Noaptea Ideilor: Despre intoxicarea cu știri false și ce se întâmplă în creier când cineva aderă la teorii ale conspirației. Dezbateri cu jurnaliști și cercetători universitari francezi organizate joi, 26 ianuarie, de Institutul Francez / Intrarea este liberă

287 de vizualizări
Foto: Institutul Francez – “Noaptea ideilor”
Cercetători universitari în domeniul neuroștiințelor, jurnaliști, istorici și activiști francezi și români care au păreri diferite despre lumea digitală și implicațiile digitalului în viața de zi cu zi, vor veni să dezbată aceste probleme în cadrul a trei conferințe ce se desfășoară joi, 26 ianuarie, în cadrul evenimentului organizat de Institutul Francez: “Noaptea Ideilor”.

În cadrul conferințelor, jurnaliști francezi de la agenția AFP și publicația Le Monde vor dezbate probleme legate de lumea digitală și implicațiile lor. De asemenea vor vorbi și cercetătorul universitar în psihologia dezvoltării de neuroștiințele educației la Universitatea din Paris și directorul LaPsyDé, Grégoire Borst și Mathieu CASSOTI – profesor de psihologia dezvoltării la Institutul de psihologie a Universității Paris Descartes și cercetător la LaPsyDé.

“Întrebarea privitoare la tehnologia digitală este o sabie cu două tăișuri, atunci când este vorba de devenirea și dezvoltarea ființei umane. Fără a fi o soluție miraculoasă care ar trebui urmată orbește, digitalul facilitează multe dintre interacțiunile și acțiunile noastre zilnice. Așadar, ar trebui oare să ne oprim aici sau să mergem înainte?

Pentru a încerca să răspundem la această întrebare, propunem o nouă ediție a Nopții ideilor care să pună în discuție următoarele concepte: de la agitația mediatică din jurul știrilor false la procesul neurologic al creierului ce intervine atunci când aderă la teoriile conspirației și la creșterea sau reducerea utilizării soluțiilor digitale în viața noastră de zi cu zi, în mediul urban. Cercetători universitari în domeniul neuroștiințelor, jurnaliști, istorici și activiști francezi și români care au păreri diferite despre lumea digitală vor veni să dezbată aceste probleme în cadrul a trei conferințe”, se menționează în comunicatul de presă al Institutului Francez remis EduPedu.ro.

Programul Conferințelor

Expoziția “Fake News : Artă, Ficțiune, Minciună”, Loc: ARCUB

Perioada expoziției: 10-26 ianuarie 2023

***

Conferința 1: Întoarcere în decembrie ’89 în Timișoara: un caz de frenezie mediatică

Dată și oră: 26 ianuarie, orele 18:00 – 19:30, Loc: Arcub, Sala Cafenea 

Invitați:

  • Marc Semo, jurnalist la ziarul Monde  
  • Bogdan Oprea, jurnalist și profesor la facultatea de jurnalism a Universității din București, specialist în tehnici de dezinformare
  • Constantin Corneanu, istoric și specialist român în geopolitică

Moderator: Paul Cozighian, corespondent în România (martor la revoluția din 1989)

Rezumatul evenimentului: Pornind de la una dintre cele mai cunoscute manipulări ale faptelor: falsul mormânt comun din Timișoara, este interesant să analizăm această știre incorectă, care a fost răspândită înaintea erei digitale și a mediatizării. 

***

Conferința 2: Orașul viitorului: smart city sau low tech? Dată și oră: 26 ianuarie, orele 19:00 – 20.00

Loc: Atrium, Institutul francez din București  

Invitați: 

Bela Loto-Hiffler, fondatoarea asociației Point de M.I.R (Maison de l’Informatique plus Responsable) al cărei obiectiv este sensibilizarea publicului larg cu privire la impactului tehnologiilor digitale asupra mediului. 

Florin Nemtanu, profesor asociat și coordonatorul programului masteral “Sisteme inteligente pentru transport” la Universitatea Politehnică din București, consultant pe tema transportului și a mobilității urbane.

Gratian Mihalescu, fondatorul UrbanizeHub, un think tank care organizează dezbateri privind dezvoltarea durabilă urbană și despre conceptul de smart city.

Moderator: Zoli Tóth, realizatorul emisiunii “Ecofrecvența” pentru postul RFI și militant pentru ecologie.

Rezumat: Față în față cu urgența climatică și cu necesitatea tranziției ecologice în zonele urbane, experții au dezvoltat două viziuni opuse care se confruntă. Pe de-o parte, conceptul de smart city se bazează pe inteligența artificială și pe tehnologiile informației și comunicațiilor pentru a îmbunătăți conectivitatea orașelor, pentru a eficientiza furnizarea de servicii către cetățeni și pentru a promova o democrație mai participativă. Cu toate acestea, dacă este dus la extrem, orașul inteligent poate conduce la o poluare semnificativă a mediului și la un declin al echității drepturilor omului. Pe de altă parte, conceptul low-tech încurajează sobrietatea în consum și producție în vederea reducerii poluării digitale. Însă, o aderență totală la sobrietatea digitală implică un risc de dezangajare economică și tehnologică față de alte teritorii. Având în vedere aceste provocări, ce cale ar trebui să aleagă orașele secolului XXI pentru a realiza tranziția ecologică?

***

Conferința 3: Cum devine cineva un adept al teoriei conspirației?

În fața avalanșei de informații primite zilnic, cum poate creierul nostru să deosebească știrile false de adevăr? 

Dată și oră: 26 ianuarie, orele 20:00 – 21:00

Loc: Atrium, Institutul francez din București  

Invitați:

  • Grégoire Borst – profesor de psihologia dezvoltării și de neuroștiințele educației la Universitatea din Paris și directorul LaPsyDé. 
  • Mathieu Cassoti – profesor de psihologia dezvoltării la Institutul de psihologie a Universității Paris Descartes și cercetător la LaPsyDé. 

Moderare: Hervé BOSSY – jurnalist AFP Romania  

***

Film: Effacer l’historique (Șterge istoricul)

Dată și oră: 26 ianuarie, ora 21:00

Loc: Cinema Elvire Popesco

Comedie de Gustave Kervern și Benoît Delépine cu actorii Blanche Gardin, Denis Podalydès și Corinne Masiero (prezentată la competiția oficială de la Cannes în 2020). 

Într-un mic cartier de locuințe din regiunea Hauts-de-France, trei persoane se confruntă cu noile tehnologii și cu rețelele sociale: Marie, o femeie divorțată și mamă a unui adolescent de 15 ani, căruia nu a reușit să îi obțină custodia, ci doar dreptul de vizită, este victima unui șantaj cu o casetă porno. Bertrand, un văduv îndatorat, descoperă că fiica sa este hărțuită la școală și că se îndrăgostește de singura persoană care o ascultă, o voce de la un call center. A treia persoană, Christine, o șoferiță de oraș, nu înțelege de ce notele date de clienții ei refuză să se afișeze. Cei trei sunt prieteni apropiați de când s-au întâlnit într-un sens giratoriu la un protest al Vestelor Galbene și decid împreună să pornească un război împotriva “giganților internetului”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației invită organizațiile nonguvernamentale să contribuie cu resurse educaționale pentru prevenirea și reducerea violenței școlare / Materialele vor fi publicate pe pagina ministerului

Ministerul Educației invită organizațiile nonguvernamentale, companiile și alte entități să pună la dispoziția cadrelor didactice, părinților și elevilor resurse educaționale cu caracter deschis pentru prevenirea și reducerea violenței în mediul…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Orange

Copiii pasionați de tehnologie sunt invitați să creeze animații în competiția națională SuperCoders #10 – povestea creată în Scratch poate lua viață pe ecran până pe 19 noiembrie

O nouă ediție a programului SuperCoders de programare vizuală pentru copiii cu vârste între 10 și 14 ani a început și așteaptă înscrieri până pe 19 noiembrie. Elevii pasionați de…
Vezi articolul

Ligia Deca: Guvernele trebuie să investească în profesori prin salarii competitive și stimulente, programe de formare, asigurarea unor condiții decente la locul de muncă – recomandările ONU pentru întărirea educației, prezentate în avanpremieră de ministrul român la UNESCO

Guvernele trebuie să investească în “salarii competitive și stimulente pentru profesori”, în “programe accesibile de formare” pentru cadrele didactice și în asigurarea unor “condiții decente la locul de muncă”, drept…
Vezi articolul