Mircea Cărtărescu, despre cum a ajuns să scrie în pandemie 20 de poezii pe zi, într-un mod pe care îl descrie drept „un flux incontrolabil” de versuri care au venit spre el și l-au „invadat”

514 vizualizări
Mircea Cărtărescu / Foto: Facebook.com
Scriitorul român Mircea Cărtărescu (București, 1956) a fost poet înainte de a fi prozator, pe vremea când, sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu, trăia doar pentru poezie, iar acum, când este un scriitor consacrat, avertizează, într-un interviu cu EFE, asupra revenirii totalitarismelor.

Mircea Cărtărescu, cel mai important scriitor român de astăzi, al cărui nume se aude în fiecare an la nominalizările la Premiul Nobel pentru Literatură, consideră că pandemia, la fel ca și alte fenomene sociale și politice, a fost afectată de „forme primitive ale politicii”, cum ar fi naționalismele, despre care el crede că sunt între cele mai atrăgătoare pentru cetățeni.

Iar acum, după „era Merkel”, crede că este greu de ghicit ce îi rezervă viitorul Uniunii Europene, deși consideră că „semnele nu sunt bune” dacă se analizează „ce se întâmplă în Polonia, Ungaria sau în Cehia”.

„Se pare că există o resurgență a acestor totalitarisme în politică”, avertizează Cărtărescu, scriitorul promovând întotdeauna o Europă unită mai presus de toate naționalismele ei.

Mircea Cărtărescu se află în Spania pentru a-și prezenta volumul „Poezie esențială”, tipărită de editura Impedimenta, în care este reunită, pentru prima dată în limba spaniolă, o selecție din poezia sa de tinerețe, etapa în care a făcut parte dintr-un grup select de scriitori rebeli cunoscuți sub numele de „generația în blugi”.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grădinițele nu primesc aviz DSP pentru vacanță dacă adună copii din mai multe grupe, dar centrele primăriei și after school-urile funcționează cu grupe amestecate. DSP București: La grădinițe, în vacanță nu este permisă schimbarea componenței grupelor

Grădinițele de stat din București nu au voie să îi primească pe copii, în vacanță, decât în componența grupelor stabilită din timpul anului școlar. Regula a fost confirmată pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul