Ministrul Educației și Cercetării, despre propunerile privind combaterea pseudo-științei: Oamenii trebuie să înțeleagă că sunt diferențe între numerolog și matematician, astronom și astrolog, vindecător-vraci și medic. Toate pot să existe pe piață dar nu toate se bazează pe știință în același fel

634 de vizualizări
Foto: Captură video
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că oamenii trebuie să „înțeleagă că sunt diferențe între numerolog și matematician, astronom și astrolog, vindecător vraci și medic, parapsiholog și psiholog”. În cadrul unei sesiuni online pe pagina de Facebook a Ministerului, joi seara, în care a răspuns unor întrebări, Daniel David a prezentat câteva exemple privind cele două propuneri pe care le-a propus comisarului european pe Educație, Roxana Mînzatu, în cadrul întâlnirii de luni, de la București.
  • Amintim, Edupedu.ro a scris că ministrul Daniel David i-a propus vicepreședintei Comisei Europene, Roxana Mînzatu, în timpul vizitei acesteia la București, „două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România”.

Ministrul Educației și Cercetării a spus că e nevoie de metode pentru a combate pseudo-știința, iar o propunere este aceea ca la nivel european, ocupațiile să fie prezentate mai bine oamenilor. Adică cetățenii să știe exact ce înseamnă anumite meserii, iar apoi „să aleagă și să apeleze la serviciile pe care le doresc”.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că sunt diferențe între numerolog și matematician, astronom și astrolog, vindecător vraci și medic, parapsiholog și psiholog. Toate pot să existe pe piață. Oamenii pot să aleagă diverse servicii, dar nu toate au aceeași valoare epistemică. Nu toate se bazează pe știință în același fel”, a spus Daniel David.

Răspunsul integral al Ministrului Educației și Cercetării

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Am avut o întâlnire cu vicepreședinte a Comisiei Europene și comisarul pe educație, doamna Mînzatu, am discutat proiectele pe care Comisia le are zona educației și cercetării, ca să știm să ne ancorăm și noi și să ne legăm de acele proiecte, fiindcă vin și cu finanțare importantă. De asemenea, am făcut și noi propuneri concrete. Aș vrea, de exemplu, ca elementul de educație și de știință să apară pe rețelele de socializare la nivel european. Adică după ce, copilul sau o anumită persoană stă 30-40 minute pe o anumită rețea de socializare, 15, 20, 30 de secunde să apară un conținut cu rol educațional sau științific, astfel încât să contribuim la blocarea pseudo-științei. 

N-avem cum interzice rețelele de socializare, n-ai cum să le controlezi, dar le poți cere să aibă o componentă serioasă de educație și de știință.

Și cealaltă propunere a fost legată de faptul că ocupațiile care există la nivel european trebuie prezentate mult mai bine cetățenilor, nu doar români, ci și cetățenilor europeni, pentru că noi avem diverse ocupații, dar oamenii trebuie să înțeleagă că sunt diferențe între numerolog și matematician, astronom și astrolog, vindecător vraci și medic, parapsiholog și psiholog. Toate pot să existe pe piață. Oamenii pot să aleagă diverse servicii, dar nu toate au aceeași valoare epistemică. Nu toate se bazează pe știință în același fel. Și lucrul acesta trebuie comunicat și după aceea oamenii să aleagă și să apeleze la serviciile pe care le doresc. 

Informații de context

Luni, 3 februarie, ministrul Daniel David i-a propus vicepreședintei Comisei Europene, Roxana Mînzatu, în timpul vizitei acesteia la București, „două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România”. Este vorba despre „integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare” și „prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință”, anunță Ministerul Educației și Cercetării. 

Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației și Cercetării anunță că „doamna comisar Roxana Mînzatu a cerut leadership la nivel european din partea experților și instituțiilor din România. Pornind de la această invitație, ministrul Daniel David, pe baza unor discuții anteriore cu experți în domeniu, a avansat două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România în acest context, mai precis:

(1) integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare

(2) prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință (angajament explicit și al programului actual de guvernare din zona de educație și cercetare-dezvoltare-inovare)”.

  • Amintim că și fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a propus, în cadrul unei dezbateri organizate de Edupedu.ro, obligarea rețelelor sociale să livreze conținuturi educaționale. „Să ducem educația unde sunt copiii. Și iată prima mea propunere: să obligăm legal ca rețelele sociale să livreze obligatoriu conținuturi ca parte a curriculumului național. Spațiul virtual este și el teritoriu național, statul trebuie să păstreze prevalența constituției asupra acestui spațiu virtual. Dacă partea ludică e văzută de copii ca un drept, e esențial să creștem motivarea copiilor să acceseze conținuturi educaționale decât cele cu o componentă educațională mică. A doua propunere: să stabilim cum creștem motivația, engagementul copiilor în conținuturi relevante”, a declarat Funeriu, în 2021.
Citește și:
Integrarea științei și educației în rețelele de socializare, precum și prezentarea corectă a ocupațiilor pentru a proteja cetățenii de pseudoștiință – propunerile ministrului Daniel David avansate vicepreședintei Comisei Europene, Roxana Mînzatu

2 comments
  1. Dar e cam evident că vreți să introduceți numerologi la clase în loc de profesori de matematică! Cel puțin așa se vede din propunerile dumneavoastră de planuri cadru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noile reguli pentru recunoașterea diplomelor și titlurilor de doctor obținute în străinătate, puse în dezbatere. Termenul de completare a dosarelor a scăzut de la un an la o lună, iar cel pentru contestații a fost dublat

Absolvenții care au primit diplome și titluri de doctor la universități din străinătate vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a completa dosarele depuse, dacă li se cere. Termenul…
Vezi articolul

Abilitățile de bază ale elevilor români să se îmbunătățească la matematică, la citire, la scriere, la abilitățile digitale. Încercăm să atingem rezultate la testele PISA care să pună Europa pe picior de egalitate cu China, cu SUA – așteptările anunțate de comisara europeană Roxana Mînzatu de la reforma curriculară

Reforma curriculară anunțată de ministrul român al Educației și Cercetării ar trebui să aibă ca efect îmbunătățirea competențelor de bază ale elevilor români la matematică, citire, scriere, precum și a competențelor…
Vezi articolul

Olimpiada Satelor 2024, etapa județeană. Subiectele primite de elevii din mediul rural la Matematică și răspunsurile corecte – descarcă / Rezultatele din mai multe județe au fost publicate

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a Concursului național „Olimpiadei Satelor din România” (OSR) 2024, organizată sâmbătă, 16 martie, au fost publicate de mai multe inspectorate școlare.…
Vezi articolul