Ministrul Educației vrea o a doua probă de limbă străină la BAC: Vom vedea în ce măsură putem să introducem aceste competenţe de limbă străină înainte de primul Bacalaureat care ar putea să se organizeze începând cu anul 2027, dacă pachetul legislativ va intra în vigoare începând cu septembrie 2023

8.363 de vizualizări
Foto: AVE
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este foarte important ca, alături de competenţele digitale, să fie susţinute şi competenţele de comunicare în limbi străine, subliniind că își dorește o a doua probă de limbă străină la BAC, scrie Agerpres.

“Deschiderea şcolii româneşti către plurilingivism este foarte puternică, dar sunt lucruri de făcut pentru ca această competenţă de comunicare în limbi străine să fie din ce în ce mai la îndemâna absolvenţilor de învăţământ preuniversitar pentru a se putea valoriza în dezvoltarea lor personală şi profesională”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu, prezent la primul Forum franco-român al Educaţiei.

El a sugerat că și-ar dori ca până în 2027, absolvenții de liceu să poată da la BAC o probă și la o a doua limbă străină.

“Este foarte important, alături de competenţele digitale, să susţinem aceste competenţe de comunicare în limbi străine şi aceste lucru se va face exact în acest moment în care lucrăm la pachetul legislativ pentru operaţionalizarea Proiectului ‘România Educată’ şi vom vedea în ce măsură putem să introducem aceste competenţe pentru cea de-a doua limbă încă înainte de primul bacalaureat care ar putea să se organizeze începând cu anul 2027 dacă pachetul legislativ va intra în vigoare începând cu septembrie 2023”, a afirmat ministrul Educaţiei.

În România 2,2 milioane de elevi studiază limba engleză, 1,2 milioane de elevi învață limba franceză, iar aproape 200.000 de elevi, germana.

“Avem un număr foarte important de elevi care învaţă spaniola şi italiana”, a mai spus ministrul. 

Informații de context

Primul Forum franco-român al educației are loc între 9 -10 mai 2022, organizat de Institutul Francez din România – Ambasada Franței în România în parteneriat bilateral cu Ministerul Educației din România.

Temele abordate în cadrul conferințelor și atelierelor:

  • prioritățile în educație
  • învățământul profesional și tehnic
  • predarea limbii franceze cu obiectiv specific
  • predarea istoriei Holocaustului.

Evenimentul se adresează profesorilor, directorilor unităților de învățământ, inspectorilor și experților din domeniul educației, cadrelor de coordonare din instituții de învățământ/educație, coodonatori de proiecte și programe în domeniul educației.

De amintit, țara noastră este parte din Organizația Internațională a Francofoniei și conduce de 5 ani AUF (Agenția Universitară a Francofonie). Ales, în mai 2017, în funcția de Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru un mandat de patru ani, Sorin Cîmpeanu, în prezent ministrul român al Educației, a fost reales în această funcție la 24 septembrie 2021, pentru un nou mandat de patru ani. AUF este partener al Olimpiadei, alături de Organizațiai Internațională a Francofoniei și Ambasada Franței în România.


11 comments
  1. OK, și va fi o nouă probă de competente care – la fel ca și celelalte două (prima limbă și digitale) – poate fi trecută cu brio tot cu ZERO PUNCTE!

    Și atunci, care e rostul, spuneți-ne dvs!

  2. Cand o sa vorbeasca el si parazitii din politica 2 limbi straine atunci sa ceara si bietilor copii. Ei nu vorbesc corect macar limba materna , dar vor sa faca pe cultii cu altii. Si pt cultura lor generala , aceea prima limba straina pe care o invata copiii , acestia reusesc sa o invete pe la pregatiri private ca daca s ar baza pe scoala nu ar sti-o nici pe aia. Asa ca m ai bine si ar trimite gasca de profesori capusati la reinstruire si apoi ar mai incarca copiii.in 50 %din sate limba strina este predata de ” profesori” de nivel de 1-4 si el face a 2 limba obligatorie.Vai de scoala noastra. Invatam de toate si nimic

  3. Traktoristul ar trebui sa se apuce sa reduca analfabetismul functional. Pana sa stie engleza si franceza peste 50% dintre copii au probleme cu limba romana.

  4. Si ce asteapta? Sa inceapa sa introduca deja in planurile cadru a doua limba de la clasa pregatitoare. In tarile civilizate se fac 3 limbi straine. Numai noi una singura si pe aia o stiu picii deja de la Cartoonetwork si YouTube Kids. Miscati lucrurile, si-asa suntem cu 50 de ani in urma restului Europei.

  5. Vrea sport mai mult dar scoate din orele de sport, vrea a doua limba la Bacalaureat, dar scoate la liceu din orele de limba straina. Are o logica de fier dom’ ministru. In era digitala si pluringvismului el a taiat din ore in planul cadru. Bravos, musiu!

  6. Sigur ca da…Probabil diverse “voci pentru educatie’ s-au plans de o scadere dramatica a cifrei de afaceri pe piata certificatelor echivalabile cu ceea ce se cheama “competentele” de la bacalaureat (a multi-million dollar baby !!). Un examen fara nicio relevanta, fara nicio consecinta, dar lung….Sa-l facem si mai lung, si mai complicat, sa mai introducem o limba straina -sa facem certificatele care ne scutesc de ele si mai dezirabile, in ciuda pretului piperat.

    Introduceti limbile straine ca examene propriu-zise pentru toata lumea, daca vreti sa stimulati elevii sa le studieze serios! Altfel, veti inrautati si mai mult lucrurile…nu ca n-ar fi destul de rele, oricum..

  7. O a doua limba straina la BAC ajuta mult la emigrarea tinerilor din Romania. Anglia, Franta, Germania multumesc deja Romaniei pentru aceasta idee geniala. In loc de o materie mai “tehnica” – fizica, chimie, mate generalizat care ar ajuta la crearea fundamentelor unor eventuale specializari tehnice ale tinerilor se considera utila o a doua limba. Daca mai luam in considerare si bilete de tren gratuite pentru tineri ca sa mearga sa “viziteze” Europa + burse, programe se schimb etc., cred ca ne putem face o idee despre trendul crescator al emigrarii. Nu inteleg de ce trebuie sa na batem singuri cuie in talpa.

    1. No, hai sa stam ca rusii in ignoranta ca esti tu mare patrioata. Un angajat din strainatate cu cetatenie romana varsa tot aici banii, desteapto.

  8. Daca pe omul acesta nu il trimite acasa din fruntea ministerului, distruge si ce mai era bun in educatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproximativ 600 persoane din Harghita și Covasna, care au abandonat școala au revenit la cursuri printr-un proiect european / Merg la școală părinți și copii din aceeași familie sau părinți, bunici și nepoți

Un proiect al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Harghita finanțat din fonduri europene a readus la cursuri 602 persoane care abandonaseră școala sau nu terminaseră educația obligatorie, scrie Agerpres. Unii dintre…
Vezi articolul

Peste 300 de profesori, căutați de Centrul Național de Evaluare, pentru standardizarea notării în școli. Experiența în teste standardizate este un avantaj / Calendarul apelului și condițiile de înscriere în proiectul de 11 milioane de euro

Peste 300 de profesori urmează să fie selectați de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), pentru elaborarea standardelor de evaluare pentru învățământul primar și gimnazial, potrivit unui…
Vezi articolul