an?
Apoi trebuie făcute niște criterii clare, cu descriptori care nu lasă loc de subiectivism.
Apoi trebuie pilotat pe parcursul unui an școlar, modificat potrivit feedbackului echipelor de pilotare și abia apoi se poate începe evaluarea. Deci, cam 3 ani.
Excelent. In 3 ani ne luam toti talpasita, si ne cautam un job care sa nu presupuna atata suprasolicitare nervoasa, atatea evaluari si atata desconsiderare din partea tuturor!
Sa vedem pe cine vor mai evalua.
Eu am alta varianta: clica ciolacu pierde alegerile, si nu se aplica aceasta bazaconie.
De ce s-ar aplica? Profesorii sunt deja evaluati anual, de ce mai trebuie inca o evaluare? Si profesorii sunt cei mai fraieri de la stat sau ce? De ce doar ei sa fie evaluati ptr a li se stabili salariul?
Reuseste sa preia UN ELEV? Profesorulk lucreaza cu UN elev? Asa-i ca habar n-ai cu ce se mananca invatamantul dar comentezi sa te afli in treaba?
Eu iti pot garanta ca asa ceva n-o sa se aplice, nici in 3 ani, nici in 30 ani! Sunt doar visele lui Ciolacu.
D-le Ion, rezultă de că suntem colegi. Și nu ați înțeles un text de câteva rânduri. Știți, sper, cum se numește această deficiență.
Nu mai bate campii, nu esti profesoara. Va citim de la o posta! Altfel ai sti ca in fisa de evaluare anuala( din care ai avea zeci de exemplare acasa intr-un dosar), sunt toate aceste criterii pe care tu propui sa le ” pilotam”, detaliate pe 7 pagini. Ele sunt deja si se aplica anual de zeci de ani. Te faci de ras.
Iar criteriile de evaluare sa fie aduse la cunoștință în mod clar și concis,sub semnătura fiecăruia în parte.Fara ascunzișuri.
Dar pe politicieni/ministri/prim-ministru cine- i evaluează? Se vede/simte cât de performanți sunt. De la ei trebuie să înceapă o evaluare obiectivă a tuturor bugetarilor. Nu sunt în stare să administreze o țară care să producă,și, caută să mai taie cheltuieli de pe undeva,și,au găsit profesorii. Ei nu-și găsesc nici diplomele,și, propun evaluarea profesorilor. În ce țară trăim!?
Cum asa, domnule Hancescu? Sa fim evaluați de inspectorii numiți pe cumetrii, caste, găști, politic? Ce face un inspector sa fie mai bun decât un profesor care își de catedra și știe cu adevărat ce preda? Inspectorii sa se ocupe de birocrația lor, sa devina specialiști în evaluare, abia apoi sa stabilească salariul profesorilor. V ati grăbit cu aceasta concluzie! Evaluarea sa pornească intai de la aparatul central: guvern, parlament. Lăsați profesorii în pace!
De evaluat nu e greu…dar există o vorbă care spune că nu nu contează cât de grea sau cum este evaluarea sau ce criterii are aceasta,ci contează enorm,cine este evaluatorul..pt că acesta din urmă poate ști chiar dinainte rezultatul.
A evaluat cineva averea lu’ Hancescu?
Numai in mocirla balcanica mai crede lumea ca evaluarile sunt obiective. Orice evaluare facuta de om e subiectiva. Numai Dumnezeu face evaluari obiective.
Numai in mocirla balcanica mai crede lumea ca feedback-ul de la elevi si parinti e daunator. Un feedback negativ poate fi neplacut. Daunator doar daca un sindicalist ignorant il devalorizeaza.
Ciolacu asta e atat de ignorant incat nu a anticipat ce valuri o sa faca prostiile debitate de el. LOL
Lumea se va trezi doar cand acest Ciolacu cu zero realizari va mari taxele si ii va frige la buzunar.
Un feedback nu e daunator, asa, orientativ. Dar nu ptr a-ti lua salariul in functie de acel feedback! Unde mai este asa? Medicul isi ia salariul in functie de feedback-ul pacientilor? Pai ar muri de foame…
Nu trebuie ca profesorii sa accepte asa ceva. In primul rand ca deja sunt evaluati anual prin acea fisa s calificativ. Daca se considera ca nu sunt suficient de bune criteriile de acolo, sa fie revizuite. Daca se constata ca in unele scoli evaluarea nu e obiectiva, sa se ia masuri punctuale. Dar nu avem de ce sa aceptam inca o evaluare, doar asa, ca suntem fraierii sistemului bugetar, deja cu cea mai slaba pozitie in grila de salarizare si acum trebuie sa mai fim si evaluati suplimentar ca sa ne luam aceste salarii.
Nu!Cum vine Ciolacu sa declare astea cand el nici nu s-a consultat cu profesorii? Cred ca vor o noua greva. Nu stiu cati profesori ar fi de acord cu aceasta noua evaluare, mai ales pe aceste criterii ciudate precum feedback de la colegi.
o evaluare că un târg de produse…ne știm,nu ne știm, ne evaluăm in platforme…NIMIC nu se schimba …aceleași inepții
Nu sunt împotriva acestor evaluări,dar , haideți să evaluăm și politicienii anual să vedem ce fac ,să evaluăm și polițiștii,medici și mai ales pe cei din primărie și exemplele pot continua .
Ne-au vândut! Adică, hai să ne batem joc de profesori! Noi, Sindicatele Unite la Furat, stăm liniștiți…pe noi nu ne evaluează nimeni. Hai să evaluăm toți bugetarii! Și să începem de sus…