Elevii majori, nemulțumiți că nu pot ieși din curtea școlii. Consiliul Elevilor din Alba a început o campanie #ElevNuDetinut

10.086 de vizualizări
Elevii se declară nemulțumiți de interdicția de a ieși în pauze din curtea școlii. După protestul elevilor de la Liceul Pedagogic din Timișoara, și tinerii din Alba își fac cunoscută dorința. Consiliul Județean al Elevilor Alba, structura de reprezentare a elevilor din județul Alba, a început o campanie intitulată #ElevNuDetinut. Elevii atrag atenția că directorii școlilor încalcă Statutul Elevului, care permite părăsirea incintei școlii de către elevii majori.
Ce spune Articolul 15, litera k) din Statutul Elevului:

“Art. 15 Elevilor le este interzis: (…)
k) să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ;”

Într-un comunicat remis Edupedu.ro, Consiliul Județean al Elevilor Alba anunță că vicepreşedintele Consiliului Național al Elevilor, fost preşedinte CJE Alba, Florin Râșteiu, “a sesizat, în urma unor consultări în prealabil cu elevii cărora li s-a încălcat acest drept, conducerile unităților de învățământ în cauză; din nefericire, adresele au fost ignorate, iar legitimitatea lor – contestată de către directorii care nu pun preț pe Statutul Elevului, actul normativ ce prevede drepturile și obligațiile beneficiarilor direcți ai educației”.

Ce spun elevii din Alba:

Rezistența adoptată de decidenți se poate reflecta prin prisma reacțiilor lor:

  • Directorul adjunct de la Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia: “Noi avem probleme mai importante decât respectarea drepturilor elevilor”, “Nu înţeleg ce vreţi cu adresa pe care ne-aţi trimis-o, vreţi să vă răspund , sau ce? şi “Hai să ne gândim şi la siguranţa elevilor”
  • Directorul de la Colegiul Naţional “Inochentie Micu Clain” Blaj: “Nu eu mă ocup de respectarea drepturilor elevilor, mergeţi la Inspectorat că ei se ocupă” şi “Eu nu fac nicio deosebire între elevii minori şi elevii majori”
  • Directorul Liceului de Arte “Regina Maria” Alba Iulia: “Dacă elevii majori o să părăsească incinta şcolii o să-I punem absenţi nemotivaţi” – În acest liceu s-a ajuns la un punct comun cu drecţiunea, astfel, datorită campaniei #ElevNuDetinut elevilor majori pot să părăsească perimetrul şcolii.

Florin Râşteiu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor spune că: “Sunt dezamăgit, la mai bine de doi ani de la aprobarea Statutului Elevului directorii încă râd când le spunem ca avem drepturi, că există consecinţe dacă nu ne sunt respecate, în cazurile şi mai triste ni se vorbeşte cu dispreţ şi lipsă de respect, sau ne este închis telefonul în nas. Directorul este managerul şcolii, nu poate să ia sau să de drepturi după bunul plac, şcoala nu este stat conclav, iar el nu este şef. Elevii majori sunt complet răspunzatori pentru faptele lor. Nu putem să vorbim despre siguranţa elevilor, când ei sar poarta sub ochii portarului ca să părăsească încinta şcolii, această scuză este un laitmotiv în sistemul educaţional românesc pe care noi, elevii reprezentanţi, nu îl vom accepta.”

Demersul nu se oprește aici, acesta urmând să fie continuat de actualul președinte al CJE Alba, Alexandra Ioana Anton, care urmează să ia legătura cu direcţiunile următoarelor licee:

  • Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Sfântul Simion Ştefan” Alba Iulia
  • Colegiul Naţional “Avram Iancu” Câmpeni
  • Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Citește și:


2 comments
  1. E un haos total , de ce la18 ani , poate să iasă , atît timp cît e scolar , să stea la școală , e penibil să tot ceri buletine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lingviștii David Pesetsky de la MIT, Roberta D’Alessandro de la Universitatea din Utrecht, Adam Ledgeway de la Cambridge și Arhonto Terzi de la Universitatea din Patras – la conferința Institutului de Lingvistică al Academiei Române, miercuri și joi, 22-23 mai

Lingvistul și profesorul David Pesetsky de la Massachussets Institute of Technology (MIT), Statele Unite, va ține o conferință la Academia Română miercuri, 22 mai, invitat să participe începând de joi…
Vezi articolul

Modificarea procedurii de testare a elevilor din instrucțiunea Ministerului Sănătății, ca să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum și responsabilitatea asamblării kiturilor, cerute de Consiliul Național al Elevilor. Aceștia solicită remedierea de urgență a lipsei testelor de salivă din școli

Remedierea de urgență a lipsei testelor din școli, după doar o săptămână în care aceste kituri de testare au fost asigurate, este solicitarea Consiliului Național al Elevilor pentru autoritățile din…
Vezi articolul

Laboratoarele școlare nu mai pot cumpăra substanțe cu ajutorul cărora să facă o serie de experimente esențiale pentru înțelegerea fenomenelor studiate din cauza reglementărilor actuale, atrage atenția profesoara de Chimie Gabriela Cîrstea

La chimie nu ne mai dă voie legislația să lucrăm cu substanțele așa-zis periculoase, susține Gabriela Cîrstea, cadru didactic la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Dima” din Pitești, într-un material publicat de…
Vezi articolul

Un program pentru perfecționarea forței de muncă în domeniul bateriilor va fi lansat în România / 20 de mii de persoane vor fi instruite, în special în județele Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați

Astăzi Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, au semnat Memorandumul de Înțelegere cu EIT InnoEnergy pentru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru formare, recalificare și…
Vezi articolul

Reorganizarea sistemului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice din învățământul militar, „o prioritate majoră” în noua Strategie Militară a României

Reorganizarea sistemului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice este „o prioritate majoră” pentru învățământul vocațional militar, potrivit Strategiei Militare a României, pe care Guvernul vrea să o adopte…
Vezi articolul