Miza sindicatelor în afacerea cotizațiilor virate lunar, în mod automat de școli, direct din buzunarul profesorilor: 20 de milioane de euro anual

10.190 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Sindicatele încasează aproximativ 20 de milioane de euro pe an de la profesorii membri în aceste organizații, în același moment în care cadrele didactice își primesc salariile pe card, potrivit fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu. Aceasta este miza afacerii cotizațiilor sindicale: încasarea fără niciun cost sau efort organizatoric din partea sindicatului a cotizației de maximum 1% din salariul brut de la fiecare profesor membru de sindicat.

Banii nu sunt strânși de sindicaliști, ci de către angajații școlii plătiți din bani publici să facă tranzacțiile salariale. Cei maximum 1% din salariul brut sunt virați direct în contul sindicatului, de pe statele de plată.  

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, într-un interviu acordat G4Media.ro, că va elimina cotizarea automată la sindicat.

 • “Eu știu foarte bine că în 2011, parcă, a fost dată, era domnul Funeriu ministru, și acele cotizații nu au mai trecut automat”, a afirmat Cîțu, care a precizat: „Dacă cineva vrea să fie membru al unei organizații, trebuie să vedem dacă vrea să plătească, să facă efortul lunar să plătească”.

Într-un articol de opinie publicat în G4Media.ro la începutul săptămânii, Daniel Funeriu a explicat cum poate anula din nou premierul Florin Cîțu cotizațiile sindicale:

 • Abrogarea (prin lege, nu OUG!) a Art. 24, alin 1 din Legea 62/2011
 • Modificarea Art. 26 din Legea 62/2011, astfel încât să existe un control extern asupra activității financiare a sindicatelor
 • Listarea patrimoniului tuturor sindicatelor din România
 • Obligația liderilor sindicali de a depune declarația de avere
 • Modificarea statelor de plată, cu eliminarea posibilității virării cotizațiilor sindicale
Ce prevede articolul 24, alin 1 din Legea 62/2011:
 • “Articolul 24 (1) La cererea organizației sindicale și cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reține și vor vira sindicatului cotizația de sindicat pe statele lunare de plată.” (integral aici)
Ce prevede articolul 26 din Legea 62/2011:
 • Articolul 26 (1) Controlul activității financiare proprii a organizațiilor sindicale se realizează prin comisia de cenzori, care funcționează potrivit statutului și legislației în vigoare.
 • (2) Controlul asupra activității economice desfășurate de organizațiile sindicale, precum și asupra stabilirii și virării obligațiilor față de bugetul de stat și bugetele de asigurări sociale se realizează de către organele administrației de stat competente, potrivit legii.
Precedentul 2011. Ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani?

În doar 3 luni, sindicatele din educație au ajuns de la aproximativ 250.000 de cotizanți la doar 23.000 de persoane care cotizaseră, din totalul de 280.000 de profesori din preuniversitar de la acea vreme.

S-a întâmplat în 2011, când ministrul de atunci al Educației, Daniel Funeriu, împreună cu miniștrii Finanțelor și Internelor, au introdus printr-un ordin comun, în școli, un sistem informatic unitar de calcul al drepturilor salariale. EDUSAL nu a mai prevăzut, însă, așa cum făceau școlile până atunci, posibilitatea reținerii direct din salariile profesorilor a cotizațiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. (ratele la Casa de Ajutor Reciproc) sau a ratelor bancare (detalii aici)

Daniel Funeriu, despre istoria anulării procesului de colectare a cotizațiilor sindicale de către angajator:

 • Până la data de 1 noiembrie 2011 sindicatele din educație încasau 1% automat, adică direct din salariile tuturor profesorilor. Din salariul brut, 1% era virat în contul sindicatului. Am primit numeroase semnale din partea unor profesori cărora, în pofida absenței vreunei adeziuni la vreun sindicat, li se retrăgea în mod automat cotizația sindicală.
 • Am inițiat și semnat ordinul 4576 din 2011 prin care cotizația de sindicat nu mai era colectată direct din salariu. Prin efectele acestui ordin, profesorii primeau salariul integral, urmând să decidă ei înșiși dacă plătesc sau nu cotizația către sindicate. La o lună de la intrare în vigoare a ordinului, numărul celor care mai cotizau la sindicate a scăzut la 7.9%, ceea ce înseamnă că mai bine de 9 din 10 profesori au renunțat la „serviciile“ sindicatului.

S-au întâmplat atunci, în spatele ușilor închise, patru lucruri:

a) lideri sindicali au venit la mine în birou și mi-au spus ”dacă ne dați banii înapoi ieșim în stradă și spunem că sunteți Spiru Haret 2 și că Legea educației pe care ați dat-o e genială”
b) am refuzat categoric și atunci am aflat și ați aflat din presă că sunt un analfabet, un impostor fără bacalaureat… care s-a pus să distrugă învățământul românesc
c) s-au făcut presiuni politice în PD-L ca să fiu schimbat din funcție: întrebați-i pe Emil Boc și pe Ioan Oltean dacă nu mă credeți
d) au fost inițiate acțiuni în instanță: civile și penale împotriva mea (toate pierdute de sindicate).

 • în data de 29 mai 2012, la numai 14 zile de la instalarea în funcția de ministru interimar al educației, Liviu Marian Pop a semnat ordinul 4271/2012 prin care s-a revenit la situația în care sindicatele încasează 1% direct din salariul brut al cadrelor didactice. Ca secretar general al unui sindicat, Liviu Marian Pop fusese până atunci cel mai acerb critic al meu. Altfel spus, prima grijă a guvernului Ponta în 2012 a fost să dea banii înapoi sindicatelor din educație direct din salariile profesorilor, punând ministru un sindicalist care mă contestase violent. Iată dovada clară în virtutea căreia semnalez cârdășia dintre sindicate și PSD. Azi, acei 1% încasați de sindicate reprezintă aproximativ 20 de milioane de euro anual. A căror destinație nu este niciodată verificată de nicio autoritate.
 • În 11 ianuarie 2016 este adăugat art. 24 la Legea 62/2011 prin care angajatorul este obligat să rețină cotizația direct de pe statele lunare de plată, la cererea sindicatului. Este, de ochii lumii, introdusă în articol sintagma ”cu acordul membrilor”, mizându-se pe faptul că puțini îndrăznesc să se opună. Și cum s-ar opune când știu că, fiind prezent în comisia de evaluare a profesorilor, sindicatul are la îndemână un asemenea mijloc de presiune de care, la un moment dat, poate depinde cariera lor lui profesională? Printre inițiatorii acestei legi (în dezbatere parlamentară din 2013) găsim nume sonore ale PSD, dar și ale PNL-ului de ieri și de azi: Ana Birchall, Liviu Marian Pop, Nelu Tătaru, Ben-Oni Ardelean, Victor Ciorbea.
 • Un alt articol interesant al aceleiași legi (26, alin 1) spune ”Controlul activității financiare proprii a organizațiilor sindicale se realizează prin comisia de cenzori, care funcționează potrivit statutului și legislației în vigoare.”. Altfel spus, sindicatul se controlează pe sine din punct de vedere financiar, după ce statul, ca angajator, îi virează lunar 1% din salariile angajaților…
 • În educație, liderii sindicali sunt degrevați de ore (vreo 170 de norme, adică echivalentul normelor din 17 școli cu 10 profesori fiecare) dar primesc salariul ca și cum ar fi la catedră (Art. 263. alin. 10 din Legea 1/2011, introdus în 2013). Intuiesc că situația e similară în alte domenii.
 • Am afirmat recent că sindicatele sunt structuri cvasi-mafiote, ocazie cu care un sindicat din Iași m-a dat în judecată. În fața argumentelor mele –printre care și cererea formulată instanței de a ne pune la dispoziție lista patrimoniului sindical și veniturile liderilor sindicali– sindicatul a renunțat la cauză. Am aflat totuși că acel sindicat județean din educație avea cel puțin o agenție de voiaj, o instituție nebancară de credit (CAR) și un hotel. Nu îndrăznesc să mă gândesc ce patrimoniu gestionează liderii marilor confederații sindicale naționale și ce venituri au. Cred că am fi cu toții șocați dacă aceste date ar fi publice, căci pensiile speciale ni s-ar părea, probabil, ridicole.”
Citește și:
Follow the money: banii sindicatelor ca turnesol moral al guvernării PNL-USRPLUS (Op-Ed)
VIDEO EXCLUSIV Cîțu: Guvernul va elimina prin OUG cotizarea automată la sindicat / Să facă efortul lunar să plătească cine vrea să fie membru al unei organizații
Februarie 2012: Zece milioane de euro, pierderi estimate pentru sindicatele din învățământ după ce un ordin al Ministerului Educației stopează reținerea automată a cotizațiilor din salariul profesorilor
Iunie 2012: VIDEO Ministerul Educației a decis reținerea din nou a cotizațiilor sindicale pe statele de plată ale profesorilor. Ministrul Liviu Pop: Nu văd ce este anormal / Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: Este aberant să rețină angajatorul automat cotizația sindicală


8 comentarii
 1. Toate confederaţiile sindicale din România îşi vor asuma la începutul săptămânii viitoare un demers comun prin care vor fi sesizate abuzurile şi şantajul public pe care prim-ministrul le comite faţă de miile de organizaţii sindicale, a declarat, joi, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, la finalul Congresului confederaţiei sindicale.

  “Ceea ce face domnia sa este un şantaj public la adresa întregii mişcări sindicale, pentru că el de fapt (…) are o problemă cu cei care i-au contestat diverse aşa-zise măsuri de reformă anunţate. (…) La începutul săptămânii viitoare toate confederaţiile sindicale din România îşi vor asuma un demers comun prin care sesizăm aceste abuzuri, pentru că e un şantaj public pe care îl face, un şantaj făcut la miile de organizaţii sindicale de bază, e un şantaj pe faţă pe care îl exercită: ‘dacă nu vă potoliţi, vă tai sursa de finanţare!'”, a apreciat Dumitru Costin.

  Liderul BNS a criticat intenţia prim-ministrului de a folosi o ordonanţă de urgenţă pentru anularea procedurii extragerii automate a cotizaţiilor pentru sindicat din conturile angajaţilor.

  “Considerăm că domnia sa a ieşit demult din cadrul constituţional, pentru că în momentul în care afirmi la adresa mişcării sindicale că îşi permite să oprească automat bani din salariile oamenilor, inducând ideea că cineva, în cârdăşie cu angajatorul, îşi permite, în România lui 2021, să ia bani din salariile oamenilor fără acordul individual al acestora, asta în traducere liberă înseamnă furt, o ştie toată lumea. Deci, implicit, întreaga mişcare sindicală din România a fost transformată într-o masă de hoţi care fură banii oamenilor”, a adăugat Dumitru Costin.

  Iata o stire prezentata de jurnalisti adevarati.

 2. Fune(b)riu redivivus!

  De fapt se dorește destructurarea sindicatelor pt a limita protestele ce vor urma după noile restrângeri de venituri anunțate
  – tăierea sporului de suprasolicitare neuropsihică ( -10 %)
  – tăierea bonurilor de masă ( profesorii le-au primit ultimii dar sunt primii care le vor pierde)
  -reducerea de venituri in numele ,, criteriilor de performanță”

  Restul e bla-bla

  1. De asemenea , politicienii vor sa desfiinteze si titulatura, iar sindicatele erau ultimul “bastion” datorita caruia nu au reusit acest lucru. Aceasta e, de fapt, adevarata miza a guvernantilor nostri. Sa fim niste frunze in vant, la cheremul lor, fara un loc de munca sigur, fara contracte de munca pe perioada nedeterminata,fara sindicatecare sa ne apere, cu adevarat niste sclavi.

 3. Faptul ca semnati sub pseudonim si nu publicati comentariile care nu va convin demonstreaza ca faceti politica si nu jurnalism. Ar trebui sa va fie rusine.. [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

   1. Mai studiaza legea GDPR si vei afla ce ai facut. S-ar putea sa te caute un procuror daca cel caruia i-ai incalcat drepturile fara o mica verificare va depune plangere.

 4. Un individ complexat care a adus mari prejudicii scolii romanesti sub pretextul ca face reforma, a devenit acum goarna guvernarii pretins de dreapta dar care in esenta este de tip neomarxist – bolsevic. Se incearca dinnou anularea unor drepturi si libertati cetatenesti care se refera la dreptul la asociere, dreptul la negocieri colective si caracterul de lege a partilor pentru rezultatele acestor negocieri. In esenta se urmareste destructurarea miscarii sindicale, singura care mai lupta pentru drepturile salariatilor in tara asta. Guvernantii nostri ar trebui sa iasa din suficienta acestor mentalitati si sa studieze care au fost urmarile unor astfel de polititci in tarile dezvoltate cu reale democratii. S-a ajuns la mari revolte populare cu multe pierderi , inclusiv de vieti omenesti. A repeta greselile istorice este o dovada de grava csi condamnabila rea vointa. Experienta de zeci de ani a demonstrat ca lipsa dialogului social aduce grave prejudicii tarii respective. Va veni in mod cert si ziua cand cei ce se fac vinovati de astfel de politici antinationale vor raspunde in fata legii impreuna cu goarnele lor din asa-zisa presa independenta, progresista.

  1. Pai cand tu iei decizii in care ataci orice drept al profesorului, normal ca ti-e frica de revolta lor. Si cine ii indruma in aceasta revolta? Sindicatele. Aceleasi sindicate care au obtinut in instanta banii luati la taierile pdl-iste de Boc, banii nedati la naveta cand se schimbau primari politic, drepturi obtinute cand profesori sufereau de pe urma nedreptatilor directorilor schimbati tot politic peste noapte. O incercare “lame”, josnica a unui pseudo-premier frustrat si care se foloseste de doctrina partidului pentru a-si face functionale porcariile de legi si programe implementate intru dezbinare si distrugerea invatamantului romanesc. Vedeti ce tactica are? Dupa ce a luat toate drepturile, incearca sa-i distruga si pe cei care ar putea lupta pentru ca ele sa fie recastigate. Un penibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

“Găselnița aceasta – să îi admitem fără Bacalaureat și după aceea mai vedem dacă iau BAC-ul – nu mi se pare în regulă” – avertizează rectorul Universității din București. Marian Preda: Nu am raportul integral “România Educată”, nu știu unde este

Colegiile non-universitare care să introducă în universități absolvenți de liceu fără Bacalaureat, pentru a primi o diplomă postliceală, sunt o “găselniță”, spune rectorul Marian Preda, după consultările de la Cotroceni…
Vezi articolul

EXCLUSIV Andreas Schleicher, OECD, despre decizia României privind începerea școlii: Descentralizarea e bună, dacă e întărită capacitatea locală / Plus: Când are loc următoarea evaluare PISA

Descentralizarea aleasă de autoritățile române pentru începutul noului an școlar este strategia potrivită, dar ca să funcționeze e vitală întărirea capacității locale, spune, pentru EduPedu.ro, Andreas Schleicher, șeful Directoratului pentru…
Vezi articolul

“România Educată” – șase ani de “reformă la scară largă” datorată Președinției, dar răspunderea pentru succes și efecte trebuie căutată la echipa care o implementează, la “sistem” și în “politica nestatornică”, susțin Ligia Deca și Robert Santa, consilieri în cadrul Administrației Prezidențiale

Proiectul “România educată” este prezentat drept o reformă majoră, de șase ani, promovată de Președinte, dar responsabilii pentru succesul lui trebuie căutați în altă parte, anume la echipa care răspunde…
Vezi articolul
scoala

La ce îmi folosește dacă învăț cât pentru 8 ani, deși stau în școală 12? Meritele mele vor conta într-o recrutare? Motive de emigrare – Madlen Șerban, fostul director al agenției europene de formare

“Copiii noștri se duc la școală, dar nu știm ce știu. Răspunderea publică pentru politica publică mi se pare că nici decidentul nu o practică, nici consumatorul nu o revendică”,…
Vezi articolul