Ministrul Educației, despre contrele cu Valeriu Gheorghiță: A fost o eroare de comunicare / Cîmpeanu: O soluție ar fi organizarea de centre de vaccinare în Casele Corpului Didactic. Gheorghiță: Modalitatea este să asigurăm echipe mobile

4.330 de vizualizări
A fost o eroare de comunicare în public în privința prioritizării profesorilor la vaccinare, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vineri seară la B1TV. Oficialul s-a referit la pozițiile diferite pe care le-au avut el și coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, după ce zilele trecute ministrul insista că angajații din Învățământ vor avea o prioritate sistemică la vaccinare, iar Gheorghiță a negat acest lucru. Vineri seară, ministrul a spus că o soluție ar fi organizarea de centre de vaccinare în Casele Corpului Didactic din fiecare județ. La rândul său, Valeriu Gheorghiță a declarat tot astăzi, pentru Agerpres, că un scenariu luat în calcul este asigurarea vaccinării profesorilor prin echipe mobile.

Declarațiile ministrului Educației:

„A fost o eroare de înțelegere, de comunicare. Întotdeauna colonelul Valeriu Gheorghiță a spus că va încerca să găsească soluții. Ieri a spus că va încerca să găsească o soluție, astăzi a spus că se profilează o soluție. Soluția ar putea fi centre mobile de vaccinare, la nivelul învățământului preuniversitar, în fiecare județ, organizat în Casa Corpului Didactic. Sunt spații destinate deja întâlnirilor cadrelor didactice, care sunt adecvate organizării unor centre de vaccinare mobile. Am luat legătura în inspectorate și am transmis deja inclusiv lista adreselor acestor Case ale Corpului Didactic. Rămâne să vedem și în fiecare centru universitar care va fi universitatea cea mai potrivită pentru organizarea acestor centre mobile de vaccinare.

Noi venim cu solicitări și cu propuneri să cooperăm atât cât avem în atribuții, adică locații, apoi o să dăm o situație cu tot personalul din creșe și grădinițe, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic, iar în învățământul primar, gimnazial și liceal, o să dăm o situație cu numărul cadrelor didactice care vor să se vaccineze în fiecare județ, pentru a putea planifica numărul de doze. Este vorba de cadrele didactice care sunt la interfața directă de lucru cu elevul. La fel și în cazul universităților, vom acorda prioritate celor care sunt la interfața directă de lucru cu studentul”, a spus Sorin Cîmpeanu vineri seară la B1TV.

Context:

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat joi pentru Europa FM că nu se schimbă nimic în strategia de vaccinare și nu se creează un sistem special pentru angajații din școli:

„Nu se modifică strategia. Dacă se modifica ceva, anunțam acest lucru. Nu vor fi cabinete de vaccinare special destinate pentru personalul din învățământ și nici locuri rezervate în platformă. Am transmis că, în această etapă, din 15 februarie, personalul din învățământ se poate programa pe locurile disponibile în platformă în cele 180 de cabinete de vaccinare. Pentru acest lucru directorii unităților de învățământ trebuie să se preocupe de programarea personalului propriu în aceste centre de vaccinare.

Am avut mai multe discuții cu domnul ministru. Această strategie s-a luat în calcul înainte de deschiderea școlilor, însă, ținând cont de numărul limitat de doze, nu am putut da curs aceelei strategii. În aceste condiții, când deja peste 110.000 de persoane din învățământ sunt programate nu se mai justifica crearea unor linii separate pentru vaccinarea personalului din unitățile școlare”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cîmpeanu: Personalul din învățământ va avea prioritate din a doua jumătate a lunii februarie

Declarația lui Gheorghiță a venit după ce ministrul Educației a anunțat în mai multe rânduri de la preluarea mandatului că va exista o prioritizare a personalului din Învățământ la vaccinare, în etapa a II-a. Evoluția situației, dozele limitate de vaccin și tragedia de la spitalul „Matei Balș” au împins, însă, calendarul vaccinărilor pentru personalul esențial, fiind prioritizați cei cu boli cronice și cei vârstnici.

Sorin Cîmpeanu anunța din nou, miercuri, că angajații din Educație vor avea acces privilegiat la vaccinare de săptămâna viitoare.

„Am stabilit cu coordonatorul campaniei de vaccinare că, încă din a doua jumătate a acestei luni, personalul din învăţământ va avea o prioritate sistemică în cadrul procesului de vaccinare”, a spus ministrul Educației, înainte să fie contrazis de Gheorghiță.

Gheorghiță: Modalitatea este să asigurăm prin echipe mobile

Între timp, și acesta a revenit asupra situației privind profesorii. Gheorghiţă a declarat astăzi, pentru Agerpres, că se analizează totuși posibilitatea imunizării profesorilor de către echipe mobile.

„Este un scenariu de lucru, de analiză. Sunt multe lucruri care sunt în analiză. Este un scenariu pe care îl luăm în calcul. Este clar că nu putem crea cabinete separate, linii separate. Modalitatea este să asigurăm prin echipe mobile. Este o provocare foarte mare, pentru că tot cu echipe mobile vaccinăm în cămine de bătrâni, tot cu echipe mobile persoanele de la domiciliu. Trebuie să facem nişte evaluări ale resurselor umane, ale numărului de doze, ale locaţiilor. Să vedem dacă rămânem în şcoli, dacă la inspectorate sau la casele corpului didactic. Încă este o idee la care lucrăm. Nu este nimic conturat. (…) Spaţiu am găsi şi în sala de sport a şcolii – se amenajează, se pun scaune, o masă, ai grup sanitar şi tot ce trebuie. Provocarea reală este legată de echipe mobile şi de numărul de doze”, a a spus Valeriu Gheorghiță.


3 comentarii
  1. Din cauza mofturilor cadrelor didactice.. Acu nu vor apoi dau iama, pe sestache, la vaccinare… Trebuia obligatoriu făcut la tot personalul și la părinți.. Nu e normal eu sa ma vaccinez și sa duc virusul acasă de la copii la familia mea care întra la vaccinare la urma urmelor..
    Cine vrea copil la școala sa vina cu vaccinul făcut, părinții, dacă nu sa îl tina acasă…. E valabil pt toate locurile de munca.. Când lucrezi în colectivitate sa fie obligatoriu.. La acest moment nu exista alta varianta pt a ne feri cât de cât de aceasta boala asa ca toată lumea la vaccinare.. Sa îmi pună cip și în f..nd ca nu îmi pasa.. Numai sa nu mor ca un idiot ca nu m-am vaccinat ca eu știu mai bine decât medicii ca nu e bun… Toți se dau inteligenți și unii habar nu au cum se numesc cu pixul în mana… A obliga pe cei vaccinați sa interacționeze zi de zi cu,, inteligentii,, nevaccinati este o mare NESIMȚIRE…

  2. Se pare că la stat doar cei care muncesc adică nu ocupă funcții de conducere sunt testați, în funcții de conducere se pun doar pilele. Câmpeanu de-aia spunea că profesorii trebuie să mai facă enșpe mii de cursuri, credea că sunt ca el. Păi prof universitari sunt cu duiumul dar printre ei numai genii. Oare prof care predau azi nu sunt rezultatul muncii lor?

  3. Prin vara 2020, parca, zicea Rafila sa ne pregatim pentru vaccin. Prin decembrie, parca, ficusu’ zicea ca totul e pregatit. In naivitatea mea l-am si crezut :)).

    “prioritate sistemică” – asta e un concept nou :)). Ce-nseamna sa ai studii dom’le. Nu mai zici “genunche” zici “prioritate sistemica” :). N-ar fi bine sa-i verifice cineva pe astia la IQ inainte sa-i puna in functii de conducere? La privat asa se face. E o buna practica ca sa nu te trezesti cu niste slugi incompetente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Inspecțiile școlare, norma profesorilor

EXCLUSIV Noile contracte pentru profesori “pe durata de viabilitate a postului”. Ministerul Muncii: Sintagma nu este în legislație. Contractul individual de muncă NU poate fi încheiat pe durata de viabilitate a postului

Guvernul îi pune pe directori să le facă profesorilor contracte pe perioada de viabilitate a postului, deși sintagma nu este “prevăzută în legislația Muncii” – spune Ministerul Muncii, la solicitarea…
Vezi articolul

Klaus Iohannis în 2014, despre plagiatul lui Ponta: Oriunde în lume cineva dintre politicieni care este prins că a copiat este obligat să se retragă din politică / Klaus Iohannis în 2022, despre plagiatul lui Ciucă: Nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician

Schimbare de optică a președintelui Iohannis între perioada de la începutul mandatului de președinte al României și cea din prezent în privința plagiatului. Klaus Iohannis a declarat marți seara, într-o…
Vezi articolul

Scrisoarea deschisă a unui elev de la liceul de muzică: Închiderea școlilor este o catastrofă pentru noi / Izolarea mi-a arătat cât de important este tot ceea ce facem la școală

Închiderea școlilor reprezintă „o catastrofă” pentru elevii din liceele vocaționale, fiind „imposibil să faci ore de muzică prin Zoom”, atrage atenția într-o scrisoare deschisă trimisă Edupedu.ro un elev de la…
Vezi articolul
Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Etapa locală a Olimpiadei Naționale de Matematică are loc online, în luna februarie 2022. “Părinții să nu-și închipuie că olimpiada este totul și ea decide copiii care sunt inteligenți și care nu“ – interviu cu profesorul Radu Gologan

Etapa locală a Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică are loc online, în luna februarie 2022, potrivit unui anunț al Societății de Științe Matematice din România. Profesorul Radu Gologan a spus, pentru…
Vezi articolul