La deschiderea anului școlar 2024-2025, Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a ținut un discurs la Liceul Tehnologic din Sebeș. Ciucă a subliniat că “școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informații, ci să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra pe piața muncii.”
- Mesajul ministrei Educației, Ligia Deca, în prima zi de școală: Anul acesta școlar este unul special, în care putem vorbi de schimbări vizibile în educație pentru toți copiii / Toleranță 0 față de violență în școli
- Mesajul președintelui Klaus Iohannis deschide anul școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul”: Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ / Rezultatele reformelor sunt convins că se vor vedea când generațiile ajung în fața noilor examene naționale
Nicolae Ciucă a mai subliniat că școala ar trebui să dezvolte “gândirea critică, abilitățile practice și să formeze caractere”, afirmând că este un mare susținător al învățământului dual și că “una dintre neîmplinirile din trecut a fost închiderea școlilor profesionale.”
Edupedu.ro a arătat în 2019 cum a dezinformat fosta ministră Ecaterina Andronescu în 2009 Guvernul și în 2019 Parlamentul: “Nu am desființat niciodată şcoala profesională!”. Școlile de Arte și Meserii au fost desființate de Ecaterina Andronescu
Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă la deschiderea anului școlar 2024-2025:
“Școala românească nu are voie să rămână în urma realităților sociale și economice. Un sistem de educație performant este capabil să anticipeze evoluția unei societăți și care vor fi în viitor necesitățile economiei, într-o perioadă în care tehnologia evoluează rapid. Prioritatea noastră ca stat și societate trebuie să fie tânăra generație, cum îi oferim cele mai bune condiții de formare și educație.
(…) Cum ne protejăm copiii și tinerii de riscurile prezentului și cum îi pregătim pentru viață? Viziunea mea pentru România este următoarea: îmi doresc să fim o țară care contează, o țară care dezvoltă capitalul autohton, atrage investiții străine și care este un loc pentru noi parteneriate de afaceri semnificative. De aceea, îmi permit să am un sfat pentru dumneavoastră nu vă bazați doar pe lucrurile pe care le învățați la școală.
Priviți în jur, vedeți cum se schimbă lumea și căutați oportunități și noi preocupări. Peste jumătate din locurile de muncă pe care le veți avea peste 10 ani aproape că nu există astăzi, în ideea că nu au apărut încă, pentru că necesitățile economiei care vor cere aceste locuri de muncă nu au apărut încă. Poate chiar unul dintre voi va fi un vizionar care va inova și va crea un asemenea loc de muncă.
Cheia succesului nu este simpla acumulare de cunoștințe, ci capacitatea de a dezvolta gândirea critică, abilitățile practice și de a forma caractere. Școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informații, ci să le ofere opțiuni să le dezvolte aptitudinile și să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra pe piața muncii. Școala trebuie să ofere tinerilor un fundament pentru a reuși în viață. Cred că învățământul dual este o opțiune de viață care oferă aceste lucruri. De-a lungul anilor, în România s-au făcut și unele greșeli în raport cu sistemul de educație. În ultimii ani multe lucruri s-au îmbunătățit, altele așteaptă să se îmbunătățească.
Pe partea pozitivă pot da un exemplu, și anume creșterea numărului de posturi alocate în sistemul de învățământ, cu 7.800 în acest an pentru un total de 300.000, investiția în construcții de creșe și școli noi din fonduri de la bugetul de stat și fonduri europene, dotarea unităților de învățământ, a laboratoarelor inteligente și majorarea salariilor cadrelor didactice. Astăzi, o școală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului. Este vorba de 2.200 de școli și aproximativ 650.000 de copii care primesc o masă la școală. Noi, liberalii, am promovat această măsură și vom continua până când ea va fi extinsă la toate școlile din România.
De cealaltă parte, una dintre neîmplinirile din trecut a fost închiderea școlilor profesionale. Am început să reparăm această greșeală. Era vorba atunci când noi, cei de aici din fața dumneavoastră, eram mai tineri, că meseria este brățară de aur. Așa ne spuneau atunci profesorii și părinții. Cred că încă este actuală. Uitați-vă la piața muncii de acum: mulți angajatori se plâng că le lipsesc specialiștii, că nu găsesc oameni pregătiți pentru nevoile și exigențele actuale. Eu sunt convins că oamenii valoroși pentru o meserie vor avea mereu căutare.
De aceea, ca prim-ministru, am fost un susținător ferm al învățământului dual. Am vrut să ies din cercul vicios prin care intră absolventul care nu este angajat pentru că nu are experiență. Cred în parteneriatul școală-operatori economici, autorități locale, într-un sistem de educație eficient și funcțional, din care absolvenții pleacă de pe băncile școli cu o experiență ce-i face capabil să se integreze rapid pe piața muncii. Vom avea în România 29 de campusuri de învățământ dual în care s-au investit aproape 600 de milioane de euro, iar primul dintre aceste 29 de campusuri va fi inaugdurat mâine la Oradea.
(…) Am ales să fiu astăzi la Sebeș, la inaugurarea primului liceu tehnologic construit de la zero, unde vor învăța aproximativ 1.000 de viitori meseriași. Învățământul dual este o resursă pentru dezvoltare și prosperitate.
(…) În final, dați-mi voie să mă adresez direct elevilor care încep azi anul școlar. Aveți în față toată viața, vă îndemn să învățați serios și să vă doriți să fiți cei mai buni în ceea ce veți face. Vă doresc mult succes, să fiți sănătoși și să ne vedem cu bine. Doamne ajută!”, a fost discursul liderului PNL, Nicolae Ciucă, la începutul anului școlar 2024-2025.
Citește și:
2 comments
Chiar ca-i o diversiune astfel incat nimeni sa nu mai inteleaga nimic, imi zice un vecin. Si continua: daca nu memoreaza confirm ‘indicatiilor pretioase” cum se vor descurca cu facutul calculelor daca nu stiu adunarea, scaderea, inmultirea sau impartirea, avand in vedere ca nu le mai dau voie in timpul orelor cu mobile?
le a redeschis PNL și n am aflat?!