Nicușor Dan: Eu susțin ca școlile să rămână închise în București, până când nu vom scădea acel indice sub 3

2.924 de vizualizări
Nicusor Dan / Foto: INQUAM Photos – George Calin
Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat că susține ca școlile să rămână închise până când rata de infectare scade sub 3 la mia de locuitori. “Este o măsură pe care eu o susțin cu toată inima. Până când nu vom scădea acel indice sub 3, cum au stabilit specialiștii, eu susțin ca școlile să rămână închise”, a declarat Nicușor Dan, citat de Digi 24.
  • Amintim că marți se împlinesc 2 săptămâni de când toate școlile și grădinițele din București au fost închise, ca urmare a depășirii indicelui 3 în Capitală
  • Traian Berbeceanu, noul prefect al Bucureștiului, a declarat pentru G4Media.ro că “intenționăm ca ședința CMSU [Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență] să fie luni

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat joi că “copiii sunt transmițători ai acestei boli. Specialiștii în care am încredere au spus acest lucru. Întrucât școlile sunt o sursă de transmitere a bolii, o măsură de siguranță, în condițiile în care suntem și în București, putem să facem și școală online, în condiții acceptabile. Este o măsură pe care eu o susțin cu toată inima. Până când nu vom scădea acel indice sub 3, cum au stabilit specialiștii, eu susțin ca școlile să rămână închise”. Declarațiile au fost făcute la B1 TV.

Edilul Capitalei îi contrazice astfel pe miniștrii Sănătății, Nelu Tătaru, și Educației, Monica Anisie, fără să aducă nicio dată care să îi susțină verdictul. Cei doi oficiali guvernamentali au anunțat că școlile nu sunt element de infectare, pornind de la datele de infectare pe grupe de vârstă făcute publice de Ministerul Sănătății. Nici aceștia nu au oferit alte date relevante care să întărească această concluzie. Noul primar al Capitalei susține, însă, că “școlile sunt o sursă de transmitere a bolii“, și el fără să explice care sunt datele pe care se bazează și cine sunt specialiștii în care spune că are încredere.

În București, joi, 29 octombrie, au fost confirmate 17% din noile infectări, fiind depășit pentru prima dată pragul de 1000 de cazuri zilnice. Cele mai multe cazuri noi au fost depistate în București – 1129, potrivit Buletinului de presă. Incidența înregistrată la 14 zile a fost de 3,69 în Capitală, joi.

Amintim că ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat săptămâna aceasta că nu există o legătură între deschiderea școlilor și creșterea numărului de infectări. “Nu școala este cea care influențează în vreun fel creșterea numărului de îmbolnăviri. Nu în spațiul școlii se îmbolnăvesc copiii, ci pericolul e dincolo de poarta școlii”, a accentuat ministrul Educației, la B1 TV.

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că elementul “școală” nu este cel care face infectarea (sursa și detalii).

Într-o declarație pentru G4Media.ro, noul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, a afirmat că ”am solicitat ca toate instituțiile care au reprezentanți în CMSU [Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență – N.Red.] să facă o analiză și să se pronunțe cu privire la necesitatea menținerii măsurilor sau eventuale noi măsuri. Toate acestea vor fi discutate în ședința CMSU, vor fi analizate cu specialiști și în funcție de asta se va lua o hotărâre. Intenționăm ca ședința CMSU să fie luni”.

Berbeceanu a calificat măsurile luate deja la precedenta ședință a Comitetului ca fiind ”corecte, juste, impuse de gradul de contaminare ridicat, strict cu scopul de a limita răspândirea virusului și cu protejarea populației”.

Foto: INQUAM Photos – George Calin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Cele trei scenarii ipotetice urmărite de Institutul Național de Sănătate Publică după redeschiderea școlilor, până pe 20 martie: Se înregistrează o creștere susținută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile

Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2, potrivit unei analize publicată…
Vezi articolul

Modificarea Legii educației, discutată la Ministerul Educației pentru a repara „anomaliile” create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase. Florian Lixandru: Am cerut o defalcare pe tranşe de medii să vedem până la ce medie practic s-a putut obţine bursă de merit

Ministerul Educaţiei a solicitat Inspectoratelor şcolare să transmită până luni situaţia pe fiecare categorie de bursă, iar pentru bursele de merit o defalcare pe tranşe de medii, urmând ca, după…
Vezi articolul

Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere Ligiei Deca să le spună profesorilor care sunt eforturile concrete și clare întreprinse de Ministerul Educației pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie 2024 și de ce primele didactice nu sunt asigurate din fonduri europene

Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere ministrului Educației într-o scrisoare deschisă, să le spună profesorilor “care sunt eforturile concrete și clare întreprinse de Ministerul Educației pentru ca salariile profesorilor să…
Vezi articolul