Ministrul Muncii, despre majorarea salariilor profesorilor: Avem un plan, dar nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi, acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Din păcate, nu se poate peste noapte

1.556 de vizualizări
Marius Budai – Ministrul Muncii /Foto: Gov.ro
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că Guvernul are deschidere spre dialog, referindu-se la nemulţumirile angajaților din învățământ privind salariile, şi există un plan în acest sens, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială. Social-democratul a adăugat că aceste probleme vor fi rezolvate, dar aspectele ce ţin de salarizare nu pot fi introduse în noile legi ale educaţiei, prin urmare modificările şi măsurile nu pot fi luate „peste noapte”, scrie G4Media.ro.

„Pot fi făcute discuţii şi au fost făcute discuţii. Cred că nu poate să acuze nimeni că nu avem capacitate de dialog şi deschidere la dialog, însă dacă aceste discuţii poate erau mai intens făcute când se scria PNRR şi noi PSD acuzam că se face totul la secret şi vor fi lucruri rele scrise acolo, iată că acum se dovedeşte că am avut dreptate. Însă în continuare am avut o discuţie cu preşedintele partidului Marcel Ciolacu. Avem cumva făcută o deschidere, o deschidere şi un plan pentru dumnealor, dar nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi. Acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Trebuie să o facem toată odată. Discuţiile care au fost cu noi au fost că următoarea ramură care este extrem de importantă pentru ţară este educaţia şi avem capacitatea să rezolvăm aceste probleme, dar nu peste noapte şi nu cu forţa. Mesajul este unul singur, ceea ce a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, că educaţia este o prioritate şi că o vom rezolva în noua lege a salarizării. Nu putem pune în legea educaţiei drepturi salariale, că nu se poate”, a afirmat Marius Budăi, întrebat miercuri la Antena 3 ce le răspunde profesorilor care anunţă intrarea în grevă şi dacă nu pot fi făcute majorări salariale pentru a nu fi blocat anul şcolar.

„Când am venit la guvernare în 2022 au fost două rânduri de majorări, fie ele mici, fie ele mari. Dar s-a pus legea salarizării între paranteze şi a trebuit să vină PSD la guvernare ca să reluăm acest parcurs al legii salarizării”, a continuat ministrul Muncii.

Chestionat dacă ar putea fi ajustate salariile cu rata inflaţiei pentru persoanele care lucrează în învăţământ, Marius Budăi a replicat: „Eu, repet, nu am fost la această discuţie”.

„Nu ştiu ce s-a discutat şi ce s-a stabilit acolo, însă ştiu foarte clar că ceea ce am spus şi ceea am stabilit în discuţiile cu sindicatele ulterior, de câte ori noi am fost la guvernare, s-a şi întâmplat. Acum, dacă e vina noastră că alţii nu au aplicat legea salarizării, dacă e vina noastră a PSD că alţii au scris în PNRR şi au blocat legea salarizării, asta este. Dar ne asumăm şi l-am auzit pe domnul prim-ministru, dar l-am auzit şi pe preşedintele PSD care au fost extrem de clari în a pune educaţia ca domeniu prioritar şi că acolo ne îndreptăm cu soluţiile noastre, cu ceea ce vom găsi şi vom discuta împreună. Din păcate, nu se poate peste noapte. Nu îmi cereţi să vă dau un răspuns acum, când eu am fost la discuţii. Ştiţi foarte bine că abia am aterizat de la Bruxelles”, a completat ministrul Muncii.

Reacția lui Budăi (PSD) vine după ce atât Klaus Iohannis cât și Ligia Deca au indicat în declarați publice, marți, că problema salarizării angajaților din Educație este la Ministerul Muncii.


13 comments
 1. Acolo unde este VOINȚĂ,
  există și O CALE !

  Planuri are toată lumea, Guvernul tot are planuri dar nu prea se concretizează multe dintre ele.

  Nu putem acum,
  nu se poate pt. o anumită categorie,
  cam atât auzim de ani de zile.
  Însă realitatea vă contrazice, dle. Ministru.

  1. Nu mai fenteaza ca se lasa nasol rau. Se autodistrug sindicatele, se dinamiteaza precum kamikazele daca accepta farame si promisiuni.

 2. Pentru mărirea salariilor în Consiliile Județene,pentru Primari, și Magistratura sunt bani de fiecare data și se măresc peste noapte….. acum câteva saptamini sau mărit salariile în Magistratura cu 25%… atenție nu oricum…… adică retroactiv cu 1.Ianuarie 2018… ce nu sunt.. bani… plecați ma acasă de la guvernare…
  .

 3. Cand v-ati marit salariile voastre, in parlament, nu am mai fost problema ca nu se face la fel pentru toti bugetarii!
  Cand ati dat sporuri pentru cei ce lucreaza cu fonduri europene, nu a mai fost problema.
  Ministrul muncii poate sa rezolve simplu, fara sa fie nevoie de legea salarizarii: Domeniul educatiei, ca prieoritate nationala, primeste spor de 75 % fata de legea salarizarii!
  Cum SE POATE pentru altii se poate si pentru educatie, dar NU SE VREA!

  1. Se poate ca cei din invatamant sa nu plateasca impozit si asigurare de sanatate, ar scapa mai usor cu 20% marire.
   Cum este educatia prioritara cand bugetul raportat la PIB scade in loc sa creasca?

   1. Se pot gasi portite de solutionare alternative. Dar nu se vrea sau sunt prea prosti sa le gandeasca. As fi tare multumit sa nu platesc darile si ma beep pe marirea lor.

 4. Profesor, eu nu voi vota pesede la următoarele alegeri. Pentru medici s-a putut majorarea salariilor in ceriza COVID. Voi vota pentru greva in continuare…

 5. Nesimțiților, Budai este și mincinos, și parșiv, lingau și libidinos, nu a fc nimic pt nici o categorie sociala! Ia zi pt voi s-a putut sa va creșteți lefurile în nesimțire, nu va este rușine parșivi lor, îmbuibați, totul voi aveți gratis…. Stați 2 zile pe sapt și mintit ca sunteți în teritorii! Nu ne reprezentați dulailor și hoților creștini! Nu ști nici sa vb corect, Budai este corectat la tv ca este prost de bune și minte cum respira!

 6. Legea salarizarii va avea pe hartie salarii mai mari pentru toti bugetarii dar in realitate unii vor castiga aproape la fel pentru ca vor pierde sporuri. Asa am fost pacaliti si in 2017 cu noua lege a salarizarii, ni s-au prezentat grilele dar nu ne-a spus nimic despre taxarea pe salarii.
  Problema pentru ei este ca profesorii nu au sporuri iar asta ii incurca.

 7. Noi profesorii am avut tot timpul rabdare, daca ai un plan il asumi iar din momentul cand va fi votata legea salarizarii sa fie aplicata in integritate pentru profesori. Semnam un acord iar in caz ca nu va tineti de cuvant vom face greva generala.
  Oricum hilar Budai este la urmatorul nivel, vrea sa ne pacaleasca fara sa ne promita nimic.

  1. Nu semnez nimic, niciun rahat. Pentru ca daca se trage de timp si nu se achita de promisiune, trebuie reluat procesul de pregatire a grevei si o luam de la capat cu toti pasii si nu ar pica cand trebuie. In invatamant grevele trebuie sa pice pe inceput sau sfarsit de an scolar ca sa simta “durerea” guvernul. Nu cumva sa va lasati pacaliti, daca nu se obtin revendicarile, nu semnati pt.sindicate niciun acord de incetare a grevei, astia abia asteapta, sunt vanduti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Vietnamului, fost student în București, la Construcții, aflat zilele acestea în vizită oficială: Nu voi uita niciodată ajutorul și grija profesorilor și a studenților. De fiecare dată când vin în România, mă întorc mereu la școală

Premierul vietnamez Pham Minh Chinh se află într-o vizită oficială în România – un eveniment rar pentru șeful guvernului al unei dintre cele mai dinamice economii din Asia. Pe lângă…
Vezi articolul

Bursele de excelență pentru elevii de la școli private, neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit

La aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației pentru plata burselor școlare pe noua lege a educației, elevii de la școlile și liceele private nu și-au primit…
Vezi articolul

Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”

Ligia Deca a spus vineri seara, la Sinaia, legat de creșterile salariale ale personalului didactic, auxiliar și nedidactic, de la 1 ianuarie 2024, promise de Guvern și prevăzute în Ordonanța…
Vezi articolul