Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a felicitat public echipa de robotică Autovortex care a participat, în Rusia, la un campionat regional. După ce organizatorii le-au spus să dea jos tricolorul de pe stand și robot, românii au pus pe acesta o căciulă rusească cu însemnele URSS

1.862 de vizualizări
Pe 25 februarie, la o zi după ce invazia militară a Rusiei în Ucraina începuse, iar tancurile rusești și rachetele balistice bombardau inclusiv civili, pe pagina AutoVortex a fost publicată o fotografie cu echipa de robotică, în care toți zâmbesc, iar unul dintre elevi are pe cap o căciulă rusească ushanka, cu stema URSS / Foto: Autovortex – Facebook.com
Echipa de robotică Autovortex, formată din șase elevi minori și o studentă, plus profesorul lor coordonator Ionuț Panea, asistent universitar la Academia de Studii Economice București, a fost felicitată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe Facebook, pentru că au luat locul al doilea la competiția regională de robotică de la Sankt Petersburg. Sâmbătă, pe 25 februarie, când armata rusească era în plină invazie în Ucraina, asaltând Kievul, echipa română Autovortex a pus căciula rusească cu însemnele URSS pe robotul lor. Contactat de Edupedu.ro pentru o reacție, coordonatorul echipei, Ionuț Panea, a spus că elevii ar fi găsit robotul cu căciula așezată astfel.

Cîmpeanu nu a menționat nimic despre responsabilitatea coordonatorilor echipei de a duce elevi în Rusia, țară aflată în plin război contra Ucrainei, sancționată de Uniunea Europeană și de NATO, inclusiv de România pentru agresiunile fără precedent la adresa statului independent ucrainean. Edupedu.ro a păstrat legătura constant cu echipa de elevi pe parcursul concursului.

Pe perioada cât a stat acolo, rușii au încercat să intimideze echipa din România, i-au separat pe elevi de coordonatorul lor, Ionuț Panea, după cum am relatat sâmbătă. Duminică noapte, Panea ne-a scris că au plecat direct de la concurs spre aeroport, unde aveau zbor la 1 dimineața spre Istanbul, apoi spre București. Între timp, evenimentele din Ucraina au escaladat semnificativ, Vladimir Putin a trecut la amenințări nucleare asupra Europei, iar Uniunea Europeană a luat o serie se sancțiuni foarte dure, printre care închiderea spațiului aerian european pentru Rusia. Deși a înregistrat o întârziere de aproximativ o oră, zborul la care aveau bilete elevii români a efectuat ruta stabilită.

Elevii români au fost trimiși cu acordul părinților, părinți pe care organizatorii i-au întrebat în ajunul invadării Ucrainei de către Rusia, când aveau zborul, dacă sunt în continuare de acord să își trimită copiii la Sankt Petersburg, ca să nu facă testele Covid degeaba, iar aceștia au reiterat că da, deplasarea rămâne în picioare. Copiii români au ajuns inițial la Istanbul, unde aveau escală, chiar în noaptea în care Putin a declanșat iadul în Ucraina. Zborul spre Petersburg era dimineața, la câteva ore după începutul invaziei, și era ultimul aprobat de Turcia, următoarele fiind anulate din cauza contextului extraordinar de grav, iar profesorul Ionuț Panea a ales să meargă mai departe, cu ochii țintiți la concurs și la o posibilă medalie.

Alegerea făcută de Ionuț Panea și de părinții copiilor de a-i trimite la un concurs regional tocmai în țara care a pornit cel mai grav război european de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în noaptea când Putin a declanșat invazia Ucrainei, a șocat opinia publică, însă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, nu a făcut nicio observație legat de asta. În schimb, el a transmis duminică felicitări echipei Autovortex pentru că au luat premiul II la competiția regională de la Sankt Petersburg.

Foto: Autovortex / Ionuț Panea

Mai jos, felicitările transmise duminică seara de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu:

„Felicit echipa de robotică AutoVortex pentru excelenta performanță înregistrată la Turneul regional de la Sankt Petersburg (26-27 februarie), cu atât mai mult cu cât această calificare în finala Campionatului a fost obținută în condiții competiționale atipice! În contextul dat, clasarea pe locul al doilea într-un turneu cu 21 de echipe participante este un rezultat remarcabil, care face cinste României! Cei 7 componenți ai echipei (6 elevi și o studentă), în coordonarea profesorului Ionuț Valentin Panea (Academia de Studii Economice din Bucureşti & Universitatea Politehnica București), au avut o experiență care îi va face și mai puternici și am convingerea că va fi urmată de alte rezultate de excepție în competițiile viitoare. AutoVortex are deja o tradiție în acest sens și sunt încrezător că va fi confirmată și dusă mai departe!”

Luni, USR a remarcat într-o postare oficială că „În plină invazie a rușilor, Cîmpeanu felicită inadecvat și iresponsabil față de contextul internațional echipa de robotică AutoVortex, singura din țările UE-NATO care a participat la turneul regional de la Sankt Petersburg din acest weekend. Ce regiune a Rusiei au reprezentat elevii români? Când toate țările europene taie legăturile economice, financiare și de transport cu Rusia, iar americanii și francezii le cer conaționalilor să părăsească urgent Rusia, acum s-a găsit un moment bun pentru confirmarea valorii educației românești în această țară? În primul rând, echipa de elevi nu avea ce căuta într-o țară ce a declanșat nejustificat un război și o criză mondială de proporții, care anunțase deja acțiuni ce implicau armata și teritorii ale statelor vecine”.

Citește și:
Echipa română Autovortex, care susține că reprezintă România în competiții internaționale, a pus pe robotul de concurs căciula rusească cu însemnele URSS, după ce organizatorii de la Sankt Petersburg le-ar fi interzis să afișeze tricolorul – FOTO
FOTO Ne-au pus să dăm jos steagul României de pe stand și de pe robot, spune coordonatorul echipei de elevi români care participă la un concurs regional de robotică la Sankt Petersburg, în Rusia
Echipa de liceeni care reprezintă România în competițiile internaționale de robotică a plecat miercuri seara în Rusia / Însoțitorul lor, Ionuț Panea de la ASE București: Am fost și acum o lună tot acolo… știți cum era viața la Sankt Petersburg? Pe nimeni nu interesa de Ucraina

3 comments
  1. Din ambiția unor părinți pentru a-și vedea copiii în frunte, atâta tot. Sunt destule mijloace de a îți demonstra capacitățile intelectuale, nu trebuie sa te arunci cu capul înainte. Dar na…noi suntem mai cu moț.

  2. Buna ziua,

    Am si eu o nelamurire… vad ca cumva sunt proclamati “echipa nationala de robotica a Romaniei” sau variatii pe aceeasi tema. Cum au ajuns sa reprezinte Romania s-a facut o selectie la nivel national, a fost vreun concurs si a castigat aceasta echipa? Sau pur si simplu se numeste asa pentru ca este o echipa din Romania care se prezinta la concursuri internationale?

    1. exact asa. Sunt si alte echipe, unii au ajuns si prin Asia la concursuri, fiecare dupa buget si sponsori. Nu exista olimpiada cum e la matematica de ex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salvați Copiii: 36% dintre părinții care lucrează în străinătate nu pot veni să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România – anchetă pe 2.000 de copii / Elevă: Dacă n-aș reuși să o văd pe cameră în fiecare seară, cred că aș plânge întruna

Mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează în alte țări vin în vacanţa de vară în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 15% nu…
Vezi articolul

Marius Nistor, FSE: După 8 zile de grevă în luna mai, avem colegi care au mai primit 85 de lei salariu. Și sunt hotărâți să continue / Declarațiile necugetate venite din partea factorului decizional, la cel mai înalt nivel, ne-au dus în situația în care pur și simplu nu mai vorbim de grevă generală, vorbim de o revoltă în rândul corpului profesoral

Primele zile de grevă le-au afectat mult salariul pe luna mai al celor care sunt angajați în acest conflict de muncă, a declarat liderul sindical Marius Nistor. Acesta a dat,…
Vezi articolul