Misteriosul „călăreț” îngropat la Notre Dame ar fi poetul Joachim du Bellay, întemeietorul Pleiadei din secolul XVI, arată săpături recente / Catedrala se redeschide în decembrie

131 de vizualizări
Foto: colaj Edupedu.ro/ Facebook.com / linternaute.fr
Unul din mormintele cercetate de arheologi și experți la Catedrala Notre Dame din Paris în timpul reparațiilor acesteia arată că scriitorul Joachim du Bellay ar fi una din persoanele îngropate acolo, transmit RFI România și Agerpres.

Conform surselor citate, rămăşiţele omeneşti descoperite în 2022 sub naosul catedralei se aflau într-un sarcofag sigilat aflat lângă cel al marelui preot Antoine de la Porte. Ele au fost găsite cu ocazia săpăturilor de după incendiul ce a afectat catedrala în 2019.

Institutul Național de cercetări Arheologice preventive din Franța (INRAP) a prezentat acum câteva zile un bilanț al săpăturilor și a anunțat că, cel mai probabil, unul dintre mormintele descoperite aici este al poetului francez Joachim Du Bellay.

  • După incendiul din 2019, arheologii care lucrau la restaurarea catedralei au descoperit peste 100 de morminte sub aceasta, printre care şi două aflate la intersecţia dintre naos şi transeptul catedralei – partea catedralei care formează „braţele” unei cruci. Aceste două sarcofage erau sigilate în plumb, pentru a nu pătrunde umezeala şi pentru a împiedica descompunerea.

„Corespund toate criteriile portretului” lui Joachim du Bellay, spune profesorul de antropologie Eric Crubézy la Universitatea din Toulouse şi director de cercetare la Centrul Naţional francez pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS).

„Era un bun călăreţ şi suferea de ambele boli pe care le-a menţionat în unele dintre poemele sale, aşa cum este «La Complainte du désespéré’» unde vorbeşte despre «această furtună care-mi umbreşte mintea», iar familia lui făcea parte din curtea regală şi din anturajul apropiat al papei”, a explicat Crubézy.

„[Joachim du Bellay] a călătorit călare de la Paris la Roma, ceea ce nu este uşor atunci când ai tuberculoză aşa cum a avut el. Aproape că a murit din cauza acestei călătorii”, a adăugat profesorul Eric Crubézy.

Joachim du Bellay a murit la Paris în prima zi de ianuarie 1560, la vârsta de 37 de ani și este unul dintre primii poeți în limbă franceză. Alături de Pierre de Ronsard, este fondator al școlii poetice La Pléiade și autorul programului acesteia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Raluca Negulescu-Balaci, director executiv UiPath Foundation: În educație nu funcționează intervențiile pe termen scurt, ci exact opusul – intervenții pe termen lung, în așa fel încât elevii să recupereze decalajul educațional

În educație nu funcționează intervențiile pe termen scurt, ceea ce funcționează în schimb este exact opusul – „intervenții pe termen lung, în așa fel încât elevii să recupereze decalajul educațional…
Vezi articolul

VIDEO Modelul hibrid în școli poate fi gândit să funcționeze, spune Elisabeta Moraru, country manager Google România / Principiile companiei privind tehnologia în mediul școlar: acces oriunde și oricând, profesorul nu poate fi înlocuit

Google, companie care săptămâna aceasta și-a prezentat o serie extinsă de schimbări în suita de programe pentru educație, crede că o “clasă nu trebuie să se predea doar online, doar…
Vezi articolul

Cel mai devreme pe 25 septembrie toate procedurile ar fi îndeplinite pentru ca elevii navetiști să aibă transport gratuit, cum prevede Legea Educației – estimare pe termenele din actul normativ

Abia de pe 25 septembrie, luni, peste două săptămâni, toate procedurile privind transportul elevilor navetiști ar fi gata în majoritatea școlilor, astfel încât aceștia să circule gratuit conform ultimelor norme…
Vezi articolul