Premierul Marcel Ciolacu: Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie

57.127 de vizualizări
Foto: Gov.ro
Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, la Palatul Cotroceni, la conferinţa „România şi OCDE – Principalul proiect de ţară după NATO, UE şi Schengen”, eveniment organizat de Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.

El a dat ca exemplu o măsură care ar fi fost deja preluată de Ministerul Educației, conform lui Marcel Ciolacu: „Și dau un exemplu concret, care vine din educație: preluarea unei recomandări OCDE a produs o inițiativă majoră de evaluare și consolidare a sistemului de învățământ din România. Ministerul Educației și Cercetării a trecut, astfel, la aplicarea unei soluții moderne”.

Apoi Marcel Ciolacu a prezentat în ce constă aceasta:

„Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influenţa direct salariul dascălilor.

Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, o aşteptare unanimă la nivelul societăţii.

Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate în ultimul an şi jumătate, parcurs în care am reuşit să obţinem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evaluează, aproape jumătate din totalul necesar”, a spus Marcel Ciolacu.

Discursul integral, mai jos în articol.

Informații de context

În decembrie 2024, noul ministru al Educației, Daniel David, a vorbit, într-o intervenție telefonică la emisiunea Info Edu de la TVR Info, despre salarizarea profesorilor: „Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță (…).”

În ianuarie anul acesta, ministrul Educației și Cercetării a afirmat că indicatorii pentru creșterea veniturilor cadrelor didactice performante vor fi gata la sfârșitul lunii mai.

Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre salarizarea bazată și pe criteriul performanței la profesori. Aceasta este de părere că, în baza unui salariu decent, prestația la clasă ar trebui să dovedească performanță școală.

În luna august, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să precizeze public că la acest moment nu există niciun proiect privind salarizarea diferențiată în funcție de performanță.

Amintim că, pe 1 aprilie 2024, Ministerul Educației anunțat că a decis “constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca să „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Premierul României, Marcel Ciolacu, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, a cerut public ministrului Educației, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu. Acesta făcuse referire la astfel de criterii încă de la preluarea mandatului de premier.

Ca urmare a primelor discuții avute cu reprezentanții OCDE, Ligia Deca a declarat că „sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale”.

  • „Pentru astfel de bonusuri, noi avem un sistem, se numește de gradație de merit, cu niște criterii, avem în lege un alt sistem, și anume fondul de 2% din fondul salarial la dispoziția directorului, care va fi o altă sursă de stimulare a celor cu performanțe ridicate”, a explicat aceasta.

Pe 8 decembrie 2024, la prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, a precizat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație“.

Pe 15 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”, la Antena 3, potrivit G4Media.ro.

Discursul integral al premierului Marcel Ciolacu:

„Mulțumesc pentru invitație și pentru inițiativa organizării acestei conferințe. Este o discuție esențială despre viitorul și stabilitatea țării, care vine într-un moment extrem de oportun.

Imediat după am preluat primul mandatul de premier, am anunțat că aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic pentru dezvoltarea și modernizarea României. De aceea, cred că trebuie să folosim orice prilej, cum este și cel de azi, ca să le explicăm românilor de ce acesta merită să fie un efort național. Pentru că apartenența la OCDE înseamnă investiții mai mari, un rating de țară mai bun, un cadru de concurență echitabil pentru companii și un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient.

Pe scurt, o administrație publică mai performantă. Înseamnă a îmbunătăți viața fiecărui român, prin servicii sociale moderne, la noi standarde ale calității. Și dau un exemplu concret, care vine din educație.

Preluarea unei recomandări OCDE a produs o inițiativă majoră de evaluare și consolidare a sistemului de învățământ din România. Ministerul Educației și Cercetării a trecut, astfel, la aplicarea unei soluții moderne. Profesorii din România vor fi evaluați anual de pe o platformă online, cu analize ale performanței elevilor și feedback de la colegii și directori ai școlilor, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influența direct salariul dascălilor.

Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanța actului de educație, o așteptare unanimă la nivelul societății. Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate în ultimul an și jumătate, parcurs în care am reușit să obținem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evaluează, aproape jumătate din totalul necesar. Suntem obligați să menținem același ritm susținut și în acest an ca să obținem toate avizele rămase. Suntem ca într-o cursă de maraton, unde anduranța este decisivă.

Adevărul este că aderarea la OCDE, gestionată simultan cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur, complex și sofisticat examen administrativ dat de România de la integrarea europeană încoace. A trebuit să învățăm să lucrăm aplicat, în echipe largi și într-un format interministerial, pe cele 26 de domenii de activitate unde suntem evaluați la sânge, pentru a atinge standardele țintite. 

Însă dacă facem un calcul de efort versus beneficii, avantajele sunt uriașe. Conform previziunilor Băncii Naționale a României, cât și a celor venite dinspre mediul privat, intrarea în acest club select va deschide economiei românești oportunități enorme. Și fac o paralelă cu ceea ce a însemnat pentru dezvoltarea țării efectul aderării noastre la Uniunea Europeană.

În anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor al României, la paritatea puterii de cumpărare, era de aproximativ 25% din media UE, iar în prezent acest indicator se îndreaptă spre aproape 80%. Asta înseamnă că România a recuperat anual, în medie, peste două puncte procentuale din acest decalaj. În procesul de convergenţă, un rol-cheie l-a avut și creşterea productivităţii muncii – cea mai rapidă din centrul și estul Europei! Această creștere a fost susţinută semnificativ de o majorare solidă și constantă a volumului investiţiilor străine directe, generate de apartenența la Uniunea Europeană.

Astăzi, noi avem un Proiect de Țară, iar acesta se numeşte aderarea la OECD. Este mesajul cel mai clar al României că doreşte să intre în rândul ţărilor dezvoltate. Dimensiunea acestei reușite, ca efect economic, este covârșitoare: în momentul în care intrăm în OECD, în primul an fiscal, PIB-ul României poate creşte cu aproape 7 puncte procentuale! Asta înseamnă că până în 2030 avem șanse mari să atingem media europeană la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Asta va aduce României acces la finanțare și la capital mult mai ieftine, plus un avans masiv în clasamentul destinațiilor de investiții. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale și economice cu impact global.

Integrarea euro-atlantică, la NATO şi la Uniunea Europeană, a deschis o oportunitate istorică pentru națiunea noastră. Aderarea la OCDE, cuplată cu integrarea deplină în Schengen și finalizarea PNRR, reprezintă momentul de grație al dezvoltării României moderne. Asta presupune să ducem însă până la capăt reforme substanțiale, să accesăm 100% fondurile europene disponibile și să accelerăm procesele de convergență economică.

Noi ne-am obișnuit să facem progrese majore când întreaga societate se aliniază în spatele unui ideal național. Când clasa politică, alături de sectorul privat și de profesioniștii din societatea civilă reușesc să formuleze un obiectiv strategic la nivel politic, social și economic. Și apoi să-i urmărească aplicarea printr-o presiune publică eficientă și constantă asupra tuturor instituțiilor care au un rol esențial în acest proces.

Eu cred că aderarea la OCDE este un asemenea moment crucial pentru viitorul României. Este o șansă istorică de a ne recâștiga coeziunea socială și solidaritatea națională și de a împlini un destin ambițios, pe care România îl merită din plin: acela de a deveni o putere economică europeană!

Pentru că doar un stat cu o economie puternică poate spera, în lumea de azi, să fie o voce care să conteze efectiv la nivel internațional”.


92 comments
  1. Culmea nesimtirii sa vii tu ca analfabet, cu bacalaureatul luat la 40 de ani, pentru care nu poti sa arati o diploma, sa explici cum ar trebui evaluati profesorii! Chiar asa de in rahat a ajuns tara asta?

  2. Ce fac sindicatele cu sutele de mii de euro primite lunar de la noi? de ce nimeni nu vorbeste despre asta? va rog sa ma lamuriti !!! de ce cotizez fortat lunar 85 lei catre ei? Stie foarte bine oricine ca esti obligat intr un fel sau altul sa fi membru de sindicat. altfel deranjezi si nu e bine…..

  3. Buna ziua,

    Sunt profesor de sport la o scoala gimnaziala si sunt de acord cu un singur lucru :
    Sa fie platiti mai bine profesorii de specialitate, profesorii cu materie de examen : romana si matematica in cazul gimnaziului. Colegii de romana si matematica sunt mult mai implicati, muncesc dublu sau poate triplu fata de mine, nu mi se pare corect sa am acelasi salariu ca si ei. Imi vad lungul nasului. E fascinant sa vad cum acesti oameni ( cel putin asa se intampla in scoala unde lucrez ) sa faca ore suplimentare neplatite in locul altor colegi, pe motiv ca ” e mai importanta materia ta , iti cedez ora in cazul in care ai liber in orar )

    Sa fim corecti si sa platim acesti oameni implicati MAI MULT.

    1. da cum adica domnule?? crezi ca eu nu sunt in stare sa fac o ora de educatie muzicala la standardele colegilor de romana si matematica?? lasa ca stiu eu ce fac ei, sau mai bine spus ce nu fac. va plangeti toata ziua si nu faceti nimic rusine

      1. ! Nu se compara munca unui prof de matematica cu a unuia de muzica. Voi n-aveti nicio raspundere reala, nu aveti de predat lucruri complexe, de corectat teste si simulari, de pregatit elevi ptr examen. Dar chiar nu iti este rusine? Voi veniti la relaxare la scoala!

    2. cum sa cedez eu ora pt care sunt platit am o planificare cu o tematica ce trebuie respectata pe care trebuie sa fac si evaluare… fac cercuri de pregatire dupa ore …. CE CAUTI IN INVATAMANT ? plus cei ca tine ….

  4. Mijloace de “evaluare” comuniste, fără niciun pic de valoare profesională, subiective si corupte, într-un sistem care se dorește a fi democratic. E ca si cum există un plan bine pus la punct de a distruge Romania, dar din pacate e doar prostie si lipsa de viziune in cele mai importante zone din societate (in acest caz sistemul educațional).

  5. buna ziua,
    soția mea a fost educatoare cu rezultate excepționale realizate cu clasele ele an de an, dar i am spus că una peste alta sunteți prosti ptr că de peste 35 ani suportați batjocura acestor făcături analfabete care sunt la conducere. aveți 4 sindicate care nu au întreprins nici o acțiune mai acătării ptr a va proteja, ci au tăcut și și au văzut de interesele conducerile acestor structuri- vezi parlamentari,secretari și alte sinecuri, astfel distrugandu va idealurile și credința în educație. educația că și sănătatea au fost principalele ținte ale distrugerii acestui popor implementate de trădătorii post loviturii de stat fin’89. nu sunteți reprezentativi ptr slugile trădătoare care *conduc” tara din 89 încoace. așa că ne mai miram de ce pleacă copii afara, datorita politicii de dezrădăcinare a acestei țări și acestui popor creștin. căutați vinovații în propria gradina și eliniminati aceste scursuri, altfel distrugerea programată va continua

    1. Carstea, eu ieri cand am auzit deja am dus hartia. Am gasit post la un Doi Pasi local cu salariu cam tot atata cat ramaneam fara naveta.

  6. Foarte multe cadre didactice de la unele clase și scoli sunt doar de umplutura la școală. Vin semneaza condica, sunt plătiți și pleacă. Nu se muncește la clasă cu elevul, elevii nu sunt scoși la tabla și părinții sunt nevoiți sa dea meditații la greu.

    1. aberatii dar parintii le dau copiilor telefoane scumpe sa se joace pe ele si sa copieze cu ele la teste , sa isi faca temele cu AI sa asculte muzica in timpul orelor , ii lasa sa fumeze si le dau bani de tigari si chiar se arata indignati cum a trebuit copilul sa iasa din scoala sa il ploua ca sa fumeze , parintii ca sa nu isi bata capul din comoditate le dau banu sa se duca in discoteca sa stea pe tableta doar sa nu ii mai deranjeze si decat sa stea sa il supravegheze sa invete prefera sa plateasca un mediator crezand ca ii toarna in cap cu palnia stiinta si apoi ii reproseaza ca ii plateste mediator si nu stie ….succes in logica

  7. Ati făcut o fixatie cu evaluarile…v-ati molipsit toți…cred ca unii au prea mult timp și, în lipsa de preocupare, mai nascocesc niște masuri aberante, ați aruncat oameni afara din servicii fara sa va intereseze cum se vor descurca, v-ati descotorosit și de pensionari care au muncit zeci de ani… astea sunt cele mai la îndemână masuri, ca pentru altele eficiente cu adevărat nu va duce capul. RUSINE!

  8. În 1950 George Călinescu era evaluat la curs de un absolvent de Universitate Populară (care probabil avea 4 sau 5 clase terminate).Fapt real povestit de profesoara noastră de Limba și literatura română care era studentă la momentul respectiv. Nimic nou sub soare!Nu mai există Universitatea Populară dar au apărut altele.

    1. se numea facultate muncitoreasca . intrau acolo * cadrele* analfabete care sa fie mai apoi promovate in functie de conducere a PCR ului. astia erau noua intelectualitate . urmașii lor ne conduc azi,…
      era ceva de doi ani , strutocamila intre invatamant , ff , la distanta și seral .
      multi nu aveau nici liceul facut complet .
      ciolacu n are nici macar o muncitoreasca din asta ..

  9. V ați pus fixația pe profesori cand ați scumpit tot și ne ați adus la sapa de lemn
    Mai lăsați ne
    Va evaluăm noi la alegeri
    Nu vă vrem ați distrus poporul român tineretul
    Plecați că nu va mai vrem

  10. Mda! Toti needucatii vor sa le dovedeasca ceva celorlalti. Vorba rumanului: Testeptu’ care nu-i fudul, inca nu-i testept destul!

  11. Cugetă analfabetul funcțional numarul 1 din Romania. Nea Ciolacule atâta tupeu și nesimțire intr-un singur organism nu am văzut.

  12. Si uite asa se mai scarbesc unii de acest sistem si mai facem un pas in distrugerea lui ! O sa fie studenții super incantati sa vina la catedra !
    Vorba aia decat sa facem școală mai bine facem arme si apoi ne miram de ce urmeaza si cum sa ajuns la …….

  13. Iar o acțiune inutilă, irelevantă. Cum măsori performanțele elevilor? În note? Atunci le dau note mari. Feedback de la colegi? De unde știe colegul meu ce fac eu la oră? Doar din auzite. Feedback de la director? Aici chiar e amuzant, nici nu merită discutat.
    Cred că tocmai s-au asigurat că nu vor mai veni oameni tineri în învățământ.

  14. Directorul școlii și C.A. propus de el ( deci fără îndrăzneală de anulare prin vot a cuiva dintre cei servili- mulți, peste jumătate, taman cât e ,,necesar bunului mers” ), de cinsprezece ani, imparte clasele discreționar!
    Ca urmare, acești indivizi sunt primii care, prin conduită managerială anormală, participă activ la formarea de găști, clici și toate sinonimele cu conotație mafiotă!
    Acum îi puneți in postura de a-i numi ei pe cei pe care i-au călcat in picioare!
    Păi cum să-i numească decât proști, naivi, pleavă, buni doar să te ridici peste ei- cerându-le lucruri imposibile și demonstrandu-le că nu au făcut destul niciodată! Nu vor spune că li s-a văzut, prin deciziile luate, fața hâdă a aranjamentelor și că li s-a cerut transparență pe care n-au practicat-o!
    Iar elevii- cei care nu suportă nici reguli, nici pe cei care le cer să le respecte-cum credeți c-or să caracterizeze?
    Pe profesorii ,,de treabă ” , care-i lasă in zeama lor, îi vor ridica în rang!

    Mergeți, domnule Ciolacu, la Ministerul Educației, să vedeți acolo descris ce se întâmplă în școli!
    Că nu s-a luat nicio măsură (măcar de verificare) pentru toate sesizările făcute e adevărat! La fel de adevărat ca și faptul că directorii continuă abuzurile! Continuă, in plus, să nu pună la dispoziția noastră și a elevilor resurse de toate felurile, ne îngreunează activitatea prin management incoerent, ne mănâncă din resursele vitale, creează veșnic stări conflictuale prin distribuire subiectivă de resurse!
    Pe o platformă, cereți să ne cântărească tot ei pe noi, cei din contrapondere cu ei în atitudine, cei care ținem barca să nu se scufunde în nepăsare!

    Soluție optimizantă in raport cu cea propusă ( pentru întreaga societate):
    •Faceți mai întâi prima platformă cu expunerea prin enumerare a acțiunilor factorilor decizionali din scoli care au dus la aberații in ceea ce privește resurse materiale și umane din școli,
    •Puneți la dispoziție apoi o platformă cu posibilitate de enumerare a câte se fac dincolo de sarcinile din fișa postului- in acord sau nu cu cu legislația muncii – etc.!
    Apoi vedeți ce iese după aplicarea unei corespondențe biunivoce cu ce aveți de gând!

  15. Trompeta vrea să fie evaluați profesorii de către elevi ca el? De către directori puși politic? De către elevii cărora le predau? Nu e puțin anapoda? Avem un premier căruia nu îi știm trecutul deloc dar care ne face reguli ca și când ar fi capabil? Ne-a îndatorat ca nimeni altul iar acum vrea să ne închidă gurile prin șantaj? Mă va evalua o comisie numită prin decizia directorului pus politic? Limitații ăștia nu fac decât să ne învrăjbească pentru a nu îi mai vedea când fac mizerii.

  16. Pe bune, Marcele!? Pe voi, care luați decizii pentru o țară, cine vă evaluează, Marcele? Faci parte din clasa politică cu cea mai slabă cotație din ultimii 35 de ani și ai chiar statut de lider! Sau poate facandu-ti ” mia culpa”, vrei ca profesorii să nu mai de-a drumul la toți neterminații pe câmpia politica

  17. Chelului îi lipsește tichia de mărgăritar. Asta le lipsește profesorilor? O să plece sau o să iasă la pensie profesorii, să vedem cine vine la catedră. Din rău în mai rău, tineti-o tot așa ș o să vedeți rezultate pe măsură.

  18. Cum sa evaluezi profesorul ? Pe baza la ce spun colegii lor ?
    Rezultatele elevilor din ziua de azi se datoreaza parintilor care isi trimit copiii la meditatii , profesorul preda fara sa explice , mai ales la Romana si Matematica, unde materia de la V a la a VII a este foarte stufoasa. Daca ai ceva de comentat precum ca nu ai inteles , te si ia la misto.
    Profesorul ar trebui evaluat de elev , nu de alt coleg profesor.

    1. La clasa a 5-a e greu la limba română!?Pe bune!?E inutil sa investești banii în meditații mai bine cumara-i o afacere și trimite-l la muncă. Școală nu e de el/ea.Vei vedea mai târziu ca nu școală și materia “grea” e problema.Presupun ca nici dumneavoastră nu aveți cine știe ce studii sau cunoștințe. Capacitatea intelectuala e genetică, aici nu ai ce face.

  19. Dacă nu ai o relație bună cu unii colegi și nu pupi mâna directorului, tb să pleci din școală?

  20. acuma inteleg de ce *ministru* rimeaza cu *sinistru*
    o treaba i clara : nu i a placut cartea și scoala.O rămas cu o ciudă , așa .. pe tot ce strabunii nostri numeau *instrucție* .
    pentru 4000 de lei sa umilești oameni cu 5 ani de facultate , master și poate și un doctorat pe bune , nu din alea la academia de apărare.. ?
    vezi draga doamne , le a venit de hac profesorilor . 🤭
    adica e puternic
    intre timp , duamna Laura se plimba prin ocol nestingherita
    SI o doare in *** de feedback ul unei întregi națiuni.
    PS.
    cand a ajuns nastase vanzatorul de tara premier , am zis ca mai rau nu se poate , cand a venit ponta cu servieta lui nastase , am zis ca s-a dus in cap lumea , cand a venit Dragnea tractoristul cu scrumbia după el , am zis ne am dus de rapă complet , cand a venit dancila ,motostivuitoarea ,am inceput a râde ca sa nu plang. cand a apărut mistrețul din imagine am crezut ca e o gluma , se vedea din avionu lui ciorba ,limita omului..
    acu , cand a scos bărdița și o agita deasupra capului și se face cu ea spre bruma de intelectuali pe care o mai are tarisoara asta , va rog frumos , dati-mi o palma , ca poate totusi e un vis ..

  21. Cât tupeu poate să aibă domnul prim-ministru, el care, bag mâna in foc, nu știe nici macar să scrie corect. Dacă aduse vorba domnul prim-ministru despre evaluari aș dori să ii propun următorul lucru:
    Toate persoanele care doresd să ocupe o funcție politica, de la primar din mediul rural până la senator, deputat, președintele țării, să fie evaluat pentru a avea dreptul să candideze sau să fie numit. Bineînțeles fiecare să fie evaluat conform specificului funcției pe care dorește să o ocupe.
    Ce părere aveți donule prim-ministru? Pate așa vom mai avea prin primarii, prin consilii județene, prin parlament, pe la senat, pe la președinție și oameni care au habar despre ceea ce au de facut.

  22. Numai de salariile pentru profesori vorbiți, dar despre celelalte categorii profesionale care lucrează în învățământ? despre ei nu se discuta niciodată nimic. Un infirmier în educație cu studii generale sau un educator fara bac ia bani cât un administrator financiar sau de patrimoniu cu facultate! Nu exista nici o noimă și nici o echitate!!!

  23. Groaznic! Si asa nu vine nimeni in invatamant, media de varsta a cadrelor didactice este de 45+. Salariile sunt mici, desconsiderarea e mare, aceasta este reteta esecului.

  24. Nea Caisă ăsta am impresia că s-a lovit grav la scufiță
    Cum vii cu declarații de astea in perioada electorală? ai se miră cu vine un Nimeni si ia lejer 2 mil de voturi!
    Nici nu știu cât e de legal ce propune covrigarul ăsta, dar în primul rând s-a consultat cu cineva?

  25. Vreau sa l vad pe președintele asociației pierzătorilor de diplome ,cum face aceasta evaluare .Mi se pare că iar vorbește gura fără el, pai dacă nu ai elevi la olimpiade, concursuri , ce faci?Te milogești de colegi sa te puncteze.Dar daca predai i in înv.special la clasa pregătitoare unde elevii sunt cu dizabilități severe și grave, ce olimpiade și concursuri, de abia le fac fata fizic .O idee buna , împachetată Intr un ….

  26. Nu vă e rușine? Ați dus educația la pământ. Va bateți joc de profesorii pregătiți. va puneți toate pilele pe posturile bune. Voi sunteți niște analfabeți. Vreți să dărâmați educația cacsa puteți manipula oamenii. Să-ți dai demisia că nu știi scrie corect. Abia ai trecut clasele. Rușine. Va bateți joc de oamenii țării. Faceți legi pentru voi, pentru hoții de miliarde și pentru traficanții de droguri și de carne vie și pentru criminali. Sunteți distrugătorii țării. Arde-v-ar focul iadului. Jos demisia!!! Escroci ce sunteți. De la cap se impute pestele. De acolo de la voi e problema.

  27. Vad multa incrancenare poate nu acesta este metoda de evaluare dar cu siguranta ea trebuie sa existe . Este plin sistemul de educatie cu profesori slab pregatiti , blazati care predau in acelas fel de peste 20 de ani . Se incaseaza salarii nejustificate raportat la performanta ore de munca !!

    1. Nu mai abera. Suprasolicitarea nervoasa este maxima. Chiar dupa 5 ore de predare intr-o zi, esti praf, nu mai poti face nimic toata dupa-amiaza. Habar nu aveti dar comentati. Nu stiti cata oboseala nervoasa presupune sa te cobori permanent la nivelul din ce in ce mai slab al elevului, sa o iei permanent de la 1+1=2… si e un caz fericit cand elevii sunt linistiti la ore! Nu mai generaliza aiurea. La halul in care sunt elevii astazi, aproape ca nici nu mai conteaza cum predai, poti s-o faci ca un profesor emerit sau poti sa il aduci pe cel mai slab, ptr unii elevi rezultatul nu va fi foarte diferit…

    2. Marin, felul ala de 20 de ani a dat generatii de oameni. Mai stiu eu care cu poezioare si cantecele si portofolii si proiecte si gramatica limbii romane vax. Sa mai lasam modernismele astea care la generatia asta nu prind. Generatia asta nu face portofolii, face furaciune cu AI, generatia asta nu invata gramatica, ingrasa porcul doar inainte si pentru examene.

  28. Daca va vom evalua noi, populatia , pe voi care veniti cu asemenea utopii , cam ce feedbackuri veti avea ?? Si ce salariu, domnilor parlamentari ?? Nu credeti ca ar trebui sa va opriti cu bataia de joc ?

  29. Ceva unic in campul muncii in Romania, probabil si in Europa.
    Efectul (nu neaparat imediat) va fi scaderea interesului in aceasta meserie.
    Efectul (oarecum imediat) cresterea nivelului de “satisfactie” al elevilor, odata cu scaderea calitatii informatiilor transmise.

    Pe termen mediu, vom avea generatii tinere incapabile sa gandeasca altfel decat ceea ce li se transmite prin diferite canale.
    Orwell, fii atent! In Romania ai persoane care-ti implementeaza opera.

  30. ok intai sa aplice masura asta la membrii guvernului parlamentari judecatori politisti jandarmi functionari etc …

  31. Analfabetismul funcțional lovește din nou.

    OCDE nu îl obligă la nimic.
    Face recomandări punctuale.

    Ciolacu, se apropie luna mai…tic tac.

    Nu mai comentez aberații ca nu are sens.

    Dar sa începem cu un exemplu ipotetic.

    1. Feedback de la colegi.
    Asta nu e evaluare decât in mintea lui oricum dar totuși…

    Profesor titular, școală nouă 2 ore pe săptămână in normă.
    Nu are obligație de consiliu profesoral.
    Își cunoaște doar colegii pe care ii vede in pauza dintre cele 2 ore.
    Ce feedback ii pot da colegii?

    2. Analize ale performanţei elevilor

    Cine le face si în comparație cu ce standarde sau testări naționale ?

    Profesorul din exemplul anterior a preluat o clasă cu note mari si constată ca sunt supraevaluați.

    Le da note mici si isi scade salariul???

    Eu zic sa rămână la salvat pisici si numărat sarmale pe Tik Tok.
    E in concordanță cu fișa postului de premier si reflectă perfect performanța pt care e plătit.

  32. Dragi profesori din preuniversitar, nu va mai inflamati de la o chestiune fireasca! In invatamantul universitar nu avem o problema cu faptul ca suntem evaluati de catre studenti, foarte bine, asa si trebuie sa fie! Ei sunt cei de la care astepti un feedback. Faceti va treaba la catedra si veti avea evaluari f bune! Curaj! Stiu, e greu, dar se poate…🙂

    1. I-auzi cine vorbea! Voi in universitar nu aveti nicio evaluare externa a studentilor! Daca s-ar da licenta cum se da bacul, supraveghere video si corectare in alte parti, nu stiu cati ar mai promova. Hai sa fim seriosi.
      Iar in preuniv nu s-a propus evaluarea de catre elevi, ci de catre colegi si directori.

  33. look who s talking….partea a patra…
    Eventual să fie și desenați profesorii acolo…ce enormități….școlile n au dotări dar facem platforme de evaluare….deci daca un coleg nu l agrează pe altul,își vor da la gioale….buuun….

    1. Același lucru voiam să întreb și eu. Din punctul meu de vedere orice om politic, de la primar in mediul rural până la președintele țării, ar trebui să treacă o evaluare specifica postului, doar pentru a avea dreptul să candideze. Astfel nu am mai ajunge in situația ca de exemplu un ministru de externe să nu știe nici o limbă străină, sau ministru economiei să nu aiba habar ce este aceea inflație.

    2. Chir așa , Ciolacule , pe tine cine te evaluează ? Că dac-ai fi evaluat …nici covrigi n-ai mai coace …Nu ți-e puțin rușine …nescolatule , tocmai tu ai ajuns sa dai …ordine în învățământ ?

  34. Hei! Ciolacu chiar vrea sa nu prinda turul 2 Crin… Apoi vor zice ca ei au vrut dar nah,nu s-a putut. Aceeasi placa, sa fie profii evaluati de cei care nu fac nimic in scoala, cei de mate, care nu au vreme si nervi sa fie “cool” de cei de sport si desen maxim relaxati… Yes, buna gandire, mai aruncati mult bombe din astea?

    1. Pe bune, Marcele!? Pe voi, care luați decizii pentru o țară, cine vă evaluează, Marcele? Faci parte din clasa politică cu cea mai slabă cotație din ultimii 35 de ani și ai chiar statut de lider! Sau poate facandu-ti ” mia culpa”, vrei ca profesorii să nu mai de-a drumul la toți neterminații pe câmpia politica

    2. Să vedem cum evaluăm polițiștii, militarii, doctorii, bugetarii din primării sau din guvern, procurorii, judecătorii etc.!

    3. Foarte bine punctat!…Profii 😉 de matematica vor fi primii …eliminați! Nu sunt destul de stresati si umiliti, mai trebuie sa primeasca “aprecieri” …de la cine???Bravo, Ciolacu!Ai pierdut un vot pentru Crinut !!! Dar la ce sa te aștepți!?!

  35. Băi nene Ciolacu ,tu vorbești,tu care nu ai luat nici bacalaureatul?
    Băi nesimțitule, voi vă luați salariile banane pe baza evaluărilor cetațenilor, voi care ați distrus țara și ați furat alegerile!!!!!!!!
    Atunci toți bugetarii să-și ia salariile oe baza unei asa zise evaluări. Nu mai aveți pic de bun simț. În Germania cel mai mic salariu în învățământ este de 3000 de euro, și nu sunt umiliți cu atâtea feedback-uri și idioțenii.
    Ce salarii au cadrele didactice în România, mâi hoților?Cam căt furați voi în 10 minute….vedeți voi la alegeri nesimțiților!!!!!!!!!

    1. Probabil trebuie inghetat anul scolar ca sa inceteze cu bataia de joc.
      Numai bine se apropie examenele nationale.

  36. Cu tot respectul nu este o soluție. Va fi exact asa cum s-a întâmplat și cu evaluările psihologice. La catedra sunt foarte multe cadre care nu au ce cauta. Nu sunt ate psihologic și totuși predau. L fel și cu performanta. Toată vina va aparține copiilor – pentru ca el a predat dar ei nu au învățat – iar greul îl vor duce părinții. Meditațiile se vor scumpi și mai mult și vom ajunge sa muncim doar pt profesori. Se vorbeste devreforma în învățământ de câțiva ani buni. dar, NIMIC. Programele sunt tot mai încărcate fără a se gândi nimeni la copii ci doar la profesori. Fac opționale pe care nu le aleg ei, ci sunt obligatorii pt ca domnii profesori sa-și atinga nr de ore și sa-si încaseze banii. Fac obiecte ca Tehnologie cu profesori învârtă care sunt rai și plictisiți. Orele de desen și muzica, care înainte erau ore de relaxare, acum au devenit de stres ca dna / dl l-a amenințat ca îi încheie media 4. Profesor de romana care face dezacorduri și nu folosește cratima, profesori care rad de copii ca sunt ajutați de părinți la lecții, în loc sa fie mulțumiți ca sunt părinți care sunt interesați de evoluția copiilor, profesori care dau proiecte la clasele 5-8 fără sa explice ce au de făcut dar când sunt prezentate, primesc 1 cu explicatia- PLAGIAT. Directori de scoli care ascund mizeria sub pres si se acopera de hartii ca nu cumva scaunul lor sa se cutremure. Acesta este învățământul actual. Jalnic! Nu bag în aceeași oala profesori devotați care-si iubesc meseria și iubesc și copiii. Dar, din păcate aceștia sunt tot mai putini. Copiii de azi nu mai sunt ca noi, învățați sa tacă. Ei vor vocifera când își vor da seama ca au fost privați de cunoaștere. Mereu m-am.intrebat cum profesoara mea de matematica din 5-8 reușea intr-o ora sa predea, sa ne scoată pe toți la tabla sa vada dacă am.inteles, fără sa se enerveze, și ii mai rămâneau la final de ora 5 minute în care ne asculta teoria din urmă. Acum nu mai este timp de nimic. La clasa a 7 se predau părțile de vorbire și de propoziție pe banda rulanta. Nimeni nu întreabă, nu verifica dacă s-a înțeles și ne trezim în clasa a 8 a ca avem rezultate proaste? Știm… programa e de vina!
    Ne-am dezumanizat! Am uitat sa mai fim empatici!

    1. Hai nu mai bate campii…pe vremea ta erau si elevii altfel, mult mai seriosi. In ziua de azi daca ii scoti pe unii la tabla, nu sunt in stare nici sa scrie citet, nu corect, nu msi intelege nimeni nimic. Era probabil si liniste la ora. Acum? In t minute elevii abia scriu 3 randuri… Esti sigura ca stii aritmetica elementara? In 50 minute sa asculti 30 de elevi? Nu ai nici 2 minute de elev! Cand sa verifici intelegerea unor licruri complexe in sub 2 minute? Vorbesti ca sa. nu taci. Profesorii de acum sunt rai? Stai sa vezi cand nu vor mai fi deloc, ptr ca nu mai merita, bataie de joc, salariu modest, evaluari peste evaluari. Eu am intrat in invatamsnt cu pasiune si entuziasm, insa acum sunt satul si voi pleca.

      1. Acum am înțeles de unde provine frustrarea din exprimare. Nu mi-as dori un asemenea profesor la clasa copiilor mei. Da, eu am avut norocul sa am profesori buni și devotați care își făceau treaba. Copiii mei chiar sunt aplecați studiului. Anul trecut cu unul în BAC și altul la evaluarea națională, pregătirile ajungeau la 4000 lei/ luna. Vi se pare normal, d-le profesor? Revenind la vremea mea si poate și a dvs, în clasa a 8 a nu am avut nevoie de pregătire pentru ca profesorul lucra la clasa și am.urmat unul din cele mai bune licee. Și încă ceva: bulingul în scoli începe de la catedra, cu profesori ca dvs. Am respect total pentru cadrele care își respecta meseria, copiii și respecta și părerea altora.

        1. Dacă erau “aplecați ” nu aveau nevoie de meditații, mai degrabă par împinși de la spate decât “aplecați “.🤣🤣🤣
          Sunteți niște minunați cu toții,IQ peste medie,muncitori fata limită, mai rău ca în Coreea de Sud!!🤣🤣🤣🤣
          Cred ca nu am mai ras asa de mult timp.

        2. Nu ai inteles nimic, doar bati campii. Ti-am facut si calculul. 30 elevi ascultati in 45 minute? Pe langa predare? Mai bine taceai, te faci de ras cu astfel de bazaconii.

    2. Cucoana, pe vremea ta saptamana de scoala era de 6 zile pe saptamana. Profesorii nu pierdeau ore, zile din materie pentru ca aveau 7 mii de comisii sedinte, simulari, corectari la care trebuiau sa participe. Elevii asimilau materia, nu erau sac fara fund ca loazele de acum. Profesorul nu era un adevarat Sisif, nu pierdea jumatate din ora sa faca ordine, curatenie, morala, politie etc. Pe salariile astea mizere si atatea cerinte, te si miri ca mai stam in invatamant. Dar daca ajung sa ma evalueze colegul sau directorul meu care pana mai ieri abia isi compunea catedra de educatie tehnologica dintr-un amplu mozaic de ore si acum e mare mosier pus politic, daca ajung sa ma judece copii si parinti cu 2 clase ca trenul, din principiu si scarba si nu mai stau in invatamant, ca predau o materie foarte versatila pe piata muncii. Am ramas de drag de copii si vocatie. Dar vocatia nu-mi da de mancare si nu mi-e de ajutor cand tin cu dintii sa am coloana vertebrala.

    3. Mda!Și eu ma întreb cum reușea progesoara ta ,mai ales ca ii prindea între un live,un iubi și doua jointuri!Alte vremuri!Aveți dreptate:de unde sa știe copilul ca nu trebuie sa plagieze,copii de astăzi sunt atât de bine educați,interesați de carte iar profesorii nici nu merita să stea la catedra aia decât dacă este un Einstein pentru ca nivelul elevilor si setea lor de carte sunt nemăsurate.
      Aveți dreptate:elevii sunt minunați, perfecți iar profesorii și directorul sunt de speriat!

    4. Pe bune? Păi cum erau copiii pe vremuri și cum sunt astăzi?Aveai curaj să fii obraznic ?Nicidecum, altfel o ,,furai”și acasă și la școală! Și atunci bineînțeles că profesorul putea să-și țină liniștit orele! Aș propune părinților să stea ei măcar o oră cu 30 de copii și să vadă ce poți face in 50 de minute cu atâția copii care culmea, ce să vezi, sunt și neastâmpărați, că na, au doar drepturi și fac ce vor!

  37. Ciolacu zis si “Avion” sau “Diploma de bac” nu are habar despre ce vorbeste.

    Asemenea evaluari la 360 grade nu se fac nici in companii, decat in anumite cazuri si in general doar pentru manageri. Evaluari la 360 grade sunt consumatoare de timp si costa bani.

    Ca principiu , daca eu sunt evaluat, imi aleg 5-6 colegi care sa-mi dea feedback. Cei alesi primesc cate un document stufos pe care trebuie sa-l completeze. Apoi un specialist HR pune cap la cap feedback-urile si un expert in evaluare analizeaza rezultatele. Apoi seful ia o decizie.

    Probabil ca ignorantul isi imagineaza ca bifezi niste casute si platforma iti face un calcul automat al performantei. LOL Sigur, el poate inventa un feedback 360 cu 100 de persoane care dau feedback la alte 100.

  38. Acest lucru se face/va face și pentru celelalte categorii profesionale ? De exemplu, medicii evaluați de pacienți, judecătorii de împricinați etc.

    1. Evaluarea de catre colegi este o prostie. Ce treaba are colegul, chiar de aceeasi disciplina, cu ce fac eu la clasa?

      1. Pai d le Ciolacu, eu cred ca mai bine sa fie evaluati direct de voi, cei fara BAC, doar cu 8 clase si dosare penale, ca deaia sunteti acolo in Parlament! Poate puteti tot voi astia ,,desteptii” din Parlament sa evaluati si doctorii, si judecatorii, ca apoi sa spuneti ca sunt toti prosti nu merita salariile, doar voi ,,inteligentii” Roamniei bine educate meritati tot!

      2. Subscriu. Plus ca mi se pare o treaba aproape pur comunistă. Adică dacă un coleg vrea, Doamne ferește, să inventeze despre mine povești ca să îmi facă rău, se va lua în considerare pentru acordarea salariului meu? Am ajuns la mila colegilor? Nu ajunge ca suntem la mila directorilor, dar acum suntem și la mila colegilor???? Și repet, dacă vrea un coleg să îi facă rău pe nedrept altui coleg, va putea prin aceasta aplicație?? Câtă nedreptate! Doamne ferește! Și da, nici măcar la multinaționale nu e așa ceva, evaluare din partea colegilor!!! Vorbesc în cunoștință de cauza, pentru ca am lucrat la multinațională înainte de a intra în învățământ, din cauza salariului net a profesorului debutant care era exact cât o chirie a unui apartament modest cu două camere!!!! Iar eu locuiam și încă locuiesc în…chirie! “Mulțumesc” statului român!

  39. Asa și….când vor fi evaluați după performanta, alți bugetari, parlamentari, miniștri? Ei nu trebuie sa dea socoteala pentru activitatea lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Accesul părinților în incinta școlilor și grădinițelor, permis numai când aceștia sunt invitați, precum și în situații de urgență, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar

Accesul părinților în incinta școlilor și grădinițelor este permis numai în situația în care aceștia sunt invitați, precum și în situații de urgență, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar,…
Vezi articolul

Trei organizații americane care furnizează servicii de tip “homeschooling” în România “sunt în afara cadrului legal”, spune Ministerul Educației

Trei organizații americane care furnizează servicii de tip “homeschooling” în România “sunt în afara cadrului legal”, spune Ministerul Educației, într-un răspuns pentru Edupedu.ro. Este vorba despre “entitățile HomeLife Academy, ChristianLife Academy…
Vezi articolul