Ministrul Educației spune că nu există riscul ca elevii să nu primească manuale la început de an școlar / Sunt totuși câteva cazuri punctuale la clasa a V-a și a X-a unde pentru început vor fi doar în format online, spune secretarul de stat Bogdan Cristescu

5.088 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Întrebat în conferință de presă dacă toți elevii vor avea manuale școlare la începutul anului, pe 5 septembrie, ministrul a dat asigurări că “nu există riscul ca elevii să nu primească manuale la început de școală”. I-a întrebat apoi pe secretarii de stat Sorin Ion și Bogdan Cristescu dacă sunt probleme punctuale. Cel din urmă a explicat că există câteva situații în care elevii de clasa a V-a și a X-a vor avea pentru început manuale doar în format digital.
  • De precizat, potrivit legii Educației nr 1, art 69, alin 4, “elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii”.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă toți elevii care încep școala pe 5 septembrie vor primi manualele la timp. “Nu sunt probleme, nu există riscul ca elevii să nu primească manuale la început de școală.”

Secretarul de stat Bogdan Cristescu a explicat că sunt însă câteva probleme punctuale și că pentru început s-ar putea ca elevii de clasa a V-a și a X-a să nu aibă unele manuale decât în format online din cauza unor manuale contestate: “Anul acesta avem o situație manualelor mult îmbunătățită față de anii anteriori. Asta înseamnă că din manualele de clasa a V-a, din 22 de manuale, pentru 18 dintre ele s-a semnat pe 16 iunie contractul, deci copiii le vor avea în format hârtie, letric, în școală comenzile sunt făcute și de către inspectorate. Pentru celelalte, au fost 3 dintre ele care au fost contestate, s-a dat rezultatul contestațiilor și atunci s-au semnat contractele. Sigur sunt în manuale.edu.ro, există speranța că vor ajunge și letric în școli. Pentru două dintre ele contestațiile abia s-au încheiat, așteptăm rezultatul final, este vorba despre istorie, educație socială și manualul de clasa a X-a pentru limba română cu predare în limba maghiară. Dar acestea sunt cel mai sigur în manuale.edu.ro la începutul anului școlar dar oricum este mult, mult mai bine decât în oricare dintre anii trecuți”.

La rândul său, secretarul de stat Sorin Ion a dat asigurări că nu sunt probleme pentru majoritatea elevilor: “În general, atât manualele contractate de CNPEE, cât și cele de minister prin Editura Didactică și Pedagogică și cele recomandate de către inspectoratele școlare – sunt trei surse în care manualele sunt asigurate – nu avem semnalate în acest moment întârzieri”. Sorin Ion a adăugat că există o problemă la manualele din limbile minorităților, ceea ce ar putea fi rezolvat prin modificări de legislație: “Avem o problemă cu manualele în tiraj mic, cele în limbile minorităților, care nu prezintă tiraj mare și interes pentru contractori. Aici vor trebui prevăzute modificări legislative astfel încât să se poată achiziționa și în alte moduri. Avem chiar solicitări de la reprezentanți ai minorităților de a se implica în achiziția de manuale”.

Potrivit cifrelor solicitate de Edupedu.ro de la Editura Didactică și Pedagogică, au fost comandate de minister 1.156.524 de manuale de clasele I-V, care au costat 8.425.901,74 lei cu TVA.

De precizat că, potrivit legii Educației nr. 1, art. 69, alin. 4, “elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii”.

Manualele sunt recomandate de cadrele didactice, în baza libertății inițiativei profesionale, fiind manuale școlare din lista celor aprobate de Ministerul Educației și Cercetării care pot fi utilizate în procesul didactic.

Cât despre manualele auxiliare, acestea se cumpără de către părinți și “sunt constituite din ghiduri metodologice care, prin conținut, sunt în conformitate cu prevederile legale în vigoare și pe care cadrele didactice le pot selecta și utiliza la clasă, în baza libertății inițiativei profesionale, în scopul îmbunătățirii calității procesului educațional”, conform aceluiași articol din legea nr. 1/2011.


5 comments
  1. Atunci de ce nu avem manuale noi la clasa a 5-a si suntem pusi in situatia sa decidem noi in scoala daca asteptam sa vina cele noi sau le distribuim pe cele vechi? Unde mai pui ca asa zis cele ,,vechi” la cele mai multe discipline sunt identice cu cele ,,noi”, difera doar coperta… Ia acolo niste bani prin buzunarele care trebuie. De ce schimbam manualele daca programa este aceeasi?

  2. La Clasa a 9-a anul trecut invatau copii dupa manuale din 2004, editate cu doi ani inainte de a se naste ei. Aveau cartile de TIC in care se preda despre disketa si ce sa mai vorbim de cartile de informatica, romana, …. Asta daca acele carti mai erau lizibile, Dar domnul ministru nu stie nimic despre asa ceva…. Rasul-plansu.

  3. Ce gluma buna! Vizitati manuale.edu.ro si veti vedea ca pentru clasele a IX-a si a X-a sunt NUMAI manualele de limba romana pentru minoritatea maghiara!

  4. La clasa pregatitoare nu exista NIMIC. Ne cumparam din librarie manuale/caietul elevului si facem fise acasa. E normal asa ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației: Iulia Cociuba a dat o lecție uriașă de curaj profesorilor ei, aceia care reclamă un statut profesional respectat în societate, dar care nu au, adesea, curajul să lupte împotriva mediocrității și a intereselor de masă

„Am spus-o de multe ori, nu avem o cultură a copilului”, scrie profesoara Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, într-o reacție pentru portalul totuldespremame.ro la discursul îndrăzneț…
Vezi articolul