Elevii majori, nemulțumiți că nu pot ieși din curtea școlii. Consiliul Elevilor din Alba a început o campanie #ElevNuDetinut

5.687 de vizualizări
Elevii se declară nemulțumiți de interdicția de a ieși în pauze din curtea școlii. După protestul elevilor de la Liceul Pedagogic din Timișoara, și tinerii din Alba își fac cunoscută dorința. Consiliul Județean al Elevilor Alba, structura de reprezentare a elevilor din județul Alba, a început o campanie intitulată #ElevNuDetinut. Elevii atrag atenția că directorii școlilor încalcă Statutul Elevului, care permite părăsirea incintei școlii de către elevii majori.
Ce spune Articolul 15, litera k) din Statutul Elevului:

“Art. 15 Elevilor le este interzis: (…)
k) să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ;”

Într-un comunicat remis Edupedu.ro, Consiliul Județean al Elevilor Alba anunță că vicepreşedintele Consiliului Național al Elevilor, fost preşedinte CJE Alba, Florin Râșteiu, “a sesizat, în urma unor consultări în prealabil cu elevii cărora li s-a încălcat acest drept, conducerile unităților de învățământ în cauză; din nefericire, adresele au fost ignorate, iar legitimitatea lor – contestată de către directorii care nu pun preț pe Statutul Elevului, actul normativ ce prevede drepturile și obligațiile beneficiarilor direcți ai educației”.

Ce spun elevii din Alba:

Rezistența adoptată de decidenți se poate reflecta prin prisma reacțiilor lor:

  • Directorul adjunct de la Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia: “Noi avem probleme mai importante decât respectarea drepturilor elevilor”, “Nu înţeleg ce vreţi cu adresa pe care ne-aţi trimis-o, vreţi să vă răspund , sau ce? şi “Hai să ne gândim şi la siguranţa elevilor”
  • Directorul de la Colegiul Naţional “Inochentie Micu Clain” Blaj: “Nu eu mă ocup de respectarea drepturilor elevilor, mergeţi la Inspectorat că ei se ocupă” şi “Eu nu fac nicio deosebire între elevii minori şi elevii majori”
  • Directorul Liceului de Arte “Regina Maria” Alba Iulia: “Dacă elevii majori o să părăsească incinta şcolii o să-I punem absenţi nemotivaţi” – În acest liceu s-a ajuns la un punct comun cu drecţiunea, astfel, datorită campaniei #ElevNuDetinut elevilor majori pot să părăsească perimetrul şcolii.

Florin Râşteiu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor spune că: “Sunt dezamăgit, la mai bine de doi ani de la aprobarea Statutului Elevului directorii încă râd când le spunem ca avem drepturi, că există consecinţe dacă nu ne sunt respecate, în cazurile şi mai triste ni se vorbeşte cu dispreţ şi lipsă de respect, sau ne este închis telefonul în nas. Directorul este managerul şcolii, nu poate să ia sau să de drepturi după bunul plac, şcoala nu este stat conclav, iar el nu este şef. Elevii majori sunt complet răspunzatori pentru faptele lor. Nu putem să vorbim despre siguranţa elevilor, când ei sar poarta sub ochii portarului ca să părăsească încinta şcolii, această scuză este un laitmotiv în sistemul educaţional românesc pe care noi, elevii reprezentanţi, nu îl vom accepta.”

Demersul nu se oprește aici, acesta urmând să fie continuat de actualul președinte al CJE Alba, Alexandra Ioana Anton, care urmează să ia legătura cu direcţiunile următoarelor licee:

  • Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Sfântul Simion Ştefan” Alba Iulia
  • Colegiul Naţional “Avram Iancu” Câmpeni
  • Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu îi solicită premierului Ludovic Orban să ia decizia politică de a nu le acorda sindicaliștilor din educație degrevări în această perioadă de criză: lideri de sindicat nu predau, dar iau salariul plin

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu îi solicită oficial premierului Ludovic Orban “să ia decizia politică prin care Ministerul Educației să nu acorde degrevări în această perioadă”. Funeriu atrage atenția…
Vezi articolul

Scrisori din vacanță. Elevi de clasele a III-a și a IV-a de la sat: Îmi doresc să înțeleg tot ce o să ne învețe doamna învățătoare / Mie mi-a lipsit doamna, mi-au lipsit colegii, mi-a lipsit banca, clasa, curtea școlii, școala, mi-a lipsit totul

Deși vacanța este de obicei cea mai așteptată perioadă dintr-un an școlar, după mai bine de un an de pandemie și școală întreruptă, copiii își doresc să revină la clasă,…
Vezi articolul