Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Universitățile de medicină vor avea prerogativa principală în pregătirea efectivă a rezidenților, organizarea Rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților

212 vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului – Facebook.com
„Universitățile de medicină vor avea prerogativa principală nu doar în pregătirea efectivă a rezidenților, ci se vor ocupa în mod direct de organizarea rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților”, a declarat duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în conferința de presă organizată de UMF „Carol Davila” din București, despre concursul național de intrare în Rezidențiat 2024.
  • Peste 10.000 de candidați au susținut astăzi, 17 noiembrie, concursul de Rezidențiat 2024 în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Grila corectă se afișează începând cu ora 16:00.

„Procesul de descentralizare a rezidențiatului, care a început în urmă cu un an, va continua, astfel încât universitățile să aibă prerogativa principală nu doar în pregătirea efectivă a rezidenților, prin cadrele didactice, coordonatori sau îndrumători de rezidențiat, ci să se ocupe în mod direct de organizarea rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților. 

Am făcut un pas înainte din acest punct de vedere și cred că tinerii medici, mai ales, sunt satisfăcuți de acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.

  • Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a refuzat sa furnizeze informații suplimentare când a fost contactat de Edupedu.ro, invocând faptul că este „duminică după-amiază”.

Despre schimbarea concursului de Rezidențiat a vorbit și Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București: „Strategia legată de rezidențiat este în construcție, de refăcut ordinul 1.141 prin care universitățile vor prelua partea de pregătire a rezidenților. Sigur, rămâne la minister strategia când va apare (sic!)”. 

Ordinul nr. 1.141 din 2007 se referă la modul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

O altă măsură reluată în declarații de ministrul Sănătăţii este legată de recunoașterea stagiilor efectuate în străinătate de medicii rezidenți, care va fi echivalată direct de coordonatorii de rezidențiat din universități și facultăți. „Nu mi se părea normal ca acest lucru să se întâmple la Ministerul Sănătății”, a adăugat Alexandru Rafila. 

Următorul pas ar fi debirocratizarea procesului de recunoaștere profesională. „Vrem să ușurăm întoarcerea tinerilor medici sau a celor mai puțin tineri în România, prin echivalarea pregătirii profesionale direct de către Colegiul Medicilor. Este un deziderat pentru care facem pași concreți”, a susținut Alexandru Rafila.

Citește și:
Pregătirea medicilor rezidenți ar trebui schimbată până în 2029, cu 47 de milioane de euro din PNRR. Rectorul UMFCD, Viorel Jinga: Actualizăm curricula pentru toate specialitățile
Ministrul Sănătății, despre noul rezidențiat: Suntem în etapa în care rezidențiatul va fi preluat de către universități / Stagiile făcute în străinătate vor fi recunoscute de ele, iar calificarea profesională – de Colegiul Medicilor
ULTIMA ORĂ Concursul pentru rezidențiat rămâne neschimbat, anunță Ministerul Sănătății, după consultări cu studenții: examenul de intrare va fi în continuare național, pe domeniile medicină, medicină dentară și farmacie

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

RANKING România își extinde prezența în clasamentul universităților după domenii de studiu Shanghai 2024, deși rămâne în afara clasamentului general Shanghai / Babeș-Bolyai – în top 100 la Matematică / Reviriment în domeniile Economie și Psihologie / Prezență minimă la Inginerie, nicio apariție la Educație, Științe politice sau Drept 

România își extinde prezența în clasamentul internațional Shanghai Ranking după domenii de studiu 2024, în condițiile în care, pentru al doilea an consecutiv, nu este reprezentată deloc în top 1000…
Vezi articolul

Fotografia unui lector al Universității din București – Facultatea de Limbi Străine, îmbrăcat în haine femeiești, a stârnit un val de homofobie și ură pe Internet. Nici Universitatea, nici Facultatea, nici cadrul didactic nu vor să discute situația fără precedent

O fotografie în care apare un cadru didactic al Universității din București, lectorul Andrei Nae, îmbrăcat în haine de femeie a stârnit un val de homofobie și mesaje de discurs…
Vezi articolul

EXCLUSIV Universitățile vor putea preda online de anul viitor, spune ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: Activitățile online și ponderea lor pe fiecare domeniu și diferențiat la licență, master sau doctorat vor fi prevăzute în noi standarde care vor fi elaborate de ARACIS într-un termen de 90 de zile

Universitățile vor putea preda online începând de anul viitor, spune ministrul Educației, care a declarat pentru Edupedu.ro că pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat…
Vezi articolul

EXCLUSIV Activitatea CNATDCU a fost blocată când au apărut situații sensibile “ale unor personalități politice actuale”. Acest Consiliu nu poate fi controlat politic – Reacție dură a vicepreședinților instituției-cheie în soluționarea plagiatelor, Mircea Dumitru, Marius Andruh și Dorel Banabic, la acuzațiile și ironiile lansate de ministrul Sorin Cîmpeanu

Reacție fără precedent a vicepreședinților instituției-cheie care soluționează plagiatele, la ironiile și acuzațiile ministrului Sorin Cîmpeanu care își susține ideea de-a desființa CNATDCU spunând că “MIT nu are nici cea…
Vezi articolul