Monica Anisie, ministrul Educației: Școlile și grădinițele să nu mai înceapă cursurile imediat după dezinfecție și dezinsecție

22.480 de vizualizări
Foto: edu.ro
Ministrul Educației a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari județeni, alături de ministrul Sănătății, după ce numărul tot mai mare al cazurilor de gripă au dus la suspendarea cursurilor în 10 școli și grădinițe din București și după ce poliția a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă în cazul Școlii 133 din București.  “Este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție din unitățile de învățământ”, a declarat Anisie.

Cei doi miniștri au declarat că este redactat deja un Protocol de Colaborare care detaliază măsurile de aplicat. Protocolul va fi transmis către inspectoratele școlare județene și direcțiile județene de sănătate publică în cursul zilei de astăzi, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Comunicatul Ministerului Educației:

“Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, luând cunoștință de cazurile de gripă apărute în ultima perioadă în diferite unități de învățământ, a dispus următoarele măsuri: organizarea unei videoconferințe alături de ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, și încheierea unui protocol de colaborare între cele două ministere, în vederea prevenirii și combaterii acestor situații pe viitor.

Astfel, ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, și ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, au organizat miercuri, 22 ianuarie 2020, o videoconferință cu inspectorii școlari generali, reprezentanții organizațiilor sindicale și asociațiilor de părinți. Aceasta a fost convocată ca reacție rapidă la problema numeroaselor cazuri de gripă și a deciziilor de suspendare a cursurilor în mai multe unități de învățământ.

Ministrul Monica Cristina Anisie a subliniat că toți factorii decizionali trebuie să aplice măsurile adecvate acestui context pentru a asigura starea de bine a copiilor în școlile din România și pentru a diminua riscul de epidemie:

 • Solicitarea mea către inspectoratele școlare județene vizează: nevoia de monitorizare cu atenție a situațiilor de criză ce pot apărea, informarea Ministerului Educației și Cercetării în privința acestor cazuri și menținerea unei legături permanente cu direcțiile județene de sănătate publică precum și cu directorii unităților de învățământ. De asemenea, este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție din unitățile de învățământ.

Cei doi miniștri au declarat că este redactat deja un Protocol de Colaborare care detaliază măsurile de aplicat. Acesta urmează să fie transmis către inspectoratele școlare județene și direcțiile județene de sănătate publică în cursul zilei de astăzi. Astfel, readucem în atenția acestor instituții lista de măsuri prevăzută în nota nr. 28936 din 02.03.2016, transmisă de Monica Cristina Anisie în perioada în care era Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației.

Foto de la videconferinta de la Ministerul Educatiei / Foto: edu.ro

Ministrul Victor Sebastian Costache a informat că Ministerul Sănătății a luat măsurile specifice necesare pentru combaterea epidemiei de gripă. „Este important să avem o legătură operativă pe axa inspectorate școlare județene/școli – direcții de sănătate publică. Astfel, putem realiza prevenirea și combaterea potențialelor cazuri de îmbolnăvire cu implicarea tuturor factorilor. Ca practician, eu însumi știu cât de mult contează să respectăm măsurile minime de igienă”, a punctat Victor Sebastian Costache.

La videoconferință au mai participat secretarii de stat Luminița Barcari și Irina Elisabeta Kovacs (Ministerul Educației și Cercetării), Nelu Tătaru (Ministerul Sănătății), directorul Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Mioara Comana și directorul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, Cristina Pelin.

Prezenți, de asemenea, la videoconferință, liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar (Simion Hancescu – FSLI și Marius Nistor – FSI „Spiru Haret”) și președintele FNAP-IP (Iulian Cristache) și-au exprimat susținerea pentru demersurile MEC de a le asigura cadrelor didactice și elevilor climatul de siguranță, avansând, în același timp, o serie de propuneri referitoare la diverse aspecte ce țin de sănătatea acestora.

***

Alte informații

Examinarea şi evaluarea stării de sănătate acordate prin asistență medicală în școli se realizează în conformitate cu prevederile ordinului comun MEC – MS nr. 5.298/2011, care aprobă Metodologia de examinare a stării de sănătate a preșcolarilor şi elevilor din unitățile de învățământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenței medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

Ministerul Sănătății are deja programată pentru perioada următoare, în cadrul ședinței Comisiei de medicină de urgență și dezastre, din 4 februarie a.c., discutarea cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării a noului ordin privind asistența medicală acordată în unitățile de învățământ.”

 

 


2 comments
 1. Comment la articol:
  Doamna Anisie stie limba romana, da.
  Ce zice dansa? Sa nu se mai aduca elevii la scoala dupa dezinsactii. Nu spune cate zile.
  Astfel intelegem ca se pot face dezinsectii duminica si apoi cateva zile nu se face scoala, nu stim cate zile, poate toata saptamana? Intelegem astfel care sunt prioritatile afisate ale doamnei – cele populiste.
  Interesul pentru sanatatea elevilor este neaparat. Incontestabil. Corect, insa, in spiritul dorintei noastre de a nu perturba cursurile ar fi trebuit sa dea indicatii ca dezinsectiile sa se organizeze vinerea seara pentru ca pana luni cand incep cursurile sa nu mai fie vreun pericol pentru elevi.
  Se vede treaba ca inspectorii, chiar ajunsi ministru, pun imaginea personala (vezi alaiul de reporteri cu care a derajat orele in scoli) sau alte chestiuni administrative inainte de ceea ce este cel mai important – sa se tina orele neperturbate si de calitate.

  Raspuns pentru joan, acum:
  Inlocuirile acestea nu tin seama de politica sau ce au facut sau nu in functii respectivii, se fac numai acolo unde ISG nu a stiut sa multumeasca prin forta/abuzul functiei pe toata lumea. In inspectorate sunt cardasii vechi fara coloratura politica, atunci cand au avut ocazia (un transfer de elev fortat inafara cadrului legal strict, al unei relatii a cuiva, exemple… exemple…) au servit si astfel au indatorat. Metehnele comuniste (o mana spala pe alta, ci-ca, demagogia) sunt si ale unora si ale altora, au o intelegere reciproca de casta. Si cardasia este un liant mai puternic decat principiile si prietenia. Se apara unii pe altii chiar daca nu se plac reciproc, de aceea. Ca sa-si apere prietena inspector care este in culpa cu ISG deodata, doamna Bogdan din preajma ministrului il protejeaza de restul lumii pe ISG PSD Cluj, poate si din alte motive ale ei (precis si fiindca gandeste la fel de abuziv ca ei). Restul lumii suntem noi cei (insetati de dreptate si fara interese personale ci principiale) dinafara grupului lor care se vor/se simt eternizati in functii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like