Ministrul Daniel David i-a propus vicepreședintei Comisei Europene, Roxana Mînzatu, în timpul vizitei acesteia la București, „două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România”. Este vorba despre „integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare” și „prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință”, anunță Ministerul Educației și Cercetării.
Aflată în prima vizită oficială în România ca vicepreședintă executivă a Comisiei Europene, comisara Roxana Mînzatu, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, portofoliu care conține și responsabilitățile fostului comisar european pe educație, a avut luni, 3 februarie 2025, o întrevedere cu Daniel David, ministrul educației și cercetării.
Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației și Cercetării anunță că „doamna comisar Roxana Mînzatu a cerut leadership la nivel european din partea experților și instituțiilor din România. Pornind de la această invitație, ministrul Daniel David, pe baza unor discuții anteriore cu experți în domeniu, a avansat două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România în acest context, mai precis:
(1) integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare
și
(2) prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință (angajament explicit și al programului actual de guvernare din zona de educație și cercetare-dezvoltare-inovare)”.
- Amintim că și fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a propus, în cadrul unei dezbateri organizate de Edupedu.ro, obligarea rețelelor sociale să livreze conținuturi educaționale. „Să ducem educația unde sunt copiii. Și iată prima mea propunere: să obligăm legal ca rețelele sociale să livreze obligatoriu conținuturi ca parte a curriculumului național. Spațiul virtual este și el teritoriu național, statul trebuie să păstreze prevalența constituției asupra acestui spațiu virtual. Dacă partea ludică e văzută de copii ca un drept, e esențial să creștem motivarea copiilor să acceseze conținuturi educaționale decât cele cu o componentă educațională mică. A doua propunere: să stabilim cum creștem motivația, engagementul copiilor în conținuturi relevante”, a declarat Funeriu, în 2021.

Ministerul Educației și Cercetării precizează că discuțiile cu vicepreședinta Comisei Europene, la care „au participat și alți demnitari și experți din partea Comisiei și Ministerului”, au avut ca teme principale:
- „Prioritățile europene în educație
- Proiectele ministerului finanțate prin fonduri europene și PNRR (prevenția abandonului școlar, digitalizare, învățământ dual, reforma arhitecturii academice etc.)
- Propuneri pentru integrarea educației și științei în zona rețelelor de socializare
- Prezentarea corectă a ocupațiilor încluse în ESCO pentru combaterea dezinformării și a pseudoștiinței”
Amintim că România a reușit să atragă doar 500 de milioane de euro din cele 3,5 miliarde pentru investiții în Educație, prin PNRR, în trei ani și jumătate de la aprobarea programului. Toți banii trebuie folosiți în următorul an și jumătate, până în 31 august 2026, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (sursa și detalii).
Comunicatul integral al Ministerului Educației și Cercetării:
„Întâlnire între ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, și vicepreședinta Comisei Europene, doamna comisar european Roxana Mînzatu
Luni, 3 februarie 2025, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a avut-o oaspete pe vicepreședinta Comisei Europene, doamna comisar european Roxana Mînzatu. Din partea comisiei și ministerului a participat o echipă de experți și demnitari.
Discuțiile au pornit de la prioritățile europene în educație ale doamnei comisar Roxana Mînzatu, iar apoi ministrul Daniel David a punctat demersurile majore ale ministerului în acest domeniu.
Ulterior discuțiile s-au focalizat pe proiectele ministerului bazate pe fonduri europene/PNRR, stadiul de realizare și impactul scontat (ex.: prevenția abandonului școlar, dotarea școlilor, învățământul dual, digitalizarea universităților, evaluarea sistemului național de cercetare-dezvoltare-inovare și reforma arhitecturii academice etc.).
Doamna comisar Roxana Mînzatu a cerut leadership la nivel european din partea experților și instituțiilor din România. Pornind de la această invitație, ministrul Daniel David, pe baza unor discuții anteriore cu experți în domeniu, a avansat două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România în acest context, mai precis:
(1) integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare
și
(2) prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință (angajament explicit și al programului actual de guvernare din zona de educație și cercetare-dezvoltare-inovare).”
3 comments
Te doare capul de câte prostii fac experții în educație.
Să scoți biologia, fizică și chimia, din școală? este de noaptea minții. Păi de ce să știm biologie? cum ne mai pot prostii medicii cu diplome cumpărate?
Alo, ministrule! biologie înseamnă să te cunoaști tu pe tine ca om, să ai minimul de cunoaște despre cum funcționezi, să ai noțiuni despre ce mănânci …….se vede că nu prea ai dat pe la școală când erai elev. Medicii și nu doar ei trebuie să știe foarte multă biologie, că să reușească să înțeleagă și să trateze bolnavii.
Le scoate din școală și le integrează în absolut.
Edupedu, mai dați și voi drumul la comentariile alea, sau faceți grevă până încep să comenteze cei care sunt de acord cu aberațiile lui David?
Si scoaterea orelorbde științe din programe! Mare i m becil!