Ministrul Educației, despre amânarea hotărârii pentru implementarea România Educată: A necesitat o muncă desfășurată inclusiv pe parcursul nopților, atât s-a putut. Nici timpul, nici societatea nu mai are răbdare cu noi

1.155 de vizualizări
Florin Cîțu și Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
“A necesitat o muncă desfășurată inclusiv pe parcursul nopților, atât s-a putut”, așa s-a justificat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ședința de Guvern de vineri, în care anunțase de două luni că va adopta, conform memorandumului aprobat de Executiv în 14 iulie, o hotărâre de guvern pentru implementarea programului “România Educată”. La acel moment ședința în care s-a aprobat acel memorandum cu termene pentru implementare a fost condusă de președintele Klaus Iohannis.

Sorin Cîmpeanu: În această dimineață (n. red. vineri, 10 septembrie) am transmis proiectul de hotărâre de guvern (n. red. la Consiliul Economic și Social pentru avizarea obligatorie), avizele au fost obținute ieri, nu puteam transmite proiectul fără avize. Tot astăzi am obținut și avizul Consiliului Legislativ.

Reporter: Cine a blocat această hotărâre de guvern mai ales că ați asumat adoptarea ei prin Memorandum, în prezența președintelui Iohannis?

Sorin Cîmpeanu: Nu a blocat-o nimeni, asta a fost capacitatea de elaborare a proiectului de hotărâre de guvern. Un proiect care presupune foarte multă responsabilitate pentru că este vorba de obiectivele strategice din domeniul Educației pe toate aceste 10 domenii din proiectul România Educată. Tot acest proces a necesitat o muncă desfășurată inclusiv pe parcursul nopților. Atât s-a putut. Era de preferat, era de dorit să fie transmisă din timp Consiliului Economic și Social. În numele echipei pe care o conduc, îmi asum eu această întârziere. E generată de volumul foarte mare.

Oricum, am spus-o de la bun început, obiectivele asumate au fost extrem de ambițioase. Nici timpul, nici societatea nu mai are răbdare cu noi. Facem tot posibilul să fie cât mai bine realizate și cât mai repede realizate. Oricum, așa cum ne-am asumat, am prezentat acest proiect de hotărâre astăzi, 10 septembrie, în ședința de Guvern.”

Reamintim că vineri, 10 septembrie, ar fi trebuit aprobată o hotărâre de guvern pentru implementarea programului România Educată și nu doar discutată. Termenul fusese stabilit în ședința de guvern din 14 iulie prezidată de Klaus Iohannis. Edupedu.ro a scris în exclusivitate că Executivul nu va adopta Hotărârea pentru că nu a cerut avizul de la Consiliul Economic și Social.

Termenele stabilite în Memorandumul Guvernului pentru asumarea „România Educată”

Sorin Cîmpeanu a anunțat indirect, după ședința de Guvern în care nu a fost adoptată hotărârea, că a fost amânată și prezentarea proiectului de lege prevăzută în memorandum pentru 1 octombrie:

“Am prezentat în primă lectură proiectul de hotărâre de guvern pentru adoptarea programului de implementare a proiectului “România Educată”, așa cum ne-am asumat la nivel de guvern, premierul și ministrul educației, până în data de 10 septembrie.

Acest proiect de hotărâre de guvern a primit toate cele 12 avize de la ministerele avizatoare. A primit, de asemenea, aviz de la Consiliul Legislativ. Pentru a avea un proces complet de avizare este nevoie de avizare la nivelul Comitetului Consiliului Economic și Social. Acest lucru se va întâmpla în prima parte a săptămânii viitoare, astfel încât acest proiect de hotărâre de guvern, prezentat astăzi în primă lectură, să poată fi adoptat în prima ședință de guvern de săptămâna viitoare.

Acest proiect este extrem de important, pentru că stabilește toate cele 86 de obiective strategice, în concordanță cu rezultatele proiectului “România Educată”, stabilește, de asemenea, și măsurile aferente fiecărui obiectiv strategic. Tot în acest proiect de hotărâre de guvern există un articol care prevede că pe parcursul consultărilor se pot elabora și introduce măsuri noi care să sprijine realizarea obiectivelor strategice, măsuri care vor rezulta din dezbaterea la nivelul comitetului interministerial, din dezbaterea cu experții care vor fi cooptați la nivelul acestui comitet interministerial, prin decizia primului ministru, şi din dezbaterea cu întreaga societate.

Având obiectivele strategice și măsurile definite în acest program de implementare, următorul pas va fi acela al definirii acțiunilor concrete pentru implementarea acestor măsuri, de definire a indicatorilor de rezultat, de definire a bugetelor estimate, de definire a responsabilităților în conformitate cu specificul fiecărui minister.

Toate aceste lucruri vor trebui să se întâmple până la data de 10 decembrie, dată la care Ministerul Educației va prezenta comitetul interministerial, un proiect legislativ care să poată fi adoptat la nivel de proiect în Guvernul României până în data de 31 decembrie 2021.

Până la data de 31 mai, Ministerul Educației va derula consultări cu toți factorii implicați în vederea elaborării cadrului normativ secundar. Este vorba de legislație secundară, de hotărâri de guvern și ordine de ministru care să vină în completarea legislației primare elaborate la nivel de proiect.

În același timp cu elaborarea legislației secundare, proiectul care va fi adoptat în Guvern până la 31 decembrie 2021 va putea să intre în consultarea Parlamentului României. Acestea sunt lucruri pe care proiectul de hotărâre de guvern le prevede. Repet, avem toate avizele din partea ministerelor avizatoare, avem avizul Consiliului legislativ, urmează să obținem și avizul Consiliului Economic și Social.”


2 comments
  1. Saracii….dar de ce sa se chinuie. Romania nu are nevoie de oameni educați. Romania are nevoie de ignoranți…
    Mi-e sila când mă uit la voi. Cu toate că nu ar trebui sa simt nici măcar atât…nu meritați !

  2. Cine va pune sa munciti si noaptea? Nu mai stati ziua in campanie pt Catu si pe la televiziuni si o sa aveti timp sa munciti doar ziua. Ce prostie este asta cu munca de noapte, creierul devine ineficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce spune președinția în cazul copiilor folosiți pentru imaginea lui Klaus Iohannis, la Buzău: Intrarea elevilor a fost un demers spontan, din dorința copiilor și a cadrelor didactice de a interacționa cu Președintele României

“Nu a existat nicio intenție din partea AP (Administrația Prezidențială – n.red.) de a construi deliberat un cadru în care să se afle și elevii”, spune Președinția într-un răspuns pentru…
Vezi articolul

32,9% – rata finală de promovare în sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat 2021 / Harta variației ratei de promovare, după contestații, pe județe

Rata finală de promovare, înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului național de Bacalaureat 2021, după soluționarea contestațiilor, este 32,9%, în creștere cu 2,6%, comparativ cu primele rezultate (30,3%), se arată…
Vezi articolul