Ministrul francez al Educației condamnă cyberbullying-ul și fenomenul pornit pe TikTok împotriva elevilor de clasa a VI-a născuți în 2010. Jean – Michel Blanquer: Este complet prostesc, este împotriva valorilor noastre. Ceea ce va conta sunt valorile fraternității și nu prostia!

2.776 de vizualizări
Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer / Foto: captură – Facebook.com
Copiii din Franța născuți în anul 2010 (cei de 10-11 ani) sunt, zilele acestea, victimele unui fenomen de cyberbullying: haștagul “#anti2010” de pe rețeaua de socializare și videoclipuri scurte TikTok a însoțit multe dintre videoclipurile recent urcate pe platformă și a adunat peste 40 de milioane de vizualizări, informează AFP, preluată de Euronews. Mișcarea este îndreptată împotriva elevilor de clasa a VI-a (la sixième, primul an de gimnaziu*), catalogată în presa din Hexagon ca “ură a celor mari pentru cei mici”. Ministrul francez al Educației a luat oficial poziție și a îndemnat administrațiile școlilor să fie vigilente în legătură cu amenințările apărute.
Ce spune ministrul francez al Educației, Jean – Michel Blanquer

Dragi colege și colegi, văd că există o mișcare care se extinde care constă într-o primire proastă făcută elevilor de clasa a VI-a și într-o hărțuire a elevilor născuți în 2010. În mod evident este complet prostesc, este împotriva valorilor noastre. Amintiți-vă când erați voi înșivă clasa a VI-a. Era un moment special să sosiți la școală și vă bazați pe o primire bună din partea tuturor. Fiți bine-veniți la rândul vostru, fiți vectori ai fraternității, fiți ambasadori împotriva hărțuirii și spuneți-le tuturor elevilor născuți în 2010, spuneți-le tuturor elevilor de clasa a VI-a: bine ați venit la școală! Lansăm mișcarea #BienvenueAux2010, bun venit tuturor celor care intră în clasa a VI-a și este evident că ceea ce va conta sunt valorile fraternității și nu prostia“, a spus ministrul francez al Educației, Jean – Michel Blanquer, într-un mesaj video postat pe Twitter.

Ministrul francez al Educației a îndemnat directorii de școli și personalul administrativ să fie vigilenți cu privire la șicanări și insulte, relatează EuroNews.

Familiile pot raporta astfel de hărțuiri pe o linie telefonică de urgență, a mai spus ministrul francez, adăugând că orice elev din spatele unui caz de hărțuire cibernetică va fi pedepsit.

Știrea continuă după videoclip (sursa).

Oficialul a cerut profesorilor să fie „foarte atenți” și să aibă la dispoziție proceduri adecvate de raportare a cazurilor de bullying.

“Primirea călduroasă a elevilor de clasa a VI-a – și integrarea lor reușită datorită bunăvoinței colegilor și părinților lor – este o problemă esențială în viața școlară”, a spus Blanquer joi seară.

Amploarea fenomenului: părerile federației de părinți și a sindicatului directorilor de școli

Amploarea fenomenului are diferite interpretări. Pornind de la îngrijorarea multor părinți, principala federație a acestora, FCPE (Federația Consiliilor de Părinți ai Elevilor), a cerut miercuri guvernului printr-un comunicat de presă să „acționeze de urgență”, încât „copiii din 2010 au devenit ținta acestor campanii. Insulte, hărțuire și cyberstalking (n. red.: șantajare / urmărire online)”.

Părinții au continuat: „Dacă un număr mare de copii nu folosesc platformele, pentru cei care își petrec timpul acolo, este evident că sănătatea lor psihică și psihologică este în real pericol”, notează Le Chaîne Info.

La rândul său, principala uniune a liderilor de școală (SNPDEN – Sindicatul Național al Personalului din Direcțiile de Educație Națională) tinde să minimizeze fenomenul. “Nu am văzut deloc incidente de acest tip în școli și niciunul dintre cei 70 de lideri școlari adunați la o conferință națională săptămâna aceasta nu a auzit de această mișcare pe rețelele de socializare”, a declarat pentru AFP Bruno Bobkiewicz, secretarul general al sindicatului francez.

Totodată, mai mulți tați și mame de elevi din clasa a VI-a născuți în 2010, contactați de AFP, au afirmat că ai lor copii „nu erau deloc implicați în această campanie de hărțuire”, mai scrie lci.fr.

Una dintre cele mai populare rețele sociale în rândul tinerei generații este TikTok, rețea care include posibilitatea de a alătura haștaguri videoclipurilor postate, în acest caz cu sens de batjocură și amenințare.

  • Campania de bullying online (cyberbullying) “#anti2010” se bazează pe diverse lucruri asociate copiilor de 11 ani, printre care jucăria „Pop it”, tactilă, din silicon, populară și favorită în rândul lor, dar și jocul video Fortnite.

Înainte ca haștagul rău-intenționat să fie retras de pe TikTok, postările grupate sub acesta adunaseră 40 de milioane de vizualizări, mai informează sursele citate.

*Sursa: Platforma Eurydice – Sistemul de învățământ francez | Date oficiale, furnizate de Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, anunță ministrul Educației, care spune că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel școlile și grădinițele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Testele Covid-19 care pot fi administrate chiar de către părinți și copii vor fi autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului / „Trebuie să se întâmple în zile, ore” – Sorin Cîmpeanu

Teste Covid-19 care să poată fi administrate de personal fără competențe medicale, chiar și de către părinți și copii, vor fi autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului, a declarat…
Vezi articolul
elaborarea curriculumului de liceu

Sponsorizări de 5.000 euro pentru lectorii și asistenții universitari până în 40 de ani, prin proiectul Bursele ANIS, dacă propun introducerea unui curs nou cu elemente inovative sau folosesc metode de predare moderne. Descarcă formularul de înscriere

Încep înscrierile în Programul Bursele ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii) la 1 septembrie, iar acesta își propune să sprijine cadrele universitare tinere prin oferirea unor sponsorizări…
Vezi articolul

ANOSR critică decizia Universității de Arte de a-și atribui dreptul de proprietate asupra creațiilor studenților săi, inclusiv o cotă procentuală din vânzări: „Modificarea este absolut incorectă / O îmbogățire injustă”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică decizia Universității Naționale de Arte din București care a comunicat pe 15 aprilie că „Lucrările cu caracter didactic artistic realizate de…
Vezi articolul